Novi zakon u Norveškoj može da omogući deci da legalno promene svoj pol!

gost 422686

Buduća legenda
Poruka
27.626

Novi zakon u Norveškoj može da omogući deci da legalno promene svoj pol!​

Predlog novog zakona dobio je pozitivne ocene u Norveškoj, delimično jer se za prethodni smatralo da je poprilično kao iz srednjeg veka.​

Norveška vlada je nedavno predložila zakon koji će sedmogodišnjacima omogućiti da legalno promene svoj rod - uz pristanak roditelja. Prema novom sistemu, deci neće biti dozvoljeno da se podvrgnu operaciji prilagođavanja pola; samo građani stariji od 18 godina mogu da prođu kroz proceduru. Predlog novog zakona dobio je pozitivne ocene u Norveškoj, delimično jer se za prethodni smatralo da je poprilično kao iz srednjeg veka. Ranije, da bi ste legalno promenili rod, morali biste da prođete kroz psihološke procene, operaciju prilagođavanja pola, i sterilizaciju.

"(Prethodni) sistem je bio neprihvatljiv i nije se menjao gotovo šezdeset godina. Zato mi je jako drago što mogu da predložim potpuno novi sistem koji će umnogome olakšati promenu roda u dokumentima", napisao je u saopštenju Bent Hoeie, norveški ministar zdravlja.

Zasluge za stavljanje ove teme u žižu javnosti u Norveškoj treba da pripadnu Džon Žanet Solstad Remo. "Bivši kapetan podmornice u norveškoj mornarci shvatila je da je žena, ali nije želela da prolazi kroz fizičke promene", rekao je za VICE Gerland Kador Folkvord, poltički savetnik i koordinator za edukaciju o ljudskim pravima u organizaciji Amnesty International. "Ušla je u ovu borbu - govoreći da bi od nje trebalo da zavisi da kaže ko je".

https://www.vice.com/sr/article/3dq...e-da-omoguci-deci-da-legalno-promene-svoj-rod

Užas! Ako se ovako nastavi na dobrom smo putu da kao ljudska vrsta istrebimo. Pomerene su granici između normalnog i nenormalnog.
Koji će to roditelj smeti da odbije svoje dete? Odmah dete ima da ga prijavi za nasilje nad decom.
 
čini mi se da se zakon odnosi samo na to da trans tinejdžerima ne treba odobrenje i saglasnost roditelja za rodno potvrdne terapije ako stručni lekari zaklju da je neophodna što je sasvim razumno s obzirom da transfobični roditelji koji odbijaju da prihvate da im dete ima problem za koji postoji rešenje i aktivno se trude da im to rešenje uskrate im bukvalno ugrožavaju mentalno zdravlje.
Imajte inače na umu da se nad tinejdžemina ne odobravaju nikakvi hirurški zahvati te vrste a jedina hormonska terapija koja sme da im se prepiše su hormonski blokatori da odlože fizičke promene koje idu s pubertetom da im to ne bi pojačavalo disforiju...tako da prema tome dabome,ni govora od menjannja pola tu nema,samo odlaganje fizičkog puberteta,konsultacije sa psolozima i to je to...
 

Back
Top