Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хералдичар Бранко Марушић одговара члану „Statler and Waldorf“.
:rtfm:
+ + +

Стварно не знам како те није стид да се више јавиш, да се опет брукаш, и да опет вараш учеснике форума, јер сваку твоју лаж и превару и мало дијете може оповргнути.

I

Тврдиш да грб владара мора бити једнак грбу државе јер је владар власник државе?! ?! ?!
Прилажем приказ Хенрика II и обрати пажњу на његову круну која није византијска. Исту круну ћеш видјети на зидинама Константинопоља на илуминацији коју сам ти прошли пут приложио. Ако је на зидинама Константинопоља у XIII вијеку грб Хенрика II, да ли је он власник Константинопоља и Византије?! Замисли да у XIV вијеку неки свети римски цар дође тадашњем цару Византије и да му каже да је он с обзиром да се његов грб (по теби) налази на Константинопољу да каже да је сва Византија његово власништво?! Прво си мене проглашавао за глупака, када сам тврдио да је Фридрих II, фактички, владар и Константинопоља, а сада, по теби испада да је Фридрих II био чак власник Константинопоља?! ?! ?! Је ли свети римски цар власник Светог римског царства, тј. све Краљевине Њемачке, и све Бургундије, и све Краљевине Италије, и све Краљевине Чешке, и све Краљевине Сицилије, итд? Да ли си уопште свјестан шта говориш? Замисли да Фридрих II дође краљу Чешке и да му каже да је у ствари он - Фридрих II власник његове државе?! ?! ?! Зар мислиш да тада није постојало никакво право и да је владар могао одузети својину над земљом неком феудалцу ако је исти био лојалан и ако је испуњавао све своје обавезе према владару? Да ли је енглеска краљица власник Енглеске? Да ли је грб ФК Интера постојао прије него што га је купио Силвио Берлускони? Да ли је након куповине Интера грб Интера постао грб породице Берлусконија или је Берлускони и даље задржао свој претходни породични грб?
Основна логика хералдике је, да појединац као живо људско биће, не може бити ентитет једнак држави која је у суштини збир некретнина, људи, стоке, животиња, правних аката, прописа итд.
Можеш кукати, можеш плакати, можеш се ждерати, али сви учесници форума су и на примјеру Русије, и на примјеру Византије, и на примјеру Светог римског царства, и на примјеру Србије, ... јасно и очигледно до бола уочили више него очигледну разлику и у форми грбова и у боји грбова између државних и владарских двоглавих орлова.

II

Да ли ти требају наочари са великом диоптријом?
Прво ти шаљем литературу да видиш да је Јустинијанов кип био на коњу и да је исти првобитно био усмјерен ка истоку. Затим прочитај како су пљачкани од стране Латина и претапани у бронзу кипови у Константинопољу и како су исти обнављани након 1261. године. На илуминацији коју сам ти дао прошли пут, не види се јасно коњ, а човјек на стубу је очигледно окренут ка западу! Узми наочаре са великом диоптријом. Статуа је обновљена и сада су главни непријатељи на западу и Јустинијан сада тамо гледа и јаше. Да ништа није случајно видјећеш и из још једне изворне - савременене гравире на којој се види да Јустинијан опет јаше према западу.
Коначно, ево ти тлоцрта Константинопоља са позицијом Јустинијановог великог стуба са његовим кипом, и позицију малог стуба са Јелениним кипом. Дајем и текст о Јеленином стубу. Прилажем, дакле, још један приказ Константинопоља са Јустинијановим кипом, опет ка западу. Ако кажеш да је Јустинијан у галопу промијенио смјер јахања, Ацовић и Палавестра ће одмах прихватити такво објашњење.

III

Након што смо видјели како су ствари стајале са Јустинијановим ротирајућим кипом ка истоку и ка западу, хајде да видимо како стоје ствари са приказом Константинопоља, којег ја смјештам у период 1204-1261., а ти (као велики експерт) у XV вијек. Твој основни проблем је, опет, што нећеш да ништа размишљаш својом главом, него само гледаш шта негдје пише. Да ли је могуће да је иста илустрација насликана и настала по изгледу Константинопоља из периода 1204-1261. (кад је логично да се над њом виори застава Њемачке), а да је публикована и пресликана у публикацији из XV вијека?! Да ли има и један једини промил могућности да царевина Византија у XV вијеку, користи хералдичку ознаку на бази једноглавог орла, која је, уз све то, и још хералдички заузета – искориштена као хералдичка ознака Краљевине Њемачке? Уз све то Јустинијан јаше ка истоку, а зна се да је Јустинијан јахао ка истоку само до 1204. године, односно најдаље до 1261. године.

Имаш ли личног поштења да се извиниш свим члановима форума за све неистине и преваре које си покушао? Ја сам гласно и јасно, под пуним именом и презименом, изјавио да су Ацовић и Палавестра, сада већ свјесни и намјерни преваранти сопственог народа. Да ли ће неко од њих да се јави на овај форум па да, као хералдичари – експерти, пред цијелом Србијом рашчистимо ствари? Да ли ће ме неко од њих тужити због клевете? Умјесто њих (који су у мишијој рупи) на мене, под маскама иду дилетанти, антисрби, преваранти и лажови. Када не бих добро знао шта браним, никада не бих изашао на овај форум, а поготово не под пуним именом и презименом.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    26,8 KB · Pregleda: 13
  • 02.jpg
    02.jpg
    48,3 KB · Pregleda: 12
  • 03.jpg
    03.jpg
    31,2 KB · Pregleda: 8
  • 04.jpg
    04.jpg
    32,4 KB · Pregleda: 10
  • 05.jpg
    05.jpg
    41 KB · Pregleda: 9
Poslednja izmena od moderatora:
Хералдичар Бранко Марушић одговара чланoвима: „Uros985“, “, “Dragan Rebron” и „Влайко“.
+ + +

Свако је више схватио да се ја залажем за то да се сачува црвени двоглави орао на бијелом као официјелни грб државе Србије, али и да се сачувају (на плашту грба) и бијели двоглави орао, и крст са оцилима уз поштовање њихових правих значења, поријекла, значаја, мјеста итд. Црвени двоглави орао као знак падобранске јединице и слична рјешења ме не занимају.

+ + +

Одбацивање погрешног грба из 1882. године, који уопште није прави грб Србије и који је знак ропства туђој држави се, никако, не може изједначавати са одбацивањем првог и правог грба слободне Србије старог 820 година којег оставише Св. Симеон и Св. Сава. Већ ми је досадило да понављам да бијели двоглави орао на црвеном није знак Србије, него знак за једну, давно пропалу, државну вишенационалну заједницу чији је Србија била само један (мањи) од чланова. Поред тога, на садашњем грбу Србије, исти знак је у ропству према једној другој, истовременој туђој држави и царевини. На мом идејном рјешењу за грб Србије, бијели орао није одбачен, него му је дато одговарајуће мјесто и значај.:bye:

Cvetkovićev kabinet je formirao ovu komisiju pre skoro četiri meseca, a čine je predstavnici ministarstava kulture, pravde, odbrane, policije i Sekretarijata za zakonodavstvo. Na njenom čelu je ministar kulture Predrag Marković.

значи, влада је формирала комисију пре 4 месеца (по ономе што тврде новости и тврдиш ти)
а онда у истом том тексту стоји даље (званично саопштење министра):

Vlada je odredila ministra Predraga Markovića da formira komisiju koja će usaglasiti grafički standard državnih simbola, uvažavajući činjenicu da su postojeći državni simboli vraćeni preporukom Narodne skupštine 17. avgusta 2004, na njegov predlog i njegovim potpisom”.

дакле, влада није формирала комисију, него је то поверила министру.
потпуна контрадикторност у јеном те истом тексту. с тим што је оно горе лаж-
коју пласирају Новости (и још неки), док је ово друго је званично саопштење.

видиш Маркоме, у томе је разлика између Србина1000% и тебе-
он је од почетка искрен. не воли нови грб и јасно и отворено је против.. а ја то поштујем.
а ти намерно спинујеш :) но, сви су те већ провалили.. иако се правиш невешт :)

Ако он води комисију чији је један једини задатак да замени решење из 2010. године са "најновијим" решењем које је слично ономе из 2004. године, онда је потпуно небитно да ли је он Предраг Марковић, да ли је добар или лош човек, да ли је леп или ружан, да ли му лепо стоји брада. Ти да си добио посао да водиш ту комисију, морао би да обавиш тај задатак онако како ти је Влада наложила, а то значи да би морао да укинеш Грујићево решење. Да Марковић то није хтео (да укине решење из 2010.), он не би ни прихватио да буде на челу те комисије, јер та комисија мора да укине Грујићево решење, јер је такав задатак добила од Владе.

Ja sam napisao da ja nisam napisao da je on dobio zadatak - samo to...

Марушићу, нећу више да ти дајем бесплатне часове историје и срењовековног права.
у мојој професији, време и информација се плаћају. према томе, ако желиш да те подучавам- изволи, плати.

Опет ти кажем да поново прочиташ ову вест. Лепо пише (ако ико хоће да прочита): Kada stručnjaci konačno završe crtanje novog-starog grba, pred Vladom će se naći predlog da se promeni rešenje usvojeno prošle godine, što praktično znači vraćanje starog grba. Ovaj grb biće ubuduće etalon po kom će se raditi sva državna znamenja koja sadrže grb.

Ово се не може тумачити на милион начина. Лепо је речено да ће бити укинуто решење из 2010., и да ће бити замењено "најновијим" решењем, и да ће после усвајања тог "најновијег" решење, оно да буде "једино званично решење". Неће се више користити истовремено решење из 2004. и оно из 2010. године. То је само привремено стање, док се не донесе "најновије" решење. Прочитај тескт, и биће ти јасно.

Ama, čoveče! I sada imamo "jedino zvanično rešenje". Zato se izvornik i donosi. Ipak, nema potrebe da se sve odmah usklađuje sa tim izvornikom jer dosadašnje rešenje nije pogrešno. Kažem ti - čak je uobičajena stvar da postoji par dizajna u opticaju. I to nije u suprotnosti sa tim što postoji jedino zvanično rešenje...

Хералдичар Бранко Марушић одговара чланoвима: „Uros985“, “, “Dragan Rebron” и „Влайко“.
+ + +

Свако је више схватио да се ја залажем за то да се сачува црвени двоглави орао на бијелом као официјелни грб државе Србије, али и да се сачувају (на плашту грба) и бијели двоглави орао, и крст са оцилима уз поштовање њихових правих значења, поријекла, значаја, мјеста итд. Црвени двоглави орао као знак падобранске јединице и слична рјешења ме не занимају.

+ + +

Одбацивање погрешног грба из 1882. године, који уопште није прави грб Србије и који је знак ропства туђој држави се, никако, не може изједначавати са одбацивањем првог и правог грба слободне Србије старог 820 година којег оставише Св. Симеон и Св. Сава. Већ ми је досадило да понављам да бијели двоглави орао на црвеном није знак Србије, него знак за једну, давно пропалу, државну вишенационалну заједницу чији је Србија била само један (мањи) од чланова. Поред тога, на садашњем грбу Србије, исти знак је у ропству према једној другој, истовременој туђој држави и царевини. На мом идејном рјешењу за грб Србије, бијели орао није одбачен, него му је дато одговарајуће мјесто и значај.:bye:

Evo, ponovo uvreda! Crveni dvoglavi orao nije "znak padobranske jedinice", nego centralni element na grbu i zastavi jednog od 5 najvećih gradova u državi!

Овде људи нису направили једну основну диференцијацију што се тиче порекла грбова и хералдике уопште. Хералдика је настала из нужде. У Средњем веку, мање-више сви витезови су носили исти или веома сличан оклоп, тако да је било тешко да се препозна ко је пријатељ, а ко је непријатељ, на бојном пољу. Да би се тај проблем превазишао, витезови су почели да цртају своје знакове (своје личне симболе) на својим штитовима.

Кад би други витез видео овај или онај знак на нечијем штиту, одмах би знао да ли му у сусрет долази пријатељ или непријатељ. И, то је све! То је цела "тајна" хералдике. Као што данас стоји у Женевској конвенцији да припадници оружаних снага било које државе (па чак и припадници побуњеничких оружаних формација) морају да носе јасан и препознатљив знак (симбол) на својим униформама, да би се из даљине могло уочити којој војсци припадају.

Тај штит на коме је нацртан знак који представља овог или оног витеза је временом добио назив "грб", а помоћна историјска наука која се бави изучавањем порекло и значење тих штитова је добила назив "хералдика", док је уметност која се бави цртањем тих штитова добила назив "хералдичка уметност".

Учесници ове расправе на форуму су само једну ствар заборавили: знаци (симболи) који су цртани на тим првим "грбоносним" штитовима су већ представљали те витезове, племиће, владаре, итд., што ће рећи да су то већ били њихови симболи. Нису симболи који представљају нешто или некога настали појавом хералдике. Ти симболи су већ постојали, и они су већ представљали нешто или некога, а онда су само нашли још један нови изражај кроз хералдику.

Да ли је постојала хералдика у средњовековној Србији? Није. Није ни могла да постоји, јер се тек тада озбиљно развијала на Западу, а требало јој је много времена да дође на Исток.

Међутим, да ли су Србија и њени владари имали симболе који су их представљали и пре него што су се ти симболи почели цртати по штитовима у стилу тадашње западњачке хералдике? Наравно да јесу.

Србија је имала своје симболе. Немањићи су имали своје симболе. Свако иоле значајан је имао своје симболе. Симболи су постојали пре писане речи, а камо ли пре хералдике. Да ли је то био грб у западњачком хералдичком смислу? Не, није. Да ли је то био симбол државе? Да, јесте.

Државе су такође постојале пре хералдике. И нису оне баш биле "власништво владара". То је страховито упрошћено (до бесмисла) тумачење јако сложеног односа између државе, цркве, владара, племства, војске и поданика тог времена. И владари врло често наслеђивали симболе који су већ представљали неку земљу (државу), кад би је освојили или добила као дар, мада је било случајева и да државе преузму симболе неких својих владара. То су били сложени односи, а форумаши се овде баве тиме питањима на један доста површан начин.

Турци су користили полумесец и звезду много пре него што је Османлијско царство коначно усвојило "грб" по неком узору на западњачку хералдику. Тај симбол је, између осталог, представљао Турску (али и веру муслиманску, итд.). Тај симбол и данас представља Турску, мада османлијског грба већ одавно нема.

Симболи представљају државе, људе, земље, области и многе друге ствари. Ако те симболе нацртамо на штиту, у складу са неким правилима, онда имамо "хералдички грб".

На жалост, све више се слажем са оним чланом (не сећам се како се зове, али има сијамску мачку за аватара) који је овде рекао да је цела ова расправа чисто губљење времена, а и са оним истраживачима из света, који су пре пар година рекли да је ниво функционалне неписмености на јако високом нивоу у овој земљи, јер наши ђаци у средњим и основним школама нису у стању да извуку просте закључке из простог новнинског чланка. Знају они да "механички" читају речи у чланку, али те речи немају никаквог суштинског значења за њих, јер не умеју да их тумаче, чак ни кад се ради о веома простим текстовима.

Не верујем да су наши људи глупи, јер знам сигурно да нису (за ове ђаке већ не знам). Пре бих рекао да се ради о патолошкој потреби да се одбије свако суочавање са стварношћу. То се онда претвара у "самонаметнуту функционалну неписменост", где је човек у стању да извуче јасне закључке из неког текста, али то просто одбија да учини. Ако је то тачно, ту онда спаса нема. Ја стварно никога не желим овим да увредим, и унапред се извињавам ако сам некога овим увредио, али, људи моји, да ли сте стварно до те мере идеолошки острашћени, да више не можете да видите поред здравих очију?

значи, влада је формирала комисију пре 4 месеца (по ономе што тврде новости и тврдиш ти)
а онда у истом том тексту стоји даље (званично саопштење министра):

дакле, влада није формирала комисију, него је то поверила министру.
потпуна контрадикторност у јеном те истом тексту. с тим што је оно горе лаж-
коју пласирају Новости (и још неки), док је ово друго је званично саопштење.

видиш Маркоме, у томе је разлика између Србина1000% и тебе-
он је од почетка искрен. не воли нови грб и јасно и отворено је против.. а ја то поштујем.
а ти намерно спинујеш :) но, сви су те већ провалили.. иако се правиш невешт :)

Донели су одлуку да се формира комисија. Донели су одлуку о њеном задатку. Онда су физички посао окупљања чланова комисије поверили Предрагу Марковићу, који је тај посао обавио пре четири месеца. Онда је комисија кренула са радом, али још није завршила. То је јасно као дан.

А, да... Ја сам "проваљен". Дакле, опет смо се вратили причи да ја радим за ЦИА-у, Мосад и масоне... Па, добро. Супер је то. Паметни сте к'о пчелице.

Марушићу, нећу више да ти дајем бесплатне часове историје и срењовековног права.
у мојој професији, време и информација се плаћају. према томе, ако желиш да те подучавам- изволи, плати.

Ако хоћеш, могу свима овде да дајем бесплатне часове историје.

И код нас се време и инфорамције наплаћују. Мислим да то важи за мање-више свако занимање (не наплаћује се увек информација, али се увек наплаћује време, па макар радио као сметлар).

Донели су одлуку да се формира комисија. Донели су одлуку о њеном задатку. Онда су физички посао окупљања чланова комисије поверили Предрагу Марковићу, који је тај посао обавио пре четири месеца. Онда је комисија кренула са радом, али још није завршила. То је јасно као дан.
А, да... Ја сам "проваљен". Дакле, опет смо се вратили причи да ја радим за ЦИА-у, Мосад и масоне... Па, добро. Супер је то. Паметни сте к'о пчелице.

да их неће и развозити таксијем :lol:
спинујеш, спинујеш :per:

Ama, čoveče! I sada imamo "jedino zvanično rešenje". Zato se izvornik i donosi. Ipak, nema potrebe da se sve odmah usklađuje sa tim izvornikom jer dosadašnje rešenje nije pogrešno. Kažem ti - čak je uobičajena stvar da postoji par dizajna u opticaju. I to nije u suprotnosti sa tim što postoji jedino zvanično rešenje...

Да се ико од вас потрудио да уопште прочита онај чланак (кога нико није демантовао, што значи да све што у њему пише је тачно), дошли бисте до закључка да је донета одлука да се два решења, оно из 2004. и оно из 2010., истовремено и равноправно користе, док комисија (која је формирана) не заврши са послом цртања новог решења, након чега ће постојати само једно решење, а то ће бити то ново решење на коме се сада ради. Да ли ико чита више? Да ли ико зна шта чита?

да их неће и развозити таксијем :lol:
спинујеш, спинујеш :per:

Не спинујем, него сам просто принуђен да тумачим текст за тебе и Уроша, јер нећете да седнете два минута да га пажљиво прочитате (али без илузија и предрасуда).

то ти у своје име?
попиј мало воде..

Не, јер ја нисам странац. Али, то је мишљење које о нама влада већ годинама, и нема везе само са Милошевићем. Мишљење спољног света о Србији је на неки пао на још ниже гране после пада Милошевића, јер нису више могли једног човека да криве за све будалаштине и хирове овог народа.

Потруди се. Читај до краја. Има нешто ту на крају мог текста о немогућности нашег човека да чита до краја.

Laconica brevitas.. паметан човек може доста рећи и са мало речи.
ти знаш да на је на западу строго ограничен број речи за један есеј.

Не, јер ја нисам странац. Али, то је мишљење које о нама влада већ годинама, и нема везе само са Милошевићем. Мишљење спољног света о Србији је на неки пао на још ниже гране после пада Милошевића, јер нису више могли једног човека да криве за све будалаштине и хирове овог народа.

а ти си овде како видим, од почетка гласноговорник ''спољњог света'' :roll:

Ако хоћеш, могу свима овде да дајем бесплатне часове историје.
И код нас се време и инфорамције наплаћују. Мислим да то важи за мање-више свако занимање (не наплаћује се увек информација, али се увек наплаћује време, па макар радио као сметлар).

ја сам те замолио да истражиш једно питање, и да нам пренесеш податке до којих си дошао.
ал' како видим, ти више волиш да изиграваш ''гласноговорника спољног света'' и Марушићевог адвоката, него да се бавиш оним за шта си школован.

то ти у своје име?
попиј мало воде..

Међутим, ако је питање да ли ја лично сматрам да је Србија земља лудака, онда би мој одговор морао да буде "не". Пре бих рекао да се ради о једној земљи у којој има доста недораслих инаџија и детињастих комплексаша, а да (већински, али превише тихи) нормалан свет овде не може да живи и дође до изражаја од тих будала. Словенци, Хрвати, муслимани у БиХ, Албанци на Косову, Македонци и Црногорци (итд., итд.) су могли да оду, па су отишли (паметни људи, а неће се вратити, ни да Тадић пошаље сваког ратно способног Србина доле на КиМ, јер би рађе умрли), а овде су остали само ти комплексаши, као и јадни грађани Србије који немају где да иду, а не могу да се одвоје од државе којом владају ти комплексаши, па трпе и пате. Остао сам и ја. Не знам ни сам зашто. А, да... Заборавио сам... Овде сам зато што уствари радим за ЦИА-у, Мосад и масоне. Замало да заборавим.

Laconica brevitas.. паметан човек може доста рећи и са мало речи.
ти знаш да на је на западу строго ограничен број речи за један есеј.

Да, јесте, али није ограничен на две реченице. Ово су сложена питања, а не "твитови" о томе шта ћу имати за ручак и где ћу се наћи са друштвом.

Немој да читаш. У праву си. Што би себе замарао?

а ти си овде како видим, од почетка гласноговорник ''спољњог света'' :roll:

То је зато што радим за ЦИА-у, Мосад и масоне.

Зар ниси видео моје задње коментаре. Били су кратки.

Од сада ћу покушати да себе ограничим на две до три речи, да би ме сви лакше пратили.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back