Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
За осмишљавање и прављење читаве књиге, са песедесатк графичких решња, сума је изузетно скромна, никакав милион то није, ни у динарима ни у било чему другом, далеко мање.

Интересује ме како могу доћи до те књиге ? Која је цена и да ли има издање на интернету ?

одликовањем аутора, држава не показује само захвалност за његово дело- него пре свега показује шта за њу значе сопствена обележја.
државна знамења су светиња и рад на њима, по систему вредности који држава треба да промовише, је (нужно и обавезно!) вредан одликовања.
тим признањем аутору дружава даје далеко веће признање сама себи, а своје сопствене симболе уздиже на још виши ниво.

I to stoji! Potpuno se slažem!

Dakle - SVETINJA!

Čini mi se da niko do sad nije okačio ovu osenčenu verziju umetnutog štita...

Umetnuti stit - osencen.jpg

Текст кога сам обећао пре неког времена, изволите:

http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/analiza martovskih kritika 2011.htm

Dobar tekst, ali da li će pomoći da tamo neke lude glave u Vladi shvate da ne treba da ukidaju ovo bukvalno savršeno rešenje, videćemo...

U četvrtak bi trebalo da glasaju o ukidanju dela Uredbe koji se odnosi na grb... Dačić, Šutanovac i Malovićeva su se već izjasnili da će glasati za ukidanje, videćemo kako će ostali glasati... Ja se iskreno nadam da će pamet preovladati i da neće napraviti cirkus od ovoga, a samim tim i omalovažiti srpske simbole...

mada, meni se lično ovaj grb najviše svidja... jednostavan, lep, jedinstven...

Milos_Obrenovic_pecat-1.jpeg

ovde su ocila prelapa, a i krst je idealan... šteta što nam grb nije ovakav...

trebalo je pored malog i velikog uvesti i srednji grb... kao što Beograd ima sva tri... i onaj mali se koristi skoro svuda... tako je moglo i sa srpskim grbom...

Mali - samo štit sa ocilima

Srednji - grb sa orlom i krunom i

Veliki - Isti kao sadašnji veliki grb
veliki20grb20kolorni-1.jpg

Poslednja izmena:
mada, meni se lično ovaj grb najviše svidja... jednostavan, lep, jedinstven...

Milos_Obrenovic_pecat-1.jpeg

ovde su ocila prelapa, a i krst je idealan... šteta što nam grb nije ovakav...

trebalo je pored malog i velikog uvesti i srednji grb... kao što Beograd ima sva tri... i onaj mali se koristi skoro svuda... tako je moglo i sa srpskim grbom...

Mali - samo štit sa ocilima
srpskigrbocila.jpg

Srednji - grb sa orlom i krunom i

Veliki - Isti kao sadašnji veliki grb
veliki20grb20kolorni-1.jpg

E, baš odlično što si izrazio ovu želju! :)

Mislim, baš fino da bih ti dokazao da je bolje što nije tako kako želiš... :)

Vidiš, sjajna je stvar što je grb Srbije praktično sastavljen od više elemenata ili manjih grbova! Ali je isto tako sjajno što umetnuti štit (krst i ocila) nije državni grb!

U slučaju da je umetnuti štit takođe državni grb ne bi bilo prilično da se postavlja na mesta na koja se sad postavlja! Kao npr. na registarske tablice. Jednostavno NE PRILIČI da državni grb bude na registarskim tablicama (a to je i preporuka EU)! E, vidiš - mi zato uzmemo deo tog grba (koji je kako kažeš samo naš i vrlo prepoznatljiv) i upotrebimo ga! :) To nije nikakav problem, naprotiv! :D

Građani Slovačke ili Hrvatske nisu re sreće. Oni uprkos preporukama na tablicama imaju državni grb... :( Ali oni nemaju višeslojni grb pa da mogu da uzmu neku "užu" verziju kao mi... (Oprostite na nestručnim izrazima... :) )

Tako se recimo umetnuti štit našao i na obeležjima vojske ili se na različite načine redizajnira u svrhu neke akcije, kampanje, neke državne agencije i sl. (Npr. "Kupujmo domaće" i dr.)

Da je umetnuti štit takođe državni grb ne bi mogao da se koristi u ovakvim prilikama... Tako da je sve sjajno ovako! ;)

Navijači Zvezde, popularne Delije, koje ja baš i ne volim (ipak smo mi Šumadinci skoro svi Djavoli), ali su se prilikom posete Putina pokazali fenomenalno i na tome im čestitam... fenomenalno...

još jedan plus im je i to što su Delije kao "veliki" Srbi prihvatili tzv. "NOVI" grb i koriste ga već skoro svuda... isto tako i (ništa više voljeni) Grobari...

Na utakmici CZ-Zenit, kada je dočekan Putin deljene su zastavice sa "novim" grbom, a na utakmici u Rukometu koju je Partizan igrao čini mi se s Aekom je bila ogromna zastava Srbije sa "novim" grbom...

evo zastave sa novim rešenjem grba na tekmi partizana
zastavasrbijenatekmipar.jpg

a evo zastavica koje su dobili skoro svi koji su došli na Marakanu
zastavasrbijenatekmizve.jpg

a i nekako mi je ovaj tzv. novi grb, srpskiji, al ne znam ni ja što... :D

...a tek što je lepo novo rešenje državljanstva sa "novim" grbom... skeniraću pa postavljam ovde... takodje i radne knjžice sa "novim" grbom su fenomenalno odradjene... kao i diplome za srednje škole... na dokumentima koje izdaje NBS se takodje nalazi "novi" ali veliki grb...

Ako vrate opet onaj "stari" grb, biće veselo, jer više niko neće ni znati koji nam je pravi grb i koja zastava... a i kladim se da i (ne daj Bože) ukidanjem ovog novog rešenja, ono nastavilo da se koristiti, jer je jednostavno kvalitetnije rešenje...

Ajmo u 100 maraka da ti navijači (kao i većina Srbadije ) nije ni primetila razliku :)

pa mozda oni nisu, ali je lepi Homen s vidom ko u sokola pronašao detalje koji nisu u duhu srpske tradicije (?!)...

al zato Srbiji i ide tako kako ide... jer nikad se nista ne odradi do kraja... taman krenemo korak napred, pa se vratimo dva unazad... a i ovi političari su seroњe...

Briga njih i za srbiju i za srpske simbole, vlast je njima bitna... zarad opstanka na vlasti, stavili bi albanskog orla...

albanian-eagle_design.png

ili mozda austrijskog, koji baš liči na orla... sa sve srpom, čekićem i lancima
250px-Austria_Bundesadler.svg.png

ili poljskog orla, koji je malo tužan :D
images

ili grb Egipta

220px-Coat_of_arms_of_Egypt.svg.png

ili nemacki grb koji je pravi orlovski, samo što su stavili malog orla, a planiraju kad se prošire da stave velikog orla :D

500px-Bundesadler_Bundesorgane.svg.png

itd. itd.

Poslednja izmena:
Lima a gde si pročitao ono za Palavestru ? I da li je moguće da se ne zna ko je u toj radnoj grupi koja će nakon ukidanja uredbe doneti novu ?

ma na nekom forumu, čini mi se... ili neki komentari, ne sećam se baš... baljezgaju neki kako je taj Palavestra genije, kako je crtao razno-razne grbove, izmedju ostalog, valjda i sadašnji grb CG, te je stoga on kao najbolji srpski heraldičar ili šta je već, jedini dostojan da nacrta novo rešenje, koje će biti bukvalno isto kao ono iz 2004.... ne sećam se tačno, ali kao tom Palavestri ili kako se već zove, smeta kruna ili on hoće neku drugu krunu, nemam pojma šta je već tu problem sa krunom, pa je i zato valjda on odbio da odradi grb 2010., pa je onda zato "uleteo" kao rezerva Grujić... ma pišu ljudi svašta... pitaj Boga koliko ima istine u tome...

mada i mene čudi što grb nije radio ACOVIĆ, već je bio samo stručni konsultant... ako je već on crtao grb 2004. i crtao milion grbova do sada, zašto nije odradio i ovaj... opak je on čičica, ne bi me čudilo da se smestio grujanu sve ovo, kako bi njegovo rešenje iz 2004. opet ostalo... mada, ko zna...

Grujanu svaka čast na radu, čovek legenda... kada bi bar trećina ljudi u ovoj našoj Srbiji radila predano kao Grujan, bili bi kao Švedska sad... da je ovo rešenje usvojeno 2004. ili čak i 2006. kada postadosmo nezavisni, danas ne bi mučili ovu muku...

ali opet kažem, evo četvrtak je blizu, pa ćemo videti šta će biti... mada, male su šanse da ovaj Grujanov rad preživi... :D videćemo...

Pa knjiga izvornika se tako zove, takav je naziv. To je neveliki dokument sa vizuelnim grafičkim rešenjima izgleda simbola...

Evo veze na sajtu Vlade Srbije: http://www.srbija.gov.rs/extfile/sr/142564/uredba_izvornik_grba_zastave_himne0355_cyr.zip

Па чекај, није то исто.

За осмишљавање и прављење читаве књиге, са песедесатк графичких решња, сума је изузетно скромна, никакав милион то није, ни у динарима ни у било чему другом, далеко мање. Криза је, а ја ово нисам радио за паре.

Ово ме интересује.

Па чекај, није то исто.

Ово ме интересује.

Pa to je to - o istoj stvari se govori...

Grujić kaže čitave knjige jer je sva moguća rešenja u svim varijantama uradio - čak i umetnuti grb. To dođe kao dodatak i njegova dobra volja. Nije morao da ga posebno radi, a uradio ga je jer će se koristiti u praksi...

On je posao uradio ozbiljno kako i priliči. A imaš grbove koji se rade prilično skromno - samo jedna varijanta (Otprilke stane na jedan list... Neki opštinski grb npr.)

mada i mene čudi što grb nije radio ACOVIĆ, već je bio samo stručni konsultant... ako je već on crtao grb 2004. i crtao milion grbova do sada, zašto nije odradio i ovaj... opak je on čičica, ne bi me čudilo da se smestio grujanu sve ovo, kako bi njegovo rešenje iz 2004. opet ostalo... mada, ko zna...

Ацовић ништа није цртао, него је само приказао Кралову верзију у неосенченом колор издању. није ни могао ништа радити- јер није имао мандат за то. подсетићу вас, тад још није био донет устав и пратећи закон о државним симболима- па самим тим Ацовић није ни имао овлашћење да ради изворник без икакве уставне и законске основе. не прави се кућа од крова, него од темеља. кров (у овом случају изворник) долази на крају. а то што је подржао и помогао рад једног свог млађег колеге, управо говори о томе колико (ни)је сујетан.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back