Novi grb Srbije

KOJI JE GRB BOLJI

• Ukupno glasova
    189
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače za ove koji se stalno pozivaju na grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine... Srbija ne postoji od te godine... postoji Srbija mnogo pre toga... a i taj grb je bio na snazi svega 30-tak godina, a istorija Srbije je mnoooogooo duža... pa Srbija je duže imala za grb komunističko klasje i zupčanike nego taj iz 1882... ako smo baš hteli da se hvalimo starim simbolima. zašto onda bolje nismo uzeli grb srpske vlaste u Dušanovom Carstvu iz 14 veka...

37395_103562839695348_103274156390883_20324_292383_n.jpg

Nerviraju me ovi što sada kao brane grb koji kao prvo izgleda kao da je bukvalno nacrtan u 19.veku, a drugo, brane ga oni koji su se do juče kleli u petokraku (čast izuzetcima)... Kao da je taj grb jedini grb koji je Srbija ikad imala i sada mora da bude isključivo takav...

I grb Hrvatske nikada pre nije postojao u ovom obliku kao danas, a koliko ja znam vodi poreklo čak iz 15-16 veka... pa sta su trebali Hrvati... i dalje da ga crtaju ovakvog:
grb1527.jpg

Ljudi su lepo izmislili onu "krunu" gore od 5 nekih manjih grbića i napravili lep grbić i zastavicu...

To samo u Srbiji mora sve da bude u milimetar kao te davne 1882...

Pa grb Španije je do pre 20-tak godina izgledao ovako:
429px-Escudo_de_Espa%C3%B1a_%281977-1981%29.svg.png

Pa eto promeniše ga Španci posle milion godina i ništa... To je samo kod nas smak sveta ako se promeni nešto što ne valja, a pritom do pre 5-6 godina 95% Srba nije ni znalo kako je izgledao grb Kraljevine Srbije... Svi se kao nešto pozivaju na istoriju i tu sada već čuvenu 1882. godinu a glavu dajem da 90% tih ne zna ni kolika je tada Srbija bila, ni ko je vladao njom, a kamoli kakav joj je grb tada bio...

Novi (stari) grb Srbije je odlično stilizovan, bez ikakve mane, poštujući sva heraldička pravila! Istina, ne znam šta će Srbiji danas "veliki grb" sa plaštom - plašt su odbacile i mnoge monarhije - danas ga koriste samo Švedska, Holandija, Belgija, Luksemburg, Lihenštajn, Monako i Jordan! Po meni to je arhaizam, ali ne krivim ljude koji su stilizovali grb, već zakonodavce! Inače Dušanov grb je imao druge boje - crveni orao na zlatnom štitu! Ove boje su uzete po uzoru na (dijelom fiktivne) ilirske grbovnike, što je takođe prihvatljivo!

Хвала, само још једанпут да додам, што се тиче плашта, тачније павиљона (плашт ама баш свако може да има на грбу а сам грб ама баш свако може да има, мрзим кад људи мисле да је то за неко "племство". Није, фала Богу, сви људи су једнаки) - тако је у закону.

Са хералдичке тачке гледишта грб из 1882, грб из 2004 и грб из 2010 су ИСТИ. Хералдички речено: блазон је исти, емблазон је другачији. Теорија каже да може да буде безброј емблазона једног блазона. Наравно,м питање је колико неки емблазон тачно приказује блазон, тј. колик осе држи правила струке и описа и то је најтежи део. Ја свој породични грб имам у не знам ни сам колико варијанти и то је и даље један једини грб. На Крстарици држим као аватар ову верзију, из поштовања према људима који су ми га нацртали, Бог их благословио.

Poslednja izmena:
Већ видим за десетак година... Зајахала нова власт и већ мењају заставу и грб. Тада ћемо имати истакнуте и по 4 различите заставе и рад свих ових људи ће узалудан.

Најбоље би било да застава буде једна (без подела на државну и народну) - српска тробојка. Што се тиче грба ја сам за 2 солуције - направити мање измене на новом грбу (кљун који је склепао др Ацовић и још неке измене - можда величина круне и пера на репу) или нешто налик на грб некадашње СЦГ са темељитим изменама - по облику налик на немачки само много лепше и боље, у складу са нашом хералдичком традицијом.

Хвала, само још једанпут да додам, што се тиче плашта, тачније павиљона (плашт ама баш свако може да има на грбу а сам грб ама баш свако може да има, мрзим кад људи мисле да је то за неко "племство". Није, фала Богу, сви људи су једнаки) - тако је у закону.

Са хералдичке тачке гледишта грб из 1882, грб из 2004 и грб из 2010 су ИСТИ. Хералдички речено: блазон је исти, емблазон је другачији. Теорија каже да може да буде безброј емблазона једног блазона. Наравно,м питање је колико неки емблазон тачно приказује блазон, тј. колик осе држи правила струке и описа и то је најтежи део. Ја свој породични грб имам у не знам ни сам колико варијанти и то је и даље један једини грб. На Крстарици држим као аватар ову верзију, из поштовања према људима који су ми га нацртали, Бог их благословио.

Da, mislio sam na paviljon, čisto radi ostalih, manje upućenih u heraldiku, sam upotrijebio ovaj izraz ! Zato sam i stavio novi (stari) grb :-) Jednostavno sam primjetio da se od "klasične" heraldike odavno odstupilo (još od rata za nezavisnost SAD i Francuske buržoaske revolucije), i da mnoge države imaju zastave i grbove koji se kose sa heraldičkim pravilima! Odavno se teži ka jednostavnosti prilikom izrade simbola - tako i rekoh da su mnoge države, čak i monarhističkog uređenja stilizovale i uprostile grbove - zato i spomenuh da je postojanje velikog i malog grba, po meni suvišno! Naravno znam da nijeste vi odlučivali o tome, vi ste samo stilizovali ono što vam je zadato da odradite - i to ste uradili po mom mišljenju odlično! Što se tiče državne i civilne (narodne) zastave, danas ih još uvijek ima veliki broj država - ali i to postaje arhaizam! Mnoge od ove dvije varijante se u mnogim državama i ne koriste u praksi, već postoje samo na papiru! Mislim da je Srbiji bila dovoljna samo zastava sa grbom kao državna!

Pozdrav!

Evo kako izgleda stari grb na zastavi i zašto nam je bila potrebna knjiga standarda srpskih simbola, kao i njihova stilizacija:

subotica-gradska-kuca.jpg

Namerno ili ne, gde god su braća hrvati, tu postoji uvek kao neka slučajna greška sa srpskim grbom...

20101126020740kosor_i_tadic_potpisivanje1.jpg

Ovde je tek strašno... linija oko grba crne boje... pu, pu... katastrofa...

Korisno je pročitati:

Izvinjavam se, nisam video na nekoj drugoj temi to pitanje.

Ne, nije komisija insistirala nista, ljudi su pregledavali uradjene verzije i davali komentare. Pre svega g. Acovic, da se razumemo. A on je nas najveci heraldicar svih vremena i to su svakako najstrucniji komentari koji se mogu dobiti o heraldici. Ako bi neki od mojih nacrta dobio i najmanju kritiku od njega, sam bih ga povlacio, to mi bi bilo dovoljno. Nije rad na ovom grbu izgledao ja sednem, nacrtam, evo vam ga na. Svaka crta se ocenjivala i komentarisala. Moja pocetna verzija kljuna je bila duza, ali to nije dobro leglo sa ostalom stilizacijom, pa je predlozeno da se skrati. duzi kljun a ravan jeste najprirodniji, ali to samo sa prirodnim pticama u heraldici su to babe i zabe. Makar citav trup da bude prirodni, tad bi mozda i moglo. Pa cak ni prosla verzija nije imala tako. ja vise volim duze kljunove sa uvucenim donjim delom, ali posle davanja primera i malo razgovora, slozili smo se da treba ici na ovu varijantu zbog prirodnog stilskog toka u nasoj heraldici, izmedju ostalog, pa nek narod komentarise i treba da komentarise. Unutrasnja kurvatura kljuna je isto bitna: da je proslo jedno srednje premisljanje, tad bi verovatno gospoda ovde pljuvala da lici na Gonza iz Mapet Soua. Pokusaj da gornji deo kljuna iznutra lici na ocilasti rez je bio vrlo interesantan, ali nije isao dobro, pa smo to brzo "arhivirali". Meni je zao ideje, ali kad se nacrta, isuvise je tinejdzerski da bi bilo na ozbiljnom grbu drzave Srbije. Onda sam radio nekoliko verzija da bismo dosli da jedne gde je donji deo kljuna skracen a jezik na sredini (sto je dosta klasicno resenje). Taj nije prosao zato sto se nije dobro videlo na grbu pri smanjenju, to je jedini razlog. Heraldicke proporicije nisu neophodno proporcije iz dizajna ili prirode. I tako smo dosli do uvecanja i spustanja jezika dole, a da bi bila jedna jasna povrsina kljuna, vidljiva i pri smanjenju i u skladu sa resenjima iz mog gornjeg posta. To je sve trajalo neke dve nedelje. I tme bih zavrsio sa kljunom.

Безвезе, као и стари грб.

Ја морам да признам да ми се, подвлачим: као лаику, нова стилизација у први мах није толико допала и запитао сам се чему све то. Ствар навике, шта ли... И навикнутост да наша власт доноси само бесмислене промене.

Али што више гледам ово ново решење, стварно ми се чини као нешто најбоље што смо до сад имали. :ok:

Evo kako izgleda stari grb na zastavi i zašto nam je bila potrebna knjiga standarda srpskih simbola, kao i njihova stilizacija:

subotica-gradska-kuca.jpg

Namerno ili ne, gde god su braća hrvati, tu postoji uvek kao neka slučajna greška sa srpskim grbom...

20101126020740kosor_i_tadic_potpisivanje1.jpg

Ovde je tek strašno... linija oko grba crne boje... pu, pu... katastrofa...

A koje su knkretno greške?

Linija crne boje i treba da bude valjda, samo tanja?

Уф, Ацо, немој тако!

Тај Немац не да није био "кретен", него је био један од највећих стручњака на том пољу и његовом раду не фали ништа. Ово је само побољшање, усавршење нечег већ доброг.

Иначе, претходни незванични грб није дело Немца Крала, већ стилизација његовог дела.

Jedna stvar mi nije jasna....
Kad imate vec tolko zanesenjaka koji se bave heraldikom.... zasto niste nparavili neki grb, koji prica srpsku pricu....
a ne konstantno ova orao koji mirise na '90 te.... bio on po sto puta ukorijenjen u tradicji ili ne, prezvakan je vise.

Meni bi bilo nalogicnije da srpski grb (ka Hrvatski npr) sadrzi u sebi jos nekoliko grbova koje bi predstavljale srpske teritorije (bile one trenutno ili ne, u sastavu srbije)
zemlja kao sto je srbija, treba da ima sve to....

Ovao mi je malo sturo to sve....sve drvite jedno te isto

zastavasrbije2010srpska.png

Не свиђа ми се то што наш орао има скупљена крила и што је скучен на малом простору.

Лично бих волео да за грб имамо белог орла коме раширена крила иду на горе.

Pa i to bi imalo vise smisla i mirisalo bi na nesto istorijsko nego ova orlusinakoja se ponavlja over and over again....

niste vi Siptari poludivljaci pa da imate jedan znak i a ga furate do besmisla. Vi ste narod koji ima sto da pokaze.

Mislim da imaš potpuno pogrešan stav o ovoj temi... Bilo bi dovoljno da si samo rekao ne sviđa mi se i tačka... Što je sasvim legitimno...

Nije fora sto mi se "samo ne svidja" nego pitam zasto se forsira ovaj phony orao pored toliko drugih obiljezja.....? To je bilo to.

Upravo zbog tradicije. Zbog istorije.

Koja druga obeležja?

Na kraju ovo je i stvar opredeljenja. I sasvim je u redu.... I meni se možda više sviđaju neki drugi orlovi, ili drugačije stilizovani orlovi, ali mislim da je ovo što je u sadašnjem grbu najduže vezano za Srbiju i Srbe.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back