Stvarno je tema zamrla, a dosta toga zanimljivog se dešava. Pa da malo pokrenemo:
„Tenis je slomljen…“: Novakova organizacija udarila na „kartel“ i krenula u ozbiljnu pravnu borbu, podnete tužbe protiv ATP, WTA i ITF
Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA), čiji je suosnivač Novak Đoković, započelo je pravnu borbu protiv ATP, WTA i ITF zbog "korumpiranog, ilegalnog i uvredljivog sistema".
PTPA je pravnu proceduru pokrenuo podnošenjem dokumentacije pred Okružnim sudom Sjedinjenih Američkih Država u Njujorku i zahteva suđenje pred porotom.
Tužba je navodno podneta u dokumentaciji na više od 100 strana, na kojima se između ostalog navodi da su profesionalni igrači zaglavljeni u nameštenoj igri, koja im daje ograničenu kontrolu nad njihovim ličnim karijerama i brendovima.
Novakova organizacija kritikuje raspored takmičenja (sve češće se dešavaju povrede i problemi sa bolestima), sistem rangiranja i kontrolu koju ATP i WTA imaju nad ličnim pravima igračima (poput pregledanja mobilnih telefona pod sumnjom o korupciji ili dopingu)… Ističe se zahtev da se okonča „monopolska kontrola“ na turu, a između ostalog zahtevaju se i kompenzacije od strane ATP, WTA, ITF, ali i od Jedinice za integritet ITIA.
„Ja sam među onima koji su imali više sreće, a opet mi se dešavalo da moram da spavam u kolima dok sam putovao na turnire na početku karijere. Zamislite da nekom igraču u NFL kažu da mora da spava u kolima veče pre utakmice? Apsursdno je i nikada se više neće desiti. Nijedan sport ne tretira svoje sportiste na ovaj način“, rekao je Vasek Pospišil, inače veliki Novakov prijatelj.
Tužbu podnose PTPA i 12 igrača, uključujući i samog Novaka Đokovića, suosnivača PTPA Vaseka Pospišila i Nika Kirjosa. Tužba je podneta u „ime svih igrača i igračica“.
„Tenis je slomljen. Iza glamura koji se promoviše, igrači su zarobljeni u nefer sistemu koji iskorišćava njihov talenat, koji smanjuje njihove zarade i koji ugrožava njihovo zdravlje i bezbednost. Iscrpeli smo sve opcije da probamo dijalogom da dođemo do promena, nisu nam ostavili drugi izbor sem ovoga. Popravljanje sistematskih problema ne mora da se radi tako što ćemo na bilo koji način ometati tenis, stvar je u tome da ga spasimo za generacije igrača i navijača koji dolaze“, rekao je za BBC Ahmad Nasar, izvršni direktor PTPA.
U PTPA smatraju da se ATP, WTA, ITF i ITIA ponašaju kao „kartel“ primenjujući niz drakonskih, isprepletenih i antikonkurentnih ograničenja i zloupotreba.
Tužba je podneta u Njujorku i Vašingtonu, a sličan postupak vodi se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Evropskoj uniji (Briselu) od koje očekuju da okonča ono što su ocenili kao nekontrolisanu vlast organizacija.
Inače, PTPA je udruženje osnovano 2020. godine i od tada se ističe želja da se ojača glas igrača, a da se istovremeno smanji kontrola koju imaju ATP i WTA.
https://nova.rs/sport/tenis/ptpa-pravna-borba-tuzba-atp-wta-itf/
------------------------------------------
Ovo je izuzetno hrabro sa njegove strane, ali i opasno. Na ovaj način napasti kartel koji vrti desetine milijardi dolara... Skidam kapu!