Hm..., ajde ovako. Znaš da Snežana Malović i Boško Ristić, nikog živog nisu pitali kod ove reforme, mislim iz struke..., kako bi trebalo da se stvar uradi. ..Možda su pitali Natu Mesarović ali po tom kriterijumu je bilo bolje da su pitali Bidžu (samo da mi se čovek ne naljuti) iz Svilajnca.
Ја сам већ неколико година адвокат и имао сам великих проблема са неким разрешеним-неизабраним судијама.Уопште се не заказују рочишта и по 2-3 године од подношења тужбе а странка притиска и напада мене а не било кога другог.Обијао сам прагове разних председника судова(општински, окружни) и слично али ништа.Након општег реизбора , имам далеко позитивније искуство, јер је то колико-толико нормалније.Неке нове судије су одлично радиле свој посао , нарочито они који су имали неколико година искуства у суду као стручни сарадници, а други који су дошли ван суда нису баш најбоље радили али је то ипак некако ишло, рочишта су се одржавала и предмети су се приводили крају.Неки предмети су "пали" код много ажурнијих "старих" судија па је и ту било много боље него пре 2010 године."Тумбање" је много боље него да је остало све по старом. Да напоменем, то је и даље доста далеко од неког перфектног стања и још ту има доста неажурности али је ипак значајно боље него пре 2010 године.
Зато ме чуди фама о сиротим судијама које је зла Ната отерала са посла .Треба бити у позицији да ти од таквих зависи лични интегритет и пословни углед, у крајњој линији зарада и опстанак на тржишту, па онда нешто причати.
За протеклих 7-8 година адвокатуре (+2 године као адвокатски приправник) имам искуства сигурно са једно 70-80 судија разних општинских ,окружних , привредних судова и могу рећи да када сам чуо ко је прошао избор а ко није, да сам се у једно 80-85 % сложио са избором Високог савета.За осталих 20% нисам имао довољно увида у рад и нисам имао неки закључак.Свакако да је Високи савет у неким случајевима погрешио и отерао са посла судије које су вредно и поштено радиле свој посао.На пример скоро све судије преко 60 година нису изабране без неког посебног разлога.То није у реду, али сулудо је сада после 3 године враћати судије са 63-64 године на посао, јер за 1-2 године испуњавају услове за пензију, и уопште им не пада на памет да сада пред крај каријере нешто озбиљно раде свој посао.Сада треба неко поново да улази у посао после 3 године неактивности , проучава нове законе и судску праксу, да би онда 1 или 2 године ефективно радио и отишао у пензију.
Очигледно је да су начињене бројне грешке приликом избора судија али треба извршити рационалну анализу а не ђутуре враћати свакога без икаквог критеријума.Сигурно је да најфлагрантније случајеве судија-алкохоличара , судија осуђених за кр.дела, судија који нису заказивали по 2-3 године ниједно рочиште или који нису урадили отправак пресуде и по 5 година, треба одстранити са функције.Исто, најфлагрантније грешке Високог савета треба отклонити враћањем на посао судија за које нема ниједног конкретног разлога за разрешење
Судије које одлучују о нашим кућама, парама, послу и другим правима имају одређене критеријуме за успешно обављање тог посла.Један од тих критеријума је и број укинутих одлука, на пример то је 25% укинутих одлука .Значи судија може да погреши у 1/4 својих одлука и да се опет сматра успешним судијама.
Високи савет је такође грешио и уколико је у мање од 25% неизабраних судија погрешио у својим одлукама, то треба сматрати успешно обављеним послом.Ничија функција није важнија од нечије куће, земље, слободе, старатељства над дететом и слично, па исти критеријум који важи за наше никада прежаљене старе неизабране судије треба да важи и за Високи савет.
Мислим да Селаковић или неки други кадар СНС(Антић, Цвијан) немају ни стручни ни лични капацитет да изађу на крај са овим, и да покушају да исправе грешке раније власти, задрже оне исправне одлуке и потезе, а на основу неког осмиљеног и рационалног плана.Они ће то "ресетовати" на стање пре реформе, па ће ситуација бити много гора него 2009, 2010 или 2011 године, јер је у међувремену примљено стотине хиљада нових предмета.