Nova : Ogromni protesti, najskuplji fakulteti, obrazovni aparthejd: Vučić je ideju za vaučere uzeo od diktatora Pinočea i evo kako se to završilo

Uh, moram da se ispravim. Od broja norma grupa se finansira faks, ali tako da ako ima mali broj grupa onda akreditacijom fakultet ima i mali broj nastavnika.
A plate ministarstvo uplaćuje isto svim nastavnicima u skladu sa zvanjem, ali neki imaju velike plate zbog većeg broja samofinansirajućih studenata.
Аха.
Значи сви имају исту плату али факултети на које је навала дотирају месечно сваком професору, на редовну плату, још 100 000 - 200 000 и сл.?
А наставничко особље на осталим факултетима ко .ебе?

Данас, факултети одреде број места, Влада да сагласност.

И тада би било исто, потпуно исто тако.

Ако сада популарни факултети не примају 5000, зашто би примали тада?
Pa koriguje se taj broj mesta. Ministarstvo to prati.
S druge strane, ako vlada dobije od radne grupe za strategiju obrazovanja da je nizak broj studenata na hemiji ili fizici ili tehnološkom fakultetu, ali kaže nama su te struke potrebne, onda se ostavi nešto veći broj nego što se realno upisuje.

Recimo ako je 1 norma grupa za prirodne nauke 20 studenata, ako se upiše njih 5 i dalje se plaća 1 norma grupa kao da ij je 20. Inače bi vaučerom fakultet dobio 5 i mogao bi da zaključa vrata. Jer su troškovi mnogo veći od tih 5 vaučera.

Generalno, u svim ozbiljnim zemljama sa strategijom, postoje fakulteti koji više donose novca i oni koji više troše, ali su nužni za tu zemlju.

Аха.
Значи сви имају исту плату али факултети на које је навала дотирају месечно сваком професору, на редовну плату, још 100 000 - 200 000 и сл.?
А наставничко особље на осталим факултетима ко .ебе?
Tako je.

Ko je lud da se upise na univerzitet koji je totale propao i nemas vuse poverenja..Kome ce da predaju i zasta platu da prime tolki prprofesori.Otkazi slede.
Svi ce da brisu na te privatne.
Да али више нећемо имати величине од професора какве смо имали па онда ни студенте.
Већ их немамо оваквим накарадним чињењем.

Realno navalija debila će da bude samo na privatne faLkutete :mrgreen:

1000003853.jpg

Зашто факултети, на које је навала, не би то искористили и повећали број уписаних а задржали квалитет наставе и тако зарадили још више новца?

Зато што им је данас препрека Влада, а биће и тада. На исти начин као и сада.

Ако данас ФОН не уписује 5000 студената, неће ни тада.

Ја то сматрам лошим јер онда држава ограничава факултет да напредује.
Имао би више пара, побољшао би услове студирања много много више.
Повећао број асистената и професора што би студентима много значило.

Tvoj predlog sa vaučerima može da stoji i bude u skladu sa strategijom samo ukoliko mi istarstvo nastavi da određuje koliko je kojih struka nužno. Onda ako FON ima 1000 mesta, kad dođe 1001 on više ne može da se upiše vaučerima parama iz budžeta( po bodovanju tj uspehu se formira rang lista)

Ostaviti sasvim slobodno bi značilo, u doba kada mladi izbegavaju ozbiljno učenje, da država ostane bez stručnjaka za ozbiljne poslove tipa tehnologiju, fiziku, razne vrste inženjera itd

A i dalje mogu da postoje samofinansirajući

Да али више нећемо имати величине од професора какве смо имали па онда ни студенте.
Већ их немамо оваквим накарадним чињењем.
Pa.kako da se vrati poverenje buducih studenata njihovih roditelja u ovaj drzavni univerzitet.
Ko da ti garantuje da ces ikada dobiti diplomu.

Pa.kako da se vrati poverenje buducih studenata njihovih roditelja u ovaj drzavni univerzitet.
Ko da ti garantuje da ces ikada dobiti diplomu.
Вратиће се тако што ће држава да одлучи да ли јој треба јак и врхунски универзитет или не.
Ако јој треба нека крене у том правцу а ако не треба нека ради као што жели да ради.

И ти испада да се бориш за сиромашне студенте, а подржаваш систем у коме онај са 2 бода мање плаћа пуну цену, а онај са 2 бода више је на буџету.

E, što se ovog tiče, država i ne treba da finansira netalentovane. Dakle, poenta je 1. Da država ima stručnjake u svim potrebnim oblastima, 2. Da se nagrade talentovani , makar bili i jako siromašni, da studiraju na račun države.

Deluje surovo, ali mislim da nije. Rasipanje je para davati novac iz budžeta onom ko nije bio u prvih toliko i toliko po uspehu.

Вратиће се тако што ће држава да одлучи да ли јој треба јак и врхунски универзитет или не.
Ако јој треба нека крене у том правцу а ако не треба нека ради као што жели да ради.
Treba joj naravno jak nacionalni univerzitet i mislim da ce ga biti.
Cacihevci profesori i dekani haha.

E, što se ovog tiče, država i ne treba da finansira netalentovane. Dakle, poenta je 1. Da država ima stručnjake u svim potrebnim oblastima, 2. Da se nagrade talentovani , makar bili i jako siromašni, da studiraju na račun države.

Deluje surovo, ali mislim da nije. Rasipanje je para davati novac iz budžeta onom ko nije bio u prvih toliko i toliko po uspehu.
АПСОЛУТНО.
Јесам за то да се неколико испод црте пусте и да се пусти они који имају мање бодова али да плаћају део школарине. Они су и онако на првој години и већина њих ће напсутити факултет сами.

Treba joj naravno jak nacionalni univerzitet i mislim da ce ga biti.
Cacihevci profesori i dekani haha.
Са приступом какав држава има према факултетима већ неко дуже време неће сигурно.
Такви факултети не стварају величине од професора а онда немаш ни доброг студента тј квалитетног стручњака.

Na žalost, sadašnja vlast ne drži mnogo do strategije obrazovanja. I nije joj u interesu jako državno školstvo. Ne znam koji su sve razlozi.
Mišljenje do kojeg sam i ja došla je i da ove blokade nastave njima idu na ruku, svesno ili nesvesno, visoko školstvo se degradira.

Neće biti upisa u junu/julu posle mnogo decenija. Većina mladih će otići u zemlje gde mogu jeftino ili besplatno da studiraju kao što je Slovenija koja masovno želi da primi naše đake. Ja da sam mama nekog ko sad želi da upiše ne bih ga savetovala da upiše fakultet u blokadi. Ne znamo ni da li će moći studirati školske 25/26. Iskreno.

Са приступом какав држава има према факултетима већ неко дуже време неће сигурно.
Такви факултети не стварају величине од професора а онда немаш ни доброг студента тј квалитетног стручњака.
Vreme je potrebno a iz takvog univerziteta rodice se i premijeri i predsednici i buduci poslanici.
Drzavni slubenik buce bas u pavom smidlu drzavni sluzbenik a ne ovo ona te hrani a ti je pljujes.

Na žalost, sadašnja vlast ne drži mnogo do strategije obrazovanja. I nije joj u interesu jako državno školstvo. Ne znam koji su sve razlozi.
Mišljenje do kojeg sam i ja došla je i da ove blokade nastave njima idu na ruku, svesno ili nesvesno, visoko školstvo se degradira.

Neće biti upisa u junu/julu posle mnogo decenija. Većina mladih će otići u zemlje gde mogu jeftino ili besplatno da studiraju kao što je Slovenija koja masovno želi da primi naše đake. Ja da sam mama nekog ko sad želi da upiše ne bih ga savetovala da upiše fakultet u blokadi. Ne znamo ni da li će moći studirati školske 25/26. Iskreno.
Ако се овако настави мој клинац вероватно неће студирати овде. Надам се стипендији неког страног факултета.
Ако се нешто промени на боље што да не.
Мој добар пријатељ, озбиљан математичар, саветује ми да га шаљемо преко ако се ништа значајно не промени дотле.

Vreme je potrebno a iz takvog univerziteta rodice se i premijeri i predsednici i buduci poslanici.
Drzavni slubenik buce bas u pavom smidlu drzavni sluzbenik a ne ovo ona te hrani a ti je pljujes.
Нисам мислио на такву релацију него нешто много озбиљније.

Ако се овако настави мој клинац вероватно неће студирати овде. Надам се стипендији неког страног факултета.
Ако се нешто промени на боље што да не.
Мој добар пријатељ, озбиљан математичар, саветује ми да га шаљемо преко ако се ништа значајно не промени дотле.
Pa to ti kažem.

Pod izgovorom želje za promenama, blokira se ono što je bilo najvrednije u zemlji. Umesto da se blokiraju institucije koje ne rade.

To vlast ne da ne nervira, nego su digli ruke, zavrnuli slavine, bez novca fakulteti će da umiru dok ne uđu u bankrot i oni će jednim potezom zaustaviti i blokade i univerzitet kakav je do sad bio.

A roditelji danas puno novca ulažu u privatne časove, takmičenja, obrazovanje, i ko je lud da dete upiše u neizvesno. Nadam se samo da će se univerzitet osvestiti, jer nema nikog sem sebe, nikom nije stalo.

Back