Nova domovina

Nemoj da se brukaš.
Ako ne znaš o kakvom delu je reč, nemoj da se pozivaš na Petrovića.
Kao da si samo za njega si čuo.
Kakvo delo, covece, moze da pise ko sta hoce, iskustvo je iskustvo.

Citao sam svasta i cuo svasta, i onda odem da zivim i vidim nesto sasvim drugo.

Ovde na krstarici se cele nacije proglasavaju diskriminatorskim nacijama. To je suludo. Hoces da kazes da u toj knjizi dokazuju da su cele odredjene nacije diskriminatorske?

Pa sto ne kazes da si antivakser, lepteiebo 😁

Ne bih ni tebe vise zadrzavao :D
Na zalost moram te obavijestiti da si podlozan medijima i da ne znas za razliku izmedu antivaksera i onih koji su protiv korona cijepiva koja se dokazalo da nisu ucinkovita. I da iako nisam sklon ignoriranji ti ides ponovo na ignore jer mi se ne trosi tipkati s ljudima koji ne razumiju citati s razumijevanjem. Pozdrav

Враћају се мајстори, а враћају се и ИТ стручњаци.

Биће све лошије.

Или идеш за САД или за Кину. Ако се не враћаш.
Ma kakvi, niko se ne vraća sa dobrih poslova. Vraća se ko ne može da spoji porodicu. Ja sam se vratila jer sam radila na krš vizi, nisam mogla da spojim porodicu, nisam stigla da utegnem jezik, i sad moram za novu vizu da apliciram (mada možda iskrsne Austrija, što mi više odgovara)

Ne vraćaju se. Naravno da je bolje na zapadu. Ali potpuno je okej priznati da je teško. Da stranci u jednoj doseljeničkoj zemlji nikada neće biti oslobođeni tog balasta. Odličan film o položaju Poljaka u Nemačkoj Das Lehrerzimmer https://www.imdb.com/title/tt26612950/

Ljudi, baš zbog toga što je teško, su skloni da upadnu u samoviktimizaciju i nekritičko sagledavanje društva, po sistemu "ćuti, mnogo sam uradio da imam ovaj dobar život".
Moj rođak se vraća iz Danske.
Živeli su on i žena nekih desetak godina tamo i kupili su kuću pre tri godine.
Dobili su devojčicu i ispada da zbog posla ne mogu ni da prate njeno odrastanje.
Naveli su još mnogo razloga zašto žele da se vrate.
Nije sve u novcu, nisu oni sirotinja ni u domovini, vrlo dobro znaju mane naše domovine.
Dansku doživljavaju kao mesto koje im krade vreme, ljubav i roditeljstvo.

Ma kakvi, niko se ne vraća sa dobrih poslova. Vraća se ko ne može da spoji porodicu. Ja sam se vratila jer sam radila na krš vizi, nisam mogla da spojim porodicu, nisam stigla da utegnem jezik, i sad moram za novu vizu da apliciram (mada možda iskrsne Austrija, što mi više odgovara)

Мјок, ја сам био и вратио сам се, док се могло зарадити на средњим пројектима.

Амери ће од Европе направити рупчагу.

Кад се снађеш , skuћиш и станеш на ноге мораћеш назад

Moj rođak se vraća iz Danske.
Živeli su on i žena nekih desetak godina tamo i kupili su kuću pre tri godine.
Dobili su devojčicu i ispada da zbog posla ne mogu ni da prate njeno odrastanje.
Naveli su još mnogo razloga zašto žele da se vrate.
Nije sve u novcu, nisu oni sirotinja ni u domovini, vrlo dobro znaju mane naše domovine.
Dansku doživljavaju kao mesto koje im krade vreme, ljubav i roditeljstvo.

Радити као коњ, зарадити што више и вратити се што пре

Kakvo delo, covece, moze da pise ko sta hoce, iskustvo je iskustvo.

Citao sam svasta i cuo svasta, i onda odem da zivim i vidim nesto sasvim drugo.

Ovde na krstarici se cele nacije proglasavaju diskriminatorskim nacijama. To je suludo. Hoces da kazes da u toj knjizi dokazuju da su cele odredjene nacije diskriminatorske?
Knjige se ne prepričavaju.
Nije bitno šta hoću ja da kažem, već šta je neko na osnovu arhiskog istraživanja saznao.

Мјок, ја сам био и вратио сам се, док се могло зарадити на средњим пројектима.

Амери ће од Европе направити рупчагу.

Кад се снађеш , skuћиш и станеш на ноге мораћеш назад
Nikad se vise nije moglo zaraditi nego sad zato sto fali puno ljudi o kojem periodu pises?

Danas se priča o savremenim nomadima, priča se o tome kako se može živeti i raditi svuda pomalo, priča se o migracijama stanovnika kao o opštem dobru, multikulturalnost cveta, sloboda i demokratija, ludilo od razvoja, tehnologija će spasiti svet, tolerancija i sloboda pokreta, govora, slobodna razmena ideja, robe i usluga, sve su to priče za malu decu.
Nikad nisam vidjela više ljudi iz raznih država svijeta nego u kompaniji u kojoj trenutno radim. Mladi ljudi stvarno tako žive.

Upoznala sam djevojku iz Mađarske, roditelji ili jedno od njih su joj porijeklom iz Srbije, ali ima ih i Srba, Hrvata, Mađara. Ona je rođena i odrasla u Mađarskoj, studirala u Beču, ovdje radi sa njemačkim, naravno mora da zna i engleski, zna srpski. Kaže da je došla 6 mjeseci da malo vidi kako je ovdje, a prošle sedmice mi je rekla da je upisala masters u Holandiji, tako da odlazi tamo.

Djevojka, mlada žena, iz Španije, otišla na razmjenu studenata u Japan, tamo živjela 7 godina, dio mastersa odradila u Milanu, sad došla ovdje, pa ko zna gdje će je život odvesti.

Mladi Italijan, živio godinu dana u Singapuru, pa godinu dana u Australiji, došao prije koji mjesec u Irsku, pa isto tako ko zna gdje će dalje.

Mladi Brazilac, živio par godina u Kini, priča kineski, živio isto tako u nekoliko država, sad je u Irskoj.

Mene, iskreno, impresioniraju ti mladi ljudi. Žive kompletno drugačije živote nego što smo mi živjeli. Svi govore nekoliko jezika, stiču znanje, iskustvo, prijatelje, poznanike po raznim zemljama.

Što se diskriminacije tiče, ja je nisam osjetila, što ne znači da je nema, ali i po iskustvima drugih s kojima pričam i po pričama koje čitam, mnogo je manja nego, recimo, u Njemačkoj.

Nikad nisam vidjela više ljudi iz raznih država svijeta nego u kompaniji u kojoj trenutno radim. Mladi ljudi stvarno tako žive.

Upoznala sam djevojku iz Mađarske, roditelji ili jedno od njih su joj porijeklom iz Srbije, ali ima ih i Srba, Hrvata, Mađara. Ona je rođena i odrasla u Mađarskoj, studirala u Beču, ovdje radi sa njemačkim, naravno mora da zna i engleski, zna srpski. Kaže da je došla 6 mjeseci da malo vidi kako je ovdje, a prošle sedmice mi je rekla da je upisala masters u Holandiji, tako da odlazi tamo.

Djevojka, mlada žena, iz Španije, otišla na razmjenu studenata u Japan, tamo živjela 7 godina, dio mastersa odradila u Milanu, sad došla ovdje, pa ko zna gdje će je život odvesti.

Mladi Italijan, živio godinu dana u Singapuru, pa godinu dana u Australiji, došao prije koji mjesec u Irsku, pa isto tako ko zna gdje će dalje.

Mladi Brazilac, živio par godina u Kini, priča kineski, živio isto tako u nekoliko država, sad je u Irskoj.

Mene, iskreno, impresioniraju ti mladi ljudi. Žive kompletno drugačije živote nego što smo mi živjeli. Svi govore nekoliko jezika, stiču znanje, iskustvo, prijatelje, poznanike po raznim zemljama.

Što se diskriminacije tiče, ja je nisam osjetila, što ne znači da je nema, ali i po iskustvima drugih s kojima pričam i po pričama koje čitam, mnogo je manja nego, recimo, u Njemačkoj.

Ко су ти?

Дигитални номади?

Gluposti pises , sve o znam o tome ,sad su firme u velikim problemima jer ne mogu da nadju nikog ,mole te da dodjes ,to danas nisu neke pare ako se iznajmljujes na satnicu danas se vise zaradjuje a prije 35 godina se daleko manje zaradjivalo.

Не лупај.

То су онда биле дупло веће паре него данас.

Досадно си глуп

Gde odem i gde mi bude lepo tj gde imam zivot i posle posla normalnu platu da mogu i nesto da ustedim a ne samo da platim racune i jedva imam za hranu i par izlazka gde mi rintanje po 3 smene 6 dana i to jedva cini mogucim tu ne bi osetio ni n od nostalgije...
To sto je u ovoj zemlji vredelo sns sekta i njima slicni sateliti i bivsi balik su unistili, reke, prirodu, izvor skroman zivot u mom gradu, mogucnost socijalizacije itd...Ne bih mi palo na pamet da se vracam...

Tamo gde je rmbanje i gde osecam slicnosti i tu toxicnu atmosveru nemogucnost zivota posle posla i sve to za samo 300€ vece plate tu bi mi proradela nostalgija ako se moze to tako nazvati jer jednostavno to imam ovde i kod kuce gde imam svoj stan, kucu i mir i ne delim sobu i kuhinjusa jos 15 ljudi...

Da mogu ziveo bih u Irsku, Skotsku, Island, u neku skandinavsku zemlju gde je englesko govorno podrucje tj sve sem Engleske, gde nema ovakve vrucine, gde ima planinska jezera reke, ridje i plave devojke sa pegicama...

Znam.
Srećom, i moja ćerka je završila studije u inostranstvu, takođe je poliglota i ima visok prosek na fakultetu.
Ne znam da li će još neka znanja koja poseduje uspeti da plasira na inostrano tržište rada.

Znam i druge mlade ljude koji žive i rade tako kako si navela i to je dobro.

Meni su stravične ove povuci-potegni gastarbajterske priče u kojima se ljudi ne pronalaze, u kojima se prilagođavaju nekim poslovima koji su ispod njihovih kvalifikacija, u kojima su izrabljeni, stavljenji pod lupu i u kojima nisu dovoljno cenjeni.

Poslednja izmena:
Gde odem i gde mi bude lepo tj gde imam zivot i posle posla normalnu platu da mogu i nesto da ustedim a ne samo da platim racune i jedva imam za hranu i par izlazka gde mi rintanje po 3 smene 6 dana i to jedva cini mogucim tu ne bi osetio ni n od nostalgije...
To sto je u ovoj zemlji vredelo sns sekta i njima slicni sateliti i bivsi balik su unistili, reke, prirodu, izvor skroman zivot u mom gradu, mogucnost socijalizacije itd...Ne bih mi palo na pamet da se vracam...

Tamo gde je rmbanje i gde osecam slicnosti i tu toxicnu atmosveru nemogucnost zivota posle posla i sve to za samo 300€ vece plate tu bi mi proradela nostalgija ako se moze to tako nazvati jer jednostavno to imam ovde i kod kuce gde imam svoj stan, kucu i mir i ne delim sobu i kuhinjusa jos 15 ljudi...

Da mogu ziveo bih u Irsku, Skotsku, Island, u neku skandinavsku zemlju gde je englesko govorno podrucje tj sve sem Engleske, gde nema ovakve vrucine, gde ima planinska jezera reke, ridje i plave devojke sa pegicama...
Onda bi Finsku izabrao cisto zbog vemena sve ostale imaju puno jezera .

Nisu digitalni nomadi, tj. ovdje rade za kompaniju i u zavisnosti od tima imaju dane kad moraju dolaziti u kancelariju. Za moj tim to je 4 dana mjesečno. Šta su radili u drugim zemljama ne znam, osim za ovu koja je živjela u Japanu, ona je radila za Mitsubishi.

И то је неодрживо.

Корпорационизам је само преживели економски облик корпоративизма политичке филозофије.

Више верујем америчким хеџ и инвестиционим фондовима или државном кинеском капитализму него европским корпорацијама

Back