Vrbas voda nosila jabalana, i jos ponesto...
Prica mi  deda tako sta je i kako je nekad bilo, kako je on bio dobar lovac (i sad je iako je preturio 80-tu preko glave )kako su ga svud zvali i postovali, i tako se nekako domogosmo Bosne, i poce prica sta i kako je nekad bilo, i tuzno konstatova: Nekad je to bilo drugacije, eh... Muslimanske i sprske kuce- jedna do druge, ljudi se druzili, postovali, pomagali i tako...a sad
Elem, moj deda (tada mlad covek) je imao u Bratuncu kucnog prijatelja Muslimana, u Srebrenici vise njih, ali ovaj iz Bratunca zaista je bio nesto posebno. Ja imam sliku gde smo sestra i ja male, on s nama u sredini- cucnuo, zagrlio nas, i osmeh od uha do uha, kako on tako ii nas dve...
Mama ga je znala bolje(naravno, i kasnije kao devojka, udata zena)- uvek kad je deda odlazio kod njega kao gost, vodio je nju, posto je i on imao  kcerku njenih godina (7-8)...
Pozvan deda od (daću mu drugo ime) Mehe da dodje u nedelju u lov, imaju jednog gosta koji ce dedu oduseviti, da povede malu, a da oboje dodju u subotu, da orni krenu put brda i suma...
I, tako...
Gost:Safet Isovic!
Upozna dedin prijatelj dedu i njega: A, ti si taj cuveni Civijas, je li?
Taj sam, kaze deda, ali nisam cuven, ali ti jesi (lovci to odmah predju na ti) ...
Nadju se oni u nekoj lovackoj kafani (ili tako nesto) uvece da se malo upoznaju, puno lovaca, Safet se ne odvaja od dede niti ovaj od njega, malo price malo pesme: Bogo mili kad zapeva i bez mikrofona, to se ori Bosna, to je cudo od glasa, pa onu "Vrbas voda nosila jablana", izmesani, bilo je i Muslimana i Srba...
Razidju se, svako svome konacistu i da se zorom nadju ispred, pa da krenu na divlje svinje..
Dosao deda i cika Meha, skupili se lovci, pukla zora, vidici pucaju, snezni, zovu...
-Ti,   Sajo i ja  bicemo zajedno kao "trojka" (u lov se tad a i sad ide utroje, tri lovca u svakoj grupi), samo da vidim gde je Sajo, ne vidim ga?!
Nema ga nigde! Ode cika Meho u kafanu da se raspita, ne bi zadugo, izlazi sav zabezeknut i kaze: Sajo nije ni isao da spava, mrtav pijan, sedi i klati se za stolom!!!
U, sunce ti zareno, sta cemo sad? Pa zar on pije, u cudu ce deda?!
Ne, voli ponekad dobru kapljicu, ali ne pije, ne znam sta mu bi
Udje deda u kafanu - sedi Sajo ("lep k'o lutka, omanji, ali kao lutka") i kad ugleda dedu, onako pijano mahnu: Zdravo Civijas, hocemo li?
Gde, bre? Covece ako Boga znas, pa necu te ja nositi na ledjima,nije da ne bih mogao, ali... 
Prilazi jedan konobar i kaze dedi: Dodjite da vidite nesto, pa ga odvuce da vidi to nesto, a tamo srche do kolena: Sajo porazbijao!
O, sta me snadje, i deda se sav i jadan i besan okrece ka Safetu... Stolica prazna
Sta je ovo, ljudi moji?
-Hej, Civijas, evo mene kraj auta, kreni, i smeje se! Na njemu lovacko odelo (kaze deda, zbacio "anteriju" dok sam ja gledao "srchu")ni traga pijanstvu, ma kakvi, k'o jelen mladi, a dedi mrkne svest, ali ocuta. Zna i zasto, ali, neka krene samo, sve mu prasta Civijas....
------
Idu tako razvijeni u trojke, ali Sajo stalno iza dede. Malo levo pa desno, pa iza, nekad deda iza njega, ali, uglavnom deda je vodio.
Okolo brdasca, sume, penju se., s.....i vec kako to u lovu biva, kad izbise na neku cistinu, sama bujad (paprat) viri ispod snega, pukla cistina(kako se penju snjeg pocinje da biva deblji,  a deda dreknu: Koja ovo bre marva postavi ovde zicu, Bog te video, o, Boze, sta je ovde pregradjivao?!
Kako dreknu tako preskoci!
Iza njega - na istom mesto poskoci  i preskoci i Safet!
-Vidis, Civijas i ja od prve,hehe!
Sta to, pita deda?
Pa, zicu!
GDE TI VIDIS ZICU?
-----------------------------
Te veceri pevao je samo za dedu, koji se od meraka i derta nacisto opio. Samo bi s vremena na vreme pitao: Gde mi je dete, ja sam dosao s detetom?!
Spava, covece, uzivaj!
Aaaaaa, daj onda opet onu Vrabas voda nosila jablana