Nošenje poklona (ritualna davanja?) kad se ide "u goste"

MidHealer

Aktivan član
Poruka
1.194
Lično, ako je nekog formalnog "razloga", ponesem flašu vina, cveće i tako to, zavisi kod koga idem(o) i šta je razlog posete, inače ne.

Ali, imam i drugih primera, iz ličnog iskustva: Prošle godine smo posećivali neku dalju rodbinu, koju viđam samo o svadbama i sahranama, i reče meni ćale (70+ godina), "stani usput kod prodavnice da ponesemo nešto". I tako, zastanemo mi na putu do njih, ćale kupi pola kila kafe i neke čokolade, i to dade domaćici (neka moja baba-tetka u 164. kolenu) kad smo stigli kod njih.

Sa sve standardnim "jao pa niste trebali" i slično (ali je zapravo očekivano od nas da to donesemo, nešto kao sastavni deo rituala sa cmakanjem i pitanjima "kako je" "evo ide nekako" i tome slično). Sad, ne smeta meni to, ali znam da je to praktično uvek bio slučaj kad smo išli kod rodbine, uvek je ćale uzimao kafu, čokoladu kad se išlo "na selo" i kod rodbine generalno - pa mi je oduvek bilo malo čudno kao klincu. Jer, kad si klinac, ti nosiš nekome poklon samo kad ideš na rođendan, pa sam i ja kao klinac pitao "a jel babi rođendan?", pa kad odemo opet par nedelja kasnije "a jel babi opet rođendan?" i tako... :mrgreen:

Odakle potiče ovo, zapravo, zna li neko?

Da li nosite poklone (da ne kažem poluprisilna ritualna davanja ;) ) kad idete u goste? Kada, kome, šta?

Poslednja izmena:
Lično, ako je nekog formalnog "razloga", ponesem flašu vina, cveće i tako to, zavisi kod koga idem(o) i šta je razlog posete, inače ne.

Ali, imam i drugih primera, iz ličnog iskustva: Prošle godine smo posećivali neku dalju rodbinu, koju viđam samo o svadbama i sahranama, i reče meni ćale (70+ godina), "stani usput kod prodavnice da ponesemo nešto". I tako, zastanemo mi na putu do njih, ćale kupi pola kila kafe i neke čokolade, i to dade domaćici (neka moja baba-tetka u 164. kolenu) kad smo stigli kod njih.

Sa sve standardnim "jao pa niste trebali" i slično (ali je zapravo očekivano od nas da to donesemo, nešto kao sastavni deo rituala sa cmakanjem i pitanjima "kako je" "evo ide nekako" i tome slično). Sad, ne smeta meni to, ali znam da je to praktično uvek bio slučaj kad smo išli kod rodbine, uvek je ćale uzimao kafu, čokoladu kad se išlo "na selo" i kod rodbine generalno - pa mi je oduvek bilo malo čudno kao klincu. Jer, kad si klinac, ti nosiš nekome poklon samo kad ideš na rođendan, pa sam i ja kao klinac pitao "a jel babi rođendan?", pa kad odemo opet par nedelja kasnije "a jelć joj opet rođendan?" i tako... :mrgreen:

Odakle potiče ovo, zapravo, zna li neko?

Da li nosite poklone (da ne kažem poluprisilna ritualna davanja ;) ) kad idete u goste? Kada, kome, šta?

Lepo je poneti i darivati sprem mogucnosti :) ja volim poklone i da dajem i da dobijam,,uvek se obradujem,,, tako volim i dr, da obradujem, obicno necim korisnim, funkcionalnim,,, uvek slatkisi i grickalice su dobro dosle :) volim poklanjati i nesto za jelo, nesto od kjinga korisnih,, odevni predmet, opet zavisi koji je povod. :) nesto za kucu.
Ono sto dr, dajemo to ih podseca na nas,,,, :)

Uvek ponesem poklon u zavisnosti od toga
šta je povod...obična poseta kafa, vino
voće...ne-obična ima i takav poklon, i to mi
je sve skroz ok. jer je znak paznje prema
domaćinu(ici).

Da, nošenje flaše vina (ili drugog pića), eventualno kolača/torte (za specijalne prilike) i posebno cveća je uobičajeno u mnogim zemljama.

Ali, nošenje kafe, voća, cigareta i sličnog je nekako vezano samo za ove prostore, čini mi se - ja nisam nikada video da na Zapadu neko nosi tako nešto u posetu. Voće da, ali samo za bolničke posete. Kafa, čokolade, cigarete i slično, tamo nisam video nikad, ali zato kod nas, skoro uvek (pogotovo kad se ide u posete rodbini u "provinciju" i "na selo").

Poslednja izmena:
Meni je svaki put kad idem kod rodbine u goste "posebna prilika", tako da uvek nosim nesto.
Skoro sam neplanirano svratila kod rodjake, i bilo mi je neprijatno sto nisam nista donela pa sam decici (idu u osnovnu skolu) dala po 200 din da sebi kupe cokoladu...
E kasnije... Mom muzu nije jasno kako me nije bilo sramota da dam samo po 200 din? Njegov stav je da das nesto sto vredi ako imas, a ako nemas onda nikom nista...
Ja sam videla da su se deca obradovala mnogo vise nego da sam im donela cokolade...
Jednostavno se bolje osecam kad donesem i dam, a osecam se vrlo neprijatno ako dobijem poklon skuplji nego sto prilika iziskuje :lol:

Da, nošenje flaše vina (ili drugog pića), eventualno kolača/torte (za specijalne prilike) i posebno cveća je uobičajeno u mnogim zemljama.

Ali, nošenje kafe, voća, cigareta i sličnog je nekako vezano samo za ove prostore, čini mi se - ja nisam nikada video da na Zapadu neko nosi tako nešto u posetu. Voće da, ali samo za bolničke posete. Kafa, čokolade, cigarete i slično, tamo nisam video nikad, ali zato kod nas, skoro uvek (pogotovo kad se ide u posete rodbini u "provinciju" i "na selo").
pa to su tzv.praktični pokloni,msm sa njima nema greške:lol:meni se desilo da sam dobila kafu u momentu kad je nestala...znači trebalo je da odem do radnje da je kupim,e baš sam se obradovala i nahvalila tu osobu do neba:lol:

- - - - - - - - - -

...i čokolada je vrlo prikladna,ono ne znaš šta bi poneo...sa njom rešiš dilemu

Mislim da je to razlog zbog kog se ljudi sve manje druže. Ima porodica, na žalost mnogo, koje nisu u situaciji da odnesu kafu i čokoladu svaki put kad se krene negde, a kako stari običaji nalažu bez toga se ne ide.
Ako ima dece neka sitnica je u redu i ne baš svaki put. Ali običaj da se uvek nešto nosi kada se ide negde je za mene čista glupost.

ja bih rekla da su to samo izgovori. ako imas rodjaka ili prijatelja do kog ti je stalo, a znas da tesko zivi onda ga obilazis cesce i poneses nesto vise. (potrudis se da nadjes meru da mu je to nesto od koristi, a ne da se oseti ponizeno), a ne da sedis i cekas do on dodje kod tebe i donese nesto tvojoj deci... i onda ono "nase" -ne dolazi on kod mene pa necu ni ja kod njega-
ja sam i dalje za davanje, jer se ne ide nigde praznih ruku. e sad, to sto rece - svaki put, zavisi koliko je cesto to svaki put! ako pijes kafu sa nekim svaki dan, naravno da neces uvek nositi nesto, mada i to ima... jedan kuva kafu, drugi donosi slatkise...

Jao gledah reportazu o bombonjerama koje su se poklanjale 80ih godina,kazu niko nije smeo da ih takne jer su se dalje nosile u goste,pa kad se neko dete drzne ono vec pobelele isteko rok a i znale su da naprave krug xaxa

A i ranije je bilo tako, pre ere bonbonjera i drugih industrijski proizvedenih slatkisa, jos su nase bake cuvale poklone koji su stizali u kucu i to dalje razmenjivale iduci nekom drugom u goste, u ruralnim krajevima skoro svakodnevno ima nekih desavanja na kojima se ljudi kod nekoga okupljaju i ta desavanja iziskuju davanje poklona. I u delima domacih pisaca postoje navodi o tome da su se kao poklon dobijene vocke (jabuke, kruske i sl.) cuvale i prosledjivale dalje sve dok se ne bi osusile, svele, zato je posebno bilo cenjeno kostunjavo voce (orasi, lesnici...), ono se moglo neograniceno koristiti u te svrhe. :D Svasta se poklanjalo u siromasnijim krajevima, skoro sve sto je moglo imati neku vrednost, tkanine, vuna, zenski rucni radovi, razne namirnice, recimo nekima su pravi dar predstavljala i kokosija jaja.

Sto se mene tice u fazama besparice najcesce izbegavam odlaske u goste, da ne bih isao praznih ruku, a inace se trudim da odnesem sve sto je predvidjeno po P.S.-u, od one tri obavezne stvari kad se nekome prvi put dolazi - kafa, alkoholno pice, slatkis, pa sve do tih cokoladica i voca koje kao poklone i ostali dele narocito kad se ide u kucu u kojoj ima decice, leti cak nosim i sladolede klincima, a i matorci im se obraduju. U poslednje vreme umesto alkohola nosim neki kupovni vocni sok, promovisem zdrav nacin zivota (mada su ti sokovi daleko od toga), a i jeftinije mi je, radza je skupa. :D

Back