Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postavljacu teme ,ja radim i zivim u Norveskoj i blizu sam Osla,ali ne radim sa cevovodima, nego imam svoju malu transportnu firmu.

Ali ni to nije bitno nego ocu nazalost da ti kazem da je trenutno sansa da ti iz Srbije dobijes posao u Norveskoj kao montazer ili bilo koji zanatlija ravna nuli,da si doktor,zubar onda i ima neke sanse,ali zanatlija mogu slobodno reci skoro nikakve.

Zasto?Zato sto ovde ima Poljaka,Litvanaca,Estonaca itd... radnika iz novih clanica EU da jednostavno od njih ti nema sanse da ga dobijes,on dobije radnu i boravisnu bez problema i nepada napamet gazdi da se bakce s tobom bez vize,bez papira i da to vija za tebe kad ovih Poljaka ima samo sto ne rastu na drvecu.Dok Srbija udje u EU pitanje je da li ce i onda drzave Zapadne Evrope trebati radnike jer je i u njima trenutno velika nezaposlenost,a ko zna sta ce biti za 5-6 godina kada mozda Srbija udje u EU i kolika ce onda biti nezaposlenost(ja mislim da ce biti jos veca) pa je moguce da ni onda kad vam nebude trebala viza nece osim putovanja bez viza biti neke vajde od toga.

Pozdrav i sve najbolje.

E Milane,Milane,pise ti ispod nika lokacija Bg,ja se ubih objasnjavajuci,a ti u Norveskoj hehehehe sa radnom i boravisnom.

Na tvoje pitanje :kako nesto raditi dok se ne nauci jezik?

Pretpostavljam da znas makar malo engleski pa bi mogao za pocetak recimo cistiti M`c Donalds taj posao je nocni radi se od 23-07(za prvi posao,nije sramota cistiti,sramota je biti lencuga) i ne treba znanje Norveskog jer im uvek treba ljudi i nije preterano tezak posao,sam biras tempo rada jer se M`c zatvara u 23 i ti ostajes sam svi radnici i sefovi odose kuci.

Onda mozes otici u neke od Vikarbyrå(poslovi po potrebi, ti se prijavis i oni te zovu kad im treba radnika za pojedine firme koje njih kontaktiraju svakodnevno,nikad se nezna gde bi mogao u Oslu ili oko Osla dobiti posao u svim bransama za sta si ti rekao kod njih na intervju da bi mogao tj. znas raditi npr. od cistaca do inzinjera moze se i stalan posao dobiti nakon odredenog vremena u toj firmi gde budes radio povremeno ili dugorocno).

Vikarbyrå( ja cu ostaviti 3 najjaca,a ima ih jos mnogo drugih):

ADECCO

Oslo
Universitetsgata 10, PB 6932 St. Olavs Plass
Oslo
Telefonnummer: 23290000

----------------------------------------------------------------------------

MANPOWER

Tordenskiolds gate 2, 0160Oslo.
Tlf 22 01 80 00.

---------------------------------------------------------------------

KELLY SERVICES Oslo
Munkedamsveien 45, Vika Atrium
0118 OSLO
Telefon 81 50 00 44
-----------------------------------------------------------------

Zatim imas drzavni siz za zaposljavanje gde takoder mozes otici porazgovarati i mozda ti i oni nadu neki posao bez obzira na znanje jezika sve je moguce samo budi uporan i strpljiv:

Mariboesgt 8,Oslo
Telefon: 21 06 72 00

http://www.nav.no/page?id=1073743655

A trece valda ima neko tamo od nasih da si upoznao da te direktno uputi na ove ili slicne adrese ili pomogne za pocetak u vezi nalazenja posla?

Sve najbolje,ako ima jos nesta da pitas pitaj slobodno.

hehehhe nikad se nezna gde nas noge odvuku shta znash mozda jednog dana stojimo ispred tvojih vrata :P :wink:

CAO,JA SAM DJORDJE,86 SAM GODISTE I PLANIRAM VEC DUZE VREME DA DODJEM U NORVESKU,TJ.DA ZIVIM U NJOJ.PRE PAR MESECI SAM POCEO JEZIK DA UCIM,TOLIKO ME STVARI INTERESUJE VEZANIH ZA NORVESKU I VOLEO BI KAD BI ME NEKO UPUTIO ILI MI PRIBLIZNO DOCARAO PREKO NETA KAKO JE STVARNO TU KOD VAS.INACE ZUBNI TEHNICAR SAM I VEC PAR GODINA POKUSAVAM DA SE PROBIJEM I KRENEM TIME DA SE BAVIM OVDE U SRBIJI ALI OVDE SU LJUDI KATASTROFA I NIKO NECE DA TI POMOGNE ZATO SAM SE I ODLUCIO DA POKUSAM,NAUCIM JEZIK,I DODJE KO VAS.NAJVEROVATNIJE CU DOCI U OSLO SREDINOM SLEDECE GODINE.AKO SI RASPOLOZENA ILI BUDES DOBRE VOLJE POSALJI MI MEIL NA WWW.NOVAKOVIC.DJORDJE@YAHOO.COM. OVO JE SAJT IZ TERETANE U KOJOJ VEZBAM.CAOS OTISO SAM DA TRENIRAM:p

zemlja sa dobrim standardom ali losim vremenom , plate su oko 2000 e pa navise , sve zavisi koj posao radis , moras da naucis norveski ,prevedes diplomu i odes u norvesku ambasadu i raspitas se za vizu za posao ako je dobijes ides za norvesku i trazis posao ali bolje ti je da nadjes posao u norveskoj preko interneta ,sklopis ugovor i trazis vizu za norvesku i palis

Caoste..........konacno stigoh do nekog foruma gde ima ljudi iz Norveske.Mene zanima kakva su vasa iskustva,kako ide procedura za dobijanje vize.Ja bih zelela da nadjem posao temo,ako neko zna neki sajt sa vise informacija
Inace sam zavrsilasrednju medicinsku opsti smer.
Poz nadam se da svi uzivate

Ako neko svrati nekad ponovo na ovaj forum
Imam par pitanja,ovde jendna med sestra,i medicinski brat,mi bi kako da dobijemo posao u Norveskoj.Zanima nas koja je procedura oko viza i kako se dobija posao.Jezik ne znamo a sa eng stojimo relativno dobro.Javite nam.....HVALA

Znas sta, ja sam par puta bila u Norveskoj po par dana, e ne bih mogla tamo da zivim nema sanse. Klima hladna, prakticno nema leta, narod hladan, dan kratak, oko 16-17 sati sve zatvoreno, posle toga svi su u kuci... U sred leta, jedne godine pocese da padaju krupne pahulje snega, a ljudi rumeni i dalje sede na plazi... Grozno!

Znas sta, ja sam par puta bila u Norveskoj po par dana, e ne bih mogla tamo da zivim nema sanse. Klima hladna, prakticno nema leta, narod hladan, dan kratak, oko 16-17 sati sve zatvoreno, posle toga svi su u kuci... U sred leta, jedne godine pocese da padaju krupne pahulje snega, a ljudi rumeni i dalje sede na plazi... Grozno!
pa gde si ti to bila jbt?Gore skroz na severu u Kautokeinu?Ja sam ziveo odmah ispod Trondheima(sad u Trondheimu) i nista nije bilo hladnije nego u Srbiji,mozda chak i toplije,jeste da se sneg zadrzi malo duze,tamo do aprila meseca ali nikad ne bude hladnije od -10 i to samo jedno jutro.Prodavnice su zatvorene nedeljom,to je jedini dan kad su sve prodavnice zatvorene,ali i to je ok jer nedelja je dan kad se svi odmaraju da bi u ponedeljak na posao ili u skolu.
Ko je socijalan nece imati problema da nadje prijatelje medju norvezanima,jes da nisu ko nashi ljudi ali su dobri,barem znash da te nece zaebati.
NOrveska je takodje super shto je od juna meseca pa do polovine avgusta skoro da nema noci,u pola tri ujutro sunce izlazi a zalazi oko pola jedan,to izmedju je kao da je oblachno,jeste da je zimi dan kratak ali se i ne primeti jer uglavnom radish i idesh u skolu,previshe si zauzet da bi i primetio da je dan kratak.

pa gde si ti to bila jbt?Gore skroz na severu u Kautokeinu?Ja sam ziveo odmah ispod Trondheima(sad u Trondheimu) i nista nije bilo hladnije nego u Srbiji,mozda chak i toplije,jeste da se sneg zadrzi malo duze,tamo do aprila meseca ali nikad ne bude hladnije od -10 i to samo jedno jutro.Prodavnice su zatvorene nedeljom,to je jedini dan kad su sve prodavnice zatvorene,ali i to je ok jer nedelja je dan kad se svi odmaraju da bi u ponedeljak na posao ili u skolu.
Ko je socijalan nece imati problema da nadje prijatelje medju norvezanima,jes da nisu ko nashi ljudi ali su dobri,barem znash da te nece zaebati.
NOrveska je takodje super shto je od juna meseca pa do polovine avgusta skoro da nema noci,u pola tri ujutro sunce izlazi a zalazi oko pola jedan,to izmedju je kao da je oblachno,jeste da je zimi dan kratak ali se i ne primeti jer uglavnom radish i idesh u skolu,previshe si zauzet da bi i primetio da je dan kratak.

Ok. Ja sam bila 1997. god i tada je bilo hladno leto, a bila po nekim planinskim selima i to na severu. Ovamo i nije tako lose.

ZA sve one koji su zavrsili skole i fakultete medicine i sl. moraju da znaju da bez autorizacije svoje diplome kod www.safh.no Osim autoriacije je potrebna i licenca. Za vizu netreba da vam pricam, ali radna dozvola je takodje potrebna. Za iole pristojniji posao potrebno vam je znanje norveskog, s tim sto niko ne ocekuje od vas da parlate.
Za klimu ne brinite nije tako strasno.

Pa u principu, najlaksa i najsigurnija varijanta je brak sa norveskim drzavljaninom. Takodje znam da su Srbi sa Kosova dobijali ostanak poslednjih godina, mada je i medju njima bilo slucajeva koji su, pomalo neshvatljivo, prvo dobijali odbijenice i morali bas da se pomuce za ostanak. Ovde govorim o ljudima koji su zatrazili azil,koji, naravno, skoro niko ne dobije, ali dobiju radnu, i vremenom, boravisnu dozvolu.

Znam da postoji i mogucnost da vam neka firma ovde licno garantuje posao i za vas trazi radnu dozvolu, doduse u slucajevima za koje ja znam radilo se o hrvatskim drzavljanima, a njima ne treba viza za ulazak u Norvesku.

Ja sam ovde 10 godina, zavrsila srednju skolu i faks. Dosla sam sa porodicom. Meni je ovo ok zemlja, klima je drugacija, sto je i za ocekivati obzirom na geografski polozaj. Mada, nista drasticno, a i klima meni nije najbitniji faktor u zivotu. Zime su otprilike kao kod nas,mozda malo hladnije, ovde gde ja zivim (Oslo), leta nisu ni priblizno vrela kao kod nas. Ovo leto je bilo kisno, ali u junu je bilo lepih dana gde je temperatura isla do tridesetak stepeni. Noci su leti uvek prijatne za spavanje.

Povremeno srecem nase studente koji su dosli ovde na ovaj ili onaj nacin. Svojevremeno ih je bilo dosta sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dosli su da rade master ovde, i vecina ostala na doktoratu. Ovog leta sam takodje srela neke studente koji su dosli na letnju skolu norveskog, prethodno su ucili jezik u Srbiji. Uvek su trazeni negovatelji u starackim domovima, pa znam neke slucajeve gde su ljudi, uz neko solidno znanje jezika, dobili privremene poslove u tim domovima i na osnovu toga radne vize.

A mozes, ali ponekad oni bas detaljno proveravaju poreklo i da li je stvarno istina da dolazis sa Kosova.Mada, neki su imali srece pa dobili ostanak iako su Kosovo napustili davnhi dana,i imaju kuce u Srbiji.Opet,, znam za slucaj gde kao da su odlucili da ne veruju jednom coveku koji stvarno nista nije lagao, srecom nakom mnogo muke ostao je. Azil ne dobija gotovo niko, ali to nije ni bitno, bitno je dobiti radnu dozvolu, dozvolu za boravak. A mozda su sad bolje sanse za srbe sa kosova zbog otcepljenja..

Back