Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
hei,
sto se tice doktora u Norveskoj , mogu reci da zaradjuju poprilicno u odnosu na druge. U familiji imam doktora koji radi ovde kao doktor. On se dobro snasao i radi privatno. Zaradjuje oko 20000-25000 eura. Ali imas i doktore koji ne rade privatno.Oni zaradjuju oko 10000 evra. I od ovoga moras da oduzmes porez. Zavisi kako se tko snadje sa porezom. Ali sto se tice toga da budes priznat kao doktor ovde, moras se malo namuciti. Mnogi koriste 2-3 g. da bi polozili ispite. I kad ih zavrsis moras da ides staziranje 1.5 g. U zadnje vreme dolaze info. preko TV-a da ce se staziranje produziti na 3.g. Ovaj posao tj. staziranje nije bas nesto placen: 4000 minus porez. Mozda ovo izgleda kao puno para,ali veruj mi ovde je sve skupo. Npr. stan sa 3.sobe u Oslu kosta od 300000 evra pa navise.

Toliko za sada!!!

hvala ti na ovim informacijama....tek sad ne znam sta da radim........:confused:.........jel znas koliko dugo se uci jezik i da li treba da se nostrifikuje diploma?pozz:)
ako znash engleski onda je norveski veoma lak za nauchiti,pa chak i ako ne znash engleski opet ga je lako nauchiti ako idesh na kurs,u roku od nekoliko meseci moze se solidno nauchiti.

Interesuje me da li ima neko iskustva sa trazenjem posla u Norveskoj ? Ukazala mi se prilika da optputujem tamo kod nekih prijatelja koji imaju drzavljanstvo , pa me interesuje kakve su mogucnosti za ostanak i dobijanje radne dozvole , kao o koje su profesije deficitarne sem madicine ?!?
Da li neko zna neki sajt za vishe informaciaj i slicno ?
Pozdrav i hvala

Osim za medicinarima, velika je potraznja za inzenjerima. Takodje, za gradjevinske radnike uvek ima posla, mada su Poljaci od ulaska u EU okupirali Norvesku po pitanju tih radnih mesta. Mnogi nasi ljudi koji su dobili radnu dozvolu ovde su medicinari i gradjevinski radnici (tesari) - kuce, pa cak i zgrade, su uglavnom od drveta. Ako ti prijatelji mogu pomoci da dobijes neki posao i sklopis ugovor s poslodavcem, na osnovu toga ces kasnije automatski dobiti radnu dozvolu. Ako ne, a pri tom nisi strucnjak ni u jednoj od navedenih oblasti, sanse su ti minimalne, pogotovo sto verovatno ne govoris jezik. U svakom slucaju, ako razmisljas o trazenju posla ovde, jezik pocni da ucis odmah.

Poslednja izmena:
Zavrsila sam medicinu pre dve godine i jos uvek nisam uspela da se zaposlim u Srbiji.Cula sam postupak dolaska u Norvesku od jedne prijateljice.Interesuje me iskustvo nekoga ko je otisao i uspeo da se apsolutno ostvari u Norveskoj?

Zavrsila sam medicinu pre dve godine i jos uvek nisam uspela da se zaposlim u Srbiji.Cula sam postupak dolaska u Norvesku od jedne prijateljice.Interesuje me iskustvo nekoga ko je otisao i uspeo da se apsolutno ostvari u Norveskoj?

E, stvarno- i mene zanimaju ove inf.:worth:
Carobnodrvo i ostali, javite se! Moze i na pm.

Iskra, imas pm.

E, stvarno- i mene interesuju ove inf:worth:
Carobnodrvo i ostali, napisite par redova! Moze i na pm.

Iskra, imas pm.

Da li neko može da mi da odgovor u vezi ovoga molim vas:

„da li bih ja sa recimo 440 000 NOK godisnje mogao kao samac da priustim sebi solidan zivot u Oslu. Pod ovim solidan podrazumevam:
- jednu garsonjeru (dakle jednosoban stan, nešto najminimalnije, samo da nije soba u okviru stana, već moj zaseban stan)
- dobru ishranu (u smislu da ne jedem brzu hranu, Mcdonalds i sl., već da se hranim onako kako sam procitao da se Norvezani hrane: kvalitetno (riba, sir, mleko...))
- jedan do dva odmora godisnje negde u svetu - ovo mi predstavlja jedno od najvecih zadovoljstava u zivotu, da vidim svet.
- gotovo nikakvu garderobu. Modni trendovi me ne interesuju, i uvek sam bio skroman i praktican u pogledu odevanja. Ovo bi znacilo da posedujem po jedno odelo, trenericu, pizamu i sl.
- ne pusim, ne pijem, ne drogiram se.
- nemam nameru da izigravam Deda Mraza i uspelo gasterbajtera kad dodjem u Srbiju kod svoje rodbine. ”

Inace arhitekta sam, a saznao sam da se plate u Oslu za arhitekte pocetnike krecu oko 440 00 NOK-a

Hvala unapred.

Da li je 340 000 NOK dovoljno za zivot samca u Oslu, pod sledecim uslovima:

da li bih ja sa recimo 340 000 NOK godisnje mogao kao samac da priustim sebi solidan zivot u Oslu. Pod ovim solidan podrazumevam:
- jednu garsonjeru (dakle jednosoban stan, nešto najminimalnije, samo da nije soba u okviru stana, već moj zaseban stan)
- dobru ishranu (u smislu da ne jedem brzu hranu, Mcdonalds i sl., već da se hranim onako kako sam procitao da se Norvezani hrane: kvalitetno (riba, sir, mleko...))
- jedan do dva odmora godisnje negde u svetu - ovo mi predstavlja jedno od najvecih zadovoljstava u zivotu, da vidim svet.
- gotovo nikakvu garderobu. Modni trendovi me ne interesuju, i uvek sam bio skroman i praktican u pogledu odevanja. Ovo bi znacilo da posedujem po jedno odelo, trenericu, pizamu i sl.
- ne pusim, ne pijem, ne drogiram se.
- nemam nameru da izigravam Deda Mraza i uspelo gasterbajtera kad dodjem u Srbiju kod svoje rodbine. ”

Inace sam arhitekta, i dobio sam informaciju da bi imao platu oko 340 000 NOK-a.

Hvala unapred na odgovoru

CAo
Zna li neko koji je najbolji nacin za dobijanje norveske vize. Inace sam med.tehnicar i dobio sam autorizaciju za hjelpepleira i krenuo sam na kurs norveskog
Hvala

Moja je sestra samo otisla u Norvesku kao azilant sa Kosova i posle nekoliko meseci dobila boravisnu vizu. Evo vec sada je dosla u Beograd posle 2 godine. Mene sada interesuje dali jos daju vize ljudima sa Kosova?

interesuje me da li neko zna kako ide sa prilagodjavanjem kod dece
na primer dete mora odmah u skolu
a ne zna ni jednu rec norveskog
da li ulazi u neki program adaptacije
ili to ne postoji...
ili mozda zavisi od grada do grada...

Back