Norveška

• Začetnik teme Začetnik teme slike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvaja to sam i znao jer mi neki drugar petlja da ode a prednost mu je njegova zena koja je sa Kosova!
Malko banalizujem naucim jezik i mogu u Norvesku :D :D :D znaci kod nas ostalih je jako tesko kao i za sve ostalo drugo!Jel znas nekog ko zivi i radi tamo kako je za snaci se koje profesije su im potrebne itd itd

Sale cvrcak:
Hvaja to sam i znao jer mi neki drugar petlja da ode a prednost mu je njegova zena koja je sa Kosova!
Malko banalizujem naucim jezik i mogu u Norvesku :D :D :D znaci kod nas ostalih je jako tesko kao i za sve ostalo drugo!Jel znas nekog ko zivi i radi tamo kako je za snaci se koje profesije su im potrebne itd itd
Za pocetak mozes proci i sa engleskim.
Zao mi je sto ne mogu sada da nadjem spisak deficitarnih zanimanja u Norveskoj, obecavam da cu se pozabaviti time malo kasnije. Sigurno znam da su im strasno deficitarni varioci. A ako mi napises sta si po zanimanju naci cu ti. Mislim da imas podjednake sanse kao i svi iz istocne evrope napr. Poljaci.
Zemlja je super, kao i ljudi. Svaki pocetak je tezak, al je najtezi tu odakle kucas. Plate su dosta dobre i poprilicno je lako naci posao, mada ima i negativnih strana o kojima ti necu pricati da te ne obeshrabrim. od plate se moze lepo ziveti i malo ustediti. ako imas recnik, mozda ce ti pomoci ovaj link o nalazenju posla i ostalih informacija www.finn.no
toliko za sada
pozzzz

Iskreno negativne strane me i interesuju jer ako se jednog dana odvazim na tako nesto (u ne takoj dalekoj buducnosti) mada se niceg konkretno ne bojim jedino me brine jezik jer je dosta specifican kao i svaki drugi skandinavski naravno.

kako stojite sa radom na naftnim platformama,razmisljam se pa reko dapocnem da se raspitujem,norveska je najveci izvoznik nafte u evropi, sigurno su teski kursevi i kriterijumi ali je plata dobra??!!

Sale cvrcak:
Iskreno negativne strane me i interesuju jer ako se jednog dana odvazim na tako nesto (u ne takoj dalekoj buducnosti) mada se niceg konkretno ne bojim jedino me brine jezik jer je dosta specifican kao i svaki drugi skandinavski naravno.
Kakav crni jezik...
Ljudi pa jel' znate vi kol'ko sunce nedostaje kad zivimo na severu... meni je to zivotarenje, ten mi je bio drugaciji, koza plakala, bila sam nesrecna... odlazak u Minhen sam dozivljavala kao vikend na Karibima :shock:
Pa hladno, pa onda sto severnije jasno se oseca utisak polarnog dana i noci... pricam s mamom telefonom, ona sedi u dvoristu i kaze "cekaj da upalim svetlo".... ja se mislim jel' joj se u glavi smrklo, posto kod mene siba dan
Ili klapa2 ustanes tmurno, u toku dana oblacno, rucak pod neonskim svetlima

Uffffff, grozno, nadam se da cu uvek ostajati pri ovoj geo sirini!

Sale cvrcak:

najbolje prolaze lekari i oni koji imaju zavrsenu sredju medicinsku, ali opsti smer...... u deficitu su totalnom sto se tog zanimanja tice.......

Ne znam sta jos da te pitam samo mi je zelja da odem odavde prvo bilo gde pa posle naravno Casablanca :D Kad smislim jos sto god zanimljivo pitacu naravno a tebi od sveg srca Hvala.
Mada uzgred mozes da napises kakav je zivot tamo (ne mislim na provod sa pingvinima) nego odnos na poslu prema zaposlenima narocito ako su oni stranci a posebno Balkanikusi itd

Sale cvrcak:
Ne znam sta jos da te pitam samo mi je zelja da odem odavde prvo bilo gde pa posle naravno Casablanca :D Kad smislim jos sto god zanimljivo pitacu naravno a tebi od sveg srca Hvala.
Mada uzgred mozes da napises kakav je zivot tamo (ne mislim na provod sa pingvinima) nego odnos na poslu prema zaposlenima narocito ako su oni stranci a posebno Balkanikusi itd

kakav je zivot ? pa kao i svuda, kako se snadjes, al sto bi moj drugar rekao - standard bato :) u principu se dobro zivi, extra prolaze oni koji rade u domovima za stare, narocito su im potrebna popularno receno `medicinska braca`, nije tezak posao, a dobre su parice....... e sad ima i poslova na naftnim platformama sto i nije bas lako, koliko sam ja cula, a dobro je otici bar i sa kakvim - takvim znanjem norveskog jezika...... eto odes, zaradis i pravac casablanca.... :) :wink:

Uf sad mi pade na pamet ideja jel moze sa nekim nasim kursom npr masaza ili tako nesto pa da se ode tamo da se paze Nor.bakice i dekice i naravno da se uzmu parice i zna se pravac...

Sale cvrcak:
Uf sad mi pade na pamet ideja jel moze sa nekim nasim kursom npr masaza ili tako nesto pa da se ode tamo da se paze Nor.bakice i dekice i naravno da se uzmu parice i zna se pravac...

ne znam bas........ oni po tim domovima bas traze zavrsenu srednju medicinsku i to iskljucivo opsti smer za pazenje bakica i dekica.... mada mogu da ti se raspitam kod drugara koji ima tetku tamo

KiZo:
kako stojite sa radom na naftnim platformama,razmisljam se pa reko dapocnem da se raspitujem,norveska je najveci izvoznik nafte u evropi, sigurno su teski kursevi i kriterijumi ali je plata dobra??!!
plata je jako dobra,samo taj se posao JAKO teshko dobija,treba prvo neki kurs da zavrsish da bi uopshte bio kvalifikovan,ali opet nije sigurno da tje te primiti jer je velika potraznja,radi se valjda 2 nedelje na platformi onda si kutji 2 nedelje,pa onda opet 2 nedelje na platformi i sve tako,plata je chini mi se oko 40000 norveshkih kruna mesechno.

Master_Chief:
plata je jako dobra,samo taj se posao JAKO teshko dobija,treba prvo neki kurs da zavrsish da bi uopshte bio kvalifikovan,ali opet nije sigurno da tje te primiti jer je velika potraznja,radi se valjda 2 nedelje na platformi onda si kutji 2 nedelje,pa onda opet 2 nedelje na platformi i sve tako,plata je chini mi se oko 40000 norveshkih kruna mesechno.
sve mi je to jako povrshno imas li neki sajt sigurno moze preko neta da se raspita i vide uslovi ,sitni detalji koji cesto zivot znace...ajde neka pomoc, i kolko je to evra, norveska jos uvek drzi svoju valutu?

cao ako ima nekog.treblo ja da dodjem gore u grad koji se zove sunndal.nisam uspeo da nadjem posao tamo.ako ima ko da zna nacin ili osobu koji-a bi mi bio od pomoci neka se javi.inace trebalo je da idem da igram fudbal i radim tamo.nisma ima srece ako je od nekog znacaja bio sam u svetskoj oko 7 meseci ako to ista znaci.unapred hvala

Kako doci do posla, bez znanja norveskog jezika? Ako imate neku sugestiju, molim Vas javite se na private.
Konkretnije, ima li neko ko radi na montazi, cevovoda, opreme...u Oslu.

Posto niko u norveskoj ne radi, znaci ne mozemo imati ni komentar.

Moj Milane, jabuko sa grane....

'Ajde malo stavi prst na čelo, pa RAZMISLI koja je verovatnoća da neko ISTOVREMENO ispuni sve tvoje uslove:
1. Da je naš, odnosno Srbin
2. Da živi u Oslu
3. Da radi na montaži cevovoda
4. Da ima kompjuter
5. Da nema pametnija posla, nego da dangubi i dopisuje se po Krstarici

Veća je verovatnoća da Dejvid Bekam predje u Čukarički......

Back