Norton sam koristio na Windows-ovim sistemima, i to iz samo jednog razloga:skoro potpuno je eliminisao boot viruse (startni deo diska je ipak veoma bitan).Kada je nastala poplava trojanaca,koji su pojava sui generis,bez obzira sto se svrstavaju u viruse, Norton je poceo da brlja,time sto nije uvek pronalazio trojan programe, ali se zato AVP pokazao kao fenomenalan.Moze se cak reci da je on delimicno i specijalizovan za Backdoor trojance.
Dobro je sto se Nortn odlicno snalazi sa ActiveX kontrolama i java apletima,te blokira ‘maliciozne skriptove’, kako ih on zove.
Norton je ogroman program opremljen raznim opcijama sto nije prednost, jer je time tezi za baratanje i dosta usporava Win.Skenira se bukvalno sve:mailovi i dolazeci i odlazeci,word dokumenti prilikom startovanja…Ukoliko imate Norton System Works i instalirate i dodatne komponente pored antivirusnog softwer-a, kao sto su Win doctor i sl.,one mogu da prave ozbiljne probleme vezano za OS.Norton ima mocan stalno aktivan pozadinski sken,tako da rezidentni deo ovog programa stalno trazi viruse na vasem racunaru.To je slucaj i sa AVP-om koji je dosta , dosta manji ,pokretljiviji, brzi i manje usporava sistem.Prilikom skeniranja sistema (full system scan)avp pronalazi i druge anomalije

robleme sa formatom i ‘corruped files’.Kod mene su se obicno kao korumpirani failovi javljali oni koje sam download-ovo sa neta.To nije oznaka inficiranosti.
Live update je bio jos jedna prednost Nortona , ali sad i Kasperski ima nove stvari:
http://www.krstarica.com/lat/magazin/kompjuteri/
Prilikom boravka u Beogradu,nedavno, Eugen Kasperski je rekao jednu ortodoksnu glupost, kada je na pitanje koji su sistemi najvise izlozeni virusima rekao,veroali ili ne:UNIX!!! I to mislim da je rekao cak 3 puta vise od Win ili tako nesto.VRISNUO sam od smeha!