Sve to stvar ličnog ukusa, OS-a i redovnog update-a antivirus baza i izvršnih modula programa (kako od strane korisnika AV Programa tako i od strane proizvodjača).
Imam NOD32 ver. 1.498, kako ubaciti sifre koje takodje imam?
Na primer:
Pre neki dan prilikom defragmentacije diska 'skoči' mi Kaspersky Virus Alert 'Worm.W32.Lovesan' detected u ...\System32 neki fajl bez ekstenzije. Kopiram ga na disketu i prebacima na drugu mašinu sa Nortonom a on ćuti (antivirus baze su bile od istog dana).
S druge strane Norton je u nekim starim arhivama (.zip datotekama) pronašao neki virus koji u nazivu ima 'BlueString' (ili nešto slično, ne sećam se tačno) koji Kaspersky ne vidi iako je podešen da skenira i arhive (pronalazio je ranije neke druge u .zip arhivama prilikom kopiranja sa CD na hard disk).
Jedina sigurna zaštita od virusa (i trojanaca) je 'usamljeni kompjuter', bez ikave veze sa nekom mrežom, na kome je pored OS samo program koji koristiš za obradu podataka, i bez raznoraznih sitnih i krupnijih programčića koji se registruju drugim programčićima tipa crack.exe ili patch.dll datotekama.