Noje i njegova barka

• Začetnik teme Začetnik teme Reyna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja mislim da je to verovatko bio najobicniji covek koji je uradio nesto drugacije nego se prica menjala sve do danas.Jer je ne logicno kako je covek tog doba mogao sam da napravi barku velicine zoo vrta i da uvede te zivotinje,pa prvo bi ga napale te zivotinje a drugo pobile bi se u barci..Ne mozes divlje macke i njihov plen drzati u istom prostoru nastao bi pokolj mislim sve je to ne logicno...:rtfm::think:

Ma bitno da je Ara, sad nastavak je manje bitan...z:mrgreen:
Pretpostavljam da su za taj potop znali prvo drevni Sumeri, jer njihov Ep o Gilgamesu prvi govori o tome.Poznato je da su Jevreji bili robovi u mislim Novom Vavilonskom carstvu.Tu su jevreji lako mogli da pokupe to znanje.Potom kada su se oslobodili, to znanje je lako moglo biti ponovo zapisano i malo promenjeno.
Ali, kako je Noje ili taj spasioc iz Sumerske mitologije, saznao da ce biti potopa i na vreme sagradio Barku?Dalje, ta prica se prostire od Izraela, preko Medjurecja, sve do Tihog okeana.Mislim da sam negde procitao da je i narod Uskrsnjeg ostrva ili nekog drugog ostrva na Tihom okeanu znao za tu pricu.Kako da se jedna ista prica nalazi na toliko razlicitih mesta i toliko udaljenih?

Gledajuci nekoliko naucnopopularnih dokumentaraca, koji na razlicit nacin pokusavaju objasniti neke pojave iz nase daleke proslosti, dosao sam do neke svoje teorije o svemu tome, koja je MENI licno sasvim zadovoljavajuca.
Pre samog potopa odnos zemlja-more na povrsini planete nije bio isti kao danas, a na racun vece povrsine kopna.Okeani su bili manji, povrsine kopna vece, i na njima su moguce postojale druge civilizacije(MU, Atlantida).
Veliki deo vode je bio "zarobljen" u "dzepovima" ispod zemljine kore.
Snazna tektonska aktivnost, neki udar asteroida, ili iznenadno pucanje zemljine kore su svu tu vodu izbacili direktno u visoke slojeve atmosfere( moj favorit za mesto pucanja je Atlantski greben), odakle je padala kao kisa koja je potopila sve...Posle se povukla u svoja nova korita i basene svet je dobio drugaciji izgled, bez nekih civilizacija.
Kako je potop bio globalan tako ga i pamte mnoge kulture na raznim stranama planete.

Tako sto su se price o velikim poplavama sa pocetka Holocena prenosile potonjim generacijama, najpre usmeno, a kod kultura koje su razvile pismo takve price su zapisivane.

Gledajuci nekoliko naucnopopularnih dokumentaraca, koji na razlicit nacin pokusavaju objasniti neke pojave iz nase daleke proslosti, dosao sam do neke svoje teorije o svemu tome, koja je MENI licno sasvim zadovoljavajuca.
Pre samog potopa odnos zemlja-more na povrsini planete nije bio isti kao danas, a na racun vece povrsine kopna.Okeani su bili manji, povrsine kopna vece, i na njima su moguce postojale druge civilizacije(MU, Atlantida).
Veliki deo vode je bio "zarobljen" u "dzepovima" ispod zemljine kore.
Snazna tektonska aktivnost, neki udar asteroida, ili iznenadno pucanje zemljine kore su svu tu vodu izbacili direktno u visoke slojeve atmosfere( moj favorit za mesto pucanja je Atlantski greben), odakle je padala kao kisa koja je potopila sve...Posle se povukla u svoja nova korita i basene svet je dobio drugaciji izgled, bez nekih civilizacija.
Kako je potop bio globalan tako ga i pamte mnoge kulture na raznim stranama planete.

Moguce...Zanimljive teorije.

Ja mislim da je to verovatko bio najobicniji covek koji je uradio nesto drugacije nego se prica menjala sve do danas.Jer je ne logicno kako je covek tog doba mogao sam da napravi barku velicine zoo vrta i da uvede te zivotinje,pa prvo bi ga napale te zivotinje a drugo pobile bi se u barci..Ne mozes divlje macke i njihov plen drzati u istom prostoru nastao bi pokolj mislim sve je to ne logicno...:rtfm::think:

da li ti zaista mislis da je on jurio lavove, tigrove, leptire, bubasvabe, krtice, mrave, orlove, cavke..???
verovala ili ne, biblija je sklona hiperbolisanju, i to je cinjenica koju prihvataju svi duhovnici, teolozi (itd.)..
opet, verovala ti ili ne, biblija je sklona metaforama..
itd.. napisao sam ti u postu gore sta da uradis..

Pazi,za taj potop je ok al je meni ne logicno za zivotinje...al dobro ocigledno ih nije ni bilo u brodu...pa da biblija,,,kad oni moraju da preuvelicavaju..

Poslednja izmena od moderatora:
I da...prof.veronauke ce mi reci isto sto i svestenik,tako da nista ne dobijam time...z:hm: a i ne idem na veronauku...

ne mora da znaci da ce ti isto reci...
uostalom, reci sta ti je rekao svestenik..

Rayna:
Pazi,za taj potop je ok al je meni ne logicno za zivotinje...al dobro ocigledno ih nije ni bilo u brodu...pa da biblija,,,kad oni moraju da preuvelicavaju..

ocigledno je da ne znas osnovne cinjenice, tako da ti predlazem da se ne zamaras ovakvim pitanjima, vec da nadjes teologa (ako vec ne volis profesore i svestenike), pa da ti on objasni i isprica ono sto ne razumes.

Poslednja izmena od moderatora:
Neki dan sam gledala film o njemu...Pa mi pade na pamet da napravim temu...To je za mene cista glupost,mislim,da je bilo tako kako se veruje onda ne bi bilo nijedne zivotinje na zemlji i onda bi se sparivale zivotinje koje je on sakupio.Tipa dve tigra bi se sparila i dobila dva mladunca npr.muzjaka i zenku i onda bi se brat i sestra sparili i rodilo bi se mutirano mladunce.I kaze da je on sve zivotinje na planeti uneo u barku,kao prvo ta barka bi bila velicine minimum jednog zoo vrta,a kao drugo kako je uveo insekte...?:confused: i bas me interesuje sta vi mislite...

Incest nije bio zabranjen ni medju ljudima u Tori, Starom zavetu ili kako vec hoces.
Avram je bio ozenjen svojom polusestrom.... Lotove cerke su napijale svog oca vinom da bi zatrudnele sa njim i niko nije bio kaznjen... tako da nema razloga da bude zabranjen ni medju zivotinjama.
Inace... zivotinje su same dosle u barku.

Tema jeste Noje i barka...
Ono je li moguće,je li natprirodno?
Paaa...
Recimo samo da pogledate koliki se tankeri i kruzeri danas prave.
I to mjesecima.
Pa da pročitate ponovo Bibliju,pa vidite koliko i šta je trebalo za Arku(pravilno)...
Ah,da,opet jedna borderline tema,koja graniči sa religijom...
OK. Da ne bih spamovao,samo da ispravim netačan navod(političar sam,majko):
Napisa Sretna Sahrana da su Lotove ćerke spavale sa tajom,i niko nije bio kažnjen.
Ahm.
Sodoma? Gomora? Vatrene kugle sa neba? Stupovi soli?
Arheološke ekspedicije u Saudijsku Arabiju koje su dokazale navedeno?
Ma jok,to mekima nije bitno.Pa šta...Ja samo ispravih netačan navod.
Prema Bibliji.
:cool:

Tema jeste Noje i barka...
Ono je li moguće,je li natprirodno?
Paaa...
Recimo samo da pogledate koliki se tankeri i kruzeri danas prave.
I to mjesecima.
Pa da pročitate ponovo Bibliju,pa vidite koliko i šta je trebalo za Arku(pravilno)...
Ah,da,opet jedna borderline tema,koja graniči sa religijom...
OK. Da ne bih spamovao,samo da ispravim netačan navod(političar sam,majko):
Napisa Sretna Sahrana da su Lotove ćerke spavale sa tajom,i niko nije bio kažnjen.
Ahm.
Sodoma? Gomora? Vatrene kugle sa neba? Stupovi soli?
Arheološke ekspedicije u Saudijsku Arabiju koje su dokazale navedeno?
Ma jok,to mekima nije bitno.Pa šta...Ja samo ispravih netačan navod.
Prema Bibliji.
:cool:

Hajde procitaj opet i nadji tu ko je spasen iz Sodome... Lot i njegova porodica... One su zatrudnele sa svojim ocem posle unistavanja Sodoma....

Avram je covek cijeg Boga svi slavimo, a covek je bio svodnik svojoj sestri/zeni... Pricao je ljudima da mu nije zena da ga slucajno ne bi ubili jer mu je lepa sestra/zena... Gde je on kaznjen zbog toga...

Znaci, izgleda da si samo pretrcao preko nekih delova Biblije...

Back