Nišvil otpušta sve zaposlene

A sta je sa samohranim majkama koje rade u tom RTB Bor? Ako drzava ne oprosti rudniku dug za struju rudnik staje i sve te samohrane majke zaposlene u Boru ostaju bez bilo kakvih prihoda... jel onda drzava treba da im kupuje hranu, placa inteMet, odecu? Jbg, srusili ste socijalizam gde su samohrane majke bile zasticene, zasto se danas zalite ako ste se borili za uvodjenje liberalnog kapitalizma?
Bravo majstore, svi se malo uljuljkali u pljačkanju na ledjima komunista i ne mogu sad da podnesu da to rade pod svojim imenom....
sve kao ne valja socijalizam, dok su krali i glumili komuniste....ljudi bez obraza, morala, a i malo naglupi čim se odaju kao socijalno svesni.

Pa to je vasa logika, da je jedino dzez "kulturan" i "umetnost".

Ja to nisam rekla.
Nisam ni ja rekao da je samo dzez kulturan, lepo sam naveo da zapravo ne slusam dzez, u ranim 20 tim sam zalazio u dzez klub koji je drzao neki crnac iz mislim Jamajke i bila je interesantna atmosfera, i generalno sam stekao vrlo pozitivno misljenje o ljudima koji slusaju dzez,
nemam nista protiv ijedne muzike, ali treba raznolikosti, ne samo potencirati nesto sto je popularno ili se smatra tradicijom.
Primetio sam da ko god JEVREJE zove ZIDOVI ima negativan stav prema tom narodu. Mislim da je to pod utticajem katolicke crkve i dogme da su. Jevreji izdali Hrista. Dugo ste ziveli u tim krajevima i urezalo se u podsvest. Jevreji u Srbiji,nisu bankari ni industrijalci vec obicni ljudi,sitni trgovci ,umetnici ,slikari u najboljem slucaju izdavaci Geca Kon.Vojnici u balkanskim ratovima.
Sto se tice SNSa njihovo vreme polako prolazi dolaze studenti,nova Srbija se stvara. Glupo je pricati sta su pogresili jer kad krenes stazom radikala svaki je put dalje pogresan.
Previse generalizujes, ne volim takve stvari.
Ne stvara se nova Srbija; da bi se stvorilo nesto treba vremena,
to sto neko misli da ce se situacija nesto znacajno ako smenis jednog, stotinu ili hiljadu ljudi je budalastina.
Studenti su odrastali uz propagandu i to se i kod njih vidi, isto kao i kod tebe: u iskljucivosti i generalizaciji, ne vidim ni jednu snagu u Srbiji koja i hoce ili moze da znacajno promeni stvari na bolje,
a ono sto sam shvatio na krstarici da su i oni sto podrzavaju studente i SNS skoro pa isti djon. Ultradesnicari, ponekad i lokalpatriote- al uglavnom ljudi ogranicenih shvatanja koji samo ponavljaju jedno te isto.

Jer vrse genocid u Gazi, rade nekaznjeno sta hoce svuda redom i jer su licemeri nad licemerima. Nikakav papa ne treba to da mi kaze.
Generalizujes, ne podrzavaju svi Jevreji ovu politiku i mnogi se bune i slali su peticije protiv ovoga sto se desava u Gazi, a to sto se desava u Gazi jeste sramota i ako tako Izrael nastavi skupo ce ih to kostati, problem je tu sto su i kod njih na vlasti pogresni ljudi koji vodfe pogresnu politiku.

Nisam ni ja rekao da je samo dzez kulturan, lepo sam naveo da zapravo ne slusam dzez, u ranim 20 tim sam zalazio u dzez klub koji je drzao neki crnac iz mislim Jamajke i bila je interesantna atmosfera, i generalno sam stekao vrlo pozitivno misljenje o ljudima koji slusaju dzez,
nemam nista protiv ijedne muzike, ali treba raznolikosti, ne samo potencirati nesto sto je popularno ili se smatra tradicijom.

to sto neko misli da ce se situacija nesto znacajno ako smenis jednog, stotinu ili hiljadu ljudi je budalastina.
Studenti su odrastali uz propagandu i to se i kod njih vidi, isto kao i kod tebe: u iskljucivosti i generalizaciji, ne vidim ni jednu snagu u Srbiji koja i hoce ili moze da znacajno promeni stvari na bolje,
a ono sto sam shvatio na krstarici da su i oni sto podrzavaju studente i SNS skoro pa isti djon. Ultradesnicari, ponekad i lokalpatriote- al uglavnom ljudi ogranicenih shvatanja koji samo ponavljaju jedno te isto.
Pazi studenti su oni rodjeni od 2000 pa ovamo. Rasli uz brz internet,znaju mnogo ,informisani. Digiitalno pismeni. Ovi sto ;zele da uce: ne da nista nisu procitali nego su tanki u svemu. U normalnoj zemlji ovi prvi vode zemlju jer imaju znanje a drugi voze kamione,rade kao industrijski radnici,trgovci. Zasto je ovde obrnuto?
Ultradesnicari ne podrzavaju studente,nikad i nigde,ne mesati ih sa desnim centrom.

Pazi studenti su oni rodjeni od 2000 pa ovamo. Rasli uz brz internet,znaju mnogo ,informisani. Digiitalno pismeni. Ovi sto ;zele da uce: ne da nista nisu procitali nego su tanki u svemu. U normalnoj zemlji ovi prvi vode zemlju jer imaju znanje a drugi voze kamione,rade kao industrijski radnici,trgovci. Zasto je ovde obrnuto?
Ultradesnicari ne podrzavaju studente,nikad i nigde,ne mesati ih sa desnim centrom.
Studenti su uglavnom koliko sam primetio takodje ili desnicari ili ultradesnicari, ima nesto levice i centra, ali ne dovoljno da bi mogli da napave neki veci zaokret. Da bi se drzava azvijala pravilno potrebno je i znanje i iskustvo i jos dosta toga, tako da s moje strane sam poprilicno pesimistican u vezi svega toga,
previse dugo je vodjena pogresna politika i previse dugo se ispirao mozak ljudima propagandom i dosta toga se poprilicno odomacilo, narocito ta iskljucivost i generalizacija, treba tu mnogo vremena da se izgrade institucije- tako da ne vidim da je ikakav znacajan boljitak na pomolu u skorije vreme.

Osveta?

Ako Nišvil organizatori kažu da vlada ne radi kako treba onda je vlada dužna da napravi promene. I napravili su. Poslušali su ih.
Jeftin izgovor i providno. Vidi se da je posredi ljubomora na drugacije misljenje, na strah od dolaska na vlast nekog drugog (osim ako ih zaista nisu vredjali, ili kao ova clanica foruma sto je oprvdavala gadjanje gradjana Nisa jajima, a pravi se kulturna; ali cak i tad, i bas zato, ne treba se svetiti).
A da li si postavljao takva pitanja dok je vladao DOS i zašto nisi?
Bilo je i tada propagande, ali bas toliko kao sto je Vucic kao ministar informisanja zatvarao novine, nije. DOS nije zabranjivao novine ni slobodu govora, osim ako to nije bila sloboda lazi, pa i u tom slucaju je postojao sud za klevetu, ali slazem se da je ovo polje krajnje neuredjeno, Informer, Srbin info i Nova S su samo deo toga.

Ja jos jednom kazem, nemam nista protiv. Ima svoje misljenje o tome koje sam rekla i narocito za Nis vazi, ali neka svako slusa ono sto mu prija, to je stvar ukusa, ne moranja.

I licno mislim, iako je ovo pomalo providno sada, da zaista sve takve manifestacije (i Nisvil, i Guca koja je takodje pomodarstvo drugacijeg oblika, i bas sve), treba da se finansiraju iz svojih izvora, da rade na komercijalizaciji toga malo vise ako zele da opstanu a ne da moljakaju drzavu kao da su ne znam kakva stara umetnost ili zanat koji je na izdisaju.

Jeftin izgovor i providno. Vidi se da je posredi ljubomora na drugacije misljenje, na strah od dolaska na vlast nekog drugog (osim ako ih zaista nisu vredjali, ili kao ova clanica foruma sto je oprvdavala gadjanje gradjana Nisa jajima, a pravi se kulturna; ali cak i tad, i bas zato, ne treba se svetiti).
Realno, to niko i ne pominje kao razlog. Jedini razlog koji se pominje je da se povukao jedan od sponzora, Telekom , koji je davao 17 hiljada evra godišnje.

Ne sumnjam da je politika u pitanju, ali koja to tek treba da se razjasni.

I ne, ne podržavam to što su im uskratili sredstva. Festival međunarodnih razmera je od interesa ne samo grada Niša već i cele Srbije. Trebalo bi pisati peticiju.

Realno, to niko i ne pominje kao razlog. Jedini razlog koji se pominje je da se povukao jedan od sponzora, Telekom , koji je davao 17 hiljada evra godišnje.

Ne sumnjam da je politika u pitanju, ali koja to tek treba da se razjasni.

I ne, ne podržavam to što su im uskratili sredstva. Festival međunarodnih razmera je od interesa ne samo grada Niša već i cele Srbije. Trebalo bi pisati peticiju.
I zbog 17000 evra svega, se odustaje i otpustaju se ljudi?

Pa SMS-om da svako donira u toku godine kad god mu je moguce, do leta bi se skupilo tih 17000 evra, i vise.

Ne znam, tako piše uz članku koji je povod otvaranja teme
https://nova.rs/vesti/drustvo/minis...ekom-im-vise-nije-sponozor-jer-mora-da-stedi/

Takođe piše da im država nije odobrila status Nacionalnog festivala što izgleda donosi 35 miliona dinara od države, što je nekih 300 hiljada evra
Licn mislim da je bolje uloziti novac u filmski festival u Nisu koji ima pored Pule, svoje visedecenijsku tradiciju u okviru bivse SFRJ,. pa zasto ne bi bio i medjunarodni?

To je starija manifestacija ali isto se polako gasi.

I licno mislim, iako je ovo pomalo providno sada, da zaista sve takve manifestacije (i Nisvil, i Guca koja je takodje pomodarstvo drugacijeg oblika, i bas sve), treba da se finansiraju iz svojih izvora, da rade na komercijalizaciji toga malo vise ako zele da opstanu a ne da moljakaju drzavu kao da su ne znam kakva stara umetnost ili zanat koji je na izdisaju.
Zvucis kao neoliberalista, po tvom misljenju ispada da treba ukinuti i obrazovanje i pozorista i filmsku industriju i sve ulaganje u sport itd...
Rekao bih da pojednostavljujes komplikovane sisteme i zaboravljas na tzv meku moc i niz drugih stvari koji su poprilicni isprepleteni, ako nesto ne daje direktnu finansijsku korist ne znaci da ne daje neke koristi koji dugorocno daje niz koristi.

Kao i SKOJ nekad. Tada radio, sada internet. Isto tako su i oni kraljevi mračnjaci tada bili tanki u svemu, a SKOJevci tako mladi, aktivni, progresivni.

P.S. Po koji ovo put menjaš stranu? Opet ti izgleda da je AV ipak pred padom, pa da se ti prebaciš na vreme?

P.S. Po koji ovo put menjaš stranu? Opet ti izgleda da je AV ipak pred padom, pa da se ti prebaciš na vreme?
Svaki pametan covek menja strane kako uci, prihvata novosteceno znanje i izgradjuje se- jedino budala tupi jedno isto i ponavlja iste greske,
svaki normalan covek uci odrasta, jedno misljenje je imao kao osnovac, drugo kao srednjoskolac itd....
Pametan covek uci dok je ziv.

Kolega, moram da primetim da je izvesni kolega do sada bar 10-20 puta primenio stranu.
Nisam upucen dovoljno, pa ne znam o cemu je tacno rec, no generalno- s vremenom treba menjati misljenje i nacin rada, americki Indijanci, Aboridzini, Burjati itd. su se slepo drzali tradicije, nisu menjali misljenje- i kako su prosli?
S druge strane SAD i Kina imaju razlicite sisteme upravljanja- ali su jaki i jedni i drugi jer su unapredjivali svoja razisljanja, nacin rada itd i jedni i drugi su “jaki” jer su ucili i razvijali se i napredovali- i to je kljuc svega, ne moze se “kao Svaba trala- la”.

https://n1info.rs/kultura/nisvil-otpusta-sve-zaposlene/
Direktor Nišvila Ivan Blagojević saopštio je da je Nišvil prošle nedelje otpustio polovinu svojih zaposlenih, a da će 1. oktobra to učiniti i sa preostalim radnicima. Zaposlenima i njihovim porodicama je uputio izvinjenje i obrazložio da je razlog ove odluke u tome što je Ministarstvo kulture odbilo da na konkursu podrži ovogodišnje izdanje Nišvila.

Nakon Exita ode i Nišvil. Ova vlast ostaće upamćena kao najveći razarač kulture u istoriji Srbije. Samo čekam šta će naredno da naprave.
Obecali su Nislijama da su im dali vise para nego celoj Srbiji jel tako bilo na mitingu , ispalo je da je Nis dobijao kapom i sakom iako nije, svi mi to znamo , ne mora covek da bude iz Nisa da bi bas znao....nego eto , nije na moru nije na vodi , ima mogucnost da se napravi Nis na vodi , ima slobodnih parcela i pravice se....ali Nislije se ne loze na to na vodi....bas se ne loze trenutno......

Problem je sistematsko unistenje kako kulturnog tako i intelektualnog i kognitivnih sposobnosti gradjana
citava stvar u Srbiji podseca na neke ideje iz SSSR-a, kad su neki clanovi KP SSSR razmisljali o tome da ukrste gorilu i coveka;
ideja je bila da se stvori jak i izdrzljiv radnik koji bi ima dovoljno intelekta da radi i slusa naredbe i samostalno zivi; ali nedovoljno da se razume i gura nos u politiku i smeta politbirou.
Tako i ova gamsd gradi coveka koji samo ponavlja mantre, ponavlja reci i izmisljenu istoriju i slusa sta im se kaze, bez previse razmisljanja.
Srbi su ozbiljan fenomen

Ali samo kad razmišljaju o srpskom kolektivu

Kad ih pitaš o srpskom kolektivu dobićeš neke paranormarlne izjave gotovo mentalno obolelog čoveka koji recimo veruje u bratstvo i prijateljstvo među narodims

Ali ako to svedeš na nivo pojedinca

Čak i najnaivniji najgluplji i najkrezaviji srbin će se nasmejati na to i reći da li ste normalni

Oh, nooooouuuu:(...

Nije u redu, Nisville nije startovao vestacki vec je nastao kao rezultat lokalne kulture. Oslonjen je na nekadasnju Hipi dolinu, na pisce u nekom pokusaju i na lokalne zive svirke koje nikada nisu u gradu nestajale niti su prestajale.

Festival je dobio ime po Cirinoj prici. On je lokalni pisac, dobitnik prve NIN-ove nagrade nakon promena za roman Hobo. Ciru je SNS unistio.
Postoje ljudi koji nisu izneli sebe na prodaju, koji su ostali u svom gradu jer im do svega "vise i vece" nije ni stalo. On je takav covek.

Slicno sada rade i Dekiju. Njegova pisanija je mozda manje fina, ali i Deki je Nislija po dubokom osecaju, a ne samo po rodjenju. Ostao je u gradu i zaradjuje solidno jer se njegova istorijska fikcija prodaje, Konstantinovo raskrsce je na listama najcitanijih godinama. Ljudi ga prevode, poklanjaju strancima, kupuju...a on se ne libi da kaze sta o SNS-u misli. I njemu se sprema slicno kao i Ciri.

Nis je grad koji sada dozivljava osvetu.
Osvetu sto se ne da slomiti i sto se ne da centralizovati pa mu dovlace gradonacelnike rodjene bog zna gde.

Nis je vazda bio opozicioni grad. Iz Nisa su krenule setnje i serpe, proslava Srpske Nove godine u inat Milosevicu i Sabanova Mesecina u ponoc. Iz Nisa je doslo i najvece ponizenje Vucica, nisu blokaderi bacali jaja na vlast vec su Nislije kaznile komsije izdajice. Da se usudio da pridje tog dana, dobio bi jaja i sam, kladim se.
I to ispred Ruskog doma, na mestu gde je potpisana Niska deklaracija onomad.

Oteli su gradu aerodrom koji drzava nije platila vec je grad dobio na poklon od strane Norveske nakon bombardovanja, od drzave kojoj je bilo neprijatno koliko je Nis zapravo bombardovan.
Nisville se odrzavao na mestu gde su pale kasetne bombe, ni dvadeset metara odatle, u ulici gde su poginuli ljudi tog dana.

Nije istina da je drzava punila festival velikim novcem.
Znam jer je moja mama radila na univerzitetu/rektoratu koji je davao svoje dvoriste za svirke, u Nisu cuveno dvoriste Banovine.
Mnogi umetnici su dolazili skoro pa bez honorara, najdrazi u mojoj porodici je bio Matija Dedic, stalno istican kao sjajna osoba i u to vreme momak koji bi svirao bez para.

Muzej festivala se nalazi u starom hamamu (prikaz na fotografiji N1), na samom ulazu u tvrdjavu i on izlaze poklone koje su umetnici ostavljali, a u gradu imaju ljudi jos samo jednu kancelariju, makar je tako bilo.
Nis se nije libio da podrzi kada su drugi jos premisljali, kada je Lausevic doziveo ono u Podgorici Nislije su stale uz njega i dale mu svega par dana kasnije viseminutni aplauz u znak nekog tuznog postovanja nakon pada u ambis.
Nepoznato je javnosti da nisu ljudi stajali njemu u cast koliko su stajali da podrze sugradjanku Maju, Zarkovu tadasnju suprugu koja se ni kriva ni duzna nasla u uzasu. Maja je dugogodisnji umetnicki direktor Nisvilla, tiha i nenametljiva, kao i grad koji je odnegovao.

Pokusaj da se jednoj sredini osvetis tako sto ces je uniziti i osiromasiti obicno ne uspeva jer u ljudima budi prkos.
Mozda mogu da se oslade par godina time sto su nekoga ponizili, ali na duge staze nema sumnje da ce izgubiti jer su Nislije svojim prisustvom taj festival napravile.
Ako budu morali, ljudi ce ga napraviti ponovo.
Ko ima uši, neka pročita ovo.
Hvala!

Dajemo im 40 dana kako Jahve zapoveda.

Не тражимо вам 40 дана,

нити ћемо ми вама дати 40 дана.

Већ првог дана, сви они који не буду ушли у авион, осетиће праведни гнев народа.

1629112803-profimedia-0627258205-750x422.jpg

Back