Nišvil otpušta sve zaposlene

https://n1info.rs/kultura/nisvil-otpusta-sve-zaposlene/
Direktor Nišvila Ivan Blagojević saopštio je da je Nišvil prošle nedelje otpustio polovinu svojih zaposlenih, a da će 1. oktobra to učiniti i sa preostalim radnicima. Zaposlenima i njihovim porodicama je uputio izvinjenje i obrazložio da je razlog ove odluke u tome što je Ministarstvo kulture odbilo da na konkursu podrži ovogodišnje izdanje Nišvila.

Nakon Exita ode i Nišvil. Ova vlast ostaće upamćena kao najveći razarač kulture u istoriji Srbije. Samo čekam šta će naredno da naprave.
Evo ni ovo nije bitno:

https://www.theguardian.com/travel/2016/jul/22/top-10-jazz-festivals-europe-uk-us

Sns kartel je unistio zdrav razum ovde, ja mastam o muzici nekoj ...

Link iz nekog razloga ne radi.
The Guardian je uvrstio Nisvil medju deset najboljih festivala dzez muzike u svetu.

Odlična vest. Nek sami finansiraju svoj provod. Da li se krajiško poselo finansira iz budžeta? naravno da ne, jer sami zarade dovoljno od svoje publike.
Uporedjujes Nisvil s Krajiskim poselom?Krajisko poselo bih zakonom zabranio, radije kazem da sam Srbin iz Hrvatske nego Krajisnik upravo jer mi to arlaukanje, ojkanje i guslanje ide toliko na zivce da ne mogu podneti da me neko asocira s tim glupostima,

s druge strane iako dzez je totalno druga stvar, pravi dzez klubovi imaju neku svoju atmosferu i dzezere i ljude koji slusaju takvu muziku kod mene odmah dobiju epitet intelektualca, bez obzira na obrazovanje.

Nisvil je prestizan festival i proglasen je za kulturno dobro s razlogom,
a ne treba zaboraviti da je Nisvil rodjen u mracnom periodu ‘95 i ocigledno je toj ekipi iz devedesetih smeta Nisvil.

Nakon Exita ode i Nišvil. Ova vlast ostaće upamćena kao najveći razarač kulture u istoriji Srbije. Samo čekam šta će naredno da naprave.
Ih, samo kulture? Oni su u bukvalnom smislu demolirali državu, a realne razmere njihove 13 godišnje pošasti ćemo saznati tek kad gamad bude odgovarala. Boga pitaj u kom je stanju ova država. Možda smo već u bankrotu, a ne znamo. Videćemo kada se otvore svi ugovori što je ovaj zlotvor zaključivao. 13 godina je rasprodavao imovinu i zaduživao se da finansira ovaj njegov cirkus.

Boga pitaj u kom je stanju ova država. Možda smo već u bankrotu, a ne znamo
Nije u bankrotu, tj finansijski gledano nije toliko crno, ali dugorocno gledano je jos gore: kad unistis kulturu, obrazovanje i spustis intelektualni nivo- to je gore od bankrota,
jer zatupljeni ljudi niti imaju kreativnost niti inventivnost- a bez toga niti drzava moze funkcionisati kako treba, niti ekonomija- ako uporedite listu najbogatijih zemalja i zemalja s najvise izuma, inventivnosti- postoji jaka korelacija.
U Srbiji su elipa iz 90tih i ovi njihovi duhovni naslednici toliko srusili nivo kulture i intelekta da je pitanje da li ce se ikad oporaviti.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević saopštio je da je Nišvil prošle nedelje otpustio polovinu svojih zaposlenih, a da će 1. oktobra to učiniti i sa preostalim radnicima. Zaposlenima i njihovim porodicama je uputio izvinjenje i obrazložio da je razlog ove odluke u tome što je Ministarstvo kulture odbilo da na konkursu podrži ovogodišnje izdanje Nišvila.

Oh, nooooouuuu:(...

Nije u redu, Nisville nije startovao vestacki vec je nastao kao rezultat lokalne kulture. Oslonjen je na nekadasnju Hipi dolinu, na pisce u nekom pokusaju i na lokalne zive svirke koje nikada nisu u gradu nestajale niti su prestajale.

Festival je dobio ime po Cirinoj prici. On je lokalni pisac, dobitnik prve NIN-ove nagrade nakon promena za roman Hobo. Ciru je SNS unistio.
Postoje ljudi koji nisu izneli sebe na prodaju, koji su ostali u svom gradu jer im do svega "vise i vece" nije ni stalo. On je takav covek.

Slicno sada rade i Dekiju. Njegova pisanija je mozda manje fina, ali i Deki je Nislija po dubokom osecaju, a ne samo po rodjenju. Ostao je u gradu i zaradjuje solidno jer se njegova istorijska fikcija prodaje, Konstantinovo raskrsce je na listama najcitanijih godinama. Ljudi ga prevode, poklanjaju strancima, kupuju...a on se ne libi da kaze sta o SNS-u misli. I njemu se sprema slicno kao i Ciri.

Nis je grad koji sada dozivljava osvetu.
Osvetu sto se ne da slomiti i sto se ne da centralizovati pa mu dovlace gradonacelnike rodjene bog zna gde.

Nis je vazda bio opozicioni grad. Iz Nisa su krenule setnje i serpe, proslava Srpske Nove godine u inat Milosevicu i Sabanova Mesecina u ponoc. Iz Nisa je doslo i najvece ponizenje Vucica, nisu blokaderi bacali jaja na vlast vec su Nislije kaznile komsije izdajice. Da se usudio da pridje tog dana, dobio bi jaja i sam, kladim se.
I to ispred Ruskog doma, na mestu gde je potpisana Niska deklaracija onomad.

Oteli su gradu aerodrom koji drzava nije platila vec je grad dobio na poklon od strane Norveske nakon bombardovanja, od drzave kojoj je bilo neprijatno koliko je Nis zapravo bombardovan.
Nisville se odrzavao na mestu gde su pale kasetne bombe, ni dvadeset metara odatle, u ulici gde su poginuli ljudi tog dana.

Nije istina da je drzava punila festival velikim novcem.
Znam jer je moja mama radila na univerzitetu/rektoratu koji je davao svoje dvoriste za svirke, u Nisu cuveno dvoriste Banovine.
Mnogi umetnici su dolazili skoro pa bez honorara, najdrazi u mojoj porodici je bio Matija Dedic, stalno istican kao sjajna osoba i u to vreme momak koji bi svirao bez para.

Muzej festivala se nalazi u starom hamamu (prikaz na fotografiji N1), na samom ulazu u tvrdjavu i on izlaze poklone koje su umetnici ostavljali, a u gradu imaju ljudi jos samo jednu kancelariju, makar je tako bilo.
Nis se nije libio da podrzi kada su drugi jos premisljali, kada je Lausevic doziveo ono u Podgorici Nislije su stale uz njega i dale mu svega par dana kasnije viseminutni aplauz u znak nekog tuznog postovanja nakon pada u ambis.
Nepoznato je javnosti da nisu ljudi stajali njemu u cast koliko su stajali da podrze sugradjanku Maju, Zarkovu tadasnju suprugu koja se ni kriva ni duzna nasla u uzasu. Maja je dugogodisnji umetnicki direktor Nisvilla, tiha i nenametljiva, kao i grad koji je odnegovao.

Pokusaj da se jednoj sredini osvetis tako sto ces je uniziti i osiromasiti obicno ne uspeva jer u ljudima budi prkos.
Mozda mogu da se oslade par godina time sto su nekoga ponizili, ali na duge staze nema sumnje da ce izgubiti jer su Nislije svojim prisustvom taj festival napravile.
Ako budu morali, ljudi ce ga napraviti ponovo.

Nije u bankrotu, tj finansijski gledano nije toliko crno, ali dugorocno gledano je jos gore: kad unistis kulturu, obrazovanje i spustis intelektualni nivo- to je gore od bankrota,
jer zatupljeni ljudi niti imaju kreativnost niti inventivnost- a bez toga niti drzava moze funkcionisati kako treba, niti ekonomija- ako uporedite listu najbogatijih zemalja i zemalja s najvise izuma, inventivnosti- postoji jaka korelacija.
U Srbiji su elipa iz 90tih i ovi njihovi duhovni naslednici toliko srusili nivo kulture i intelekta da je pitanje da li ce se ikad oporaviti.
Držim fige. Videćemo kada počnu da pričaju.

Držim fige. Videćemo kada počnu da pričaju.
Bankrot je najmanji problem u citavoj prici,
da pojednostavim pricu sa analogijom: nije bitno da li je neka osoba u dugovima ili bankrotirala- ako ima sposobnosti i intelekta vrlo brzo se moze izvuci, vecina najuspesnijih ljudi je imala ili bankrote ili dugogodisnju krizu, koji su prebrodili i popeli se do vrha zahvaljujuci sposobnostima;
kad covek izgubi mentalne i kognitivne sposobnosti- on je osudjen na propast…

Ista stvar i sa drzavom- intelekt, obrazovanje i kultura su svi na neki nacin povezani, i jako bitni- jer ne mozes otvoriti fabriku aviona i neki svemirski program gde nemas ljude koji to mogu da rade, tamo se otvaraju fabrike guma i kablova.

Postoji covekov horizontalni i vertikalni razvoj, tj s jedne strane vestine, obrazovanje, “suvi” intelekt- s druge strane kultura, duhovnost, umetnost- i jedni i drugi su vazni,
postoji razlog zasto drzave ulazu i u obrazovanje i umetnost; ne rade oni to da bacaju pare….
To je ulaganje u buducnost…

Poslednja izmena:

u čemu je problem...tko će doći u državi u kojoj neodgovorni pojedinci pozivaju na krv i građanski rat.

u čemu je problem...tko će doći u državi u kojoj neodgovorni pojedinci pozivaju na krv i građanski rat.
Ko poziva na gradjanski rat?
Postavi kao dokaz ovde bilo sta takvo.

Recimo:
csm_5045-835_import_0737cbb683.jpg

Uporedjujes Nisvil s Krajiskim poselom?Krajisko poselo bih zakonom zabranio, radije kazem da sam Srbin iz Hrvatske nego Krajisnik upravo jer mi to arlaukanje, ojkanje i guslanje ide toliko na zivce da ne mogu podneti da me neko asocira s tim glupostima,

s druge strane iako dzez je totalno druga stvar, pravi dzez klubovi imaju neku svoju atmosferu i dzezere i ljude koji slusaju takvu muziku kod mene odmah dobiju epitet intelektualca, bez obzira na obrazovanje.

a ne treba zaboraviti da je Nisvil rodjen u mracnom periodu ‘95 i ocigledno je toj ekipi iz devedesetih smeta Nisvil.

Boli me k za džez i intelektualce, to su cvikeraške prdonje. Poenta priče je da se krajiški pevači i njihovi nastupi finansiraju sami od naplate karata, ne prosjače od države, a posle ''jao Vučić ne valja''.

Problem je sistematsko unistenje kako kulturnog tako i intelektualnog i kognitivnih sposobnosti gradjana
citava stvar u Srbiji podseca na neke ideje iz SSSR-a, kad su neki clanovi KP SSSR razmisljali o tome da ukrste gorilu i coveka;
ideja je bila da se stvori jak i izdrzljiv radnik koji bi ima dovoljno intelekta da radi i slusa naredbe i samostalno zivi; ali nedovoljno da se razume i gura nos u politiku i smeta politbirou.
Tako i ova gamsd gradi coveka koji samo ponavlja mantre, ponavlja reci i izmisljenu istoriju i slusa sta im se kaze, bez previse razmisljanja.

Zaista je neprilkladno poređenje kraiške pjesme s nekim crnačkim balavljenjem

Back