NISTA

Pa nihilizam je čitav jedan pokret, pravac u književnosti...Jedino ako bih tako svatila temu-mogla bih da odgovorim :)

e da, ovo sam zaboravio da napomenem - ako moze bez prepisivanja od ovoga ili onoga, pozivanja na ovo ili ono, sve ja znam sta je ko napisao u vezi ovoga... iz glave ako je moguce, kont neki da cujem licni. :)

a ti slobodno kukaj, bolje das umeo ne bi ni ... pa kukao :lol:

I nista je nesto.

nije

Kad kaže:hebi se sam-to ti je ništa...:mrgreen:
Inače u matematici je u domenu kompleksnih veličina...Nihilizam se oslanja na taj kompleksni-inverzni svet...
Ono šta ja mogu iz glave je ono gore,ali i da je nešto rođeno u ništa...
Bez repera noting nema nečeg...
Na skali od nula do jedan-jedan ko ni jedan...:hahaha:

]Kad kaže:hebi se sam-to ti je ništa.[/B]..:mrgreen:
Inače u matematici je u domenu kompleksnih veličina...Nihilizam se oslanja na taj kompleksni-inverzni svet...
Ono šta ja mogu iz glave je ono gore,ali i da je nešto rođeno u ništa...
Bez repera noting nema nečeg...
Na skali od nula do jedan-jedan ko ni jedan...:hahaha:
Ne bih se slozio, kad se hebes sam i to je nesto. :mrgreen:

Ko je kritikovao temu i postavljača teme? :manikir:

Uzgred, tema je savršena iz prostog razloga što niko nije do sada uspeo da objasni ništavilo. Isto kao što nije uspeo da objasni Boga.
Najnestručniji su oni koji Boga negiraju.
Kako mogu da negiraju nešto na čega misle? Ako on ne postoji kako onda možeš da misliš na nešto što ne postoji?

Ko je kritikovao temu i postavljača teme? :manikir:

Uzgred, tema je savršena iz prostog razloga što niko nije do sada uspeo da objasni ništavilo. Isto kao što nije uspeo da objasni Boga.
Najnestručniji su oni koji Boga negiraju.
Kako mogu da negiraju nešto na čega misle? Ako on ne postoji kako onda možeš da misliš na nešto što ne postoji?

kako mozes da mislis na deda mraza, zmajeve, cudovista, frankenstajne, vestice, vilenjake, kako je zil vern mislio na podmornicu koja nije postojala. kako ljudi osmisljaju i stvaraju stvari koje ne postoje u tom trenutku, ako ne misle na njih.

kako mozes da mislis na deda mraza, zmajeve, cudovista, frankenstajne, vestice, vilenjake, kako je zil vern mislio na podmornicu koja nije postojala. kako ljudi osmisljaju i stvaraju stvari koje ne postoje u tom trenutku, ako ne misle na njih.
To je samo dokaz da sve te stvari postoje. Stvar je samo njihovog početka postojanja. Počinju da postoje od onog momenta dok ih neko ne postavi.
Ni svemir nije postojao pa se pojavio.

To je samo dokaz da sve te stvari postoje. Stvar je samo njihovog početka postojanja. Počinju da postoje od onog momenta dok ih neko ne postavi.
Ni svemir nije postojao pa se pojavio.

postoje u masti, kao i bog sto postoji u masti. svemir se pojavio, ali deda mraza nema. sve sto je covek izmislio utemeljeno je na trenutnom neznanju i nerazumevanju prirode. vampiri - klinicka smrt, cudovista razne genetske mutacije. tako da ako bog i postoji on nije ono za sta ga ljudi smatraju, vec nesto sasvim racionalno i razlozno sto se moze objasniti bez ikakve mistifikacije.

to ne postoji, kazu mudre glave

a ja mislim da je samo nemoguce zamisliti 'nista' jer ne mozemo prestati da mislimo
a kad bismo mogli da prestanemo da mislimo - opet ne bismo mogli zamisliti

sta vi mislite :lol:

постоји постојање.
кад престане да се мисли тихује се. не замишља се.
у тиховању ил на јави?

postoje u masti, kao i bog sto postoji u masti. svemir se pojavio, ali deda mraza nema. sve sto je covek izmislio utemeljeno je na trenutnom neznanju i nerazumevanju prirode. vampiri - klinicka smrt, cudovista razne genetske mutacije. tako da ako bog i postoji on nije ono za sta ga ljudi smatraju, vec nesto sasvim racionalno i razlozno sto se moze objasniti bez ikakve mistifikacije.
Pitanje je da li postoji ili ne postoji.
Nije pitanje kako izgleda.
Dakle, moraš se složiti sa tim da sve napomenuto ovde postoji sammim tim što o tome pričamo. I dobro si rekla. Postoji u našij mašti.
A naučnici su već potvrdili da i Bog postoji i da stanuje u glavama ljudi. Nisam sačuvao taj text koji se pojavio u jednom naučnom časopisu a objavljen je ovde u Češkoj pa se pojavio i na netu.

Poslednja izmena od moderatora:
Dakle, moraš se složiti sa tim da sve napomenuto ovde postoji sammim tim što o tome pričamo. I dobro si rekla. Postoji u našij mašti.
A naučnici su već potvrdili da i Bog postoji i da stanuje u glavama ljudi. Nisam sačuvao taj tex koji se pojavio u jednom naučnom časopisu a objavljen je ovde u Češkoj pa se pojavio i na netu.

nisam ni pisala o izgledu boga vec o tome da njegovo postojanje u masti moze imati uporiste u realnosti koje nije nimalo misticno i veliko. kao sto ni cudovista ne postoje, vec su izmastana na osnovu genetskih mutacija koja niti su misticna, niti natprirodna.

ako nesto postoji u masti, znaci da postoji samo tu i nigde vise takvo kakvo jeste. samim tim nema nikakvu moc koja mu se pripisuje i ne moze nista da ucini, ako sto i ne cini nista, jer nije realan. druga stvar je sto je mozda postojanje boga izmastano na osnovu mnogo skromnije realnosti.

A naučnici su već potvrdili da i Bog postoji i da stanuje u glavama ljudi. Nisam sačuvao taj tex koji se pojavio u jednom naučnom časopisu a objavljen je ovde u Češkoj pa se pojavio i na netu.

Невероватно је колико већина људи мало мисле и умeсто тога баве се речима. Једноставно, када кажу "бог" не мисле ни на шта! Јер и иначе мишљење je нешто што изгледа поседују само малобројни. Осталима се ono пали као мравима пред неком препреком, да би затим одмах кормило њихове свести преузео нагон и воља!

Што се тиче тог твог бога. Тачно, не скидате ту реч са уста, али када би уз ту реч убацили и мишљење видели би да је тај ваш бог заправо овако нешто као у овом видео клипу.

За тебе је очигледно спољшњи реалан свет нешто што се узима као само по себи постојеће и што ће нам онда бити мерило шта је реално и могуће а шта није?

Епа видиш. Реалан свет постоји само у свести субјекта који га опажа, на исти начин на који постоји и све оно што субјект замишља. Оно што је реално није спољашњи свет него основа, сусптанција тог света ткз "ствар по себи" а о којој наш интелект нема представе.

Тако да било да нешто опажаш или замишљаш, имаш у оба случаја посла са постојећим искуствима твоје свести, што значи да ако се нешто може замислити оно је постојеће као такво. Тиме не можеш баратати у питању "ништа".

За тебе је очигледно спољшњи реалан свет нешто што се узима као само по себи постојеће и што ће нам онда бити мерило шта је реално и могуће а шта није?

Епа видиш. Реалан свет постоји само у свести субјекта који га опажа, на исти начин на који постоји и све оно што субјект замишља. Оно што је реално није спољашњи свет него основа, сусптанција тог света ткз "ствар по себи" а о којој наш интелект нема представе.

Тако да било да нешто опажаш или замишљаш, имаш у оба случаја посла са постојећим искуствима твоје свести, што значи да ако се нешто може замислити оно је постојеће као такво. Тиме не можеш баратати у питању "ништа".

ti ocigledno moje postove citas i tumacis sa postojecim iskustvom tvoje svesti. :lol:

zamisljeno ne mora postojati kao takvo, vec kao modifikacija neceg drugog, treceg ili cetvrtog itd. ili kombinacijama, a cesto je u osnovi svake modifikacije strah.

ti ocigledno moje postove citas i tumacis sa postojecim iskustvom tvoje svesti.

zamisljeno ne mora postojati kao takvo, vec kao modifikacija neceg drugog, treceg ili cetvrtog itd. ili kombinacijama, a cesto je u osnovi svake modifikacije strah.

Ako je nesto moguce zamisliti da postoji ne znaci da to mora postojati.

Цео свет је заглибао у апсурде реализма. Тако да је било какав озбиљан разговор који би се бавио истином немогућ!
Спознајте прво то да је ваш ткз. спољашњи реалан свет" непостојећи изван свести. То је факт..то је аксиом. То мораТЕ ПОЈМИТИ. Без тога еонима сте далеко од истине.

А ако то једном појмите, видећете да било да сте нешто опазили или замислили то је на исти начин постојће. Обе представе су обективаицје ствари по себи. А то што комбинација неких замисли можда не постоји у опажајима спољашњег света не значи да не постоји као нешто просто могуће.

Јер, ако је нешто могуће замислити то значи то посотји као замисао а да је као опажај можда некада постојало , постоји или ће постојати. Капирате?

Или, ево јасније. Једнакостраничан троугао у равни не можемо замсилити, што значи да тако нешто никада нећемо ни опазити . То можемо тврдити апсолутно!.

Али, рецимо, кентаура можемо замислити што значи да су они можда некада постојали или ће у будућности постојати.

Poslednja izmena:
Postoji nesto kao zamisao, to si u pravu ali to je zamisao.
Mogu ja da zamislim kiklopa sa 3 qrtca da prostis, ne znaci da postoji osim u mojoj masti.
Tebi je zamisao o necemu automatski postojanje neceg.

Poslednja izmena:
Postoji nesto kao zamisao, to si u pravu ali to je zamisao.
Mogu ja da zamislim kiklopa sa 3 qrtcza da prostis, ne znaci da postoji osim u mojoj masti.
Tebi je zamisao o necemu automatski postojanje neceg.

Постаојање као замисли не разликује се суштински од постојања као опажаја. Обе представе су производ свести. Али пустимо то јер то није ствар и тема коју цитирам Шопенхауера "Људи разумеју одмах када је чују".

Зато држимо се те просте логике о непосотјећем и просто могућем.

Ако нешто можеш да замислиш то значи да то може постојати јер си га замислио. Не можеш наравно знати да ли киклоп са три к... можда негде постоји, или је постојао, или ће посотојати.... али знаш да је могуће да тако нешто јесте постојало, постоји или ће постојати. У томе нема логичке немогућности, самитм тим значи да је могуће.

Back