NISTA

Koje religije? Koji post je na ovoj temi napisan a da je vezan za religiju? Ovo o solipsizmu sam kopirao jer je rekao najbitnije i sazeto. Dragoljub ce svakako ostati isti pisao ja mojim recima ili preneo necije tudje. Poenta je u njemu da shvati o cemu se radi.
Solipsizam vam govori da ste u ćorsokaku uma...
Ja ne tvrdim da je objektivan svet od "tvrde" materije...Naprotiv,kako kreneš u mikrokosmos ili u makrokosmos
s analizama ostaju ti samo formalni skupovi kao izrazi...Tako da i taj "objektivan svet" je pitanje šta je!
Nisu đaba, u poslednje vreme,u opticaju neke ontološke ideje da je "naše postojanja" u sklopu nekovrsnog
virtuelnog sistema nekog entiteta ili programa...
Međutim,svakako je bolja otvorenost za nova saznavanja nego zatuljenost u svoju primitivnu i arhetipsku dušu
u kojoj ,u stvari,najverovatnije i nema nekih sadržaja,tako da idealista crpe prve detinje utiske...Kažem :najverovatnije...
Posebno što je i apodiktićnost vrlo upitna i sve manje održiva-princip neodređenosti važi i za apodiktićke sisteme,
kao i za ostale...:manikir:

Vidiš, 2 i 2 nikada nisu 4. Uvijek su JEDAN. A inače ne postoji čak ni to 2 jer i to je JEDAN (jedno). Postoji samo iluzija broja 2 i sl. itd.

- - - - - - - - - -

Ova slika ti je skoro pa dokaz onog što rekoh u prethodnom postu.

Kako bi ti koji jesi sad meni dokazao i objasnio Apsolut. Eto zamislimo da nemam pojma nista i da sam zadrti skeptik ili materijalista poput kreptomana. Sta bi napisao da me definitivno uveris?

Međutim,svakako je bolja otvorenost za nova saznavanja nego zatuljenost u svoju primitivnu i arhetipsku dušu
u kojoj ,u stvari,najverovatnije i nema nekih sadržaja,tako da idealista crpe prve detinje utiske...Kažem :najverovatnije...
Posebno što je i apodiktićnost vrlo upitna i sve manje održiva-princip neodređenosti važi i za apodiktićke sisteme,

Znanja bi ti se svakako otvorila i nova kao sto su se otvorila i Sopenhaueru jer nije on taj koji otkrio da objekat nije moguc bez subjekta, onda je tek nastala filosofija volje pa i Bergsonovo trajanje...to je vidis napredak a ne ono sto ti zamisljas...gde temeljis znanja na apsurdima pa se pozivas na matematiku, fiziku, biologiju, naucna otkrica i sta sve ne...hteo bi sve to da provuces kroz filosofiju a da pljunemo na ono sto je u njoj vredno.

Znanja bi ti se svakako otvorila i nova kao sto su se otvorila i Sopenhaueru jer nije on taj koji otkrio da objekat nije moguc bez subjekta, onda je tek nastala filosofija volje pa i Bergsonovo trajanje...to je vidis napredak a ne ono sto ti zamisljas...gde temeljis znanja na apsurdima pa se pozivas na matematiku, fiziku, biologiju, naucna otkrica i sta sve ne...hteo bi sve to da provuces kroz filosofiju a da pljunemo na ono sto je u njoj vredno.

Sta znatizeljni mislilac podrazumeva pod 'objekat?'Mislis nesto u odnosu na tebe?Ako je sve svest,onda i to sto nazivas objektom isto ima neku svest,dakle je subjekat,samo za sebe.Razlika izmedju tebe i njega je u stepenu svesti,znaci imamo dva subjekta.Jel moze tako da se gleda?

Ne može...Evo ja sve vidim šta Znatiželjni misli,a on nema pojma ni deseti deo šta je meni u glavi...
Nije kamen svaki isti...
Pitanje za Znatiželjnog:da li su kartuše na piramidi Ramzesa napisani onog momenta kad ih on čita?
A oble ivice koje je hiljadama godina tupio pesak iz Sahare nisu nikad bile oštre?
I gde ti je taj tvoj Šopenhauer sada-pozovi ga da učestvuje na temi i opovrgne da objekti
ma šta bili ipak postoje i bez subjekata!:cool:

Sta znatizeljni mislilac podrazumeva pod 'objekat?'Mislis nesto u odnosu na tebe?Ako je sve svest,onda i to sto nazivas objektom isto ima neku svest,dakle je subjekat,samo za sebe.Razlika izmedju tebe i njega je u stepenu svesti,znaci imamo dva subjekta.Jel moze tako da se gleda?

Podrazumeva se predmet, stvar, bilo sta sto intelekt moze da uoblici a to nesto mora biti ispred saznajuceg subjekta da bi egzistiralo kao objekat bilo opazaj ili nesto zamisljeno na unutrasnjem platnu a izvan kako jednog tako i drugog egzistira stvar po sebi. Svest nije ogovarajuca rec, jer da bi bili svesni moramo biti svesni necega...objekta, ako toga neceg nema nema ni ove individualne svesti ali ima onoga sto je u osnovi svesti....sama bit koja ne poznaje nikakav odnos, nikakvu podelu na nacin prostora niti dualizam, sve je to samo u razumu. Ne mozemo reci da je objekat u stvari subjekat, objekat ne opaza nista nego je opazen od subjekta.

Pitanje za Znatiželjnog:da li su kartuše na piramidi Ramzesa napisani onog momenta kad ih on čita?
A oble ivice koje je hiljadama godina tupio pesak iz Sahare nisu nikad bile oštre?

Prvo nema tu nikakvog "mog Sopenhauera", drugo ti kako stvari stoje neces moci do kraja zivota da se oslobodis te iluzije i aksioma "realan svet je isti takav sam po sebi i kada ga niko ne gleda". Sta tebi treba da se napise da konacno skontas da stvar po sebi jeste ono sto egzistira izvan bilo cije svesti, tvoje, moje, ramzesove? Ono sto Ramzes procita je njegova predstava, moj monitor je licno moja predstava, tvoj monitor tvoja predstava. Ako mi ti sad spominjes piramidu, saharu, ivice i to sve sa ubedjenjem da dodirujes samu sustinu tih stvari tim cinom samo potezes protivrecnost. Ono sto ti zamisljas da je tamo u egiptu nije "tamo", nema tamo, prostor je u svesti a ne svest u prostoru, sve su to slike koje si zamislio i samo to. Ono sto se objektivise kao sahara i piramida (a sto ne poznaje prostor i oblik) nije opet sahara ili piramida vec nesto nesaznajno sto ima sposobnost da u tvojoj svesti stvori sliku sahare, sfinge, kamile..sta god, tada to postaje tvoj opazaj, ako tebe nema tamo ni bilo koga drugog nema ni svega toga nabrojanog a ima osnove svih tih stvari. Sta je piramida kada je niko ne gleda ne mozemo znati ali itekako znamo da nije piramida jer tamo nije ostala nikakva slika da stoji sama po sebi, ono sto je "ostalo" ne mozemo vise zvati "piramida".

Prvo nema tu nikakvog "mog Sopenhauera", drugo ti kako stvari stoje neces moci do kraja zivota da se oslobodis te iluzije i aksioma "realan svet je isti takav sam po sebi i kada ga niko ne gleda". Sta tebi treba da se napise da konacno skontas da stvar po sebi jeste ono sto egzistira izvan bilo cije svesti, tvoje, moje, ramzesove? Ono sto Ramzes procita je njegova predstava, moj monitor je licno moja predstava, tvoj monitor tvoja predstava. Ako mi ti sad spominjes piramidu, saharu, ivice i to sve sa ubedjenjem da dodirujes samu sustinu tih stvari tim cinom samo potezes protivrecnost. Ono sto ti zamisljas da je tamo u egiptu nije "tamo", nema tamo, prostor je u svesti a ne svest u prostoru, sve su to slike koje si zamislio i samo to. Ono sto se objektivise kao sahara i piramida (a sto ne poznaje prostor i oblik) nije opet sahara ili piramida vec nesto nesaznajno sto ima sposobnost da u tvojoj svesti stvori sliku sahare, sfinge, kamile..sta god, tada to postaje tvoj opazaj, ako tebe nema tamo ni bilo koga drugog nema ni svega toga nabrojanog a ima osnove svih tih stvari. Sta je piramida kada je niko ne gleda ne mozemo znati ali itekako znamo da nije piramida jer tamo nije ostala nikakva slika da stoji sama po sebi, ono sto je "ostalo" ne mozemo vise zvati "piramida".

Javiću onim egiptolozima da ubuduće znaju čime raspolažu...:mrgreen:Mogu da kažem da ih pozdravljaju blizanci Oziman 1 i 2?:lol:

I gde ti je taj tvoj Šopenhauer sada-pozovi ga da učestvuje na temi i opovrgne da objekti
ma šta bili ipak postoje i bez subjekata!:cool:

Znaci ne znas sta je ali ipak znas, znas da su objekti. Jel vidis kako izgleda kad neko nece da se otarasi utvrdjenih dogmi? Naravno da postoji nesto ali to nesto je upravo to nesto i na tome ostani, ne uvodi ponovo citav realan svet koji si prethodno uklonio.

piramida.jpg

Evo ti piramida. I sad okreni glavu na drugu stranu, sta je ostalo od slike...naravno sad ces ti po ko zna koji put da zamislis tu sliku i zakljucis kako je ona ostala ista takva potpuno nesvestan da je ta slika kao takva postojeca jedino u tvojoj zamisli i nigde vise.

Solipsizam vam govori da ste u ćorsokaku uma...
Ja ne tvrdim da je objektivan svet od "tvrde" materije...Naprotiv,kako kreneš u mikrokosmos ili u makrokosmos
s analizama ostaju ti samo formalni skupovi kao izrazi...Tako da i taj "objektivan svet" je pitanje šta je!
Nisu đaba, u poslednje vreme,u opticaju neke ontološke ideje da je "naše postojanja" u sklopu nekovrsnog
virtuelnog sistema nekog entiteta ili programa...
Evo ti odgovor...
A egiptolozi? Ša predlažeš da radimo s njima?

Nije moguce prekriziti kompletnu stvarnost jer uvek ostaje onaj koji "prekrizuje" ,onaj koji misli, onaj koji apstrahuje.
On moze apstrakcijom da eleminise sve svoje opazaje i osete i time stvori pojam , ali ne moze da eliminise sam sebe i samo misljenje i sam stvoreni pojam.
Ono sto ce on imati u svesti prilikom tog apstrahovanja jeste prvo SAMA SVEST i drugo samo misljenje.
Da li ti to lici na eliminaciju kompletne stvarnosti?

I ne znam oko cega se mi uopste ovde sporimo. i cemu to tvoje "Da ali" ?

Koliko vidim ,ako ti nije cilj igranje transakcione igre onda ti tvrdis da znas sta je NISTA. Da znas sta ostaje kada uklonimo "kompletnu stvarnost". Pa poduci i mene.

Sta ostaje kada apstrakcijom uklonimo kompletnu stvarnost?

ps. Nemoj mi samo reci da ostaje NISTA molim te?

Ni ne treba da lici na eliminaciju kompletne stvarnosti, sve to ostaje dok misli, dok je ziv. Kad umre jok. To je isto kao kada bi povlacio liniju u svesci i kada dodjes do kraja ne moze vise da bude povlacenja, ne moze BITI linije, nema bitka. Dok si povlacio moralo je uvek BITI. Pa se i tvoje "ja jesam" koje uvek mora da bude dok jeste odnosi analogno na to povlacenje linije I samo na to. I sta stim? Odakle ideja da je linija beskonacna i neogranicena? Niotkud.

Ni ne treba da lici na eliminaciju kompletne stvarnosti, sve to ostaje dok misli, dok je ziv. Kad umre jok.

Можеш рећи да кад човек умре за њега нема ове мисли, нема оног осећања, нема оне афекције и оне сензације. Али не можеш уклонити све те сензација заједно, јер тако нешто никада нисмо, нити можемо имати у искуству. Када ти међутим укажеш на ТО, на одсуство целокупне стварности, уаказао си тиме на нешто што нико никада није мислио, опазио, доживео. И када бараташ тиме бараташ речју која означава само ту заблуду. Заблуду да можеш уклонити целокупуну стварност из свог искуства и доћи до неког "ништа".

To je isto kao kada bi povlacio liniju u svesci i kada dodjes do kraja ne moze vise da bude povlacenja, ne moze BITI linije, nema bitka. Dok si povlacio moralo je uvek BITI. Pa se i tvoje "ja jesam" koje uvek mora da bude dok jeste odnosi analogno na to povlacenje linije I samo na to. I sta stim? Odakle ideja da je linija beskonacna i neogranicena? Niotkud.

Смешно је да управо та твоја аналогија указује на бесмртност нашег бића. Још само када би успео да појмиш да кретање није исто што и пређени пут. Да повлачење линије није исто што и та линија.

Линија није, нити може бити, бесконачна. Али повлачење линије јесте бесконачно у смислу да не познаје појмове који се односе на простор где једино постоји почетак и крај.

Та твоја аналогија заправо указује на наш једини додир са ствари по себи и самим тим са непролазношћу нашег бића. Јер оно што налазим у себи и зовем ЈА, јесте у области "повлачења линије" а не те линије.

То заправо даје човеку оно уверење о својој бесмртности које се пробија до многих иако нису у стању да исто приведу знању . Једино најограниченији људи тога немају.

Ja tvrdim da se izvesno neposredno, intuitivno ubedjenje mora svakom nametnuti, to jest, bar svakom onom čiji duh nije sasvim prostog soja, tog soja koji je sposoban da spozna samo šta je pojedinačno, pa je, prema tome, strogo ogranlčen na poznavanje individua, kao životinjski intelekt. Ko nasuprot tome, pa ma i sa jedva nesto malo višim i mocnijim sposobnostima, počne da u individuama vidi оno sto im je opšte, njihovu ideju, taj će, bar do izvesnog stepena, imati to isto ubedjenje i to neposredno, pa zato i pouzdano.
U stvari, samo male, ograničene glave se sasvim ozbilljno plaše smrti kao svog uništenja, dok su za one koji su zaista privilegovana duha, takve strave nešto sasvim strano.

Šopenhauer

Smesan je ovde samo tvoj odgovor. Jer se radi o analogiji koja bi bar tebi trebala da pokaze koliko ti iskazi nemaju tezinu a ne o raspravi dali je vreme ili zivot linija.
Kada se ponistava bice to ne znaci da se istice postojanje nebica, kao nekakva egzistencija vec suprotno, da bica vise nema(neegzistencija), da nema besmrtnosti. Ti se uhvatis neke velicine na koju ne mozes pokazati prstom i onda to tretiras kao nesto "neprolazno". A nit je neprolazno "to" nit mozes znati ista o pitanju besmrtnosti. Ja je samo apstraktni pojam, to sto se uvek javlja kao takav, prazan i beskvalitetan je zbog tvoje sposobnosti uma a ne zato sto ti je bice navodno besmrtno. Da si ti zaista subjekat bez atributa nikakve atribute ne bi ni pokazivao.

Smesan je ovde samo tvoj odgovor. Jer se radi o analogiji koja bi bar tebi trebala da pokaze koliko ti iskazi nemaju tezinu a ne o raspravi dali je vreme ili zivot linija.
Kada se ponistava bice to ne znaci da se istice postojanje nebica, kao nekakva egzistencija vec suprotno, da bica vise nema(neegzistencija), da nema besmrtnosti. Ti se uhvatis neke velicine na koju ne mozes pokazati prstom i onda to tretiras kao nesto "neprolazno". A nit je neprolazno "to" nit mozes znati ista o pitanju besmrtnosti. Ja je samo apstraktni pojam, to sto se uvek javlja kao takav, prazan i beskvalitetan je zbog tvoje sposobnosti uma a ne zato sto ti je bice navodno besmrtno. Da si ti zaista subjekat bez atributa nikakve atribute ne bi ni pokazivao.
Oziju se pričinjava da je usled nemogućnosti zamišljanja praznine tj njegovog "ništa" večan!
Kakav nonsens!
Ne shvata da njegov organ može samo da misli ,a ne može da misli nemisao!:hahaha:
Ali,to je posle Šopija I zasnovano je na Hegelovim zapažanjima da su fenomeni ti koje prvo mislimo!
Duh naš je fenomenima određen I "lepi" se za svaku percepciju.Ne može da se "lepi" za noumen!
Tj.za opšti stav,kliše,obrazac,apstrakciju,interpukciju...:mrgreen:
To su "pravila" o pravilima I nepostojeći elementi metafizike! Prava metafizika je izvan reči.
Treba biti baš jako glup pa ove jednostavne motorike organizma ne uvideti!
Uostalom,navikao sam već da ovde na filozofiji I najveće gluposti bivaju uzdizane kao mudrost!
Čitajte ljudi Huserla,koliko da vam ponavljam...Ali -od volje vam...

Poslednja izmena:

Увид да живот, кретање, време самим тим и оно што налaзимо у себи и зовемо ЈА није исто што и линија у простoру највећи је увид који оном ко је у стању то појмити рaзоткривa буквално бесмртност његовог бића. То је квинтесенција идеалистичке филозофије.

А они који у то гледају бело ништа ту не могу видети јер како каже Бергсон:

Bile su potrebne godine da bih shvatio, a potom da bih prihvatio, da svi nemaju istu sposobnost kao ja da žive i da uranjaju u čisto trajanje. Kada mi se ta ideja trajanja javila prvi put, bio sam ubeđen da je dovoljno da je izložim pa da se uklone sve nejasnoće, i verovao sam da u tom pogledu nije potrebno ništa više do da se čovek obavesti. Kasnije sam uvideo da stvari stoje sasvim drukčije.
Bergson

Међутим, они који то могу, имају тиме непосредан и самим тим апсолутан доказ своје бесмртности. Ма како вама заглибљенима у материјализам ово чудно звучало.

Kada se ponistava bice to ne znaci da se istice postojanje nebica, kao nekakva egzistencija vec suprotno, da bica vise nema(neegzistencija)

Управо је у томе проблем. Јер за исказ "бића више нема" не можемо добити никакву потврду у искуству. Кроз апстракцију можемо исти мислити и то тако што ћемо прибећи тој општој заблуди која узима да тиме што из свести можемо уклонити сваки њен садржај појединачно, да можемо тиме уклонити и саму свест, све садржаје заједно. А то је оно што је немогуће и што разоткрива тај исказ "бића више нема" као псеудо. Као нешто засновано на заблуди а не на чињеницама.

Ti se uhvatis neke velicine na koju ne mozes pokazati prstom i onda to tretiras kao nesto "neprolazno".

Не ухватим се величине јер кретање, прелажење, трајање, ЈА није величина. О томе се ради.

Знам да си навикао да под тиме мислиш на линију коју можеш мерити , делити и одрђеивати јој ВЕЛИЧИНУ. Почетак и крај. Али оно што нема величину, нема делове, нема почетак ни крај, нити је настало нити МОЖЕ НЕСТАТИ.
То јесте вечно јер не улази у област у којој почетак и крај имају важења.

Dakle, jedino u odnosu na pojave pojmovi prestanka i trajanja nalaze svoju primenu, a ne u odnosu na ono što se u pojavama manifestuje, to jest u odnosu na suštinu-po-sebi stvari; zato, primenjeni na tu suštinu, ti pojmovi više nemaju nikakvog smisla. To se vidi i u činjenici da je nemoguće odgovoriti na pitanje koje polazi od tih vremenskih pojmova, i da je svaka tvrdnja u davanju takvog odgovora, svejedno s koje strane dolazila, izložena ubedljivim prigovorima. Mogli bismo, doduše, tvrditi da naša suština-po-sebi traje i posle smrti, zato što bi bilo pogrešno reći da ona propada; ali, mogli bismo isto tako da tvrdimo kako ona propada, zato što bi bilo pogrešno reći da ona traje i posle smrti; u stvari, tačno je i jedno i drugo. Tu bi se, dakle, moglo postaviti nešto nalik antinomiji. Međutim, ta bi antinomija počivala isključivo na negacijama. U njoj bi se subjektu suda odricala dva kontradiktorno suprotna predikata, ali samo zato što cela kategorija tih predikata ne bi bila primenljiva na taj subjekt. Ako se, međutim, njemu ta dva predikata odriču ne zajedno već pojedinačno, stiče se utisak da se kod njega dokazuje predikat kontradiktoran predikatu koji mu se odriče u tom trenutku. A to se zasniva na činjenici da se tu porede nesamerljive veličine, ukoliko nas problem premešta na teren koji ukida vreme, a ipak nam postavlja pitanje o vremenskim odrednicama, koje je, dakle, jednako pogrešno i pripisati i odreći subjektu; to upravo znači: problem je transcendentan. U tom smislu smrt ostaje tajna.

Шопенхауер

Знам да то руши ваше фантазмагорије о милостивном вам богу који вас је створио. Али шта ћеш. Оно што налазимо у себи као своје биће не познаје ни почетак ни крај ни бескрај. То је нешто потпуно својеврсно. Које на твоју жалост не потребује милосног вам, љубезног вам творца.

То је изгледа оно што тебе жуља.

Ja je samo apstraktni pojam

Ако је за тебе ЈА само апстрактни појам и ако у самовести налазиш само неку слику, скуп слика, које си превео у појам ЈА. Онда шта да ти кажем. Тих слика које зовеш ја, вероватано после смрти нема . Обзиром да у самосвести не налазиш ништа друго, остаје ти да се још коју годину батргаш у блату и лаку ноћ.

Poslednja izmena:
To nije nikakav uvid vec tvoja zabluda. Zabluda razdvajanja pojave i stvari po sebi, kako bi formirao suprotni fiktivni svet u kome ces da zivis kad umres, jer imas strah od smrti. To nije filozofija, ona je otisla mnogo dalje od tih banalnosti.

Bica vise nema je iskaz koji ne ukazuje da nista postoji niti to iko tvrdi, treci put ti ponavljam.
Sve dok ne shvatis taj semanticki problem mozes da se tesis kolko hoces. A ako ti je toliko tesko pitaj iskustvo da ti osvezi pamcenje o stanju pre rodjenja.

Da, uhvatis se velicine, i sam kazes intenzivna velicina a sad odjednom nije velicina. Oces-neces

Mene nista ne zulja, potpuno sam svestan da nije tacno ono sto pises.

To ja je ono sto tebe zulja, jer sta ce biti sa tvojim fantazijama ako se pokaze da pricas samo o praznom pojmu a ne necemu delatnom i zivom?

To nije nikakav uvid vec tvoja zabluda. Zabluda razdvajanja pojave i stvari po sebi, kako bi formirao suprotni fiktivni svet u kome ces da zivis kad umres, jer imas strah od smrti. To nije filozofija, ona je otisla mnogo dalje od tih banalnosti.

Наравно да мораш раздовјити појаву од ставри по себи. Да разумеш ту поделу, знао би да је оно што зовеш реланост "појава",, а ствaр по себи је трансцендентна. Суштински другачиај од представе.
За ствар по себи не важе никакве величине, никакве мере. чак ни појмови постоји или не постоји, почетак и крај. Ништа то не важи за ствар по себи. Па опет оно што налазимо у себи и звоемо "ЈА" јесте та врста егзистеиције. Која не познаје простор, опросторено време, почетак, крај, величине, делове и мерења.

Bica vise nema je iskaz koji ne ukazuje da nista postoji niti to iko tvrdi, treci put ti ponavljam.

Не указује а у томе је и проблем. Што "непостојање" није аксиом него нешто што нико никада није опазио , искусио ,доживео и што је самим тим ознака једне наивне заблуде.

Ти полазиш од непостојања као аксиома и питаш се зашто постоји нешто а не ништа. А у томе је грешка јер смао нешто постоји.... никакво ништа.

Sve dok ne shvatis taj semanticki problem mozes da se tesis kolko hoces. A ako ti je toliko tesko pitaj iskustvo da ti osvezi pamcenje o stanju pre rodjenja.

О томе "пре рођења" : Писао сам раније па да поновим:
Ево ако изгледа уобичајена назови "здраворазумска" констатација о питању пре и после живота.

Prvo i objektivno PERIOD PRE ROĐENJA SASVIM JE SLIČAN PERIODU POSLE SMRTI.Ko se seća perioda pre rođenja znače period posle smrti.Drugo (hipotetično)period pre našeg rođenja,a od početka svemira traje 14 milijardi godina i najmanje toliko će još trajati...

Потпуно погрешна констатација и питање јер полазиш од реализма или од аксиома "Објективан свет је реалан и постоји као такав независно од свести која опажа". То је апсурд. Изван свести субјекта нема објективног света. Нема никакве линије времена. Време није линија! Линија је могућа само у простору не и у времену. Време се не може мерити. Значи, питање је погрешно јер НИЈЕ БИЛО ПРЕ РОЂЕЊА. Пре рођења била је ствар по себи а о њој не знамо ништа осим да није објективна а самим тим и да у њој нема никаквих линија дугачких 12 милијарди година (када би се играли наивних и третирали време као линију у простору коју можемо мерити). Време је субјективнa категорија суштински разlичита од линије у простору и самим тим ПРЕ РОЂЕЊА ИНДИВИДУЕ НИЈЕ БИЛО ВРЕМЕНА ..независног од ње!

Зар је толико тешко увидети да је третирање објективног света као неке реке кајa ето тече сама за себе по некој линији времена а ето ми улазимо и излазимо из ње?
Зар је тешко увидети наивност, безвезноsт... апсурдност тога.??!! ИЗВАН СВЕСТИ НЕМА РЕКЕ! Нема објективног света. Нема 12 милијарди година.

Једино имамо ПОЈАВУ И СТВАР ПО СЕБИ. Појава почиње са првим бљеском индивидуалне сазнајуће свести ....и траје до смрти; све ПРЕ ТОГА, И СВЕ ПОСЛЕ ТОГА јесте трансцендентна неспознајна, непојмљива СТВАР ПО СЕБИ!

Da, uhvatis se velicine, i sam kazes intenzivna velicina a sad odjednom nije velicina. Oces-neces

ИНТЕНЗИВНО је ту да нагласи да се не ради о уобичајеној величини на коју си навикао већ о својеврсној величини ткз "квалитативне множине". Величини која нема везе са поређаношћу делова једног до другог.

http://forum.krstarica.com/entry.php/5997-Kvalitativna-množina

Mene nista ne zulja,

Жуља те што ова филзофска знања негирају љубезног ти, милосног ти, творца. Господина.

Kao Coviax sam to napisao tako da bi I ostalima bilo jasno...
A radilo se o se'čanjima koja su "vremenita" I koja imaju utisak "trajanja" tj slaganja
u slivenih slika skokovitog filma...
Pošto ti kvantnu fiziku smatraš "samo" svojom predstavom (ne dolazi ti do pameti
da I drugi imaju slične predstave:mrgreen: jer su ti oni predstava:hahaha:) tj.si se
ušančio u solipsizam-teško da ti vredi išta govoriti,tako da se I ne obraćam tebi I tvojoj predstavi
već predstavi drugih učesnika foruma...;)
Ostaje ti da pokušaš da skakučeš ko kengurko-možda ti se I upali !:manikir:

Nije ga moguce prekriziti jer subjekt saznanja niko nikada nije opazio. Subjekt saznanja je nepoznato X.
Pogledaj unos "Ko sam ja" na mom blogu, ako te zanima ovo o subjektu.

Ovde se kao sto vidis sudaramo sa Stvari po sebi.
generalizuješ na osnovu vlastitog stanja svesti.

na osnovu predstave sigurno možemo izvesti odredjena saznanja o onom što je tu predstavu izazavalo.

generalizuješ na osnovu vlastitog stanja svesti.

na osnovu predstave sigurno možemo izvesti odredjena saznanja o onom što je tu predstavu izazavalo.

Mozemo izvesti сазнањa шта то није. A шта јесте изван je могућности сaзнања, трансцендентно.

Међутим. знати шта то није, велико је знање које нас ослобађа мноштва заблуда изниклих из реализма. Прво, ослобађа нас религије и њених фантазама о богу оцу негде тамо на небу.
А такође нас ослобађа и научних фантазама о реално постојећем објективном свету таквим каквим га опажамо.

Када је човек ослобођен тих заблуда остаје онда да се питамо шта би ствар по себи могла бити, и ту наступа ткз. "филозофија интуиције".

"Nesaznajna stvar po sebi" je kod Kanta nastala iz "nedokučivih puteva Božijih" što je za tebe
Ozi nedostižno psihologiziranje filozofije...
Naravno da u tome ima prave filozofije,a ona je u istom onom delu saznajnog o kom se I L.Witgenstein izjasnio
kao van domena reči I misli nastalih od reči-kao o pravoj metafizici!
Naime:supstancijalno I esencijalno su za nas ljude stvar verovanja verifikovanog ili ispraznog,ali svakako verovanja.
Definitivno znanje ljudi ne poseduju!
"Kriv" je jezik kojim govore I kojim misle! I bukvalno I de jure.:lol:
Recimo:apodiktički sud kao takav važi samo za ljude! Da li važe za Orke recimo koje takođe poseduju neku inteligenciju?
ILi za kvantne misli vanzema hipotetičnih? Naravno da ne!
To je ta priča o pužu I čoveku!
Zalud čovek može da objašnjava pužu kakoje duga lepa-nema šanse!
Takođe će zalud biti da nam vanzemo objašnjava kvantne frekvencije modalnosti kad mi to vidimo kao boju,a puž kao svetlo samo...:manikir:
Nesaznajno za puža,za čoveka,a vala ima šta je I za vanzemu nedokučivo! Boža je nedokučiv!:hahaha::rotf:

Back