Nišlija posle dana iz Nemačke u Srbiju: "Dobar dan i doviđenja"

Видимо да си познавалац материје, па нам објасни, каква је ситуација са овим нежним цветићем, господином Цветићем.

Не знам тачно, али:

1100 нето има медицинска сестра на некој трећој години студија.

Биће да му нису признали диплому него га завели као некога ко тек треба да је нострификује.

Франкфурт је такође прескуп град (кирија је истинита сума).

Друга ствар је да је можда нашао посао као неговатељ (то ти је еквивалент некога са нешом "средњом медицинском"). Али и онда би плата била већа.

Ja sam to gledao iz ugla samca.
Pise da mu je plata 1100 a jednosoban stan 850 eura (45kv/m) sto je smesno za posao koji je on opisao.
Jeste veca je za taj posao, bar 50% ako ne i vise.

Svaki zanatlija ima $25/hr+ cesto i preko $30/hr (elektricar, vodoinstalater, stolar, automehanicar, itd.)

Da ipak ostajem pri stavu da su Austrija i Nemacka sto se tice novca "go qurac" za SAD i Kanadu.

I za Švajcarsku.

Pa kako sad, jel' mladi ili stariji? Ili i mladi i stariji?

P.S. Znaci, nije vestak, nego "cata", ok sad je jasnije. Nije samo jasno zasto odlaze vrhunski strucnjaci ako se primaju tako dobre plate.

Ћата је неко ко ради у Општини на завођењу регистара. Права истина је да не постоји еквивалентна српска реч.

Можда "Налаз" или "Предлог".

Зашто неко не би отишао ако је плата дупло већа?

Младим људима је занимљиво да упознају другу културу, то је у Немачкој честа појава, а старијима је занимљиво да се напуне ловом.

Ипак, то не можемо назвати неком сад бежанијом.

Зашто у Немачкој деца неће да студирају медицину нити да иду у медицинске школе?

На сајту немачке амбасаде стоји процена да ће до 2021. године имати мањка 30% медицинског кадра. У овом тренутку су у минусу са 17%.
О чему се ту ради?

Одлична.

Само као новопридошли не можеш пуно да зарадиш ако хоћеш да радиш у велеграду (ту ионако углавном неће да те приме), јер су тамо кирије прескупе (око 800-1000 евра за пристоја станчић).

У мањем месту су дупло јефтиније, а плате у року од 2-3 године фино порасту.

Кад се ожениш и заснујеш породицу порез ти јако опадне, а са тим иде паралелно и специјализација, коју кад одрадиш, имаш изузетна примања.

To je vec druga prica, ako plate rapidno rastu za neke 2-3g.
Druga stvar to sto kazes u vezi poreza da smanjuju za porodice sto je isto odlicno i onda ima smisla.
Ja sam komentarisao platu od 1100 i stanarinu od 850.
Generalno su plate manje nego u Americi ali nije ni Amerika za svakoga.
Amerika i Evropa su dve razlicite planete, ne samo u vezi novca vec svega ostalog, mentaliteta, nacina zivota .... bukvalno sve, tako kome se svidja dobro je, mada ima dosta ljudi koje hebe nostalgija i placu za "Evropom". Njima uvek preporucim da se vrate sto pre i da se ne pate po' stare dane. :)

Ћата је неко ко ради у Општини на завођењу регистара. Права истина је да не постоји еквивалентна српска реч.

Можда "Налаз" или "Предлог".

Зашто неко не би отишао ако је плата дупло већа?

Младим људима је занимљиво да упознају другу културу, то је у Немачкој честа појава, а старијима је занимљиво да се напуне ловом.

Ипак, то не можемо назвати неком сад бежанијом.

A zasto bi otisao ako zivi dobro?

Zasto da se neko razvede ako ima dobru zenu?

Poslednja izmena:
Зашто у Немачкој деца неће да студирају медицину нити да иду у медицинске школе?

На сајту немачке амбасаде стоји процена да ће до 2021. године имати мањка 30% медицинског кадра. У овом тренутку су у минусу са 17%.
О чему се ту ради?

Послом медицинске сестре неће да се баве јер су прениске плате.

А медицину хоће да студирају али држава им не да. Медицину могу да студирају само вуковци.

Можеш да мислиш теорије завере које због тога настају (Не дају нашој деци да студирају а примају лоше лекаре из вукојебина да би их економски помагали).

О чему се ту ради?

Sopstvenog medicinskog kadra ili medicinskog kadra uopste?

Ко има посао уз добра примања, углавном и не иде.
Обрати пажњу, ретко који специјалиста иде одавде јер су примања сасвим пристојна посебно за оне који су ситуирани и немају кредите за вратом.
Одлазе или млади који не могу да се запосле овде или лекари опште праксе, ретко који специјалиста и ако се специјализације признају.

Па увек можеш да живиш још боље.

При том постоје људи који заправо воле да се преселе, стекну ново искуство, промене нешто у животу а при том се врате са 100ак хиљада евра.

А медицину хоће да студирају али држава им не да. Медицину могу да студирају само вуковци.

Можеш да мислиш теорије завере које због тога настају (Не дају нашој деци да студирају а примају лоше лекаре из вукојебина да би их економски помагали).

И код нас медицину студирају вуковци. Ја барем нисам упознао неког са просеком оцена "добар" или "врло добар" да је студирао медицину.

Sopstvenog medicinskog kadra ili medicinskog kadra uopste?

Медицинског кадра уопште.
Друг ми је у Нирнбергу у Баварској већ 5 година. Он је редак примерак да је као специјалиста опште хирургије отишао.
Каже да је Баварска толико празна да кад бисмо се сви одавде покупили и отишли, имали би и даље озбиљне рупе са кадром.

- - - - - - - - - -

Реално, деца су им незаинтересована за школу јер и као радници живе сасвим пристојно.

- - - - - - - - - -

И код нас медицину студирају вуковци. Ја барем нисам упознао неког са просеком оцена "добар" или "врло добар" да је студирао медицину.

Тешко да се може уписати неко ко није био одличан у школи. Пријемни су ригорозни плус се бодују те оцене из школе.
У време кад сам је ја студирала чак ни деца из медицинске школе нису могла да је заврше, ако је упишу.
Падали су на општим предметима (хемија, биологија, физика, статистика, биохемија). Касније је то избачено па сад ретко који Болоњац има просек испод 8.0, што је у наше време био врхунски просек. :lol:

Ко има посао уз добра примања, углавном и не иде.
Обрати пажњу, ретко који специјалиста иде одавде јер су примања сасвим пристојна посебно за оне који су ситуирани и немају кредите за вратом.
Одлазе или млади који не могу да се запосле овде или лекари опште праксе, ретко који специјалиста и ако се специјализације признају.

Ali kako kazes, vec postoji nedostatak (makar njihovog domaceg) medicinskog kadra. Zasto bi neko odlazio ako zna da ce biti posle malo istinskog truda i zalaganja, dobro placen?

Па увек можеш да живиш још боље.

При том постоје људи који заправо воле да се преселе, стекну ново искуство, промене нешто у животу а при том се врате са 100ак хиљада евра.

Pa uvek mozes da nadjes i lepsu zenu ali to se u praksi ne radi. Nesto tu ne stima, ranije nije tako bilo kod njih.

Pa uvek mozes da nadjes i lepsu zenu ali to se u praksi ne radi. Nesto tu ne stima, ranije nije tako bilo kod njih.

То се у пракси и ради.

А посао у сваком случају није жена. На западу се послови мењају нон стоп. Иде се у већи град, лепши крај земље, другу земљу.

Тако је одувек било код њих.

Ali kako kazes, vec postoji nedostatak (makar njihovog domaceg) medicinskog kadra. Zasto bi neko odlazio ako zna da ce biti posle malo istinskog truda i zalaganja, dobro placen?

Знаш како, не могу да улазим у мотиве.
Рецимо, ја сам једна веома покретна особа, волим новине, волим да упознајем нове људе, волим да стичем искуства плус сам неко ко се грози лажних титула каквима је преплављена српска медицина и наука уопште.
Ја бих тамо негде отишла само због доктората. Овде га не бих никад уписала јер то нема везе са писањем доктората и озбиљним докторским студијама.
У Србији докторскетезе имају тежину студентских радова у свету.
Мене би било срамота да тако докторирам и стога- иностранство.

Не знам тачно, али:

1100 нето има медицинска сестра на некој трећој години студија.

Биће да му нису признали диплому него га завели као некога ко тек треба да је нострификује.

Франкфурт је такође прескуп град (кирија је истинита сума).

Друга ствар је да је можда нашао посао као неговатељ (то ти је еквивалент некога са нешом "средњом медицинском"). Али и онда би плата била већа.

dva burazera iz moje bliže okoline, rade u staračkom domu pored Ulma...tamo su već 6 meseci, počeli sa 1 250 neto

Медицинског кадра уопште.
Друг ми је у Нирнбергу у Баварској већ 5 година. Он је редак примерак да је као специјалиста опште хирургије отишао.
Каже да је Баварска толико празна да кад бисмо се сви одавде покупили и отишли, имали би и даље озбиљне рупе са кадром.

- - - - - - - - - -

Реално, деца су им незаинтересована за школу јер и као радници живе сасвим пристојно.

- - - - - - - - - -

Тешко да се може уписати неко ко није био одличан у школи. Пријемни су ригорозни плус се бодују те оцене из школе.
У време кад сам је ја студирала чак ни деца из медицинске школе нису могла да је заврше, ако је упишу.
Падали су на општим предметима (хемија, биологија, физика, статистика, биохемија). Касније је то избачено па сад ретко који Болоњац има просек испод 8.0, што је у наше време био врхунски просек. :lol:

Eto...ali zasto je to tako?

Знаш како, не могу да улазим у мотиве.
Рецимо, ја сам једна веома покретна особа, волим новине, волим да упознајем нове људе, волим да стичем искуства плус сам неко ко се грози лажних титула каквима је преплављена српска медицина и наука уопште.
Ја бих тамо негде отишла само због доктората. Овде га не бих никад уписала јер то нема везе са писањем доктората и озбиљним докторским студијама.
У Србији докторскетезе имају тежину студентских радова у свету.
Мене би било срамота да тако докторирам и стога- иностранство
.

Jasno je to za ovde, nego se pitam zasto ONI idu? Pa i mogu da shvatim dok je neko bez porodice da ima zelju za upoznavanjem novih drzava, sticanje iskustava i u struci, upoznavanje kultura pa i veceg primanja, ali ne mogu da shvatim porodicne ljude a i oni danas idu iz Nemacke. Ranije stvarno tako nije bilo.

- - - - - - - - - -

То се у пракси и ради.

А посао у сваком случају није жена. На западу се послови мењају нон стоп. Иде се у већи град, лепши крај земље, другу земљу.

Тако је одувек било код њих.

Dobro nisam postavila adekvatno poredjenje ali je otprilike tako, nisu oni bas liberalisti nego isto konzervativci kad je porodica i posao u pitanju. I nije oduvek tako bilo.

Dobro nisam postavila adekvatno poredjenje ali je otprilike tako, nisu oni bas liberalisti nego isto konzervativci kad je porodica i posao u pitanju.

Шта значи бити конзервативац када је посао у питању?

Свако гледа првенствено свој интерес у животу- а ако 2 године у Шведској доносе додатне десетине хиљада евра, зашто да не? Ја бих прихватио.

Додуше, ја имам друге планове кад је даљи посао у питању. То свакако није да дочекам пензију на месту у којем сам сад.

Људи нису мотивисани само парама, већ многим другим животним околностима.

- - - - - - - - - -

Конкретно за посао медицинске сестре, у сваком случају, а и не исплати се.

Медицину желе да студирају многи, али неки наш еквивалент просека "4,8" то не може, и многи просто не упадају ту.

Свако гледа првенствено свој интерес у животу- а ако 2 године у Шведској доносе додатне десетине хиљада евра, зашто да не? Ја бих прихватио.

Додуше, ја имам друге планове кад је даљи посао у питању. То свакако није да дочекам пензију на месту у којем сам сад.

E pa izgleda da u tom grmu i lezi zec, u tim zivotnim okolnostima.

Bio kako bilo, ja nikad ranije nisam videla Nemca sa porodicom da je negde otisao da radi (naravno ima ali retko), zaradjivali su dobro uvek i uzivali.

To je vec druga prica, ako plate rapidno rastu za neke 2-3g.
Druga stvar to sto kazes u vezi poreza da smanjuju za porodice sto je isto odlicno i onda ima smisla.
Ja sam komentarisao platu od 1100 i stanarinu od 850.
Generalno su plate manje nego u Americi ali nije ni Amerika za svakoga.
Amerika i Evropa su dve razlicite planete, ne samo u vezi novca vec svega ostalog, mentaliteta, nacina zivota .... bukvalno sve, tako kome se svidja dobro je, mada ima dosta ljudi koje hebe nostalgija i placu za "Evropom". Njima uvek preporucim da se vrate sto pre i da se ne pate po' stare dane. :)

:tick:

То је то.

У Европи могу да се зараде пристојне паре, али не можеш да се обогатиш као што можеш у Америци.

Европа нуди у најбољем случају оно што се у Новом Свету види као Виша Средња Класа.

Мени то не смета, јер волим неке друге ствари у вези са Европом.

- - - - - - - - - -

Конкретно за посао медицинске сестре, у сваком случају, а и не исплати се.

Медицину желе да студирају многи, али неки наш еквивалент просека "4,8" то не може, и многи просто не упадају ту.

Pa ako se za njih ne isplati sto su domicilni, kako se za nas isplati, koji treba da placamo i stanarinu?

Ispada da je ovaj nas covek u pravu.

Back