Bil Gejts nije na nebesima. Bar to možemo znati sa sigurnošću.
Da, možemo govoriti o novim medicinskim dostignućima koja spašavaju živote. Tretman raka koji košta 20.000 $ da bi živeo u proseku tri meseca duže uz stalno povraćanje, iznurenost i bolove.
Sirotani izvučeni iz blata razvojem ekonomije da bi bili bačeni u plemenske ratove ili na splavove sa izbeglicama.
Poboljšanje uslova života i higijene. Naravno. Kako da jok! Umesto drvenih ormara ofarbanih prirodnim pigmentima na bazi lanenog ulja sada imamo Ikea sanduke napravljene od smrdljivih ploča od samlevenog drvenog otpada ispunjenog kancerigenim lepkovima. Umesto obezbeđiivanja higijenski ispravne vode iz vodovoda imamo filtre sa reverznom osmozom i aktivnim ugljem kao da živimo u vremenima nakon nuklearnog bombardovanja. Ali samo ako možemo da platimo te filtre.
Tako da... jeste. Sve je to ništa. Jer se nekada vrata nisu zaključavala noću. Danas se ne otključavaju ni danju. Možda to i jeste nekakav napredak, ali ne liči ni malo.
Već sam ti rekao da "misliš" u stereotipima koji su ti servirani. Inače ne bi unapred pretpostavio da sam ja ljubitelj teorija zavera ili bogomoljac. Nezamislivo ti je da neko ko je protiv "napretka" kakav ti vidiš nije istovremeno i nekakav verski fanatik. Nemaš dovoljno ni mašte ni razuma da bi poverovao da se neko seća ukusa prirodnih namirnica i da je zato ravnodušan prema savremenim plastičnim ukusima i teksturama, prema veštačkim aromama i zameni kvaliteta kvantitetom.
A što se tiče današnje omladine... teško da pije droge. Koje se to droge piju? Svakako postoje bolji načini zabave od slušanja drama na radiju. No, današnja omladina nije ih otkrila. Današnje žurke se svode na to da se muški nabiju u jedan ćošak, devojke u drugi, pa svi zdušno nabadaju u ekrane pametnih telefona. Pametni telefoni retardiranih vlasnika. Za veliki broj njih muško-ženski odnosi svode se na zamenu vibratora ili desanke živim mesom drugih, potpuno zamenjivih plastičnih pojedinaca.ili pojedinki koje retko možemo nazvati individuama, a sasvim iznimno ličnostima.
A "stanje na terenu" nije važno. Ionako je zrelo za novi rat.