Nikola Jokic

Jesi li ustajao da gledaš njegove utakmice?
Mi koji jesmo nemamo sumnje u to da je vanzemaljac. Ja sam zapravo uvek navijao protiv Bulsa jer me je nerviralo koliko su dobri, ali takvog igrača još nisam video.

Hint: nije statistika u pitanju.
Jas sam ustajao i nikad nisma imao utisak da je vanzemaljac.
Sve ono što je on radio u vazduhu i hajp koji se oko toga pravio nekoliko godina su već radili DrJ a i Dominik Vilkins u njegovoj eri.
Ali je Džordan okružen vrhunskim igračima, Čikago je uz Detroit tih godina bio finansijski centar SAD zbog brojne industrije, i Čikago je izabran od strane NIKE za favorita.
Svi današnji igrači imaju da zahvale Džordanu i NIKE jer da nije njih, igrali bi za siću.
Nešto sasvim slično hajpu koji danas ide oko Dončića, sve sa ciljem profita.
Džordan je na neki način spasao ligu od propasti posle epskih duela Bostona i Lejkersa, ali kao igrač poprailično kaska za mnogim velikim zvezdama ovog sporta.
Naravno, to je samo moje mišljenje

Nije stvar u letenju a ni statistici, već u lakoći davanja koševa kad se svima vežu ruke. Plus, igrao je na jedan način tokom prvog threepeata, na drugi u periodu 95-98 a na treći u wizardsima, svaki put je dominirao pa i sa 40g.

Nije stvar u letenju a ni statistici, već u lakoći davanja koševa kad se svima vežu ruke. Plus, igrao je na jedan način tokom prvog threepeata, na drugi u periodu 95-98 a na treći u wizardsima, svaki put je dominirao pa i sa 40g.
Sve znam , ali se bojim da niste baš realni u svemu tome.......prvih sezona dok mu nisu okupili ekipu nije mogao primirisati u plejofu.......Sezone kada je otišao iz Čikaga(prva pauza) Čikago je imao 55 pobeda u ligi.....To takodje mnogo govori.
Sa 39 godina u Vašingtonu, bilo je vidljivo da se svi manje više sklanjaju "letećem visočanstvu", da se ne zaboravi da je te sezone igrao uz alstar beka Ripa Hamiltona.
OK, jedan od najvećih ikada, ali za mene nemerljivo u odnosu na lakoću igre Magica, Birda, da pomenem samo one koje sma gledao.......Sećam se tog McDonalds turnira u Madridu, gde nas je Boston oduvao, a Bird apsolutno neprimetno nam uvaljao 27 poena da se ne umori, i to u vreme kada je uveliko imao problema s ledjima......

Znam da nije tema, eto godine pa se zaboravilo............
Na nekoj od tema sa pričalo kako je Partizan osvojio titulu 1992 u lošoj konkurenciji, da li ovde ili na b92 ne sećam se više.....A onda naletim na ovo, čisto da se vidi još jednom koga je Partizan dobio u finalu Evrolige..

PARIZ,1991. – U godini pre Olimpijade u Barseloni NBA je na Mekdonalds poslao L Lejkerse sa Medžikom Džonsonom! Ostali učesnici bili su Huventud Badalona, Slobodna Dalmacija (novo ime Jugoplastike) i Limož. Nama je turnir bio posebno zanimljiv jer je u Lejkersima igrao, sve bolje i više, Vlade Divac. U polufinalu Huventud je pobedio Splićane 117-86, a Lejkersi su bili bolji od Limoža 132-101, uz čak 23 poena i 11 skokova Divca! Medžik Džonson je imao 21… asistenciju! Limož je bio treći dobivši Slobodnu Dalmaciju 105-91, a u finalu je viđena velika borba. Na kraju su slavili Lejkersi 116-114 ! Bajron Skot i Džejms Vorti dali su po 22 poena, Ej-Si Grin 19, Medžik 16 plus 17 asistencija, Sem Perkins 11, Divac 10 uz 7 skokova… U Huventudu Đordi Viljakampa je dao 23, Korni Tompson 17, Rafa Đofresa 15, Harold Prisli 14… Bila je to sjajna propaganda košarke u pariskom „Bersiju“. MVP je bio Medžik Džonson, u petorci još Bajron Skot, Đordi Viljakampa, Rišar Dakuri (Limož) i Vlade Divac. Nagrade su i dalje bile iste.

Verovatno ja idealizujem igrače iz doba svoje mladosti, verovatno je da i ti to radiš, jednostavno niko nije 100% objektivan.

O Majku postoji mnogo zanimljivih anegdota koje pružaju uvid u to koliko je bio kompetitivan i dominantan, ali sam nedavno saznao za ovo:

Sve može da se ospori ali da te sa 21g i bez ijedne NBA utakmice u karijeri jedan Bobi Najt proglasi najboljim igračem kog je video - to je nešto posebno.

Verovatno ja idealizujem igrače iz doba svoje mladosti, verovatno je da i ti to radiš, jednostavno niko nije 100% objektivan.

O Majku postoji mnogo zanimljivih anegdota koje pružaju uvid u to koliko je bio kompetitivan i dominantan, ali sam nedavno saznao za ovo:

Sve može da se ospori ali da te sa 21g i bez ijedne NBA utakmice u karijeri jedan Bobi Najt proglasi najboljim igračem kog je video - to je nešto posebno.
Bio fenomenalan trener(Bobi Najt), bio sam na kampu 1982.god gde je nama klincima i ne samo nama držao pokazne treninge..Perfekcionista, do detalja ti objasni kretnje i zbog čega baš takve......

Kad su se vec pomenuli stariji igraci u ovoj temi, treba reci da je Bird iako je kotiran visoko zapravo nepravedno podcenjen u odnosu na to koliko je bio dobar. Kad se gleda nivo igre na vrhuncu, Bird > Magic a ne obrnuto kako mnogi podrazumevaju. I definitivno Bird > Lebron.

Dzordan jeste objektivno #1 do sada (najbolji / najvestiji strelac plus jaka odbrana), samo ne tako ubedljivo kako to nostalgicari umeju da predstavljaju. Ostali kako se redjaju posle njega to je pitanje i da se diskutovati, dosta zavisi i kakvi se kriterijumi uspostave, s tim da bih ja Lebrona ostavio van samog vrha u svakom slucaju, on po meni jeste dobar i ima konstantnost ali ne bih rekao da je bas ono sta mediji od njega prave.

Nema razloga da se mlađi igrači podcenjuju. Kobe, LeBron, Durant, svi su fascinantni i spadaju u top 10 ili 20 all time.

Po kosarkaškom znanju i nekim poduhvatima postoji mnogo praktično savršenih košarkaša. Statistika Vilta i Oskara R je fascinantna, ono što je Medžik uradio u plejofu 1980 kao ruki je neverovatno, Hakimove kretnje pod košem su neponovljive a lično ću se uvek sećati finala istoka 1998 kada je Miler jednom nogom vukao ceo tim, jednostavno košarka je savršena igra za individualne poduhvate ali i timske.

Ali ako se mora birati GOAT, onda je za većinu to MJ, čak su i legende NBA to potvrdile. Ono što ga odvaja je van domena statistike, bio je stvoren da uradi nešto neverovatno kad se svima zaglavi knedla u grlu od stresa.

Кад смо већ код Јокића на теми о Јокићу мислите ли да након завршетка каријере улази у топ 10 центара свих времена? А барем топ 20?

Кад смо већ код Јокића на теми о Јокићу мислите ли да након завршетка каријере улази у топ 10 центара свих времена? А барем топ 20?

Zar nije već sad u tom društvu? Ako pogledamo unazad, bolji ili u istoj ravni sa njim (ne po broju trofeja, pričamo o košarkaškom umeću) su Džabar, Čemberlen, Robinson, Olajdžuvon, možda Juing i plus iz novije ere Šakil i Entoni Dejvis. Divca i Sabonisa tu ne bih svrstavao, ali su blizu, dok mi od ostalih pada na pamet jedino još Tim Dankan i niko više...

Jokic moze mnogo i mislim da nije jos ni blizu svog plafona, a koliko ce zapravo da postigne zavisi dosta od njegovog jos uvek nepredvidivog mentaliteta. Nekad je previse pasivan i igra previse lagano i izgleda kao rekreativac, ali zato nekad ume da se razgoropadi, da grize i da bude prava super-zvezda. Na osnovu tih oscilacija je tesko pretpostaviti koliku zelju on i dalje ima da nastavi da napreduje kao igrac. Takodje je tesko i odrediti pouzdano gde se on u ovom trenutku nalazi - mozda sacekati ovogodisnji Plejof da vidimo kako ce to da izgleda.

ŠTA JE SAD OVO? Jokićeve reči o IGRANJU za Orlove ZABRINUĆE svakog navijača Srbije!

Govoreći za "Glas Amerike", prva zvezda Denvera otkrio je planove tokom leta, kada košarkaše Srbije čekaju odlučujuće borbe u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

- Drago mi je zbog Igora (Kokoškova), on je sigurno neko ko može da uvede nešto novo u reprezentaciju, neki novi sistem, nove ljude. Videćemo. Lično nikad ne govorim da li ću igrati ili ne, pa neću ni sada. Fokusiram se na sezonu, na svoje igre, daleko su stvarno i Olimpijske igre i kvalifikacije i sve to, stvarno ne razmišljam o tome - rekao je Jokić, zabrinuvši sve navijače Srbije.

As Nagetsa je prokomentarisao učinak na prethodnom Svetskom prvenstvu u Kinu, na kome su izabranici tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića osvojili peto mesto, što je procenjeno kao neuspeh.

- Uvek kažem da je Srbija zemlja koja ne voli toliko košarku, koliko voli da pobeđujemo i u tome je najveća greška među nama. Ali, to je na neki način i dobra stvar, jer želiš da pobediš. Peto mesto je sigurno bio neki naš maksimum kada se uzme u obzir ono što smo mi tamo pokazali. Da li je trebalo da pobedimo Argentince? Oni su bili u finalu, igrali su stvarno fenomenalno, nisu iznenadili smo nas, već i mnogo veće ekipe od nas. Pogledajte sastave koji su bili tamo, jedan MVP (NBA lige) - Janis... Bukvalno grupu nisu prošli.

Nikola Jokić
Nikola Jokić
Foto: Reuters

Prema Jokićevim rečima, prelomni trenutak bio je prvi poraz na šampionatu od Španije.

- Svetsko prvenstvo je drugačiji sistem, jedna utakmica odlučuje o prolazu. Uvek se kaže da su prva utakmica i četvrtfinale najvažniji. Mi smo izgubili to protiv Argentinaca. Mislim, izgubili smo i protiv Španaca, tako da možda je to bila neka prekretnica. Španci su nas možda iznenadili odbranom pola zona - pola čovek, gde su Bogdana (Bogdanovića) na neki način zaustavili, u stvari nisu nama dali da igramo kako mi igramo.

Džoker je posle nešto lošijeg starta u novoj sezoni, u dresu Denvera, počeo da "gazi" rivale, zaigravši na nivou koji ga je prošle sezone učinio najboljim centrom u NBA.

- Možda sam počeo, da kažem, malo usporeno ili ne znam kako... Lošije. Ali, mislim da sam tako svaku godinu počeo. Nekako, treba ta (početna) faza da prođe, ne znam da li je adaptacija, da li da se uigraš ili šta, ali mislim da eto u poslednjih 10-15 utakmica igram sasvim solidno. Pobeđujemo... Mislim da smo u decembru imali skor 11:2 ili 13:2 tako nešto, da smo bili stvarno dobri. Ako nastavim ovako ja ću biti zadovoljan.

O ambicijama Nagetsa u tekućoj sezoni je rekao:

- Da dođemo tamo gde smo bili. Ako možemo da napravimo korak napred, to će značiti veliku stvar za tim, za klub, za svakog od nas individualno. Ako napravimo veći iskorak, biće super. Svi kažu da imamo velike šanse, ali videćemo. Ja ne slušam mnogo šta pričaju, fokisiram se na sebe i svoj tim - istakao je Nikola Jokić.

Pitanje je koliko ce Kokoskov moci .. NBA je jedno a repka totalno drugo

Evo gledaj Saleta sta radi u ligi ... razvaljuje
To definitivno. Ali ja kao i verovatno svi igraci ocekuju od Kokoskova da to izgleda dobro ne na osnovu njegovog rada u NBA, nego na osnovu zlata sa Slovenijiom, kao i nacinom kako je ono osvojeno - moderna brza i dinamicna igra i u odbrani i u napadu u kojoj je cela ekipa takticki i suterski nastelovana i u kojoj protivnicki klasicni centri ne mogu skoro nista sem da gube lopte i prave faulove, 20 razlike u polufinalu protiv favorizovane Spanije je bila mozda i najbolja utakmica jedne ekipe na tom EP.

Jokić o domovini i reprezentaciji: "Srbija je zemlja koja ne voli toliko košarku, koliko voli da pobedi"

Nikola Jokić je nastavio da oduševljava čitav košarkaški svet, nedavno je postigao i rekord karijere (47), sinoć je srušio i Dončićeve Dalas Maverikse sa 33 poena i košem za pobedu.

Retko govori o reprezentacije tokom sezone, ali je sada za "Glas Amerike" napravio izuzetak.

Ipak, o tome da li će igrati na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Tokiju ne želi da priča dok se ne završi sezona.

Istakao je i da mu je drago zbog Igora Kokoškova, koji je preuzeo reprezentaciju.

"Drago mi je zbog Igora, on je sigurno neko ko može da uvede nešto novo u reprezentaciju, neki novi sistem, nove ljude. Videćemo. Ja lično, opet kažem, nikad ne govorim da li ću igrati ili ne - ranije, pa neću ni sada. Fokusiram se na sezonu, na svoje igre, daleko je stvarno, i olimpijada i kvalifikacije i sve to, stvarno ne razmišljam o tome", istakao je centar Nagetsa.

Novi selektor je nedavno istakao da bi za brojne zemlje peto mesto na planetarnoj smotri bio veliki uspeh, ali da su u Srbiji očekivanja visoka. Jokić se slaže sa novim selektorom.

"Ja uvek kažem, Srbija je zemlja koja ne voli (toliko) košarku, mi volimo da pobeđujemo i u tome je najveća greška među nama, ali to je na neki način i dobra stvar, jer želiš da pobediš. To peto mesto je sigurno bio neki naš maksimum kada se uzme u obzir ono što smo mi tamo pokazali. Da li je trebalo da pobedimo Argentince? Oni su ljudi bili u finalu, igrali su stvarno fenomenalno, nisu iznenadili smo nas, već i mnogo veće ekipe od nas. Pogledajte sastave koji su bili tamo, jedan MVP - Janis... bukvalno grupu nisu prošli.

Svetsko prvenstvo je drugačiji sistem, jedna utakmica odlučuje o prolazu. Uvek se kaže da su prva utakmica i četvrtfinale najvažniji, mi smo izgubili to protiv Argentinaca, ali eto. Mislim, izgubili smo i protiv Španaca, tako da možda je to bila neka prekretnica. Španci su nas možda iznenadili tom nekom odbranom pola zona - pola čovek, gde su Bogdana na neki način zaustavili, u stvari nisu nama dali da igramo kako mi igramo
", kaže Jokić.

Vili Barton Nikola Jokic

Što se tiče klupske karijere, otkrio je i šta bi ga zadovoljilo na kraju sezone.

"Da dođemo tamo gde smo bili. Ako možemo da napravimo korak napred, to će značiti veliku stvar za tim, za klub, za svakog od nas individualno. Ako napravimo veći iskorak, biće super. Svi kažu da imamo velike šanse, ali videćemo. Ja ne slušam mnogo šta pričaju, fokisiram se na sebe i svoj tim", kaže Nikola Jokić.

Pun je hvale i za Luku Dončića, Dalas ga je iznenadio, a svestan je i ko su glavni konkurenti Nagetsa ove sezone na Zapadu.

"Dalas nas je iznenadio kod kuće, mislim da je iznenadio sve. Luka Dončić igra stvarno fenomenalno, biće na Ol-staru ove godine sigurno. Lejkersi, mi smo njih dobili tamo bez Lebrona, oni su nas dobili kod kuće. Klipersi, s njima nismo igrali, Hjuston smo dobili kod kuće, izgubili u gostima, pre neki dan. Mi smo takva ekipa da nekad izgubimo od loših ekipa, a pobedimo bolje. Nismo konstantni, da tako kažem, ali tako dođe, ne možeš uvek ni da igraš dobro. Nekad lopta neće u koš da uđe, nekad nešto drugo… Kao što rekoh ranije, biće zanimljiva sezona", dodao je srpski košarkaš.

Nagetsi su trenutno drugi na Zapadu sa skorom 26-11, a Jokić ove sezone u proseku beleži 19,3 poena, 9,7 skokova i 6,4 asistencije po nastupu.

Back