Svabov
Buduća legenda
- Poruka
- 25.291
zoran se klonirao u tri primerka 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ima različitih vrsta izviđanja , ovo gore je nabliže borbenom izviđanju, ali tako je bilo u ravnici. dubinska izviđanja u svrhu prikupljanja informacija su u znatnoj mjeri smanjena tokom 93. sa hrvatske strane, zbog mogućnosti zračnog snimanja. a porasli su diverzantski izleti. s druge strane vrsk je nekim područjima koristila specifični način izviđanja.pera kojot super genije:sta znaci hs1911 ? znas od cega strada najveci broj snajperista, ako u pitanju nije urbana borba ? inace da ovako gore navedeno ide grupa i formacija, nebi dugo ostala citava! tako se pomera linija, a ne da se ide u dubinu teritorije na izvidjanje, i navodjenje! posebno ne , kada se ide u nenasilno, pasivno izvidjanje!
Ovo je glupost sto si rekao!Staresina nikad ali bas nikad ne ide prvi!On se uvek nalazi u sredini u takozvanom jezgru!Ne mozes da imas uvek bocnog izvidjaca.Je r zavisi od konfiguracije terena.Ne moze neko da ide stazom a neko stranom. kada je jedan, ceoni, naj iskusniji, napred, onda to sve drugcije izgleda,E to je vec drugo.Ko ti kaze da je staresina najiskusniji.Jel iskusniji neki podoficir koji je sve zivo posao ili potporucnik?pera kojot super genije:???? uvek, ali uvek, komadnir izvidjacke jedinice ide prvi ,on sve gleda, odlucuje dali ce ici nonsalantno 1km, ili ce na svaki metar zastajati i osmatrati teren,ako on nije prvi, nema sanse da vodi grupu, i nema sanse da zna sta se dogadja na terenu, ne moze ni da odlucuje sta raditi, kuda ici, kada nije prvi!Naravno uvek drzi vezu sa sa bar jos dvojicom , na bokovima!,a cesto se i veza ugasi,pa sve ide na vizuelno! uvek , ali uvek se ide u obliku strele, jer kada je napred jedan covek, on je uvek manje upadljiv od linije ljudi, i teze se primeti, a i ako se upadne u bilo kakvu nevolju, recimo naleti se na zasedu, ili na neprijatelja, zamisli kako bi izgledalo kada bi pritajena zaseda docekala celu grupu u liniji , pustila ih na 40,50 metara i zatim zapucala ? kako bi to izgledalo ? kada je jedan, ceoni, naj iskusniji, napred, onda to sve drugcije izgleda, i nemoze se ni upasti u borbu, nitri u zasedu,moze samo on! ali grupa nikako! toliko o tome , a o ovome sto si pricao o snajperu, i kako se upostrebljava , boze sacuvaj sta ti rece!
Ti neznas da odgovoris ni na jedno konkretno pitanje!sumnjivo lice:Suvise si cesto gledao film Patriota sa Mel Gibsonom,on je tu rokao staresine.
Snajperista dejstvuje u zavisnosti od sopstvene pozicije.Da li je isturen,da li je snajperski par,da li je na sopstvenoj liniji.U zavisnosti od toga staresina kao meta nije bitan.Obicno se dejstvuje na najopasnijeg u grupi.Primer:leze na liniji staresine i vojnik za puskomitraljezom ili maljutkom.Koga ce snajperista gadjati momce?Stresinu,tesko da hoce.
A to kako ste se kretali je neverovatno kretenski.
tebe opet proganjaju duhovi ? samo sam promenio ime u rasko, i stavio lepo ns83 , da svi znate o kome se radi.....Obersturmfuehrer:zoran se klonirao u tri primerka![]()
ja i neznam kako to da stavim, a i zasto bi! dea bice normalnija, mocicete jedan drugog da lazete, ti i sumnjivi! azajedno ste ispalili 3 metka iz vazdusne puske....marbik:Hvala Bogu da se neko setio da ga banuje prevrsio je svaku meru. 100 puta uhvacen da lupa gluposti, a posle to ignorise, svakog ubedjuje u neke njegove idiotizme, napushava, krajnje je vreme bilo da padne ban.
a tek sad vidimo kako to on "ne zna" da se registruje. Uspeo je 2 nika vec da registruje, mene je izgleda stavio na ignore ili jednostavno provalio da je bolje da cuti i ne odgovara kad ga uhvatis u lazi.
Psihopata u svakom slucaju.
Valjda ce sad biti normalnijih diskusija kad njega nema...
pa nekad se izvidja tako sto se popnes na neku uzvisicu, i gledas dvogledom:-)HS1911:ima različitih vrsta izviđanja , ovo gore je nabliže borbenom izviđanju, ali tako je bilo u ravnici. dubinska izviđanja u svrhu prikupljanja informacija su u znatnoj mjeri smanjena tokom 93. sa hrvatske strane, zbog mogućnosti zračnog snimanja. a porasli su diverzantski izleti. s druge strane vrsk je nekim područjima koristila specifični način izviđanja.
Od čega strada najviše snajperista,,najviše od nedostatka općenitog znanja, maskiranja a posebno zbog nedostatka smirenosti.
hajduk split 1911
odkud sad tebi svabo ovako nesto ? tona je puno , ali nisam ni bas ne iskusan po pitanju pucanja! za snajper govorim...Obersturmfuehrer:e pero kojotu, zato si ti ispalio tonu municije, pa ces da nam objasnis...
Vidis ludace.Prvo pitanje si mi postavio i rekao sam ti da na takve provokacije ne odgovaram.To sto ti pitas su naj obicnije provaokacije.I da ti odgovorim recices guglao ili ces me ubedjivati ko misonija koji je artiljerac kako pojma nema o artiljeriji.RASTKONS83:Ti neznas da odgovoris ni na jedno konkretno pitanje!
1.neznas kako se pakuje zolja ?
2.neznas kako se stavlja tromblon, i kako izgleda metak za tromblon
3.neznas kako se stavlja prigusivac na snajper
4.dakle , ti nikada, ali nikada , nisi ni prisao oruzju! ali zato znas o taktikama, i zato si gledao jubu na netu :-) zanimljivo!
i nesreco, jel znas ti kako izgleda maljutka uopste? pa maljutka se nestavi u rov, odakle se aktivira i njom se tuce, eto bar to da znas! tako da maljutka nije kod nikog, vec je postavljena i tu cucii dok je neko ne ispali, a koga kog da gadjas,. a ti to nikada nisi u zivotu radio, ovaj prvi pored moze da preuzme dzojstik od maljutke.... aj na mleko i na spavanje, smesan si svima, neznas da rasklopis kalaznjikom, a tu pametusjes!
Glup si ko panj.Kad se popnes na uzbrdicu i osmatras dogledom,ta radnja se zove osmatranje,a ne izvidjanje.pera kojot super genije:pa nekad se izvidja tako sto se popnes na neku uzvisicu, i gledas dvogledom:-)
nisam mislio na to, pitanje je vise bilo usmereno na to , od kog sredstva najvise strada....![]()
hajduk je osnovan 1911 ? pa to je onda jedan od naj starijih klubova u celoj staroj jugi :-)
Koje sredstvo??? Pa ako izuzmemo ono ludilo od kiše granata iz 91. onda je snajper u najvećoj opasnosti od drugog snajpera.pera kojot super genije:pa nekad se izvidja tako sto se popnes na neku uzvisicu, i gledas dvogledom:-)
nisam mislio na to, pitanje je vise bilo usmereno na to , od kog sredstva najvise strada....![]()
hajduk je osnovan 1911 ? pa to je onda jedan od naj starijih klubova u celoj staroj jugi :-)
au, nisam ja znao da ste vi opasni! i da ovako ostro replicirate , da sam znao ne bi se kacio sa vama :-) jesi ti onaj snajperista :-) boze kakvih ljudi sve nema :-) nego neodgovi ti meni na pitanje , koli ti imas godina ? i sta si ti to prosao ?sumnjivo lice:Glup si ko panj.Kad se popnes na uzbrdicu i osmatras dogledom,ta radnja se zove osmatranje,a ne izvidjanje.
nisam ja bio u slavoniji, tako da neznam , samo o kosovu pricam!HS1911:Koje sredstvo??? Pa ako izuzmemo ono ludilo od kiše granata iz 91. onda je snajper u najvećoj opasnosti od drugog snajpera.
Kakvo uzvišenje, ako si u slavoniji..nema ni u od uzvišenja(osim višig zgrada), a ako si na velebitu, nema ni i od klasičnog izviđanja...
sumnjivo lice:Zoran,pera Kojot super genije i druzina@
Zorane,ovo vec postaje smesno pa moram plasticno da ti objasnim.Na ravnicarskom terenu poput posavine,Baranje,..najsigurnije je izvidjanje kad se vod podeli u grupe.Moram plasticno da ti objasnjavam.
Uzmi tri cackalice i stavi ih jednu pored druge.Svaka cackalica predstavlja grupu od 6 do 8 ljudi.Sa tim sto sredisnja grupa moze biti ojacana.Na taj nacin po potrebi se sa bocnih grupa ostavljaju parovi ili pojedinci kao bocno obezebedjenje,ponavljam po potrebi.Znaci nailazi se na pp linije,neke puteve po potrebi se ostavi par da obezbedjuje dok ostatak grupe nastavlja napred.Dotle je sredisnja grupa celovita.U slucaju kontakta pogledaj kako lako moze da se pokrivaju te grupe.Povlacenje odnosno bezanje je lako izvesti.
Sad tvoj nacin i jos bestrzajni top.Kazes isli ste u liniji vas po 30tak.Nek ste imali par bocnih izvidjaca ostaje grupa od 20ak ljudi.Kazes da ste se kretali sa ostojanjem po 20ak metara.pa vi ste se onda razvlacili ko creva.
Kazes nosili ste bestrzajni top.Zasto?Da zveknete bunker?Brale moj Hrvati su pravili bunkere sa deblom ispred sirokim skoro metar,pa jos nasuta zemlje.Sa bestrzajcem bi mogli samo da mu duvate.Da ne govorimo koliko je to jos glupo i neprakticno .Da si rekao minobacaci 60mm to je drugo.(molim te objasni mi kako izgleda minobacac 60 mm )
Sve u svemu verovao sam ti da si ranjen,da si prosao mnogo toga.Ali kako opisujes vasa izvidjanja sad iskreno sumnjam.Molio bih te samo da mi kazes kako ste drzali remnike na puskama.Nije provokacija,samo da razmenim iskustva.
Pa glupo bi bilo da se sada raspravljamo koja jedinica je bolja, i koja ima veca iskustva i u cemu!sve su to momci i ljudi koji su se borili i bili tamo,pa je i praviti razliku medju njima bas glupo, a posebno sto je to u vrhovnoj komandi tih ratnih godina svima bilo jasno! Kada hoces da vidis, u bilo kom ratu, ili sporu, koju jedinicu vrhovni stab smatra najboljom, samo pogledaj koja je jedinica tamo gde je najteze, i tamo gde se vodi najvaznija bitka! Probijanje koridora, i njegova odbrana jeste najvaznija tacka u celom tom ratu! Kada je krenula hrvatsko muslimanska ofanziva, talic je rekao da je vaznije da nepadne koridor i da nebude probijen, od toga dali ce pasti banjaluka, jer rs bez banja luke moze, ali bez koridora nemoze! Podseticu te da je posavina , i koridor jedini front gde nije izgubljen ni metar. E sada 63. je nesto drugo , i razlicito od 16.te, a sada da ja uzmem i elitni deo 63 , da poredim sa elitnim delovima 16.mtbr, sa izvidjackim odeljenjem, sa interventim vodom, sa jedinicom za proboje, to bi bilo i glupo i neozbiljno. Sve su to dobre jedinice, a iskustvo je relativna stvar, ali kada je do njega, niko ga nemoze imati vise od elitnih jedinica koje su bile u posavini, jer je relativno male grupe, i uvek iste , ucestvovale u borbama, i zauzele voise od 90 naseljenih mesta! ogromnu teritoriju, pa su t i stekle iskustvo! a ko je bolji , a ko gori, to se niti moze dokazati, niti je uopste bitno!Sarafim:Kad sam je isao u patrolu(nisam u ratu ali u Kopnenoj zoni bezbednosti) isao je ceoni napred oko 30m I to u zavisnosti od terena uvek da ga vidimo i on nas.Iza njega ide jezgro sa manjim rastojanjem medju ljudima a iza jezgra zadnji takodje 30 m iza svih.Stim da se pretposlednji non stop okrece da ga vidi jel nas prati i nikad ga ne gubi iz vida.Ceoni je bio podoficir sa velikim iskustvom(zaboravio sam da kazem da je isao jedan vojnik iz njega oko 5 m a zezgro je bilo dalje).Oficir se uvek nalazio u jezgru(kad kazem oficir mislim do porucnika koji nije bio zatucan i pustio je iskusnijeg da vodi patrolu).Imamo medjusobne znakove rukama koje prenosimo jedni drugima unazad od Ceonog do zadnjeg.Uzdignuta ruka je stop.Ceoni udarcem rukom po svojim kukovima zove ili bocnog izvidjaca ili mene kao snajperistu napred da izvidim nesto(nalazimo se obojica u jezgru).Posle obavljenog zadatka vracamo se u jezgro.Kretanje je obavezno cik-cak.Stim da desnoruki idu na levu stranu a levoruki na desnu zbog polozaja u kom drzi pusku.Puska je uvek otkocena ali nije metak u cevi jer ces u slucaju napada lakse da ubacis metak u cev nego da otkocis pusku.Patrola nikad nije imala vise od 15 ljudi.
Sad kad kazes da je 16.motorizovana imala imala najbolje patrole i da ste ih najbolje radili.Ne mogu da se slozim sa tim ipak je 63.padobranska to sto jeste i ima najvise iskustva u tim stvarima.
pa ja se namerno potpisem isto! tj ns83 ! sta je tu problem, nije dete , ja neznam na racunaru, na telefonu znam kako se to radi.... mada je slicno , a ja se nisam u zivotu proderao , a kamoli nesto drugo na cerkicu!marbik:Zorane tuzi ce te neko za malteretiranje dece, teras cerku svaki dan da ti registruje novi nik :rolleyes:
Tenkre banovan si, ali, iskuliraj ne ponasaj se ko deriste! Svaki nik ce ti biti prijavljen adminu...