News From Down Under By Metacortex

Mozda je "Rus" zapravo samo eufemizam...

Evo odlicnog clanka o Britanskom identitetu
, mislim da Oziji samo reflektuju (na malo siroviji nacin) sto Britosi misle. Realno, nemaju materijala da formiraju misljenje na bazi informacija i cinjenica.

Vecina Ozija koje sam imao priliku blize upoznati ne ide na odmor nakon 25 godine zivota, uglavnom iz finansijskih razloga. Ovi sto poslije srednje protamburaju kroz nekoliko (cesto preko 10) zemalja Evrope za 3-4 sedmice, uglavnom "upoznaju" Evropu iz busa, voza i aviona. Rijetko ko ostane nekoliko mjeseci jer to podrazumjeva rad i spavanje po kojekakvim hostelima u sobama sa 10 kreveta itd. Jedino mozda dobrostojeci penzioneri mogu priustit malo duze i udobnije turisticke aranzmane.

Poslednja izmena:
Ako se uporede nalazi i komentari raznih studija i izvjestaja koji su proizvedeni od nekih Australijskih institucija a koje smo bistrili ovde zadnjih nekoliko dana, moze se lako zakljuciti da Oziji koriste European kao sinonim za Anglo-Saxon kada govore o imenima To potvrdjuje moj zakljucak od prije nekoliko godina, a koji sam bezuspjesno pokusavao da objasnim i ovde, da Oziji Istocno Evropljane (mada ovde mozemo ukljuciti i centar i jug) ne dozivljavaju kao Evropljane. :ok:

Ne znam koje izvjestaje ti citas ali ja sam u Melbourne-u Evropljanin( ili od milja Wog), dok su Englezi-Brits( ili iz zajebancije: Pommies)

Diskriminaciju jos nisam vidio svojim ocima. Cak sta vishe, divim se lokacima koliko imaju strpljenja za pojedine dodjose

Odbrambeni mehanizmi uma... Cognitive Dissonance

Being paid only $1 is not sufficient incentive for lying and so those who were paid $1 experienced dissonance. They could only overcome that dissonance by coming to believe that the tasks really were interesting and enjoyable.

There has been a great deal of research into cognitive dissonance, providing some interesting and sometimes unexpected findings. It is a theory with very broad applications, showing that we aim for a consistency between attitudes and behaviors, and may not use very rational methods to achieve it.

cognitive-dissonance.jpg

The Lies We Tell Ourselves

Cognitive-dissonance is just one of many biases that work in our everyday lives. We don’t like to believe that we may be wrong, so we may limit our intake of new information or thinking about things in ways that don’t fit within our pre-existing beliefs. Psychologists call this “confirmation bias.”

We also don’t like to second-guess our choices, even if later they are proven wrong or unwise. By second-guessing ourselves, we suggest we may not be as wise or as right as we’ve led ourselves to believe. This may lead us to commit to a particular course of action and become insensitive to and reject alternative, perhaps better, courses that come to light.

Poslednja izmena:
Odbrambeni mehanizmi uma... Cognitive Dissonance

Being paid only $1 is not sufficient incentive for lying and so those who were paid $1 experienced dissonance. They could only overcome that dissonance by coming to believe that the tasks really were interesting and enjoyable.

There has been a great deal of research into cognitive dissonance, providing some interesting and sometimes unexpected findings. It is a theory with very broad applications, showing that we aim for a consistency between attitudes and behaviors, and may not use very rational methods to achieve it.

cognitive-dissonance.jpg

The Lies We Tell Ourselves

Cognitive-dissonance is just one of many biases that work in our everyday lives. We don’t like to believe that we may be wrong, so we may limit our intake of new information or thinking about things in ways that don’t fit within our pre-existing beliefs. Psychologists call this “confirmation bias.”

We also don’t like to second-guess our choices, even if later they are proven wrong or unwise. By second-guessing ourselves, we suggest we may not be as wise or as right as we’ve led ourselves to believe. This may lead us to commit to a particular course of action and become insensitive to and reject alternative, perhaps better, courses that come to light.

:zcepanje:

Pa sad velike plate su relativna stvar. Nadam se da mozes potpisati direktno bez posrednika, inace ako ides preko agencije bice znatno manje. Ja sam svojevremeno radio sa state govt u Vic ali preko agencije koja je uzimala 40% od bruto satnice na on-going bazi. Ja to naravno nisam znao jer je sve to bila mutljaza izmedju nekih likova iz vlade i agencija, ali sam nakon izvjesnog vremena nasao budzet za moj ugovor (moje ime i prezime, ime ministarstva i pozicija) na internetu i totalno se sokirao. Onda sam trazio od agencije da mi povecaju satnicu jer je 60/40 cista pljacka, ali su me ladno odbili, a ja onda dao otkaz.

... http://forum.krstarica.com/showthread.php/306058-Ko-kada-kako-gde?p=24357940#post24357940

an-maths-300x0.jpg

Sve izlistane firme su zapravo agencije za zaposljavanje...

State's $1b outsourcing bill

Poslednja izmena:
Negative gearing losses a key drain on revenues

Sta je negative gearing? Ako kupis nekretninu kao investiciju, vlasnik ne stanuje u objektu nego ga izdaje, i ako zarada od izdavanja ne pokrije kamatu na kredit koji je uzet za kupovinu investicije, onda drzava pokriva tu razliku kroz povrat poreza.

Sta je tu zanimljivo?
1. U kojim zemljama to postoji? Australija, Novi Zeland, Kanada.
2. Sta je zajednicko ovim zemljama? Imigracioni program i velik broj imigranata na godisnjem nivou.
3. Ko kupuje nekretnine kao investicije? Pa imigranti sigurno ne.
4. Kome vlasnici ovih nekretnina/investicija izdaju te objekte? Imigrantima, kome drugom.
5. ...

Poslednja izmena:
Metalkorteksu, opet si iskopao nesto :) da se nadovezem, ti sto grade te nekretnine su u istom biznisu kao ti sto ih kupuju, da obrcu novac, tako je kvalitet ebacki... Sve pokriveno debelom papirologijom, prava stanara nigde, tribunal u sporu nikad presudio nije u korist stanara. A u novom stanu sve skripi, kvari se, cujes komsije od levo desno gore i dole kao da zivis njima, kad neko hoda okolo trese ti se ceo stan...

Ovo je bilo zanimljivo napisati :D, a znam da ce nam svi reci da preterujemo (da ne kazem lupetamo).

Za ljubitelje dobre muzicke kapljice...

Bon Jovi - Because We Can (sounds familiar?) :)

Saturday 7 December 2013 – Etihad Stadium, Melbourne
Wednesday 11 December 2013 – AAMI Stadium, Adelaide
Saturday 14 December 2013 – ANZ Stadium, Sydney
Tuesday 17 December 2013 – Suncorp Stadium, Brisbane

Dash Berlin Returns to Australia for Queen’s Birthday Weekend Tour: May 31st – June 9, 2013

FRI 31 MAY
BRISBANE – FAMILY
9PM til LATE

SAT 1 JUNE
HOBART - HUON KEYS
9PM til 6AM

SUN 2 JUNE
PERTH - METRO CITY
7PM til 1AM

FRI 7 JUN
ADELAIDE - HQ COMPLEX
9PM til LATE

SAT 8 JUNE
MELBOURNE - SHED 14, CENTRAL PIER , DOCKLANDS
8PM til 1AM

SUN 9 JUNE
SYDNEY - EXHIBITION HALLS ,SYDNEY SHOWGROUND
10PM til 6AM

Metalkorteksu, opet si iskopao nesto :) da se nadovezem, ti sto grade te nekretnine su u istom biznisu kao ti sto ih kupuju, da obrcu novac, tako je kvalitet ebacki... Sve pokriveno debelom papirologijom, prava stanara nigde, tribunal u sporu nikad presudio nije u korist stanara. A u novom stanu sve skripi, kvari se, cujes komsije od levo desno gore i dole kao da zivis njima, kad neko hoda okolo trese ti se ceo stan...

Ovo je bilo zanimljivo napisati :D, a znam da ce nam svi reci da preterujemo (da ne kazem lupetamo).

Glavni benefitori su banke, svi ostali su kokosari. Kvalitet kuca je u skladu sa kvalitetom svega ostalog.

Kolicina srece u navedenom delu sveta upravo je proporcionalna kolicini jada u svim onim zemljama koje se nisu kvalifikovale ni da budu u tom istrazivanju. A najgora je kazna srecnima da im se turi pod nos kako ti nesrecni zive pod jakim uticajem te njihove srece. Njihova sreca se zasniva na unesrecivanju drugih. Srecni su bili Aboridzini dok nisu videli gadnog belog coveka na svojoj zemlji.

Kakav precizan i sveobuhvatan termin... "an anti-intellectual society" :ok:

Bogan Pride

I almost get the idea that we think there’s something uppity or elitist or just plain “unAustralian” about liking knowledge or wanting to be the best at something that isn’t cricket. ... There’s a weird perception that the more a person values footy and barbecues over books and art house cinema, the more authentic and “real” they are. I’m thinking of a few of the blokey contestants featured on this year’s Masterchef who were constantly proclaiming “I have no idea what I’m doing!” like we should love them simply for displaying that quintessentially Aussie value of “giving it a go”. ... Tall poppy syndrome, cultural cringe and honouring sportspeople far more than scientists seems almost woven into our societal DNA, so it does make some sort of sense that we celebrate the idiot much more than the intellectual. ... I also think there’s something destructive to our society about devaluing smartness. It’s part of the reason behind brain drain –why would smart young Aussies bother staying at home when they know their talent isn’t respected? I think this attitude that being intelligent is snobbish or show offy can even impact right down to the smallest thing, like the all too imaginable scenario of a bright child deciding to stop putting their hand up to answer their teacher’s questions for fear of being labelled a smarty pants or suck up.

Par pitanja i komentara iz evropske perspektive...

Pre svega kako prevodite "bogan"? Šaban? Dizelaš? Seljak? :)

Ovakvih reality emisija ima u svim "zapadnim" zemljama. Ima ih i na britanskim i na nemačkim, i kao što rekoše, na američkim televizijama. Ima ih i na ovdašnjim, srbijanskim. Znači, to je svetski trend, koji između ostalog diktira MTV preko svojih podružnica, nije australijski fenomen. Meni su zanimljiviji "intelektualci" koji zaista to i prate i želja autora na kraju članka u vezi učesnika sledećeg izdanja velikog brata. Možda bi bolje utrošila vreme da pročita još neku od knjiga koje pominje...

I pitanje u vezi "It’s part of the reason behind brain drain –why would smart young Aussies bother staying at home when they know their talent isn’t respected?" : gde to idu mladi pametni Oziji?

Mislim da je najprecizniji termin "sirovina". Ovih emisija ima u svim zemljama, a ne samo zapadnim, ali clanak nije o emisijama vec o tome kako se veliki broj ljudi ovde pali na to. Taj brain drain je nezgodna stvar, jer kad se pretvori u hronicnu pojavu, onda ima jako duboke efekte na prostor na kome se desava. Eto ti primjer Srbije. Pred navalom Turaka, vecina ucenog i prosvjecenog svijeta je pobjegla negdje na zapad, pa onda WWI, pa WWII, pa komunisti, pa Milosevic & co, pa... eto i ti bjezis sad a 2013-ta je vec. Efekti te pojave se osjete u svakoj pori naseg drustva, i tesko je i zamisliti da cemo se ikad oporaviti. Ovde se nesto slicno desava vec bar 20 godina. Osovina Oz ekonomije je kopanje uglja i zeljezne rude, nesto sto su tzv. razvijene zemlje prestale radit prije 100 godina. Nema firmi koje se bave inovacijama, razvojem ili bilo kakvim stvaralastvom. Ono kvalitetnih ljudi sto izadju iz jakih univerziteta se ne zadrzava ovde dugo. Boganizam i snobizam su opsta pojava, i nema pregovaranja o asimilaciji, il jesi il nisi. Sok terapija. :)

Btw, razlika izmedju Srbije i Oza je da Oziji imaju jak pasos, skola im je uglavnom priznata na zapadu i imaju kesa za novi pocetak, tako da je intenzitet tog famoznog brain-drain-a neuporedivo jaci ovde nego u Srbiji. U Srbiji to pomalo kaplje, a ovde pici 200 na sat.

Poslednja izmena:

Back