Neverending SF, F & H kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
aj' proveri da nije neki drugi pridev za ta krila....

"U jezeru utva zlatokrila,
"Pusti Dmitar sivoga sokola,
"Da uvati utvu zlatokrilu,
"Ona mu se ne da ni gledati,
"Nego scepa sivoga sokola
"I slomi mu ono desno krilo.
"Kad to vidje Jaksic Dimitrije,
"Brze svlaci gospodsko od'jelo,
"Pak zapliva u tiho jezero,
"Te izvadi sivoga sokola,
"Pa on pita sivoga sokola:
""Kako ti je, moj sivi sokole,
""Kako ti je bez krila tvojega?" "
"\Soko njemu piskom odgovara:
""Meni jeste bez krila mojega,
""Kao bratu jednom bez drugoga."

Niko nista...Elem, seka ne zna, tj zna ako je pitas na cirilici ;) U potrazi za zmajevima i zverkama u nasim narodnim pricama sam se setio utve sestokrile, ciji je naziv ostavio veliki utisak na mene u osnovnoj, no na moje veliko razocarenje, otkrio sam da je to zapravo vrsta patke. A prica je Bas Celik.
Drugu Kaa bod za pokusaj, a menjam pitanje:
1108. Kad je rodjendan SF-tima (i hoce li tog dana raditi krstarica :> ) ?

1109.

Hugo was seen as a national hero, although he played a much diminished role in public affairs compared with that which he had had previously. He continued to write his Legends des siècles (1877, 1883, 1885) to further acclaim right up until his death in 1885. His last words were reportedly, "I see a black light".....
"Crno svetlo"??? ...
Buflo, ovo pitanje ima neko interno ili simboličko značenje???

...http://www.bibliomania.com/0/0/248/frameset.html

1111.
Koji je domaci autor pisao ( devedesete ) o putevima moci, zavodljivoj i mitologizovanoj teoriji zavere,Esenima, Tajnom redu Potkivača, školama borilačkih veština, Patriotskoj školi kraljice Elizabete, Jerusalimskom kraljevstvu, Mudracima Ćutljivcima, Sionskom Prioratu, Bodisatvi i apostolu Pavlu ..i sve to u jednom romanu ?

1113. U jednoj kratkoj prici Roberta Seklija, Brod je simbioza svesnih entiteta: Hranitelj, Mislitelj, Oko, Govornik, Motor, Zidovi (walls a ne jevreji), Gurac, Doktor, Akumulatori...U fotonskoj oluji gine Gurac, i Brod je osudjen na podsvetlosne brzine. Kako se zove prica?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back