Nepzunovi tranziti
Energija Neptuna jeste energija koju povezujemo sa nekoliko različitih arhetipova, od kojih su najpoznatiji arhetip spasioca i arhetip žrtve. Sa ovom planetom najviše je u vezi naš religiozni instinkt. Kao i sve ostale planete i Neptun ima svoje mnogobrojne Neptunov tranzitplanove i načine na koji se izražava. Ovi načini izražavanja najviše zavise od kuće u kojoj se nalazi, aspekata koje pravi itd. Ukoliko npr njegova energija dolazi iz I kuće onda stvari sa kojima se suočavamo jesmo mi sami, odnosno naš identitet. Kuća iz koje dolazi planeta govori o tome koje je bojno polje, odnosno gde i u kom delu naše ličnosti dolazi do ovih uticaja.
Neptunovi tranziti se vrlo teško otkrivaju i uočavaju. Deluju na nas veoma suptilno, kao što je i sam Neptun. Njegov način delovanja je razgradnja. Kao što voda razara čvrste oblike i u mogućnosti je da i najčvršće stene razori tokom dugog niza godina, tako i Neptun deluje na nas u vreme tranzita. Njegovi uticaji jednostavno iznutra podrivaju planetu koju tranzitira. I dok mi mislimo i pravimo se da je spolja sve u redu iznutra smo vrlo načeti Neptunovim razornim dejstvom koje nas pobuđuje na ozbiljno bavljenje ovom tematikom. Problemi jasnog viđenja stvari, problemi nedovoljno definisanih granica između nas i drugih, problemi jasnog izražavanja su glavne Neptunove teme u vreme tranzita.
Veoma često mi jednostavno ne obraćamo pažnju na niz sitnih stvari koje se događaju pod uplivom ove planete. Najčešće ih postajemo svesni onda kada se kompletan Neptunov tranzit odigra. Moguće je da nam je sve ono što se događalo u vreme upliva ove planete izgledalo nebitno i tek kad se u vremenu akumuliralo, kad je postignuta određena gustina energije, mi vidimo događaj. Često tada kažemo: ‘Znala/znao sam!’ ili smo vrlo svesni da smo još od prvog trenutka imali veoma jak osećaj u vezi sa tim, osećaj koji smo potisnuli jer nismo smatrali da je bitan. Ili možda nismo imali dovoljno vere u ono što osećamo, odnosno u sopstvenu intuiciju. Onog trenutka kad se ova energija spustila na materijalni nivo mi više nemamo mogućnost da je preoblikujemo već samo da učimo iz date lekcije. Kako je ne bismo drugi put ponovili.
Kada je u pitanju Neptun, tada nam snovi mogu biti veoma jako sredstvo pomoću koga možemo opažati lakše ovu vrstu energije. Beskrajna je simbolika koju nosi jedna planeta, naročito Neptun. Prepoznavanje intuicije, raspoznavanje Neptunovih štetnih uticaja od čiste intuicije je veoma bitno u ovom periodu.
Kod prognoziranja budućih događaja ili trendova, nije poenta u tome – da li će se data prognoza ostvariti. Poenta je da mi ovu energiju iskoristimo pre nego što se neosvešćena spusti na materijalni nivo i zada nam gomilu problema sa kojima je nekad veoma teško da se nosimo. Ako se ostvari loša prognoza ne znači da je astrolog dobar, već pre znači da nismo dovoljno radili na sebi, nismo odreagovali ranije, nismo shvatili poruku – desio se za nas neprijatan događaj. Onda jeste astrolog pogodio ali to zaista nikome ne donosi nikakvu korist. U svakom slučaju, trendovi koje donosi Neptun jesu ono što ćemo u ovom periodu osećati i živeti. Mi ne možemo poništiti energiju koju ova planeta nosi sa sobom. Naše je samo da je prepoznamo i da je živimo u skladu sa trenutnim nivoom svesti na kome se nalazimo. I da prolazeći kroz to dozvolimo ovim planetarnim energijama da nam pokažu put. Da ne dopustimo da se najlošija manifestacija jednog aspekta dogodi, ako je to moguće. Da se pustimo i svesno pratimo šta nam se dešava kako bismo shvatili poruku koju određeni aspekt nosi. A za svakoga od nas, ova poruka je jedinstvena. Svako od nas ponaosob treba da otkrije šta za njega određena situacija znači. Astrolog je tu da pomogne da do ovog saznanja lakše dođemo. 
Često u vreme ovakvih tranzita mi počinjemo da shvatamo šta je trebalo da uradimo a nismo, sa čim smo to izbegavali da se suočimo, šta nam je bilo toliko bolno da prihvatimo…Ukoliko u ovome sledeći put uspemo onda nam se ovakva situacija, na ovaj način, neće više ponoviti. Mislim, može se ponoviti ali ovoga puta na višem nivou u smislu, da će nam situacija izgledati potpuno nova, da možemo pomisliti kako smo uspeli da se deprogramiramo a onda kada detaljno izanaliziramo situaciju možemo shvatiti da se još nismo deprogramirali već samo da je situacija u odnosu na prošlu bila inteligentnija, sofisticiranija… Da je sve govorilo u prilog tome da je to sada potpuno druga priča a da shvatimo da je osnova i suština u pozadini ista. Možemo otkriti da u osnovi i dalje stoji jedan isti problem. Zaista je jako teško sebe deprogramirati, to jeste proces koji se odigrava korak po korak. Situacija se svaki sledeći put ponavlja na način kome mi još nismo dorasli. Ali tada treba da budemo zadovoljni, jer nam to govori u prilog činjenici da smo se mrdnuli na svom putu i da smo korak bliže rešenju. I to ni u kom slučaju nije mala stvar.
U 2009.godini bili smo svedoci Prvog Neptunovog povratka od trenutka kada je otkriven 24.09.1864. u Berlinu i nalazio se na 24˚53́ Vodolije. To je bilo vreme razvoja komunizma, razvoja komunističkog manifesta, buđenja tih ideja, novog društva,rušenja jednog sistema. Pojavom Neptuna javlja se potreba za menjanjem društva, za revolucijama, za stvaranjem nekog boljeg, idealnijeg sveta. Kao da pre toga Neptun u ulozi društva nije imao tu funkciju, nije bio toliko jak. Kao da su ideali društva bili nešto manji, jer ideja o jednakosti, potpunom ostvarenju najrazličitijih snova, a danas će nas ponovo okrenuti istim idejama i ciljevima, dok će se u 2011. kada bude kročio na Sazvežđe Riba, 04.aprila u 9h po vremenu u Srbij ipokazati kao uzrok stvaranja novih tehnologija  u pogledu umetnosti naročito filma i fotografije, ali će biti uzrok i mnogih razočarenja, samoubistava na globalnom svetkom nivou, poplava i tehtonskih poremećaja u okeanima, pa će i nagovestiti klimatske promene koje nas očekuju do 2020. Neptun na Ribama prouzrokovaće promene na planu svetskih religija, te će “instant religije” nestati ili se utopiti u velike, koje će takođe biti izložene promenama, naročito hrišćanstvo koje i nosi simboliku sazvežđa Ribe. Velike tajne biće otkrivene i planeta će se naći pred novim ratnim pohodima i revolucijama unutar država koje su tradicionalno nastrojene.