Nesumnjivo Hrvati

220px-Moj_%C5%BEivot_moje_pjesme_Ivica_%C5%A0erfezi_potpis.jpg

Ivica Šerfezi, hrvatski pop pevač
Mađar

Moje porijeklo vuče korijene iz Mađarske, gdje Šerfezi znači “kuhar piva”. Moj otac Feliks, zadrti radićevac, rođen je u Iloku, ali je već kao dijete došao Zagreb. Kako je Ilok poznat po vinu, uvijek me savjetovao da poslije dobrog ručka popijem čašu vina. I moja majka Vjekoslava je isto tako vrlo mlada došla u Zagreb, tu su se vjenčali i postali čisti Zagrepčani.
Otac Félix Serfőzi, Mađar iz Iloka, a majka Vjekoslava ne vuče baš na hrvatsko poreklo. :lol:

U Sremu će biti da su pomađarili "stotine tisuća" Srba. Hrvati u Sremu... please... poštedi me. :roll:

Pa pogledaj samo koliko Mađara ima haplogrupu R1a-Z280 i R1a-M458 pa i I2a1-P37 koje su vezane baš za Karpatske Slavene i Hrvate, a oni im čine gotovo 50% populacije. Šta su ti ljudi porijeklom ako nisu Slaveni, a dijelom i Hrvati :np:

Da ne govorim kako su i arheološki nalazi po Mađarskoj usporedivi s onima na prostoru di su živili Slaveni i Hrvati (Bjelobrdska kultura), a ni ovih gotovo 200 iljada Mađara šta nosi prezime Horvath sigurno im preci nisu bili Kinezi ili Španjolci.

Ako ne viruješ meni pitaj GPT i stavi odgovor ovdi da vidimo šta kaže :D

Ako mu je mater od ijekavskih Srba logično je da bi prije bila Vjekoslava nego Vekoslava.
Ja se zahebajen, al sad smo saznali da je i Vjekoslav(a) isključivo Srpsko ime. Još malo pa ćete i za ime Hrvatin zapisano u Dečanskim hrisovuljama iz 14.st. govorit da je staro Srpsko narodno ime :D

1763319625675.png

Dušan Valentić - Papundek

Duško Valentić

Duško Valentić 2018. godine
Datum rođenja31. januar 1950.
Mesto rođenjaPančevo
FNR Jugoslavija
Datum smrti9. jun 2024. (74 god.)
Mesto smrtiZagreb
Hrvatska
Bitna ulogaJoza Galović u seriji "Zlatni dvori"
Duško Valentić (Pančevo, 31. januar 1950Zagreb, 9. jun 2024[1]) bio je hrvatski pozorišni i filmski glumac.[2]

Preminuo hrvatski glumac Dušan Valentić​

MagazinKultura
09.06.2024

Dušan Valentić, glumac, preminuo
Duško Valentić, poznati hrvatski glumac, preminuo je u 75. godini.

Televizijska publika najviše ga pamti po ulozi Papundeka u “Velom Mistu”.

Pamti ga se i po drugim ulogama u Gavelli i Teatru ITD, među kojima je: Erich u “Bečkim šumama”; Sebastian “Na tri kralja”; Robespierre u “Dantonovoj smrti”, Knez Miškin u “Idiotu”, Grga Čokolin u “Zlatarevom zlatu”, Grošičar u “Careva kraljevna”, i desetine drugih.

Osim bogate karijere u pozorištu Valentić je ostvario i zavidne uloge u filmovima i televizijskim serijama poput one u seriji “Kuda idu divlje svinje” (1971.). Zatim slijedi Galićev film “Tomo Bakran” (1978.), i nakon toga “Novinar” (1979.), uloga Lojzeka u “Horvatovom izboru”…

PROČITAJTE JOŠ: Tuga: Iznenada preminuo Toni Martina, dugogodišnji zaposlenik BHRT-a
Duško Valentić rodio se u januaru 1950. godine. U Zagreb se preselio kada je imao sedam godina. “Virusom” glume “zarazio” se slučajno, kada je kao gimnazijalac otišao na jednu audiciju.

– U ono vrijeme svijetom su harali Beatlesi, Stonesi i Bob Dylan, a ja sam znao da ću promijeniti svijet. U kazalištu sam završio jer sam vidio sam na zidu svoje 7. gimnazije oglas da Studentsko eksperimentalno kazalište (SEK) prima nove članove i da se mogu prijaviti i srednjoškolci pa sam došao, odrecitirao nešto i primili su me. Tada je sve počelo, ispričao je Duško prije dvije godine u intervjuu za Večernji list.

Pa čak i vaša wiki tvrdi da je bia hrvatski glumac i šta je najgore od svega sam si citira taj dio :roll:

Duško Valentić (Pančevo, 31. januar 1950 — Zagreb, 9. jun 2024) bio je hrvatski pozorišni i filmski glumac.
Najodvratnije od svega je kako hrvatski mediji prenose, a povodom smrti glumca, da je rođen "sasvim slučajno" u Pančevu uz nastavak rečenice "odakle se nakon sedam godina preselio u Zagreb". Sasvim slučajno bi bilo da mu je majka putovala avionom iz Sevastopolja u Zagreb, pa se slučajno porodila iznad Pančeva.

Svi glumci iz Jugslavije (do 1991.) su jugoslovenski glumci, tako da je Papundek jugoslovenski i hrvatski glumac.

1763580985621.jpeg

Danko Ljuština, Srbin

Bio je prepoznatljivo lice s TV ekrana, a već ga neko vrijeme nema u javnosti: Ne želim se vraćati​

01.04.2023.

Poznati kazališni, filmski i televizijski glumac Danko Ljuština prisjeća se djetinstva i školskih dana u Karlovcu, ljeta u Lici, glumačkih početaka, izbjegavanja vojnog roka, akademije i oskudnog studentskog života, Ive Gregurevića i Koste Spaića

Prepoznatljivo je lice s televizijskih i filmskih ekrana te kazališnih dasaka i vlasnik niza nagrada, no već ga neko vrijeme nema u javnosti. Glumac Danko Ljuština prije nekoliko godina otišao je u mirovinu i na scenu se, kaže, ne namjerava vraćati.

- Ne da mi se, dosta je bilo. Ne mogu zamisliti da mi ponovno pet sati netko objašnjava smisao života, da smo jedna duša i jedno tijelo, da moramo biti grupa jednakih... Prešao sam sedamdesetu i to više ne mogu. Gluma je predivan posao, ali onog časa kada izgubiš volju, onda ostanak više nema smisla. Nisam razočaran u glumište, proveo sam divnih trenutaka, no nisam siguran bih li ponovno mogao uživati u svom poslu. Radi se o mojoj emociji - iskreno će Ljuština.

Kada bi ga netko ipak uspio nagovoriti da se vrati i ponovno zaigra, kaže, volio bi raditi "nešto nakazno ili smiješno" jer je stvarnost u kojoj živimo, "smiješna i pomalo nakazna". Zbog toga se već neko vrijeme bavi mišlju da na scenu postavi monodramu inspiriranu posljednjom knjigom Igora Mandića "Predsmrtni dnevnik". Opus Igora Mandića štuje još od mladosti, a ova mu se knjiga, kaže, čini idealnom za scensko postavljanje jer na duhovit način promišlja o starosti i smrti.

Back