Nesumnjivo Hrvati

Koriste ga Srbi iz Srbije, arhaizam.
Čestica de ("tu, eno, tamo") u rečima kao ovde, onde, gde, kude (kuda), kade (kada) nema pravi tj. originalni praslovenski jat. Uz nju se dodaje ("ka"), i dobijamo kъ-de → "ka tamo", tj. gde, a ako dodamo još jedno ka, dobijamo kъ-de → "ka gde", tj. "kuda“. Praslovenski oblik (u oba slučaja) glasi kъde, bez jata. U staroslovenskom se to piše upravo tako: къде.

Kakvi trolovi? Za razliku od tebe znam podijeliti izvore i dokaze. Ti samo svoje babu i stari narod spominješ. Svaki drugi tvoj komentar ima šovinističku uvredu u sadržaju i moderatori ti to godinama dozvoljavaju bez jednog bana. Dakle forum i moderatori su se jasno izjasnili kao šovinisti. Srećom ima bezbroj srpskih korisnika koji se ograđuju od toga iako moderatori tvoje bljuvotine jasno podržavaju.

Ti bi da je krstarica "kroatenfrei" kao što su nacisti htjeli Njemačku "judenfrei"? Zanimljivo, pravo antifašistički

Poslednja izmena od moderatora:
Kakvi trolovi? Za razliku od tebe znam podijeliti izvore i dokaze. Ti samo svoje babu i stari narod spominješ. Svaki drugi tvoj komentar ima šovinističku uvredu u sadržaju i moderatori ti to godinama dozvoljavaju bez jednog bana. Dakle forum i moderatori su se jasno izjasnili kao šovinisti. Srećom ima bezbroj srpskih korisnika koji se ograđuju od toga iako moderatori tvoje bljuvotine jasno podržavaju.

Ti bi da je krstarica "kroatenfrei" kao što su nacisti htjeli Njemačku "judenfrei"? Zanimljivo, pravo antifašistički
Ti vaši "dokazi" nisu vredni pišljiva boba, nivo Deretić i Šarić. Sve što godinama trolate ovde, ni jedan ozbiljan istoričar ne uzima za ozbiljno. I šta ja tebi, zabludeli konvertitu, imam da se pravdam. Kažem kako stari narod tako govori u mom kraju.

Ti vaši "dokazi" nisu vredni pišljiva boba, nivo Deretić i Šarić. Sve što godinama trolate ovde, ni jedan ozbiljan istoričar ne uzima za ozbiljno. I šta ja tebi, zabludeli konvertitu, imam da se pravdam. Kažem kako stari narod tako govori u mom kraju.
Trenutno su mi u opticaju ovih pet knjiga i autora i slobodno reci šta to trolamo(da dodam za neke i lažemo, krademo, mitomanimo..) i potkrijepi to nekim citatom, a isto tako možemo vidit šta kažu za vas i vaše mitove. Jesu li ovo doli ozbiljni povjesničari i ozbiljna povijesna literatura da znam oću li ih nastavit čitat ili ću se pribacit na neke druge ozbiljnije stručnjake? Jel imaš kojeg za preporučit ukoliko navedeni ne odgovaraju tvojim/vašim kriterijima?

BYZANTIUM’S BALKAN FRONTIER A Political Study of the Northern Balkans, 900 - 1204 - PAUL STEPHENSON

The Byzantine Commonwealth : eastern Europe, 500-1453 - Obolensky Dimitri

The early Slavs : culture and society in early medieval Eastern Europe - Barford, P. M.

The Slavs: their early history and civilization - Dvornik Francis

SOUTHEASTERN EUROPE IN THE MIDDLE AGES 500-1250 - FLORIN CURTA

Molim te, drži se pravilnika foruma. Nije dozvoljeno lagati i šovinistički vrijeđati druge forumaše i svije tvrdnje treba potkrijepiti dokazima/izvorima.

"Rekla mi je baba" nije validan izvor.
1762880650815.png

FDDD ja te najozbiljnije pitam da navedeš neke naše mitove pa možemo provjerit šta neki od priznatih povjesničara govore na tu temu. I slobodno nadodaj još koje ime ako ovi nisu dovoljno kvalitetni i ozbiljni. Nemoj sad bižat od rasprave kad si već načea ovu zanimnjivu temu ;)

FDDD ja te najozbiljnije pitam da navedeš neke naše mitove pa možemo provjerit šta neki od priznatih povjesničara govore na tu temu. I slobodno nadodaj još koje ime ako ovi nisu dovoljno kvalitetni i ozbiljni. Nemoj sad bižat od rasprave kad si već načea ovu zanimnjivu temu ;)

Neće ti on ništa navest. Šovinistički će te izvrijeđati uz blagoslov moderatora i to je to. Ni u jednom svom komentaru dosad nije podijelio neki izvor/dokaz za bilo koju svoju tvrdnju. Jedini izvori su mu baba i "naši stari". Doslovno je samo na forumu da krši pravila, vrijeđa i laže.

Neće ti on ništa navest. Šovinistički će te izvrijeđati uz blagoslov moderatora i to je to. Ni u jednom svom komentaru dosad nije podijelio neki izvor/dokaz za bilo koju svoju tvrdnju. Jedini izvori su mu baba i "naši stari". Doslovno je samo na forumu da krši pravila, vrijeđa i laže.
Da je bar jedini nego je velikoj većini domet neki screenshit ili članak/mapa s nekih njihovih stranica čije umotvorine i mitomanjenje ni jedan ozbiljan portal, časopis ili stranica van granica njihove države neće ni pomislit objavit.

A šta ozbiljni povjesničari i znanstvenici misle o njima i njihovoj slavnoj ranosrednjovjekovnoj državi ili društvu nek slobodno pročitaju u nekoj od navedenih knjiga. Samo moram vas odma upozorit da tu nema onih Lekijevih Kembridž mapa u kojima su granice Raške/Srbije priko "pola" Balkana ili rečenica koje govore o tome kako su svi osim Rašana ili eventulno Dukljana dio Srpske nacije ili da su toponimi po Makedoniji ili Grčkoj "srpskog" porijekla. Čisto da znate u šta se upuštate jel ;)

Пре свега хрвати су кајкавци.
А по чему је Тесла Хрват?
-По вери? Није
-По крви? Није
-По држављанству? Није
Каква хрватска домовина? Зар је то постојало тад?
smem da se nadovežem na ultra srbendu?
A ko su Čakavci :confused: ?
5ABAA3FD-55C4-4F7F-8E2C-E26A485EE20D.jpeg

Back