Nešto me zanima...

Nisam siguran da su ostali Teslini patenti sitnica... Nadam se da znas koliko se FBI zalagao posle njegove smrti da preuzme njegove papire sa patentima sto im je verovatno i poslo za rukom,jer su nakon njegove smrti i nestali!
1882.otkriva u Budimpesti obrtno magnetno polje
1882. takodje stvara u Strazburgu prvi model indukcionog motora
1884. kod Edisona usavrsava lucne lampe(koje su 1886.primenjene za osvetljenje velikih gradova) i dinamo masine
1887. patentira asinhroni motor i prenos elektricne energije
1887. takodje je patentirao generatore i transformatore visefaznih struja,indukcioni motor sa kratkim spojem i kontaktnim prstenovima
1890. radi na generatorima visokih ucestalosti, otkriva struje visokih ucestalosti i njihovo fiziolosko i svetlosno dejstvo
1891. patentira transformatore za visoke ucestalosti
1894. experimentise sa radio-prenosom
1895. proradio prvi agregat na hidrocentrali na Nijagari po Teslinom sistemu. 13.marta POZAR UNISTIO TESLINU LABORATORIJU U NJUJORKU SA SVIM RADIO APARATIMA sto mu je taj rad i mnoge druge zaustavio!!!!!!
1896. zavrsena elektrana na Nijagari i proradi prvi dalekovod do Belfasta
1897. prijavljuje patent bezicnog upravljanja na daljinu
1899.-1900. Kolorado Springs. Podiza radio stanicu od 200 kW. Salje radio-signale na daljinu i proizvodi napone od 12 000 000 volti
1909.-1922. pronalazi turbinu i prijavljuje patente za razne druge izume u oblasti masinstva
.......

Naravno da postoji jos podosta njegovih izuma(oko 1200),ali je patentirano svega 400.
On je govori da u 1000 ideja samo je jedna prava , a u 1000 pravih samo je jedna korisna i upotrbljiva sto dokazuje njegov stav prema egzaktnosti!

Nisam rekao da ne postujem Milankovica , cak je za mene negde i u rangu Tesla jer oni ne mogu da se uporede u bukvalnom smislu,jer su radili sasvim razlicite stvari...

Nadam se da je sada barem malo prikazan znacaj Teslinog stvaralastva i umstva!! :-)

Cekaj,pojasni mi ako ne razumem i ako ovo nije tacno sto cu reci:"zar pronalazak ne treba biti naucna istina da bi bio pronalazak"? Ako nije tako sta treba da bude? Trebalo bi da odgovara naucnoj istini...

Dobro,trazio sam odgovor od Pjera,ali nema veze!
Nemoj me pogresno shvatiti kako zelim toliko da preterujem sa Teslom. Znas mnogi traze idole u pevacicama,glumcima i sportistima,ali ja sam ga nasao u radu Tesle i zato sam malo indiskretan u vezi toga da je on naucnik.
Nigde neces cutu da je Tesla izumitelj kao ni pravac koji bi mogao da se nazove IZUMLJISTVO,nego cak i za takve pravce se kaze NAUKA. Mislim da i onaj koji je izumitelj je naucnik! No on nije samo stvarao projekte vec je doprineo i prosirenju teorije kod elektromagnetne indukcije!
Izvinite sto sam uporan,ali on je ipak moj idol :) !!!!!

video sam da je neko ovde pomenuo da M. Milankovic nije nista vredno uradio, moram da napomenem da je Milankovic:

- prvi srbin doktor tehnickih nauka
- osnovao kosmicku klimatologiju i uveo matematiku, fiziku i astronomiju (tj. egzaktne metode) u klimatologiju
- autor projekta apsolutne zidanice, najvece gradjevine koja se na svetu moze podignuti
- za skoro sve planete suncevog sistema izracunao temperature pre nego sto je covek poleteo u kosmos
- proucavao istroiju nauke i tehnike, popularisao nauku, proucavao nebesku maehaniku, visu matematiku i teorijsku fiziku
- autor najtacnijeg kalendara za gradjansku upoterbu
- razvijao teoriju armiranog betona
- vodio gradjevinske projekte na citavom balkanu
- ucestvovao u razvoju Beogrskog univerziteta
itd.

Back