Ja sam nesto racunao ali to zavisi od toga kako je napravljena kuca, da vise trosim leti nego zimi...
To trenutno , zato sto su cevi postalvjene plitko, izolacija je pishanje uz vetar , s tim sto zimi mogu da e obucem, a leti ne mogu vise od golog da se svucem...
Dakle to ogranicenje golo odredjuje letnju potrosnju kad se BG potrudi posteno pa mi posalje horde komaraca jer ih zabole tuki....
Da, komraci uticu na potrosnju struje posteno , bar 20% , a nek se razmisljaju ovi u EDB da li treba da preuzmu nadleznost prskanja, ja bih da sam upravnik EDB, ozbiljno kazem...
Jasno je da je ovako politicki zavisno da li ce neko da udara kontru vlasti ili nece...
Nego da vratim na struju...
Ja sam na zalost sve svoje potrosace optimizovao, to znaci da trosim sve kao da mi naplacuju svaki kilovat a ustvari potrosim manje od zelene pa najvise placam start, uglavnom placam start...
Sijalice su danas 9W sto bi znacilo da nisu problem...
Kuvanje ako je indukciono , uz najnoviju tehnologiju , koju ovde u Srbiji nemate, ali ja imam, umesto da kuvam na 1,5kw, kuvam na 200 do 400W...tako da ni to nije trosak...
Klime su pravljene da budu sami sebi isplative a ne meni isplative, pa su prejake...niti meni zimi treba klima od 3kW a cini mi se da sam imao od 5kW tacno je zagreje ceo stan za pola sata , ali sibne 5kw...tako da bih ja tu manje od 12kbtu
Takodje i leti narocito avgust mi trea odvlazavanje a sve racunam uz ovu nepostojecu izolaciju , jer trenutno kao da ne postoji...
Kompovi su mi sve gold ili bronze standard, jesta da su 1,5kw ali po racunu potrosnje se vidi da ne potrose mesecno vise od 20kw...
Sve novotarije koje bih uveo mi ne donose smanjenje struje...racuna,k jer sam u zelenom ispod osnove, tako da nema ni motiva....
Moji roditelji imaju plavu , kod njih bi imalo smisla, ali oni su anti...valjda su svi stari ljudi anti...pomalo nedokazani...ali mislim da je to laz, to je do osobe....
Ja sam pre dolaska led sijalica sam napravio led osvetljenje za sebe i za 4 meseca mi se isplatilo a jos 10 godina sam ustedeo dok nisu dosle led sijalice...
Tako i kod indukcije..mada se ipak ugreje cak i sa 200 ili 400W kad je leto narocito kad je 40C, ali vec na 30C 400W nije uopste problem kod spremanja hrane...
Klime mogu da se naprave bolje, narocito motori koje cujem preko mreze sta rade...neispravni su...valjda motor od ventilatora, nije ni on mali potrosac on je minimalno 100W, a kazu mi da ima tih ventilatora i od 1,5kW samo on trosi toliko....
Samo je glupo tako razmisljati , ovako kao ja...to nije za Srbiju , to mi pokazuju i moji roditelji i rodbina...svi su oni mahom u plavom...neki i u crvenom..I uvek su pametniji...
Dobro je sto su pristali da im instaliram italijanske folije za prozore, to je tanka folija koja je dobar termo izolator pa prozori vise ne lede i ne magle zimi, tj bukvalno je za 10C toplije, a razlog zasto su pristali je zato sto im se ne sakuplja voda od magljenja i ledjenja, jer ga nema...To je ono sto kazem, kod Srba ne treba nuditi onako kako ti razmisljas , nece to proci nego sta je njima interesantno , ko mala deca su...
Pa vecini je jos svejedno da li led ili ne led, sve dok led nije postao previse svetao pa onda daj led....