Nestanak struje i ...

Poruka
8.953
... kontrola stanovnistva, psiholoski rat, politicko kaznjavanje, politicka agitacija i crv sumnje.

Sinoc je na delu Vozdovca i Brace Jerkovic doslo do nestanka struje negde oko pola 12 uvece. Nije neobicna situacija. Ima kratkotrajnih iskljucenja. Ima kvarova. Sad kako su vrucine nije neobicno da 'izbaci osigurac' zbog preopterecenja. Nestanak struje sam po sebi iskljucuje obicno i vezu sa internetom (osim ako vam sve ne radi i na baterije). Ima i anomalija, neki su imali struju ali nisu imali internet - po svemu sudeci internet i struja im se ne napajaju sa istog mesta. Ko zivi u zgradi i ima elektronsku bravu, ako nema kljuc od ulazih vrata, moze da se desi da ne moze da udje u zgradu - ali i za to ima resenje a to je dobar komsiluk koji zaglavi vrata da se ne zatvaraju. Nestanak struje je dakle nezgodan momenat.

Naravno kad nestane struje odma pocnu pitanja 'sta se desilo?' i 'kad ce da bude struje?'

Mala digresija na Duska Radovica - jedna meni omiljena - 'Jeste li primetili da IMA struje? Cudo jedno kako se svi bune kad necega nema!'

Netanak struje u Srbiji je nekako normalan. Manje vise i svuda negde drugde po svetu. E sad dolazimo do motiva za temu

Citam neki sajt na kome se neoficijelno objavljuju informacije vezane za struju i vodu. Ne znam ko drzi sajt ali ima agilnih ljudi koji objavljuju informacije i tako citam:

1723886183358.png

i pocinje da mi radi crv sumnje.

Da li je stvarno bio kvar ili tehnicka korekcija ili nesto trece? Teorije konspiracije kao kvasac na 30 stepeni bubre i umnozavaju se. Budi se Ilija Cvorovic iz dubokog sna sa ksenofobicnim paranojama o uticaju stranih sluzbi....

Dal je psiholoski rat? Zavera? Tajna akcija na vozdovcu (ne bi bilo prvi put - kraj ima krimi istoriju)
Dal se prepucavaju politicke partije?
Kontrola stanovnistva? Kaznjavanje stanovnistva? (niste bili dobri, potrosili ste vise struje nego sto vam mi kazemo da mozete)
Uzbunjivanje stanovnistva?

U ovo moderno doba zadnje misli izlaze napred i ne retko su moguce.

Najopasniji je taj CRV SUMNJE da neka izjava mozda vazi a mozda i ne vazi.

Kakav je vas stav?

Pa u USA su jako cesti kvarovi i nestanci struje, da ne poveruje covek da se zemlja moze zvati kulturnom a da onoliko nema struje....
Tako da USA standard i EU standard su totalno razliciti po pitanju struje...

Srbija je solidna po tom pitanju , jer je SFRJ bila solidna po tom pitanju....
Ali najveci kvar u Srbiji su polako......Znaci taj pristup polako , moze sve i sutra, , nije samo srpski specijalitet , isto je i u ceskoj poljskoj, ja to ne bih znao da slucajno nisam video u prici kako im se ponasaju programeri , ista prica kao kod nas...polako , kao nista bitno , nista redudansa , nista ej mi to naplacujemo , trebalo bi da je kvar u rangu havarijskih , znaci popravka bukvalno u roku od odmah..

To se ništa ne popravlja od TITA što se tiče instalacije. Da ti kažem koliki je osigurač u trafo stanici? Veličine dečije glave. I on pregori kada se pretera sa klimama i protičnim bojlerima (18 ili 24 kw u trenutku)
Ne bih bas ni to rekao, pre jedno 6 meseci kod mene je nestala struja pola dana - razlog - doneli nam potpuno nov trafo za podstanicu - ozbiljna skalamerija - trebalo im je vremena da izvade stari, novi da ubace, namontiraju, testiraju i puste u rad - ja bio tu i pricao sa njima. Dakle nesto se i popravlja - nije bas da imamo sve stvari iz 1960 te :)
(ruku na srce ako i jeste trafo sa poceka 70tih - kad su se zidale zgrade - alal vera majstoru koji ga je napravio da izdrzi toliko dugo)

Ne bih bas ni to rekao, pre jedno 6 meseci kod mene je nestala struja pola dana - razlog - doneli nam potpuno nov trafo za podstanicu - ozbiljna skalamerija - trebalo im je vremena da izvade stari, novi da ubace, namontiraju, testiraju i puste u rad - ja bio tu i pricao sa njima. Dakle nesto se i popravlja - nije bas da imamo sve stvari iz 1960 te :)
(ruku na srce ako i jeste trafo sa poceka 70tih - kad su se zidale zgrade - alal vera majstoru koji ga je napravio da izdrzi toliko dugo)
Ma nisi pažljivo čitao napisao sam da je instalacija iz doba tita a to je bilo predimenzionirano tada ali danas teško. Usijaju se žice pod zemljom samo tako i izgori osigurač u novoj trafo stanici.

Prica se mozda, ali nije....bolje bi bilo da narod pogleda svoje klime jer ima onih koje boli dupe da li mu varnici klima i talasa mrezu , plus trosi i njemu vise....
Vidi da je neki lokalni kvar, mi znamo ovde u komsiluku kad je nasa podstanica. Ovo je bilo nesto malo vece, i niko nije prijavio neku ekipu da je dosla. Znaci teledirigovano. A to su potvrdile potvrdile poruke da nece biti brzo otklonjeno. Znaci neko je nesto znao i obavesten je - vazno je i da napomenem da ovde kod mene ima ljudi koji rade za EDB pa zovu svoje kolege da saznaju sta je. To je ipak malo razlicito od toga kad se stanovnistvo raspituje.

Poruka je bila prvo - nece biti do ujutro. (Znaci, znaju zasto)
A onda da i nije bio kvar (ovde krece crv sumnje)

dakle pitanje je 'zasto'?

Evo ja sad cepam 3 kilovata klime za stan 24h odem da se tušnem bojler povuče 20 kw.

Zimi upalim ta peći (trofazno) noću i odem da spavam. To ti je po 800-1 kw po fazi. Sve ostalo pogasim legnem.

A gde je tu daljinsko grejanje ne trošim struju uopšte. Ali leti 2-3 kw non stop.

Ma nisi pažljivo čitao napisao sam da je instalacija iz doba tita a to je bilo predimenzionirano tada ali danas teško. Usijaju se žice pod zemljom samo tako i izgori osigurač u novoj trafo stanici.
jeste, samo u doba tita si kuvao kafu na resou od barem 1000W (s obzirom koliko se usija) iznad tebe je sijala sijalica od 100W i zica bila 2.5 kvadrata zbog starih sporeta, a sad koristis indukcionu i punis mobilni, svuda su ti LED sijalice - sve zajedno 2000W - nece da bude - u nove stanove se ne ugradjuju vece zice nego manje jer se zna da su mnogi uredjaji efikasniji energetski.

jeste, samo u doba tita si kuvao kafu na resou od barem 1000W (s obzirom koliko se usija) iznad tebe je sijala sijalica od 100W i zica bila 2.5 kvadrata zbog starih sporeta, a sad koristis indukcionu i punis mobilni, svuda su ti LED sijalice - sve zajedno 2000W - nece da bude - u nove stanove se ne ugradjuju vece zice nego manje jer se zna da su mnogi uredjaji efikasniji energetski.
U titovo vreme žica za sijalicu je bila 1,5 kvadrata a u doba kraljevine 1 kvadrat :)

Sijalice su nebitni potrošači u celoj priči gutači su šporeti, bojleri, ta peći i ništa više.

A što se tiče žica tu si u krivom. Za kuhinju se vuče 4 kvadrata a za protočni i 6 kvadrata.

Šporet ti je ovako: ploča se spaja dvofazno ili trofazno kako koja može i monofazno ako imaš 4 kvadrata žice. Svaka ringla vuče 1-2 kw zavisi od veličine.

Rerna je monofazna i vuče 2 kw ili 4. Kako koja. Bojler 1-2 kw protočni 18-24 kw ta peć 1,5-4,5 kw.

U titovo vreme žica za sijalicu je bila 1,5 kvadrata a u doba kraljevine 1 kvadrat :)

Sijalice su nebitni potrošači u celoj priči gutači su šporeti, bojleri, ta peći i ništa više.
SAD sijalice nisu potrosaci jer su reda velicine 10W potrosnje.
Nekad, u Titovo vreme su bile lampe, lusteri, sijalice u kuhinji spajzu, po hodnicima - nek bude svaka u proseku 100 w, 5 sijalica 500w 10 sijalica kilovat - zato su zice bile deblje.

Back