Nespojivost nacionalnih mentaliteta

Razlike su stvarne samo ukoliko ljudi u njih veruju, zalivaju ih i gaje generacijama. Naravno da Srbin ne nosi pašku nošnju niti zna tekstove Matanovića napamet. To uopšte nije pitanje, i to nije ono što čini suštinsku razliku. Ljudi se identifikuju s različitim folklorima, mitovima i pričama - i to postane "nepomirljivo" samo zato što ljudi nauče da ga vide takvim.

Jezik? To je presmešna priča. Moje dete nije nikakvih kontakata imalo sa "hrvatskim jezikom" do neke svoje sedme-osme godine, kada sam mu pustio crtani film koji sam ja voleo kao dete - "Čudesna šuma". Čist "hrvatski jezik." Šta misliš, da li me dete pitalo koji je to čudan jezik ili je pogledalo crtani sa zanimanjem od početka do kraja? Na kraju me pitala za jednu jedinu reč koju nije shvatila iz konteksta, zaboravio sam koju. Da li bi bilo isto da sam pustio ruski, kineski ili bugarski crtać... pa sumnjam. Ipak je ovo bio u pitanju "naš jezik". Ništa nije ni prim(ij)etila.

Dalje, da se razumemo - ne tvrdim ja da identiteti ne postoje, već tvrdim da su oni nasumični proizvodi ljudske kulture, a ne prirodni zakoni. Kad kažeš "to nije patologija", slažem se - osim kad se oko tih priča poteže puška. Onda postane patologija, a dešavalo se, znaš i sam. Na Balkanu kako istorija pokazuje te folklorne razlike i mitovi su redovno bili povod za krvoproliće među ljudima koji se bez prevodioca savršeno razumeju i koji bi se, da nije tog kulturnog programa, najnormalnije ženili i kumili.

Meni je to fascinantno i tragično u isto vreme, ali dobro, svako bira svoj narativ.

Ono što je moja poenta sa kojom ti možeš i ne moraš da se složiš - bliža su u svakom smislu dvojica programera iz Beograda i Zagreba, nego neki zagrebački programer i neki bauštelac iz Vinkovaca. Po svemu. Ovih prvih dvojica će se odmah skužiti, imaće zajedničke teme za razgovor, neće imati nikakvih problema zahvaljujući (verovatno) sličnom obrazovanju, sličnom društvenom statusu, sličnim nazorima.

Društvo je segmentirano mnogo više na taj način nego po geografskim odrednicama koje su osnova tih linija podele u koje očigledno veruješ.

Meni tvoje rezoniranje izgleda naivno idealistički i pojednostavljeno.
I onda guraš pod tepih što ti ne ide u priču, možda automatski, te uzimaš prispodobe i asocijativno ih lijepiš oko svojih stajališta

1. htio ili ne htio, za tebe je nacionalni identitet nešto patološki ili bar možnosno/potencijalno zloćudno, te izraz primitivizma. U svakom slučaju ništa, filozofski rečeno, "nužno". Složio bih se da nije nužno jer stare etnije kao Velšani ili Provansalci nisu postali nacije, no kad se postane, a što je historijski proces- onda su tu. Nacije će sve nestati, njekad u budućnosti, kao i homo sapiens sapiens- no to je spekulacije i za znanstvenu fantastiku i ne tiče nas se ovdje i sad. Nacija je zreo narod, a kad dođe do tog stupnja, onda je organski nešto- za razliku od navijača u sportu ili uposlenika u korporacijama koji to nsu. Moderna nacija zapadnoga tipa je primarna lojalnost, kolektivna.

2. oko jezika se nema što pisati, ne vidim da se ima što dodati. Ukratko- to su (h. i s.): a) kao dijalekatski sustavi, različiti, 2. kao standardni jezici, skoro jedan jezik komunikacijski i temeljnogramatički, a dva standardizacijski i kulturnopovijesno identitetski. Ne da se napisati suvisla povijest, ni vanjska (gramatika), ni unutarnja (kultura, leksik, identitet,..) ako ih se tretira kao jedan jezik. Tu se slažem s Matasovićem (iako ne s pojmom srednjojužnoslavenski): https://hrcak.srce.hr/file/198263
Slažem se pak s Kapovićem da je srednjojužnoslavenski, gramatički, zališan:

3. tvoje insistiranje na malim razlikama mi nije uvjerljivo.Na genetskoj razini muškarci i žene se razlikuju oko 1%, pa nitko normalan ne tvrdi da su isto.

Zaključno, ne vidim da se ima što dodati.

Poslednja izmena:
Hrvatski nacionalizam je skopčan sa šansonama, europskim vrijednostima, Oliverom Dragojevićem, Krležom, obrazovanim jezuitima i franjevcima, a srpski asocira na vile, opanke, karijes, pivski zadah (i stomak), kamu i kokardu.

Jasno je ko je tu gore prošao.
Ovo bi se moglo posmatrati i kao šovinizam. Ja hrvatski nacionalizam vidim kao neke zadrigle dežmekaste likove koji se povrede kada lome natpise na ćirilici i plaču od besa,a srpski kao nešto što neguje različitosti u svojoj domovini. Tako u mom gradu imaš nazive ulica i institucija na više jezika, pa i na hrvatskom. Svako ko bi poleteo na takav natpis bi bio ovde tretiran kao divljak i anti-patriota, jer kvari nešto po čemu se Srbija prepoznaje

Ovo bi se moglo posmatrati i kao šovinizam. Ja hrvatski nacionalizam vidim kao neke zadrigle dežmekaste likove koji se povrede kada lome natpise na ćirilici i plaču od besa,a srpski kao nešto što neguje različitosti u svojoj domovini. Tako u mom gradu imaš nazive ulica i institucija na više jezika, pa i na hrvatskom. Svako ko bi poleteo na takav natpis bi bio ovde tretiran kao divljak i anti-patriota, jer kvari nešto po čemu se Srbija prepoznaje
Imaš i u Hrvatskoj gomilu gradova s višejezičnim natpisima na talijanskom, njemačkom, mađarskom. A srpski je posebana priča, ljudi su malo alergični na ćirilicu i Srbe. Ipak su Srbi popalili i porušili trećinu države jel.

Imaš i u Hrvatskoj gomilu gradova s višejezičnim natpisima na talijanskom, njemačkom, mađarskom. A srpski je posebana priča, ljudi su malo alergični na ćirilicu i Srbe. Ipak su Srbi popalili i porušili trećinu države jel.
Vidi, nekada je i u Novom Sadu bila novosadska racija, gde su mađarski nacisti bacali Srbe i Jevreje pod led u Dunav. Postoji i obeležje tog mesta. No, bez obzira na to, natpisi na mađarskom nam ne smetaju. Mađari u Srbiji su vredni građani ove zemlje i ima ih dovoljno da imaju prava na svoj jezik, pismo, natpise, obeležja...Uostalom, beše jedan EXIT ovde, gde smo imali dosta gostiju iz Hrvatske , za vreme nekog fudbalskog takmičenja. Oni su , isprva bojažljivo, a zatim slobodno, nosili dresove svojih reprezentativaca i isticali svoje zastave na festivalu. Ništa im nije falilo. Otišli su zadovoljno odavde. Zaboravih koja godina je to bila. Znam samo da je bilo nakon 2018...

Zašto onda u vreme SFRJ nije bilo srpskog jezika i ćiriličkog pisma u javnom prostoru u NR- SR Hrvatskoj ?

nije li SNS menjao te nazive ulica, pa sad više nije zagrebačka nego Cara Dušana Bogumiloubice

Vidi, nekada je i u Novom Sadu bila novosadska racija, gde su mađarski nacisti bacali Srbe i Jevreje pod led u Dunav. Postoji i obeležje tog mesta. No, bez obzira na to, natpisi na mađarskom nam ne smetaju. Mađari u Srbiji su vredni građani ove zemlje i ima ih dovoljno da imaju prava na svoj jezik, pismo, natpise, obeležja...Uostalom, beše jedan EXIT ovde, gde smo imali dosta gostiju iz Hrvatske , za vreme nekog fudbalskog takmičenja. Oni su , isprva bojažljivo, a zatim slobodno, nosili dresove svojih reprezentativaca i isticali svoje zastave na festivalu. Ništa im nije falilo. Otišli su zadovoljno odavde. Zaboravih koja godina je to bila. Znam samo da je bilo nakon 2018...
Polako, treba proći jedno 5-6 generacija prije nego se stanje dovoljno unormali da Srbin može u Hrvatsku u srpskom dresu.

nije li SNS menjao te nazive ulica, pa sad više nije zagrebačka nego Cara Dušana Bogumiloubice
Ne znam. Znam da kod mene imaš višejezične natpise na nstitucijama i razne nazive ulica. Nešto što je u Hrvatskoj nepojmljivo. Lik u Hrvatskoj razbije ćirilični natpis i povredi se i onda krvav plače. No mi smo svi sistem spojenih sudova. Za 30 godina će i oni imati naš nivo i kulturu

Ne znam. Znam da kod mene imaš višejezične natpise na nstitucijama i razne nazive ulica. Nešto što je u Hrvatskoj nepojmljivo. Lik u Hrvatskoj razbije ćirilični natpis i povredi se i onda krvav plače. No mi smo svi sistem spojenih sudova. Za 30 godina će i oni imati naš nivo i kulturu
Znači da će za 30 godina biti gori nego sad?

Fora je da Hrvati imaju politički pluralitet, predsednika iz jedne stranke, premijera iz druge, gradonačelnika Zagreba iz treće. U Srbiji je to nezamislivo, mi smo u vlasti kartela i tako se i ponašamo. Jednostavno, nemamo pravo da bilo koga kritikujemo dok smo pod čizmom mafijaškog režima. S druge strane, naši ljudi tamo idu u Hrvatsku more, odlaze da rade po kruzerima i ništa im se ne dogodi. Svuda imaš tih izuzetaka koje pominješ.

Znači da će za 30 godina biti gori nego sad?

Fora je da Hrvati imaju politički pluralitet, predsednika iz jedne stranke, premijera iz druge, gradonačelnika Zagreba iz treće. U Srbiji je to nezamislivo, mi smo u vlasti kartela i tako se i ponašamo. Jednostavno, nemamo pravo da bilo koga kritikujemo dok smo pod čizmom mafijaškog režima. S druge strane, naši ljudi tamo idu u Hrvatsku more, odlaze da rade po kruzerima i ništa im se ne dogodi. Svuda imaš tih izuzetaka koje pominješ.
Njihov politički sistem je odavno prevazišao naš, kartelski, kriminalni i autokratski. Tu nemamo o čemu da raspravljamo. Njihova kupovna moć je iznad naše. Plate su veće. Naši ljudi zbog toga idu tamo da rade. To niko ne spori. Hrvati koji dolaze da rade u Srbiju dolaze na ozbiljnije pozicije i veće plate: Imao sam i imam par dobrih kolega odatle. No, to proseravanje o kulurološkoj uzvišenosti koju si pominjao je samo to - proseravanje. Mislim da je tu Srbija (bez obzira na vlast i posmatrana kroz pojedince) daleko ispred Hrvatske. Za 20-30 godina će cela Hrvatska biti na nivou mog grada. Potrebne su nove generacije koje ne pamte ratna dešavanja niti ima ko da im to prenese. Tada će biti na nivou nas koji sve to pamtimo, ali smo i dalje ljudi

Njihov politički sistem je odavno prevazišao naš, kartelski, kriminalni i autokratski. Tu nemamo o čemu da raspravljamo. Njihova kupovna moć je iznad naše. Plate su veće. Naši ljudi zbog toga idu tamo da rade. To niko ne spori. Hrvati koji dolaze da rade u Srbiju dolaze na ozbiljnije pozicije i veće plate: Imao sam i imam par dobrih kolega odatle. No, to proseravanje o kulurološkoj uzvišenosti koju si pominjao je samo to - proseravanje. Mislim da je tu Srbija (bez obzira na vlast i posmatrana kroz pojedince) daleko ispred Hrvatske. Za 20-30 godina će cela Hrvatska biti na nivou mog grada. Potrebne su nove generacije koje ne pamte ratna dešavanja niti ima ko da im to prenese. Tada će biti na nivou nas koji sve to pamtimo, ali smo i dalje ljudi
Pobrojao si sve njihove prednosti u odnosu na nas i na kraju zaključio da smo mi ipak daleko ispred. Ne znam, ne pije mi to vodu.

Kad pričamo o kulturološkoj razlici onda mislimo na sve one europske pokrete od renesanse nadalje, koji su zaobišli Srbiju koja je tada bila pod turskom okupacijom, a u kojima je Hrvatska igrala zapaženu ulogu, sve pod utjecajem Talijana, Mađara i Nijemaca.

Kad pričamo o kulturološkoj razlici onda mislimo na sve one europske pokrete od renesanse nadalje, koji su zaobišli Srbiju koja je tada bila pod turskom okupacijom.
Da. To beše naš veliki problem iznet pred britanskom krunom za vreme dinastije Obrenovića.Bukvalno su se naše vlasti žalile na to da smo propustili nove filozofske pravce pod okupacijom , kao i to da smo nekada sa njima imali isti broj stanovnika, a da nas je u tom momentu bilo 5 puta manje što beše posledica okupacije. To je izrečeno iz razloga što je njihova kruna bila nezadovoljna našim ustankom protiv njih,smatrajući da time ugoražavamo neke međunarodne (kolonijalne) poretke, te da to naše može izazvati i želju drugih da se oslobode. No to je prošlost. Ja pišem, o onome što imamo danas. Kada prosečan Hrvat izađe iz tog svog učenja o kulturološkoj nadmenosti i poseti nas, uglavnom biva oduševljen onim što mi nudimo. Tu pada svaka ideja u uvodnom postu u vodu

To jeste,a zapravo istina da hrvati ne postoje bez Srba.Raspali biste se posle dva meseca kad ne bi bilo imaginarne pretnje Srbije
Klasika.. "Hrvati ne postoje bez Srba", stara mantra za utjehu kad ti povijest ne ide niz dlaku.

Zamisli si to, država članica EU i NATO-a, s vlastitim jezikom, identitetom, sportskim uspjesima, diplomacijom, ekonomijom, putovnicom koja nešto vrijedi… i sve to "ne postoji"? A vi s druge strane imate… čekaj… čekaj… još čekate. Kosovo? Čekate. EU? Čekate. Sankcije? Imate. Snove o raspadu Hrvatske? To vam je osnovna industrija, zajedno s nostalgičnim YouTube dokumentarcima i praznim parolama.

Ima nešto stvarno tragi-komično u tome da netko kaže "vi ne postojite bez nas", dok istovremeno ne može proći dan bez spominjanja Hrvatske. Doslovno živite za to. Kad Hrvatska kišne, pola foruma vam navuče kabanicu.

Znaš što je prava istina? Ne trebaju nama Srbi da postojimo, ali vama trebaju Hrvati da ne mislite o vlastitim problemima.

Objektivno gledano, da i vi i mi nismo tamo radili zločine i masakre, možda bi ovo držali vodu.. ovako, teško da će ikada doći do toga da svi budu ravnopravni.
Uostalom, RS drži pola države, a Srba nema ni 50%, je li i to fer?

Apsolutno sam protiv dominacije Bošnjaka, ali nažalost za Bosnu, nema pravog rješenja, i to nije iz razloga koje ti spominješ, već zato što je mentalitet takav kakav je.
Postoji resenje i Zapad ga je napravio sa prinudnim Upravnikom.

Samo bi budala sa polugama moci dozvolila da mu se dva puta desi isti kiks.

Klasika.. "Hrvati ne postoje bez Srba", stara mantra za utjehu kad ti povijest ne ide niz dlaku.

Zamisli si to, država članica EU i NATO-a, s vlastitim jezikom, identitetom, sportskim uspjesima, diplomacijom, ekonomijom, putovnicom koja nešto vrijedi… i sve to "ne postoji"? A vi s druge strane imate… čekaj… čekaj… još čekate. Kosovo? Čekate. EU? Čekate. Sankcije? Imate. Snove o raspadu Hrvatske? To vam je osnovna industrija, zajedno s nostalgičnim YouTube dokumentarcima i praznim parolama.

Ima nešto stvarno tragi-komično u tome da netko kaže "vi ne postojite bez nas", dok istovremeno ne može proći dan bez spominjanja Hrvatske. Doslovno živite za to. Kad Hrvatska kišne, pola foruma vam navuče kabanicu.

Znaš što je prava istina? Ne trebaju nama Srbi da postojimo, ali vama trebaju Hrvati da ne mislite o vlastitim problemima.
Tebi je svejedno,jer si su te zapadni gospodari prevarili da smisao postojanja nalazi u prostoru,pa je tako dve dozvoljeno kako bi se u tom prostoru snasao.Najbitniji je pun frizider i ujutru kad krenes na posao da nadjes prvi wc gde ces da se ispraznis,a vikendom negde napijes i pobegnes od besmisla u kojem zivis.Tako da te gluposti: Nato,Eu,zivotni standard mozes pricati Natasi Kandic i Canku...kod duhovnih ljudi to ne prolazi :mazi:

Tebi je svejedno,jer si su te zapadni gospodari prevarili da smisao postojanja nalazi u prostoru,pa je tako dve dozvoljeno kako bi se u tom prostoru snasao.Najbitniji je pun frizider i ujutru kad krenes na posao da nadjes prvi wc gde ces da se ispraznis,a vikendom negde napijes i pobegnes od besmisla u kojem zivis.Tako da te gluposti: Nato,Eu,zivotni standard mozes pricati Natasi Kandic i Canku...kod duhovnih ljudi to ne prolazi :mazi:
Ajde ne prosipaj filozofiju kad ti ni logika ni činjenice nisu jača strana. Kad ostaneš bez argumenata, kreneš s bajkama o “prevarama Zapada” i “besmislu života”, kao da je normalan život, posao, sigurnost, putovanja nešto čega se treba sramiti.

Dok ti kenjaš po EU i NATO-u, ljudi tamo imaju plaće, slobodu i putovnicu s kojim mogu otići bilo gdje. Vi imate čekanje. Čekate Kosovo, čekate EU, čekate boljitak, i sve što stiže je nova sezona političkog cirkusa i novo poniženje pred svijetom, i naravno novi val Srba koji trči u Hrvatsku da zaradi s obzirom da u tvojoj "Švicarskoj" ne mogu.

I još mi prodaješ mudrost o prostoru, a tvoj prostor je toliko nesređen da pola mladih bježi čim navrši 18. Nama gospodari možda i postoje, ali bar imamo red, standard i državu koja nešto znači. Vi imate YouTube kompilacije iz ’95. i snove o tuđem porazu jer vlastitih pobjeda nemate.

Znaš što boli? To što vi Hrvate spominjete više nego vlastite ministre. Vi bez nas ne možete dan, a mi bez vas, evo, već 30 godina ide nam sasvim fino.

Ajde ne prosipaj filozofiju kad ti ni logika ni činjenice nisu jača strana. Kad ostaneš bez argumenata, kreneš s bajkama o “prevarama Zapada” i “besmislu života”, kao da je normalan život, posao, sigurnost, putovanja nešto čega se treba sramiti.

Dok ti kenjaš po EU i NATO-u, ljudi tamo imaju plaće, slobodu i putovnicu s kojim mogu otići bilo gdje. Vi imate čekanje. Čekate Kosovo, čekate EU, čekate boljitak, i sve što stiže je nova sezona političkog cirkusa i novo poniženje pred svijetom, i naravno novi val Srba koji trči u Hrvatsku da zaradi s obzirom da u tvojoj "Švicarskoj" ne mogu.

I još mi prodaješ mudrost o prostoru, a tvoj prostor je toliko nesređen da pola mladih bježi čim navrši 18. Nama gospodari možda i postoje, ali bar imamo red, standard i državu koja nešto znači. Vi imate YouTube kompilacije iz ’95. i snove o tuđem porazu jer vlastitih pobjeda nemate.

Znaš što boli? To što vi Hrvate spominjete više nego vlastite ministre. Vi bez nas ne možete dan, a mi bez vas, evo, već 30 godina ide nam sasvim fino.
Takav nam je horoskop,iako u horoskop ne verujem,da budemo sluge,ali unutrasnji svet nam je slobodan i neogranicen,to bi trebalo i za tebe da vazi,ali si prelescen od strane gospodara.Hrvati nemaju identitet niti im mozes naci tacku u kojoj ces ih opisati kao jedan organizam,nista,osim sad ovog poslednjeg dogovorenog rata,sto znaci da nestankom Srba,nestajete i vi sa pozornice

Takav nam je horoskop,iako u horoskop ne verujem,da budemo sluge,ali unutrasnji svet nam je slobodan i neogranicen,to bi trebalo i za tebe da vazi,ali si prelescen od strane gospodara.Hrvati nemaju identitet niti im mozes naci tacku u kojoj ces ih opisati kao jedan organizam,nista,osim sad ovog poslednjeg dogovorenog rata,sto znaci da nestankom Srba,nestajete i vi sa pozornice
Kad ti “unutarnji svet” postane jedini prostor u kojem se osjećate slobodno, to više nije duhovnost, to je eskapizam. I to onaj jadni, gdje umjesto da rješavaš probleme, pričaš bajke o slobodi koju “nosiš u sebi”, dok te realnost šamara svakim popisom stanovništva, svakim europskim summitom i svakim praznim selom koje ostaje bez mladih.

Kažeš da Hrvati nemaju identitet? E pa zamisli si narod koji “nema identitet”, a ima svoju državu, vojsku, valutu, diplomaciju, svjetske sportaše, članstvo u EU i NATO-u, i putovnicu koji vrijedi više nego vaši prazni mitovi zajedno. A vi? Vi imate uvjerenje da ako nestanemo mi, vama će konačno svanuti. E pa loša vijest, mi ne nestajemo, ali vam zato sunce već jako dugo ne izlazi.

Ne, vi bez nas ne postojite, jer bez Hrvatske biste morali pogledat vlastiti jad u oči. A to je najteži pogled od svih.

Nigde ne postoji taj natpis osim u četničkoj mitologiji.
Evo još jednog natpisa iz četničke mitologije ;
cetni-ki.png

Neki četnici se se žale kako su ih poubijali hrvati .

Back