Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam bezbroj puta pokušao da ostavim, ali uglavnom na suvo, bez ikakvih tableta drugih alternativa. Mislim da ne moze svako da ostavi kad hoće, smatram da je potrebno vreme da sazri zelja za ostavljanjem pa tek onda da ih ostaviš, sto kod mene nije bio slučaj, a ne kao ja da ih ostavljaš i da im se vraćaš bezbroj puta, samo nanosis štetu svom organizmu.

Sa ovim se slazem totalno!

Meni je pre dva dana bilo godinu dana kako ne pusim i nekako vec poslednjih sest meseci ni najmanja kriza, ni misao da bih mogla da upalim, kao da sam celog zivota nepusac. :srecna:
Sto ne znaci da ce tako i ostati, narocito u slucaju nekih nepredvidjenih okolnosti ili jaceg stresa, ali mnogo mi je lakse nego prosli put kad sam ostavljala cigarete, pa dozvoljavala sebi da u trenucima krize, na otprilike tri meseca, upalim cigaretu i kad mi ne prija brze-bolje ugasim, mirna do sledece krize dok u jednoj od narednih kriza na kraju nisam savladala taj pocetni osecaj neprijatnosti i ponovo propusila. Tek sad shvatam da sam paleci i povlaceci samo dva-tri dima odrzavala stalnu psihicku zavisnost, iako mi se cinilo da to nije nista i da mi, naprotiv, taj metod pomaze u savladjivanju kriza.
Podrska svima koji ostavljaju cigarete! Vise para u novcaniku, bolje psihofizicko stanje, manje nerviranja zbog stalnih poskupljenja, doduse i vise kilograma u mom slucaju... :sad2: Ali nema veze, ako sam manjie jela zato sto sam konstantno bila blago zatrovana, pa imala odbojnost prema hrani, onda je bolje ovako. :)

Na svoj 17. dan bez duvanskog dima,kopiram jedan zanimljiv tekst.:rtfm:

Pušači dobiju sedam kilograma zbog bakterija u crevima!

Promena u crevnoj flori, odnosno naseljavanje „efikasnijih“ bakterija, uzrok je naglog porasta količine telesnih masti

CIRIH - Istina je - ko ostavi cigarete, ugojiće se, čak i ukoliko jede isto kao pre!
Švajcarski naučnici otkrili su da čak 80 odsto ljudi koji ostave pušenje u roku od samo nekoliko meseci dobiju u proseku sedam kilograma, i to uglavnom sala! Švajcarci s Univerziteta u Cirihu otkrili su i da se gojenje dešava čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane koju su jeli dok su pušili. Ta nelogičnost naterala ih je da postave pitanje kako se to dešava.

Nove bakterije

Odgovor su našli - u crevima. Naime, kad čovek prestane da puši, menja se sastav crevne flore. Mesto bakterija iz roda Firmicutes i Actinobacteria u crevima zauzimaju daleko efikasniji prerađivači hrane iz tipova Proteobacteria i Bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskorišćenosti hranljivih materija, a samim tim i do gojenja.

Profesor Gerhard Rogler, vođa tima Univerziteta u Cirihu, identifikovao je tu promenu kao uzrok naglog gojenja i potvrdio da bakterije Proteobacteria i Bacteroides dominiraju u crevima gotovo svih gojaznih ljudi.
- Nova crevna flora, koja se u većini slučajeva formira posle prestanka korišćenja cigareta, mnogo efikasnije koristi energiju koja postoji u hrani koju jedemo - kaže Rogler.

Efikasnije

Posle identifikacije problema, pojavile su se i prve naznake rešenja. Istraživači s Univerziteta u Bafalu pokazali su da je promena načina ishrane posle prestanka pušenja možda način da se odloži ili spreči radikalna promena sastava crevne flore. Njihova istraživanja pokazala su da kod pušača koji odmah po prestanku korišćenja cigareta pređu na ishranu bogatu povrćem i voćem postoji veća šansa da raspored bakterija koje pomažu pri varenju ostane približno isti.

Praktičan savet za sve one koji ostavljaju pušenje - svakako ostavite cigarete, a ukoliko se plašite da ćete se ugojiti, jedite više voća i povrća!

uskoro će 7 meseci kako sam prestala, pušila sam 6 godina i nisam prestajala do sada...
mislila sam da će biti mnogo teže, ali uopšte nemam potrebu, ponovo sam razvila odbojnost prema cigaretama i duvanskom dimu :)

Bravo za 7 meseci! Dobro je da si prestala na vreme haha... Svaka cast! :klap:
Ja sam izgleda ovde izrod haha... Imala sam visak kilograma dok sam pusila, a sada nikad bolja linija haha... Kod mene je izgleda sve nesto obrnuto!?

Promena u crevnoj flori, odnosno naseljavanje „efikasnijih“ bakterija, uzrok je naglog porasta količine telesnih masti

CIRIH - Istina je - ko ostavi cigarete, ugojiće se, čak i ukoliko jede isto kao pre!
Švajcarski naučnici otkrili su da čak 80 odsto ljudi koji ostave pušenje u roku od samo nekoliko meseci dobiju u proseku sedam kilograma, i to uglavnom sala! Švajcarci s Univerziteta u Cirihu otkrili su i da se gojenje dešava čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane koju su jeli dok su pušili. Ta nelogičnost naterala ih je da postave pitanje kako se to dešava.

Nove bakterije

Odgovor su našli - u crevima. Naime, kad čovek prestane da puši, menja se sastav crevne flore. Mesto bakterija iz roda Firmicutes i Actinobacteria u crevima zauzimaju daleko efikasniji prerađivači hrane iz tipova Proteobacteria i Bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskorišćenosti hranljivih materija, a samim tim i do gojenja.

Profesor Gerhard Rogler, vođa tima Univerziteta u Cirihu, identifikovao je tu promenu kao uzrok naglog gojenja i potvrdio da bakterije Proteobacteria i Bacteroides dominiraju u crevima gotovo svih gojaznih ljudi.
- Nova crevna flora, koja se u većini slučajeva formira posle prestanka korišćenja cigareta, mnogo efikasnije koristi energiju koja postoji u hrani koju jedemo - kaže Rogler.

Efikasnije

Posle identifikacije problema, pojavile su se i prve naznake rešenja. Istraživači s Univerziteta u Bafalu pokazali su da je promena načina ishrane posle prestanka pušenja možda način da se odloži ili spreči radikalna promena sastava crevne flore. Njihova istraživanja pokazala su da kod pušača koji odmah po prestanku korišćenja cigareta pređu na ishranu bogatu povrćem i voćem postoji veća šansa da raspored bakterija koje pomažu pri varenju ostane približno isti.

Praktičan savet za sve one koji ostavljaju pušenje - svakako ostavite cigarete, a ukoliko se plašite da ćete se ugojiti, jedite više voća i povrća!

Možeš li da navedeš i izvor ovog teksta?

Poslednja izmena:
evo i mene
taacno 2 needelje bez cigarete
jupiiii
kriza prosla vrtoglavice i ostalo
nemam neku zelju za cigarom skoro pa nikakvu
pogotovo kada neko pusi u mom prisustvu ni neprimetim cigaretu i dim a nijednog momenta me neprivuce
nisam znala da sam ovakv karakter mislilla sam da ce mi biti mnogo teze
bas sam ponosna na svoju glavu :zcepanje: znate zbog one izreke sve ide iz glave :D

Tacno 5 meseci bez cigareta!!Idemo dalje!!

Opa, pa svaka cast!!!:super:

- - - - - - - - - -

evo i mene
taacno 2 needelje bez cigarete
jupiiii
kriza prosla vrtoglavice i ostalo
nemam neku zelju za cigarom skoro pa nikakvu
pogotovo kada neko pusi u mom prisustvu ni neprimetim cigaretu i dim a nijednog momenta me neprivuce
nisam znala da sam ovakv karakter mislilla sam da ce mi biti mnogo teze
bas sam ponosna na svoju glavu :zcepanje: znate zbog one izreke sve ide iz glave :D

Bravo Grudvo i treba da budes ponosna, nije ostavljanje cigareta mala stvar!!!!:klap:

Nove bakterije

Efikasnije

Ovo je cela istina, potvrdio mi je jedan doktor, a i posto ja imam problem bas ovakav, ja sam se raspitivala na sve strane, posebno kod ljudi koji su dugo pusili pa ostavili i svi su se ugojili, naduli i sl, a jeli su isto ili za nijansu vise....Ja sam se za mesec dana ugojila 5 kila, sto je za mene fizicki ranije bilo nemoguce da se ugojim toliko za tako kratko vreme....neko ce reci da sam jela, jesam priznajem, ali ne u tolikoj meri, da se ugojim za kratko vreme toliko, i jos da se osecam nateceno i kao trudan mis....Sve u svemu evo vec 15 dana ne veceravam, ne jedem nista slatko, a uvecala sam kilazu jos za pola kila...znaci jako sam nesrecna i ne znam vise sta da radim, da dodam jos da mi je stomak uzasno naduven i sve u svemu osecam e nekako nesrecno i oteceno.....mislim da je sve to zbog stresa jer sam ja dve trecine zivota pusac, onaj najgori, valjda se organizam navikao na dim, pa sad tako reaguje usled stresa, kako god nije mi lako.....

Ovo je cela istina, potvrdio mi je jedan doktor, a i posto ja imam problem bas ovakav, ja sam se raspitivala na sve strane, posebno kod ljudi koji su dugo pusili pa ostavili i svi su se ugojili, naduli i sl, a jeli su isto ili za nijansu vise....Ja sam se za mesec dana ugojila 5 kila, sto je za mene fizicki ranije bilo nemoguce da se ugojim toliko za tako kratko vreme....neko ce reci da sam jela, jesam priznajem, ali ne u tolikoj meri, da se ugojim za kratko vreme toliko, i jos da se osecam nateceno i kao trudan mis....Sve u svemu evo vec 15 dana ne veceravam, ne jedem nista slatko, a uvecala sam kilazu jos za pola kila...znaci jako sam nesrecna i ne znam vise sta da radim, da dodam jos da mi je stomak uzasno naduven i sve u svemu osecam e nekako nesrecno i oteceno.....mislim da je sve to zbog stresa jer sam ja dve trecine zivota pusac, onaj najgori, valjda se organizam navikao na dim, pa sad tako reaguje usled stresa, kako god nije mi lako.....

Fora je da vratis metabolizam u normalu. Obavezan doruchak pre 10 sati, manji a cheshchi obroci u isto vreme, dva sata pre spavanja ne jesti nista, konzumiranje chaja od kukuruzne svile i chaj od pershuna radi regulisanja nakupljene vode. Hrana sa puno vlakana, voche i povrche, manji unos mesa (taman ide post) Ako mozesh da izbegnesh shecher, redovna stolica (klistir je chudo) i naravno kretanje. Da ti se ne nakupi vise nego shto mozesh da podnesesh. Eto ga novi cilj, vrachanje organizma u normalu!

http://www.sparkpeople.com/
preporuchujem sajt iz sve snage, za sve koji zele da oslabe ili se ugoje ili da uvedu zdrav nachin zivota. Deluje komplikovano ali se brzo udje u shtos. Sajt nudi alatke za rachunanje kalorija, fitnes minuta, dnevnik ishrane, plan ishrane, obrachun idealne tezine i idealnog tempa mrshavljenja, puno recepata i korisnih chlanaka. Sve podatke sam uporedila sa preporukom nutricioniste sa VMA kog koje sam ishla i potpuno se podudaraju, tako da mi je to ulilo poverenje.

Poslednja izmena:
Pipi, hvala ti puno na korisnim savetima, nadam se da ce se sve vremenom sredti, mada cu nesto od ovoga sto si mi napisala da primenim sigurno.

Setam danas psa na hipodromu i posto tamo ima dosta ljudi sa psima takodje, tako se povede tema o cigaretama, naravno ja se pohvalim, nekolicina koji puse odmah su skocili sa pitanjima kako sam uspela, i oni bi ostavili ali ne mogu itd...ja sam im podelila par saveta u sustini da je uzasno lako ostaviti cigarete i da se treba psihicki spremiti na prvih nekoliko dana kad je malo teze, ali ti dani brzo prodju i onda smo slobodni ceo zivot, naravno pod uslovom da ne pokleknemo.....e sad sve ovo deluje tako lako i stvarno je lako iz ove moje sadasnje perspektive kad je proslo eto za 2 dana 2 meseca, pa je mene pocela da nervira druga cinjenica, kakva sam ja to osoba, kad nisam ostavila cigarete jos pre 10-15 godina, ne shvatam, zasto.....i kakvi smo svi mi generalno kukavice koji smo toliko pusili neko 5, neko10, neko 20, 30,40,50 godina...naravno u vecini slucajeva svi mi smo zeleli da prestanemo, ali nas kukavicluk je bio jaci od nas, a svi smo imali zelju i svi smo cekali, a sta smo cekali bog bi ga znao.....ja sam verovatno cekala da dobijem anginu pektoris, drugi neko je cekao nesto drugo, ne mora bolest, al svejedno, sve je vezano za kukavicluk i slab karakter...i mnogo sebe mrzim zbog toga...trebala je znaci da dodje voda do poda, da bi se resila neceg sto je tako u sustini lako......tukla bi samu sebe zbog toga....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back