Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aleksej od Arlekina
Citala sma tvoje postove od ranije i fascinirana sam tvojom snagom.

Koliko godina ne pusis vec? Da li si nekad zapalio za vreme apstinencije? Da li ti nekad 'nedostaju' cigarete? Koji je bio tvoj moto u odvikavanju, tvoj 'KLIK'?

Nadam se da ces procitati pitanja, izvini sto davim ali jako me zanima. ;)

Kler nema tu davljenja :-) ovaj forum mi je puno pomogao i voleo bih da sam veci covek i da imam vise vremena (pravdanje) da vam pruzim podrsku, ali...
Elem, ne pusim nesto preko 3 godine (mislim - konacno je ona faza kada vise ne brojim sate mesece i godine). Lakse je puno nego ranije, a da li mi nedeostaju...eee, pa ne prodje dan da ne poslim i nekada kada sam bas umoran (a to je svaki dan) poslim kako bih zapalio samo jednu. Ipak setim se da je posle te jedne tesko ne zapaliti drugu i to vuce jedno za drugim. Mala anegdota: Otac mog prijatelja je pre oko 20 godina ostavio cigarete. Kaze, jedno jutro je posle svih godina ustao, sisao, vratio se, skuvao kafu i zapalio cigaretu. Supruga pocne da ga maltretira pa zasto, pa kako, pa nemoj (zabranili mu lekari), pa sta ce ti to kada si 20 godina izdrzao? E, rece on - u pravu si IZDRZAO SAM 20 godina, sad je dosta. Hocu reci da borba ne prestaje (bar u mom slucaju), lakse je, ali vreba iza svake zurke, lepog i teskog trenutka u zivotu, cuci i ceka da popustimo. Sta je bio KLIK? Bilo je vise... sin koji je sa 2 godine mi zadenuo cigaretu u mustiklu i od to malo reci kojwe je znao reko ‚‚pusi tata‚‚ , komsija na spratu koji je imao rak grkljana pa prica kroz onu rupu na vratu, zuti i smrdlivi prsti i sramota kad nekog dodirnem takvom rukom ( a posle 3 kutije dnevno nije se moglo oprati). Bilo je sve vise mesta gde nisi mogao da zapalis pa taj nedostatak gusta je bio veliki teret.... i jos puno razloga (o novcu da ne pricam 3*1.2*365=1314€). Uz sve ovo, ono sto je najveci plus koji sam dobio je vise vremena sa sinom, vise slobode i neverovatno ali vrlo bitno mnogo sam smireniji i opusteniji. Eto, bori se i borite se, nema izgovora i ako i zapalite neku (a nemojte) nastavite dalje, zaista MOZE SE. U zdravlje!

Svakog dana pomislish da bi zapalio? Psihichka zavisnost nas natera da i posle 20 godina zapalimo. :( To mi je bio najvechi strah, ali onda sam pochela da rachunam koliko godina NISAM pushila tako ostavljajuchi i odluchila da ako ikada ponovo propushim, da chu opet i prestati.Ali, ako reshimo psihichku zachkoljicu koja nas tera da mislimo na cigarete kao na neshto shto nam TREBA, mislim da mozzemo biti da vishe nikad ne propushimo i da ni ne mislimo na njih.....
Nakon shto sam izgurala dve stresne emotivne situacije u prva dva meseca nepushenja a prestala za novu godinu bash, vishe ne pomishljam na cigarete u smislu da mi nedostaju ili trebaju ili da che mi mozzda zatrebati. NEche. Vishe o sebi ne razmishljam kao o pushachu koji ostavlja, vech kao o pushachu koji neche da pushi. Nechu bash i u inat i ne mogu me naterati.
Samo mi se dvaput javila pomisao da zapalim, onako isplivala iz podsvesti i to je oba puta okidach bila paklica Winston light-a sa upaljachem aranzziranim na njoj kao shto sam ja imala obichaj da radim...znachi ne potreba, vech podsechanje, i radim josh uvek puno na brisanju pushachkog sechanja upravo zbog tih stvari.

Pozdrav svima na temi, posebno svezim nepusacima :cao:

Dugo nisam dolazila ovde, na moju sramotu :rumenka:, ali za podrsku nikad nije kasno zar ne?

Ja inace ne pusim vec...(dok ovo pisem racunam)...godinu i po...tj sutra ce tacno biti godinu i po :eek: :super:

Da nije bilo foruma i ove teme, nista ne bih uradila...Pipi, bas sam te juce pominjala po dobru na jednoj drugoj temi..i kako sam zanemarila podrsku drugima ovde.

Od sad cu svracati cesce, obecavam....

Novopeceni nepusaci, ne dajte se, moze se to...i ja sam uspela posle punoletnog pusackog staza gde sam dogurala do 3 kutije dnevno.
Znam da je nezgodan mali djavolcic sto vam cuci na ramenu i sapuce u uvo milion razloga zbog kojih treba da pocnete ponovo da pusite...ali ne slusajte ga.

Sve je moguce, od nenormalnog zavisnika koji nije isao u bioskop jer je dva sata nepusenja previse...varila sam jednu na drugu, sve je bilo i svi su bili podredjeni tome, bila sam od onih bezobzirnih pusaca i nisam se brinula da li nekome smeta sto pusim 10 komada uz jednu kafu, lekari zabranivali zbog silnih upala pluca i bronhitisa, ali nisam slusala...itd.itd.

Ali uspelo je i sada spadam u grupu srecnih bivsih pusaca koji ne zale ni najmanje, imam 10 kg vise koje ne mogu da skinem, ali sam zdravija, srecnija i veselija nego sto sam ikad bila u poslednjih 19 godina.

Zato ponavljam...ne dajte se...zivot je mnogo lepsi bez cigareta :super:

Aleksej od Arlekina, Pipi, Cruella hvala najlepse na odgovorima, odlicna ste podrska.

Aleksej kod tebe je verovatno 'problem' i to sto si zaboravio one lose strane pusenja i da je skoro retko kad moguce zapaliti s gustom jer prilike to stalno onemogucavaju. Jedino -biti rob i stalno sedeti kuci i paliti jednu za drugom, ali i u tom slucaju svega par cigareta se popusi s uzivanjem, a ostale samo idu onako bez posebnog razloga i uzitka, sve dok ne osetite premor u telu i mucninu u zeludcu i pozelite da niste ni zapalili. Ni tog dana, niti ikad. Treba se s vremena na vreme podsetiti muka pusackog zivota, da bi covek shvatio koliko je lakse ziveti tako da svaki dan samo na trenutak pomislis i pozelis da zapalis tu jednu, nego ziveti svaki dan u kajanju, grizi savesti, trovanju, bolesti, nervozi, nezadovoljstvu, isfrustriranosti. Kad uporedite te dve opcije, mozete biti srecni sto ste tu gde jeste.

Na jednom forumu sam citala iskustvo jednog decka koji kaze da je potrebno min 3 god. da se potpuno zaboravi. I delovalo mi je nekako logicno da je tako.

Bas ovih dana razmisljam da su mozda svezim nepusacima najveci problem silni pusaci na ulici, ispred zgrada, u kaficima, ama bas svuda. Oni stalno golicaju 'pusacko secanje'. Jeste da im ne zavidim i da bih svakom posavetovala da se resi tog zla, ali opet bilo bi mnogo podsticajnije za nas ne gledati druge kako puse na svakom koraku, u svakom filmu, itd. Sigurna sam da bi se cigarete lakse ostavljale i brze bi se zaboravljalo na njih.

Poslednja izmena:
Heeej!!!
samo da Vam mahnem :bye: (sa radnog mesta. :rumenko:).
Cruella :cmok2: Baš mi je drago da si se vratila!
Pitala sam i Harmony da nam se vrati, pa se nešto nećka... ;)
Meni je ovo o čemu govori Arlekin sasvim OK. To što i dan danas ima želju
za cigaretom je sasvim razumljivo. Ono što treba da nam bude ohrabrenje jeste
da mu je sada puno lakše i to da na kraju posta lepo kaže:može se!
Moj tata ne puši već 20-ak godina i isto to tvrdi. Da ne očekujem da više
nikad neću pomisliti na cigaretu,ali da je lakše nego što mislimo.

Evo i ja da se javim i raportiram :D
Ovijeh dana i nisam bash on line, praznici, selo, imam tamo net, al mi nije padalo na pamet da ulazim unutra....
Ja se drzhim, al mi nije lako....Juche me uhvatila krizetina, zamalo da zapalim svekrvin cigarilos, a od toga mi se povraca i muka mi je i kashljem...
Nekako sam se iskulirala.....
Nadam se da ce ovo ici lakshe, ne mislim vishe toliko na cigarete, ali kad me iz vedra neba spopadne kriza, nije mi dobro..
Chak sam pre neku noc sanjala da pushim i grizla me savest u snu i onda sam se probudila totalno mokra....
Ne znam shta da kazhem za tu zhelju posle 20 godina nepushenja....ja samu sebe ubedjujem samo da prodje godinu dana bice kao da nikad nisam pushila..
Mislim da je jedino reshenje da zamrzimo cigarete, da se prema njima ophodimo kao prema najgorem neprijatelju...Tako moj stric posle povelikog pushachkog stazha, mrzi cigarete i kazhe da nikad ne pomisli da bi zapalio...Nisam pametna...Znam samo da mi ovaj forum puno pomazhe i da moje okruzhenje ne shvata u kakvu sam se borbu upustila.....sva sreca pa ste tu vi, moji saborci, koji znaju koliko je ostavljanje teshko, ali i da se mozhe i mora ostaviti....

Poslednja izmena:
Ovde baš postalo zivo u zadnje vreme :)
Nego da kazem i ja koju....ja nisam pusila tri i po godine i naravno pocela opet.....posle tog sam ponovo prestajala i pocinjala i tako redom
Ali nikad necu prezaliti sto sam posle te tri i po godine ponovo zapalila...sad je mnooooogo teze ostaviti cigarete :dash:
Evo i veceras sam kupila samo dve kutije i planiram pusiti jos veceras i sutra Pokusacu od subote da ponovo ostavim.... ma najgore mi je kad odredim taj neki dan kad ostavljam cigarete,jer sam onda pod stalnim pritiskom Najbolje ih je ostaviti odmah i sad ,svo to odugovlacenje smori brate...
Ja sam ljuta na sebe sto pusim,ali ni to mi nije dovoljno da ih bacim jednom za sva vremena :evil:

Nikotin iritira nervni sistem,tako da nas ne smiruje vec cini jos nervoznijim.Cista nauka,dokazano i o tome ne treba raspravljati.
Cigarete,a ne nikotin,su droga i to teska droga.Nije opijat to je tacno,ali nije ni kokain opijat.ali je droga.I cigarete su droga,i to teska droga.To treba da nam je jjasno.
Nas ubija navika da se zanimamo sa tom smrdljivom travkom,sa time se treba boriti od obdanista,ali aktivno i neprestano.Deci treba to da bude svakodnevni predmet,pored fizickog i engleskog jezika.Sve ostalo ce nauciti,ali ako ne podlegnu porocima imace puno kvalitetniji i zdraviji zivot a to je o g r o m n a prednost u startu.
Fizicko takodje,i taj djavolji engleski koji je neophodan da bi bili ravnopravni u komunikaciji sa svetom.Moras da ga znas i tacka,nema tu politike i ideologije.
Da ne idem daleko od teme:Smrdjivi duvan mrzi ili ne mrzi,pati ili ne pati,ali ne uzimaj u ruke.To je ZLO.

Nemam vremena za dublju analizu, ali samo da vam recem ovo.

Dakle, vec sam pisala o tome, ponavljam se, ali neka.
Pusila sam oko 1,5-2 kutije oko... 23 godine, a ne pusim... :think: stalno moram da se sracunavam, dakle ne pusim oko 4 godine valjda. Sad me ubijte ne mogu da se saberem :roll: Svakako ima to na temi, spominjala sam bezbroj puta.

Elem. Posle, nisam sigurna posle koliko tacno, ali mislim posle godinu dana, ja nisam ni pomislila da zapalim. Pa ljudi moji ja ne "izdrzavam". Meni se jednostavno uopste ne pusi! Ali stvarno. Prosto sam zaboravila sve to. Taj period. Stvarno uopste ne zelim cigaretu. Imala sam i smrtni slucaj, imam sve to vreme od kada ne pusim neku tenziju u zivotu koja ne popousta, imam probeleme kao i svi ljudi, ali cigreta... ma ni na kraj pameti.

Iskrena da budem, da nije vas ovde, jos bih ih se manje secala. Znaci imam povremeno po neki mali malecni milisekund kada pomislim na njih, ali to toliko kratko traje da ne bih stigla da zapalim ni da su tu odmah pored mene. Nemam nikakvog razloga da pisem neku neistinu, pisem vam samo ono kako ja to dozivljavam. Sa vama ovde sam samo (samo!) to naucila, da ipak i pored svega budem oprezna. Pipi stalno opominje na to, i ja zaista prihvatam taj savet. Imam to na umu.

Eto. Nadam se da sam barem nekome dala malo nade da ostatak zivota nije "trpljenje", vec potpuno normalan zivot.
Sve vas :zag: i zelim da istrajete i da na to djubre vise ne pomislite.

Ja ti verujem lamar i bas tako vidim sebe za nekoliko godina. :) Tako kako si napisala: normalan zivot, a ne trpljenje.
A ostali ce verujem isto tako zaboraviti, samo im je potrebno malo vise vremena.

PsychicMedium posle 3,5 godine i sad se opet mucis stalno iz pocetka? Bolje ostavljaj tu napast, vidis da kad pusis nerviras se, kad ne pusis nerviras se. Sta ti se toliko svidelo kod cigareta kad si ponovo propusila, da li si bar to sebi razjasnila? Mislim da ce ti vremenom biti samo gore, ako ne preseces. Ok, imala si izlet da vidis kako je to ponovo biti pusac, verujem da si se pomalo razocarala jer ti je secanje bilo izbledelo, sad opet mozes da se vratis svom normalnom zivotu. Udovoljila si znatizelji, sad je vreme da se vratis dok jos nije kasno. Nikad nije kasno, ali bolje je dok nas ne povuce.

Evo i mene da i ja prozborim nesto. Pisala sam vec o tome da sam nekoliko puta "padala" i ponovo se vracala nepusacima. I pisala sam i da mi se jednostavno desio neki "kvrc" u glavi i da sam zaista ostavila to djubre, eto za nekoliko dana pa 7 meseci. Nisam bila ni malo naivan pusac, mogla sam ruku pod ruku da se svrstam sa nekim muskarcem koji pusi mnogo. Skoro 2 kutije dnevno punih 18 godina. Od kada sam ih ostavila verujte mi na rec, i ja kao i Lamar nisam pomislila na njih. Ne znam a vam kazem tacno kada sam prestala da ih se secam potpuno. Jednostavno sam zamislila u glavi da se nisam rodila sa cigaretom i da tako i ostane. Nemam stvarno razloga da pricam ovde da je to tako ako nije. I jos jedan savet, poslusajte Pipi, iako ne mislimo na njih treba biti oprezan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back