Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobar dan :)
Novih nepushaca za sad nema, stari su vec sigurni u svom nepusackom stazu i nemaju vise potrebe da svracaju ovde cesto. Hm. Bar mi se cini.

Mala rekapitulacija za sve zainteresovane:
Ne pushim mesec i po i osecam se odlicno - i fizicki, i psihicki.
Pushila sam 26 godina; poslednjih godina oko 2 paklice dnevno. Bez cigarete nisam umela ni da se umijem (ne preterujem, zaista je bilo tako). Bila sam ubedjena da cu umreti ako ne od cigareta, sa cigaretom medju zubima svakako. Zelela sam da prestanem, a nisam znala kako. Mislila sam da nemam karakter, da ja to ne mogu, da sam ovisnicki tip licnosti pa mi je samim tim nemoguce da prestanem... racionalizovala sam svoju ovisnost govoreci sebi "ybg, od neceg mora da se umre" i "necu da prestanem, ja volim da pushim" ... i shvatila da sve to NIJE istina! Mogu da prestanem! Sposobna sam da sagledam cigarete u njihovom pravom svetlu - i jos bitnije - shvatila da ne samo da mogu bez njih, vec je i zivot neuporedivo lepsi :)
Knjiga Alena Kara mi je pomogla u preokretanju pogleda na pushenje. Ovaj forum mi je pomogao da prelomim i prestanem - a i ostanem nepushac... Tabex mi je pomogao u nekom psihickom smislu, jer sam ja bila previse uplasena da krenem sama. . . Prve dve nedelje sam puno spavala, puno ugadjala sebi, puno vode pila, malo vise i jela, priznajem :) ... naucila da kontrolisem misli o cigaretama... ucila da obavljam razne poslove bez cigareta... I uspela u tome.
Sad se osecam neuporedivo bolje nego kao pushac... prestala sam da se trujem svakodnevno, lepo mirisem, ne kasljem, ne sekiram se sto stetim svom zdravlju, nije me sramota sto moram da se iskradem s posla da bih zapalila, imam vise para, vise slobodnog vremena, deca su ponosna na mene, lepsi mi je ten, imam vise kondicije, ne ostajem bez glasa usred recenice pa da moram da prociscavam grlo... uuuuu... puno ima :)

Ono sto sam htela ovim da kazem je da sam i ja bila skeptik... i citala price "preobracenih" ;) i nisam verovala uopste (kao, o, boze, pa zar ima zivota posle cigareta? ne verujem!) .... a evo me sad.. zivi primer da je prestanak pushenja ne samo moguc, vec i nesto najbolje sto za sebe mozes da ucinis :)

Znaci, ima svetla na kraju tunela :) ... samo se treba odvaziti na prvi korak... i postovati sasvim jednostavno pravilo - nema nijednog dima! :)

Što Mraviću, nećemo te grditi :heart:

Zato sto totalno nisam uspela..i smesan mi je entuzijazam kada sam donela odluku, sada ga vise nemam. Iskreno..sada mi je u mislima da je to velika prekretnica i da se prestanku pusenja moram maksimalno posvetiti i prilagoditi zivot toj fazi,a da trenutno ne mogu/ne smem menjati nejgov tok...
Iskreno ne znam da li je to kukavicluk,nedostatak karaktera(a verovatno jeste). Zato ne smem da provirim.
:failure:

Zato sto totalno nisam uspela..i smesan mi je entuzijazam kada sam donela odluku, sada ga vise nemam. Iskreno..sada mi je u mislima da je to velika prekretnica i da se prestanku pusenja moram maksimalno posvetiti i prilagoditi zivot toj fazi,a da trenutno ne mogu/ne smem menjati nejgov tok...
Iskreno ne znam da li je to kukavicluk,nedostatak karaktera(a verovatno jeste). Zato ne smem da provirim.

nemoj da se demoraliziras, ja sam imala ne period pusim/ne pusim nekoliko meseci. Ne uspe svima iz prve. Samo ne odustaj.....

Bem mu misa... ja sam zapalila... da sam bar zapalila jednu, ali ne, ja sam zduvanila skoro pola paklice...
Sve je pocelo na svadbi... daj mi jedan dim, ma sta fali, vidis kako je sjajna atmosfera, uzecu samo jedan dim... i povucem dim, povucem jos jednom... ma daj da zapalim jednu, necu vise...
A onda kupim cigarete... tezak dan u citaonici, smorila se uceci, vazan ispit narednog dana... sjednem na klupicu u parku i uzivam u otrovu... sto je najgore, smirila me je, onaj ogavni nikotin me je smirio... i zapalila jos nekoliko u narednim danima... sada krijem paklicu jer me je sramota reci sestrama da opet pusim... nakon pet mjeseci apstinencije... bacicu je

Bem mu misa... ja sam zapalila... da sam bar zapalila jednu, ali ne, ja sam zduvanila skoro pola paklice...
Sve je pocelo na svadbi... daj mi jedan dim, ma sta fali, vidis kako je sjajna atmosfera, uzecu samo jedan dim... i povucem dim, povucem jos jednom... ma daj da zapalim jednu, necu vise...
A onda kupim cigarete... tezak dan u citaonici, smorila se uceci, vazan ispit narednog dana... sjednem na klupicu u parku i uzivam u otrovu... sto je najgore, smirila me je, onaj ogavni nikotin me je smirio... i zapalila jos nekoliko u narednim danima... sada krijem paklicu jer me je sramota reci sestrama da opet pusim... nakon pet mjeseci apstinencije... bacicu je

Ja sam prosla jedan dim i jednu cigaretu jedno 5-6 puta. Svo ovde znamo da toga nema. Laksi nacin je da psole krize ne povucemo vise nikada, tezi nacin je da 100 puta uzimamo po jedam dim/jednu cigaretu i onda 100 puta prodjemo niz isto.

Bacaj i ne muci sebe

Nemoj mravac, da se sekiras... ako ne uspe iz prve, uspece sledeci put.. znam neke koji su serijski ostavljaci :) ... vazno je da ti imas zelju da prekines... TO je najbitnije. I to sto si zapalila, ne znaci da sad, majku mu, moras da nastavis da pusis.. ne moras, ej!

...a ako cekas trenutak da budes spremna... iskreno.. pitanje je da li ces ikad da budes. vecina bivsih pusaca nije bila spremna. ja nisam bila spremna kad sam prekidala. ali gurala sam. sat za satom. dan za danom. i evo, tu sam gde sam... Ziva i zdrava ;) Zadovoljna - sto je bitno.

Tu smo za tebe u svakom slucaju, kako god da odlucis :heart:

X02 je vec rekla ono sto bih i ja... Osnovno - i jedino pravilo, zapravo kod toga kako postati (i ostati) nepusac je - Ni jedan jedini dim vise.
Ne postoji samo jedna cigareta.

Bacaj to... dok si mlada. Dok je vreme. :zag:

Mravček, priviri ti ovde svaki dan pomalo i javi se da si tu. Nemoj da ti je smešan početni entuzijazam, bio je tako autentičan, iskren - to je to. Samo ti nešto nije dalo da nastaviš u ovom trenutku. Ali, s druge strane, nemoj se plašiti da će jedna velika odluka i jedna velika promena ugroziti neku drugu promenu i odluku koje treba da doneseš.

Juce na Banovom brdu,videh coveka kako skuplja pikavce (one na kojima ima jos materijala za pusenje :roll:),onda je seo na neki zidic,ruka mu je bila puna polupopusenih cigareta i zapalio.
Bilo mi je mucno to da gledam :( ,ne znam da li je bitno to sto nije izgledao kao beskucnik,bio je cist i ok obucen..........bas me sabilo to sto smo tako bedni pred tom drogom:sad2:

Juce na Banovom brdu,videh coveka kako skuplja pikavce (one na kojima ima jos materijala za pusenje :roll:),onda je seo na neki zidic,ruka mu je bila puna polupopusenih cigareta i zapalio.
Bilo mi je mucno to da gledam :( ,ne znam da li je bitno to sto nije izgledao kao beskucnik,bio je cist i ok obucen..........bas me sabilo to sto smo tako bedni pred tom drogom:sad2:

Bas.... :sad2:

Eeeeej, pa cestitam!!! Srecno punoletstvo!!! Wow, kakav divan dan! :)

birth.gif

To se i meni desavalo. Mislim ne na ulici ali kuci sam pikavce bacala u jednu limenu kutiju kako ne bi smrdeli, i onda kad sam prestala u naletu krize sam se setila da mora da imam neku nepopusenu do kraja u kutiji i otvatala sam kutiju i "dopusivala" pikavce.

Strasno jelda?

Jeste da...ali iskreno ja to ne radim..Jedino sto zaista puno pusim,zato i ne pisem ovde jer nisam karakter po tom pitanju kao svi vi koji ste ostavili pusenje... svaka cast :heart:

čestitke svakome ko se odluči da okrene leđa bilo kakvoj zavisnosti.imam debela iskustva na tom području...kao prvo posle ostavljanja cigareta pojavi se debljanje ali nikada ne pokušavajte da se borite protiv dva demona najednom jer ćete sigurno izgubiti bitku.koncentracija je na ostavljanju duvana a kada se utvrdite u tome i kada poodmakne vreme koje dokazuje da ste se utvrdili (npr.2 godine) onda se bacite na drugog demona a to je smanjivanje kilograma.moj savet: kada se odlučite da ostavite cigare nikada to ne činite na glas pred drugima i nikada ne recite :ja više nikada neću zapaliti, već recite:ja SADA neću zapaliti. moć sadašnjeg trenutka je u vašim rukama a prošlost i budućnost nisu
i još jedno vašno upozorenje: najsigurniji si ako ne probaš......

Mravček, Srculence hvala na lepim željama. Čekaju me dve večeri druženja sa familijom ovim povodom, tek sad mi je palo na pamet da neko to može da gleda i kao iskušenje za friškog nepušača: ja ne razmišljam o tome, u mislima su mi salatice i torte koje treba da spremim.:D:D
Bela, čim si ti provirila ovde, počeo je nepušački crv da te gricka..Čekamo te da dođeš...:heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back