Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Pipi

Potpuno si u pravu za sve što si napisala. To što sam ja sedela i pušila jednu za drugom ništa nije promenilo ni po pitanju vesti, ni po pitanju moje brige.
Jedino na šta je uticalo je da se ja osećam bedno, kao zadnji paćenik, kao obično go....
Bolje bi mi bilo da sam uhvatila nešto da pročitam, gledala neku komediju ili radila nešto po kući. Bolje bi bilo i da sam jela Mirkove jabuke. Bilo šta da sam radila, osim onog što jesam.

@Pipi

Potpuno si u pravu za sve što si napisala. To što sam ja sedela i pušila jednu za drugom ništa nije promenilo ni po pitanju vesti, ni po pitanju moje brige.
Jedino na šta je uticalo je da se ja osećam bedno, kao zadnji paćenik, kao obično go....
Bolje bi mi bilo da sam uhvatila nešto da pročitam, gledala neku komediju ili radila nešto po kući. Bolje bi bilo i da sam jela Mirkove jabuke. Bilo šta da sam radila, osim onog što jesam.
DA.Ali shto se desilo ne mozze se od-desiti. Tako da za ubuduche ovo zapamti i primeni i oprosti sebi shto si juche poklekla.
Sve ove stvari o kojima govorimo, koje pomazzu da se ostave pushenje, zaista vrlo efikasno rade pod jednim uslovom: TREBA IH PRIMENITI. :)

Pripreme za nepushenje:

1) skloniti pepeljare, upaljache, cigarete i ostali pribor
2) kupiti jabuke i orbit bombone
3) kupiti valerijana kapi
4) odrediti jednu kutiju za odlaganje ushtedjenog novca ( u sluchaju krize, sastavljati spisak zzelja koje chesh kupiti tim novcem)
5) pripremiti svesku i olovku za planiranje i zapisivanje
6) instalirati quitcounter
7) napraviti spisak aktivnosti u sluchaju krize
8) promeniti raspored i promeniti rutinu
9) pripremiti pribor za kuvanje velikih kolichina zelenog ili bilo kog chaja
10) pripremiti ideje za nagrade za svaki uspeshan period nepushenja ( prva tri dana na svakih sat, posle na dan, mesec itd)

@Pipi

Cigare i upaljači nisu na vidnom mestu. Kod mene u kući nema pušenja. I ja se sklonim na terasu da me deca ne bi videla, da ne budem loš primer.
Imam extra preduslove u odnosu na one kojima ukućani puše.
Jabuka, bombona i žvaka imam koliko ti duša ište. Imam i kutiju persena, ali nemam valerijanu. Kupiću i to.
Počeću i beleške da vodim. A od dece ću da maznem kasicu prasicu.
Smislila sam, u slučaju krize ću da vrtim onu moju spravu na kojoj i inače vežbam.

Pa BRAVO! Ti imash vishe od 50% sa spiska resheno! Instaliraj program koji se zove quitqounter. Ima da se skine za dz sa neta, ja sam negde na ovoj temi ostavila i link za download. On ti rachuna ushtedjeni novac i broji dane. Najlakshe chesh pretrazziti temu tako shto kliknesh na broj postova kada je tema zavorena, pa nadjesh moj nik i onda prelistash poruke, ili ukucash quitqounter u pretrazzivach.

E, divno od tebe! Ajd, pripremila si naoruzzanje, sad u prvu bitku! Chujemo se vecheras pa javi dobre vesti, da si izgurala bez cigarete pa da slavimo! Ili, ako si ipak zapalila da vidimo gde je zashkripalo pa otklonimo prepreku za ubuduche! Ako bude kriza, ti se iskukaj ovde!

Pobedichesh! Jer si jacha od toga, to je samo smotuljak otrova a ti si AMAZONKA! Sloboda ili smrt! Navijam za tebe!
P.S. poseban bonus za ostaljanje: rachuna se i vreme koje spavamo. Dakle, izgurati do vecheras i ujutru je josh 8 sati nepushachkog stazza bez muke tu!

Poslednja izmena:
Napisaću iskustvo svoje drugarice koja ne puši već pet godina, pošto mislim da bi pomoglo nekim damama koje trenutno ostavljaju cigare :D.
Ona je donela odluku da ostvi pušenje.
Ne bi pušila po nekoliko dana, a onda bi neko veče, kad joj je baš kriza popušila nekoliko.
Onda opet ne bi pušila nekoliko dana, pa kad bi bilo stani-pani, popušila bi jednu.
Nikada nije sebe mučila zbog toga, niti sebi prebacivala. Nije ni mislila o tim popušenim cigarama. Sutra je novi dan.
Ali znala je da hoće da ostavi cigare i tako o sebi razmišljala.
Takav način života potrajao je par meseci, a onda su te krize bile redje i slabije, ali i ona jača.
Kada sam ja imala krizu posle skoro dve godine, znala sam samo jedno.
Da neću otići da kupim cigare i da neću zapaliti, ma šta se desilo samnom.
Posle dugih deset dana to je prošlo.
Šta se to desilo, ne znam ni ja, ali ja o sebi opet razmišljam kao o nepušaču.
Na one godine pušenja sam i zaboravila i ne znače mi ništa.
Sto stresova sam pregurala bez njih i nisam ni pomislila na njih.
Ako bih i pomislila, setila bih se da mi nikada nisu rešile problem.
Istrajte u svojoj borbi, jer se bez njih zaista može u životu.

Konacno se neko setio da zalepi ovu temu :zskace:

Narode, svaka vam cast...citam vas, ali ne pisem, nemam ni ja pojma zasto.
Samo tako nastavite :ok:

Naravno da sam se loshe osechala. A onda, reshenje je opet u mojim rukama, ako hochu da se osecham bash bash dobro, da budem ponosna na sebe, da se osecham kao car careva, e onda jednostavno ne pushim. I to je onaj najlepshi deo ostavljanja. Zaista podizze moral, zaista vracha samopouzdanje i jacha choveka. Chini srechnim. U teshkim vremenima mozzemo pogledati sebe u ogledalo i rechi:" Shta god da je, prochi che. Ostavila sam pushenje, dakle za mene nema prepreka, ja sve mogu" I tako to je i odlichan recept za uspeshno ostavljanje, bash tokom teshkih vremena se baciti na reshavanje problema pushenja, jer to MOZZEMO, to zaivisi od nas i ni od koga drugog, i zato tu mozzemo biti najuspeshniji.
NA mnoge stvari koje se deshavaju u zzivotu, posebno loshe, ne mozzemo uticati. NA sebe mozzemo. I zashto onda ne dozvoliti sebi srechu i zadovoljstvo koje pruzza uspeshno nepushenje?
Jaka si. Jacha nego shto mislish. Ti MOZZESH da ne pushish. Samo je pitanje toga da li verujesh u to, da li zzelish i hochesh. Ako na ove tri stvcari odgovorish potvrdno, za tebe nema prepreke. Dok chekash vesti koje mogu biti i dobre i loshe, dok brinesh o stvarima na koje ne mozzesh uticati, prekrati sebi vreme tako shto chesh se fokusirati na to da ne pushish. Nadji chlanke na internetu o tome, pishi dnevnik, napravi plan kako chesh prestati i pochni. Pochni sad odmah, nemoj popushiti tih 5 cigareta. Neka ti one stoje negde kao simbol uspeha - neka ih uvek bude bash tih pet na broju.

Pipi, kao i uvek, apsolutno u pravu :D

Da se nadovezem...pisala sam ranije.
Ne pusim preko dve godine...ne znam koliko tacno...prestala sam 29.10...pa racunajte :lol:
Pusacki staz punoletan, 18 godina, poslednjih godinu dana pusila po 3 kutije dnevno...broj se samo povecavao, smetalo mi je, hvatala sam sebe stalno da ne znam zasto palim sledecu, ali je palim...
da sam besna na sebe zbog toga, ali pusim i dalje....nesmanjeno. Dok u jednom momentu nisam shvatila da ako tako nastavim, ubicu sama sebe.

E onda sam pronasla ovi temu i mesecima (da, mesecima!!!) samo citala i pratila....i pusila...varila jednu na drugu.... po savetu sa ove teme procitala sam knjigu Alana karra, koja mi je mnogo pomogla.

I kad sam resila da prestanem, razgovarala sa ukucanima o njihovom buducem ponasanju :lol:...ugasila sam poslednju...bacila preostale 4 kutije u kontejner, sklonila pepeljare i nisam zapalila vise nikad.

Bilo je strasno u pocetku, ali je proslo vrlo brzo.

Ono sto je najvaznije, da ne duzim....ja sam prestala da pusim u periodu vrlo komplikovanog razvoda braka...inace najtezem periodu u mom zivotu.
Nekako, kada sam imala utisak da se sve rusi oko mene, da potpuno gubim kontrolu nad sopstvenim zivotom.....ja sam se koncentrisala na prestanak pusenja...jer to je nesto sto je kompletno zavisilo samo od mene
I ne mogu da vam opisem koliko sam bila ponosna kada mi je uspelo.
Svi su oko mene bili u cudu.
Sestra mi je govorila...."kakav si ti bila narkoman....da me je neko pitao da mu navedem osobu koja sigurno nikada nece prestati da pusi, ja bih rekla da si to ti "
A jesam bila takva...pusila i u trudnoci i dok sam dojila, i dok sam bila bolesna, i sa takvom upalom pluca da sam pila lekove za bronhijalnu astmu jer nisam mogl;a da disem.

I uspela sam.... i dalje sam ponosna na sebe kao u pocetku.
Divan je to osecaj.

Sada sam srecni bivsi pusac koji zna da ako zapali jednu, nastavice da pusi kao da nista nije bilo.
i znam da za mene, kao i za bilo kog drugog bivseg pusaca ne postoji "samo jedna"....ne, ni samo jedan dim.
Ali to nije mana...tako i treba da bude.

jer...ako hoces da budes nepusac...treba samo da ne pusis :lol:
Genijalno :heart:

Konacno se neko setio da zalepi ovu temu :zskace:

Narode, svaka vam cast...citam vas, ali ne pisem, nemam ni ja pojma zasto.
Samo tako nastavite :ok:

Pipi, kao i uvek, apsolutno u pravu :D

Da se nadovezem...pisala sam ranije.
Ne pusim preko dve godine...ne znam koliko tacno...prestala sam 29.10...pa racunajte :lol:
Pusacki staz punoletan, 18 godina, poslednjih godinu dana pusila po 3 kutije dnevno...broj se samo povecavao, smetalo mi je, hvatala sam sebe stalno da ne znam zasto palim sledecu, ali je palim...
da sam besna na sebe zbog toga, ali pusim i dalje....nesmanjeno. Dok u jednom momentu nisam shvatila da ako tako nastavim, ubicu sama sebe.

E onda sam pronasla ovi temu i mesecima (da, mesecima!!!) samo citala i pratila....i pusila...varila jednu na drugu.... po savetu sa ove teme procitala sam knjigu Alana karra, koja mi je mnogo pomogla.

I kad sam resila da prestanem, razgovarala sa ukucanima o njihovom buducem ponasanju :lol:...ugasila sam poslednju...bacila preostale 4 kutije u kontejner, sklonila pepeljare i nisam zapalila vise nikad.

Bilo je strasno u pocetku, ali je proslo vrlo brzo.

Ono sto je najvaznije, da ne duzim....ja sam prestala da pusim u periodu vrlo komplikovanog razvoda braka...inace najtezem periodu u mom zivotu.
Nekako, kada sam imala utisak da se sve rusi oko mene, da potpuno gubim kontrolu nad sopstvenim zivotom.....ja sam se koncentrisala na prestanak pusenja...jer to je nesto sto je kompletno zavisilo samo od mene
I ne mogu da vam opisem koliko sam bila ponosna kada mi je uspelo.
Svi su oko mene bili u cudu.
Sestra mi je govorila...."kakav si ti bila narkoman....da me je neko pitao da mu navedem osobu koja sigurno nikada nece prestati da pusi, ja bih rekla da si to ti "
A jesam bila takva...pusila i u trudnoci i dok sam dojila, i dok sam bila bolesna, i sa takvom upalom pluca da sam pila lekove za bronhijalnu astmu jer nisam mogl;a da disem.

I uspela sam.... i dalje sam ponosna na sebe kao u pocetku.
Divan je to osecaj.

Sada sam srecni bivsi pusac koji zna da ako zapali jednu, nastavice da pusi kao da nista nije bilo.
i znam da za mene, kao i za bilo kog drugog bivseg pusaca ne postoji "samo jedna"....ne, ni samo jedan dim.
Ali to nije mana...tako i treba da bude.

jer...ako hoces da budes nepusac...treba samo da ne pusis :lol:
Genijalno :heart:

Bravo,ovo je jako lepo iskustvo,a meni se najvise dopala konstatacija: To zavisi samo od mene. Tacno.

@Pipi

Cigare i upaljači nisu na vidnom mestu. Kod mene u kući nema pušenja. I ja se sklonim na terasu da me deca ne bi videla, da ne budem loš primer.
Imam extra preduslove u odnosu na one kojima ukućani puše.
Jabuka, bombona i žvaka imam koliko ti duša ište. Imam i kutiju persena, ali nemam valerijanu. Kupiću i to.
Počeću i beleške da vodim. A od dece ću da maznem kasicu prasicu.
Smislila sam, u slučaju krize ću da vrtim onu moju spravu na kojoj i inače vežbam.

Vezbaj do besvesti,ili dok ne zaboravis na cigarete.Pa kad god te djavo podseti na njih ti ga kazni tako sto ces ga isterati iz sebe vezbanjem,opet dok ne padnes u nesvest.
Znas kako kaze mala Helena Jakovljevic,imas na you tube,"zaljubljenost ti je kad padnes u nesvest od ljubavi",zlato malo a nema vise od 5 godina. :D
E,ti vezbaj dok ne padnes u nesvest,kazna za djavola koji te mamka.Hebem li mu kevu djavolsku,oma ga isteraj .:D

Kad smo kod djavola ...:lol:

kad je prosla prva kriza - nikotinska, i ostala psihicka zavisnost...ja sam tu svoju potrebu da zapalim zamisljala kao malog djavolka iz crtanog filma koji mi sedi na ramenu, sapuce mi u uvo i nagovara me da pusim.
I stalno sam se svadjala sa njim i terala ga ko dosadnu muvu...da li naglas (kad sam sama) ili u mislima.
I pomagalo je, koliko god blesavo zvucalo.

Inace kod psihicke zavisnosti je najbitnije biti uvek svestan da je ta potreba samo nesto sto je mozak zapamtio da u tom momentu treba da se desi.
Isuvise dugo smo pusili. Pola zivota je zapisamo u mozgu sa cigaretom u ruci.....

Kada jednom "odradite" situaciju bez cigarete, nikada vam se vise nece traziti kada se ta situacija ponovi.
Najteze mi je bilo na moru...svaki sekund je vapio za cigaretom...u setnji, na plazi , dok citam knjigu, u kaficu, posle kupanja itd, itd.
Posle par dana je nestalo...jer je svaka od tih situacija bila zapamcena bez cigarete...kao da izvadis sliku iz albuma i stavis drugu.

i nikada nisam bezala od pusaca...naprotiv...nisam dozvoljavala da prestaju da puse u mom prisustvu...jer sam znala da cu uvek nailaziti na pusace i da to ne sme da bude izgovor da ponovo pocnem.
Jos je tada bilo teze jer je pusenje svuda bilo dozvoljeno...na poslu 8 sati svi dime oko tebe i sl...

Ali moze se...sve dok shvatamo, da niko osim nas ne utice na to da li cemo pusiti ili ne :D

Imam 100 dinara u kasici i belešku:

KAD TI SE PUŠI, OBUCI SKI PANTALONE, OBUJ MARSOVKE, UHVATI LOPATU I ČISTI SNEG NA -10.

Eto, tako sam i uradila. Mislila sam se, da li da vrtim spravu, a onda mi je sinula ideja. Tako će i moje komšije imati vajde od mog nepušenja.
Onih 5 cigareta koje sam imala juče odnela sam komšinici nepušaču i rekla da mi čuva za slučaj frke. Nisam htela da ih ostavljam negde gde mogu da ih uzmem bez svedoka.
Eto, toliko.

IZDRŽALA SAM PRVA 24 SATA!!!!:zskace:

KAD TI SE PUŠI, OBUCI SKI PANTALONE, OBUJ MARSOVKE, UHVATI LOPATU I ČISTI SNEG NA -10.

Eto, tako sam i uradila. Mislila sam se, da li da vrtim spravu, a onda mi je sinula ideja. Tako će i moje komšije imati vajde od mog nepušenja.
Onih 5 cigareta koje sam imala juče odnela sam komšinici nepušaču i rekla da mi čuva za slučaj frke. Nisam htela da ih ostavljam negde gde mogu da ih uzmem bez svedoka.
Eto, toliko.

Ovo je stvarno razlog za :zskace:
A Vendika ima 365+:think: hm, ne mogu da prebrojim + koliko jos razloga za :zskace:

PS. Pipi, ovo je takodje antologijska recenica:
DA.Ali shto se desilo ne mozze se od-desiti.
Zato, bez beskorisnog samoprekorevanja, samo napred.

Eto, toliko.

Bravo,to je najtezi period.Jos 24 i ocistila si nikotin iz krvi.Posle je tesko,ali puno lakse nego ta prva dva dana.:zimag::grudvanje3::zimag::grudvanje3::zimag::grudvanje3::zimag::grudvanje3::zimag::grudvanje3::zcool::zcool::zcool:

pozz . z:poz:pre trudnoce sam bila strastveni pusac,medjutim kada sam ostala u drugom stanju ostavila sam cigare i nisam puslia godinu dana....
e onda sam zapalila jednu onako posle ruka,reko bas bi sad pala jednaz;)...i tu sam sve kao necu ja ...ali malo po malo i ja propusla UZAS !z:((
pre godinu dana sam resila ponovo da ostavim,i uspela sam 10mes. bez cigara:zskace:
ali onda mi ponovo doslo i ***...stalno se borim.ali znam,sve je to u glavi...i dokle god to ne rascistimo sami sa sobom :sad2:djabe sav trud.samo treba biti uporan
sad sam ponovo resila i ne zelim da ponovo pokleknem
eto vec par dana ne pusim i to je ok.nekako sam se navikla vec na to:huh: samo je bitno da prodje taj neki period zelje i znam da mogu ja to
mada bitnu ulogu u tome igra i podrska najblizih,i mislim da mi nisu drugi nudili non stop,i govorili ajde sad uz kafu,de nervozna si ajde zapali vec jednu i brdo jos toga.nego da su mi govorili"kad si vec resila i toliko dugo izdrzala,nemoj sad da sve pogazis"... ali ne,meni su stalno nudili,
i ne krivim njih,ni muza ni prijatelje.krivim sebe jer sam ih poslusala,ali verujem da nije bilo tih scena da se sigurno ne bih sad ponovo borila sa ostavljanjem,vec bih uzivala kao ne pusac... ali...
:strika: :azdaja:

Jesi li preshla u nepushache? Obraduj nas! :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back