heeeheeee gosti...

Prvo i osnovno pravilo kod mene je: onaj ko se ne najavi, ne moze biti gost. Znaci, kada bih ja isao kod nekog, pustim poruku ili nazovem, ako moze odem, ako ne nista..drugi put..isto ocekujem i od ljudi koji bi dosli kod mene. Da mi zakuca na vrata, pritom se nije najavio, moze slobodno da se vrati odakle je dosao. I ne bih se ni malo osecao krivim. Ne moze niko u moju kucu da udje kako mu se cefne. Sta da nisam kod kuce? Ista stvar!
Primer: zvoni mi fon, kad vidim na broj od rodbine, daleke 300km

da? ejjj mi dosli kod tebe, gde sii? Rekoh..evo ja krenuo bas kod vas

..pa kao..nisi se najavio da ces doci? Pa niste ni vi

podsetilo me na Zikinu dinastiju...
Mozda sam rigorozan, ali kad malo bolje razmislimo, nismo uvek spremni za goste. Postoje ljudi koji nam dolaze svaki dan, ali oni nisu gosti. Takvi ljudi ce sami skuvati kafu, sesti kako hoce...to su svakodnevni prijatelji, i ja ih imam puno. Oni koji dolaze bas "u goste" pored toga sto se moraju najaviti, moraju se i ponasati u skladu sa "gostinskim pravilnikom" Mada, svi koji dolaze kod mene, znaju da ja nemam vodu u ustima i da cu reci ono sto mi smeta.
Ako je svakodnevnica u pitanju, goste ponudim kafom i nikad ne pitam ko kakvu kafu pije, jer mi to strasno ide na zivce. Svakom soljicu i secer u kutijici, kasicice, pa neka stavlja ko hoce. Pitam ko sta pije, i pritom predstavim ponudu: kisela, sok(gazirani, ne gazirani), pivo, vino, rakija, vermut, liker(za zene), vinjak, viski...pa ko sta hoce. Ako ima kolaca, nekih sitnih zajebancija i to svakako posluzim. Ako se zapricamo, ostanu duze, bez razmisljanja pitam da li je neko gladan. Zaista, nikada ne volim da skrtarim gostima, ali i ocekujem da se i ponasaju kao gosti.
Kada su slavlja u pitanju, nikada ne zakazujem vreme. Slava, recimo, slavi se ceo dan, pa kad ko dodje. Ako neko zuri, ide na drugu slavu, posluzim komplet rucak i nikada se nisam ljutio na takve goste..pa nisam ja jedini...
E sad, ono glavno. Sto se pristojnosti tice, oni koji mene poznaju, znaju da nikad ne precutim. Znaci, onaj ko dodje kod mene, nece moci ni da pomisli da mi udje u spavacu sobu, otvara ormane, frizider, pretura po bilo kom delu moze kuce. Kad bi se to, Ne daj Boze desilo, taj gost bi u mojoj kuci bio tada(prvi put), zadnji put(drugi put) i nikada vise(treci put). Zanci, samo tri puta bi bio kod mene

Kad bi mi gost u toku jela izvredjao hranu, tipa bljak, fuj, kakva ti je ovo torta (sto se desavalo) samo, bez razmisljanja mu sklonim tanjir(pa ne svidja mu se, ne treba da se muci da jede) Ne mora svakom da se svidi, ne mora niko sve da jede, ali ne mora ni da vredja. Samo trazim postovanje!
Da se razumemo, goste volim, volim druzenje, ali sve u granicama normale i nekog ljudskog postovanja!