Непознати Мојсије у режији историчара

Па добро обзиром на временску раздаљину то је онолико колико имамо Мојсија су одувек везивали за период Атона и фараона Етханона творца прве монотеистичке религије на свету која је више личила на хришћанство него јудаизам.
Међутим сматрало се да је изучио његове школе пре него што је повео Јевреје.
Међутим нико га до сад није директно везао за њега.
А има логике јер зашто би један сколае Мојсије посђе његове владавине повео Јевреје и остале вернике у непознато уколико није био то баш он.
Проблем је што је то доста тешко доказати. По хронологији Св. Писма Мојсије није живио кад и Ехнатон нити се у Св. Писму спомиње египатски монотеизам. Управо супротно. Египат је према Писму у Мојсијево доба паганска земља која слави мноштво богова.

Проблем је што је то доста тешко доказати. По хронологији Св. Писма Мојсије није живио кад и Ехнатон нити се у Св. Писму спомиње египатски монотеизам. Управо супротно. Египат је према Писму у Мојсијево доба паганска земља која слави мноштво богова.
Ако си пажљиво прочитао то није била религија читавог Египта врло брзо су га нспустили богаташи и следбеници Ра култа који су привремено потиснути.
Библија није Божји дневник где пише сваку ствар коју је Бог урадио.
Да ли верујеш да Бог не ради ништа суботом?
Том логиком би могли ставити примедбу што Јовснова Апокалипса не Спомиње Тита ,Хитлера ,Стаљина ,Путина , авионе , мобилне телефоне и све остало стога је тешко можемо прихватити.

Библија има један свој наратив истинит и применљив за сваког човека и један слој свештенички који је свештеницима применљив.

Ово све је било тешко уклопити до се сматрЛо да је егзодус био 2000бц 1500бц када су лоцирали да се прича о егзодусу дешава око 1300 бц и данас важи то блискост Етханона и Мојсија бива све упадљивија.
Још већа сличност што се Мојсију не зна где је гроб.
Није се знало ни где је Етхснону није сахрањен у фараонским гробницама и када су нашли у 17. врку тела није било ту.
Нешто се десило због чега је морао бити сахрањен у тајности.
Међутим пошто су уништили његово име у књигама фараона потрудили ду се и саркофаг да униште све што су нашли нарочито плочицс са иницијалима. Сумњало се на једну мумију пренешену у долини краљева и тек са модерном опремом су могли прочитати да је у питању Етханон.
Са узимањем генетског материјсла аутосомално закључило се да је Тутанкамон син Етханона и Нефертити.
Који је тскође морао променити име да нестане свака сличност са очевим именом.

Umiljato se pojavljuješ na nebeskom svodu,
O, živi Atone, začetniče života.
Kad se dižeš na istočnom obzorju,
Ti svojom lepotom ispunjavaš celu zemlju.
Lep si ti, velik i blistav, i dignut
visoko iznad cele zemlje,
odlicna tema, nisam jos procesuirao sve, ali na ovo moram da repliciram citatom

Jezekilj 28,12Sine čovječji, nariči za carem Tirskim, i reci mu: ovako veli Gospod Gospod: ti si pečat savršenstva, pun si mudrosti, i sasvijem si lijep.
...
Jezekilj 28,17Srce se tvoje ponese ljepotom tvojom, ti pokvari mudrost svoju svjetlošću svojom; baciću te na zemlju, pred careve ću te položiti da te gledaju.

odlicna tema, nisam jos procesuirao sve, ali na ovo moram da repliciram citatom

Jezekilj 28,12Sine čovječji, nariči za carem Tirskim, i reci mu: ovako veli Gospod Gospod: ti si pečat savršenstva, pun si mudrosti, i sasvijem si lijep.
...
Jezekilj 28,17Srce se tvoje ponese ljepotom tvojom, ti pokvari mudrost svoju svjetlošću svojom; baciću te na zemlju, pred careve ću te položiti da te gledaju.
Имаш делове његове химне у псалмима.

Поставићу ова жена египтолог је показала иако се није тиме бавила више Етханоном. Сутра ћу прегледати и сликати их.
Етханон себе зове Син Божији.
da video sam, ali mnogi to imaju sin boziji; meni izgleda da ovde ima necega, bar 50%, ili 50+50, ti povraci iz ropstva egipatsko, vavilonsko su oformili njihovu konacnu religiju, a moze biti da je nisu ni imali nego su spojili 2 tudje religije i napravili svoju

moze biti da mi pogresno rezonujemo da je religija necija, a u stvari su junaci bitni, tj. protagonisti - tako smo dosli do licnosne nase - hriscanstva, tri lica sv., trojice itd

Химна Атонском богу, позната као „Химна Атону“, је древноегипатски текст који је написао фараон Ехнатон у 14. веку пре нове ере. Ова химна слави Атона, бога сунца, и његову животворну снагу.

Занимљиво је да су неки истраживачи приметили одређене паралеле између појединих делова ове химне и одређених псалама у Библији, посебно Псалма 104. Међутим, ово не значи да су текстови истоветни, већ да постоје сличности у темама, попут слављења Бога који је творац и извор живота.

Кључни делови химне Атону који се могу упоредити са Псалмима:

1. Слава творцу природе:

Химна Атону говори о сунцу које доноси живот целој земљи и свим створењима, што је слично темама у Псалму 104, где се слави Бог као творац природе.

У Псалму 104:24-25 пише:
„Колико је твојих дела, Господе! Све си премудро створио. Земља је пуна добара твојих. Ено мора, великог и пространог, у њему гмижу животи, без броја, животиње мале и велике.“

Ово се може упоредити са делом химне који говори о томе како Атон доноси живот свим живим бићима.

2. Светлост и тама:

У химни се говори о томе како сунце устаје и доноси светлост, а кад сунце залази, земља тоне у таму. Слична тема се јавља у Псалму 104:20-22, где се описује како Бог ствара ноћ и како звери излазе у тами.

„Ти доносиш таму, и настаје ноћ: тада почињу да се мотају све шумске животиње. Лавићи ричу за пленом и траже храну од Бога.“

3. Зависност живих бића од Бога/Атона:

У химни се наглашава како сва жива бића зависе од Атона за храну и живот. Слично томе, у Псалму 104:27-28 пише:
„Сви они чекају на тебе да им дадеш храну у право време. Дајеш им, и они је прикупљају; отвараш руку своју, и они се насите добротама.“

Ови примери указују на сличне теме које величају божанско деловање у природи и зависност живих бића од божанског даваоца живота. Међутим, важно је нагласити да су ови текстови настали у различитим временима и културним контекстима, па ове сличности могу бити резултат сличних размишљања о природи и божанској улози у животу света.

da, mnogi to imaju, meni izgleda da ovde ima necega, bar 50%, ili 50+50, ti povraci iz ropstva egipatsko, vavilonsko su oformili njihovu konacnu religiju, a moze biti da je nisu ni imali nego su spojili 2 tudje religije i napravili svoju
Оно што је Небојша Озимић урадио поредећи са Библијом са Јосифом Флавијусом он мисли као секуларни историчар да су ту религију искварили изласком из Египта и мешањем са неким Каананским племенима где се касније Јахве појављује. Имаш тај рад као увод теме. Што се тиче Јахве дели твоје мишљење у вези Јахве да су га касније преузели од Каананаца.

da video sam, ali mnogi to imaju sin boziji; meni izgleda da ovde ima necega, bar 50%, ili 50+50, ti povraci iz ropstva egipatsko, vavilonsko su oformili njihovu konacnu religiju, a moze biti da je nisu ni imali nego su spojili 2 tudje religije i napravili svoju

moze biti da mi pogresno rezonujemo da je religija necija, a u stvari su junaci bitni, tj. protagonisti - tako smo dosli do licnosne nase - hriscanstva, tri lica sv., trojice itd
Пази без обзира на неке мањкавости које су направили писци кроз тако дуга времена писања су генијална и дело су јако интелигентних и посвећених људи. Боље избаци негативан став јер ће ти сметати да видиш реално.
Дакле кад би посматрао српску историју очима српске епске књижевности.
И очима историје.
Дакле епске песме говоре о стварним догађајимс славе јунаке али ту су и виле и вилењаци фали и неки НЛО и тако. Суштина да СЗ преноси наратив људи библиотеку свега које јесу компилиране и паковсни од неких инжињера и свештеника али суштина људског поимања ствари и генеза његове спознаје природе , живота ,Бога је иста.

Пази без обзира на неке мањкавости које су направили писци кроз тако дуга времена писања су генијална и дело су јако интелигентних и посвећених људи. Боље избаци негативан став јер ће ти сметати да видиш реално.
pa, nemam ja negativan stav, i ne smeta mi da je mojsije egipcanin carske loze, a da persija takodje krije tajnu judaizma...
samo kazem da mi koji manje poznajemo istoriju, se vezujemo za licnosti, da je sustina kada Hristos kaze - kada vidite Avrama, Isaka i Jakova u carstvu Bozijem, a sebe izbacene... kada kaze da je on dobri pastor, zna se sa ovcama, koje nece za najamnikom, lupezom, hajdukom...

znaci, poenta je protagonista u imenu religije, Hristos - hriscanstvo, vezujemo se za licnosti starozavetne takodje, pa i u novoj eri imamo svetitelje, optuzili bi nas za kult licnosti da stalno pravimo, ali sveta Trojica jesu licnosti

antagonista nam je nepomjanik, a oni nece nasemu Spasu ime da izgovore nego kazu "onaj covek", a svom bogu kao protagonisti "zaboravili" pravilno ime... a kako ti je ime, sta da kazem? zamenica, ja, onaj, koji, ...zamenik, moguce je to sto procitah da su zamenili jednog protagonistu sa drugom, a antagonisti se uvek nadju, sta je problem ako jednu zemlju promenise sa drugom, pa se vratise, ili ce mozda opet da se potucaju po svetu? tako su uzeli i tudjeg Boga, ali ja ne mislim da je to problem, ni mi nismo jevreji, a Hristos je jevrejin

uopste nisam negativan, da je danas ww2 bio bih jahviosta, ali buduci da oni sada prave genocid - ne mogu, Hristos nas vezuje za sebe ili sz licnosti Avrama Isaka Jakova, nema VEROnauke, nema teritorije, nema istorije, nema boga ovog ili onog, nema nista, samo LICNOSTI

Poslednja izmena:
Zelin je , na osnovu raspoloživih izvora, rekonstruisao priču o Mojsijevom ubistvu koja deluje prilično uverljivo a koju je podržao i S. Frojd . Prema ovoj priči, pleme koje se vratilo iz Egipta kasnije se u predelu između Hanaana i Egipta spojilo sa drugim srodnim plemenima koja su već duže vremena du bila naseljena. Plod ujedinjenja iz kojeg je proistekao izrailjski narod bilo je usvajanje religije koja bi važila za oba plemena a nije bilo ništa prirodnije nego usvojiti plemenskog boga Jahvea a odreći se boga za koga je već karakteristično da je egipatski. E. Zelin pretpostavlja da se taj događaj zbio u Kadešu .
Drugim rečima Mojsijeva smrt , na način na koji je opisana u Petoknjižju, zasigurno predstavlja grub falsifikat onih koji su ubili bivšeg faraona.
a na osnovu cega pretpostavlja? Kadesha smo se dotakli kada su izmislili divove, vidi na temi o sinovima bozijim, evo ovde da ti iskopirm:
e, upravo se tako izgradio mit o divovima, kada se izvuice iz konteksta, ali da pogledamo sve sta pise, kako se doslo do divova?
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Brojevi&prijevod=sve&glava=13

Mojsije ih salje u izvidnicu, da ispitaju kakva je zemlja, jel rodna i ko zivi u njoj. Izvidnica se vraca i donosi plodove, i opisuju ko sve zivi u njoj.
Znaci izvidncia uhode su isle da vide vredi li ta zamlja i moze li osvojioti, pokoriti koliko su jaki narodi, plememna, da li zive u satroima ili tvrdim gradovima itd.
4. Mojsijeva 13,29Ali je jak narod koji živi u onoj zemlji, i gradovi su im tvrdi i vrlo veliki; a vidjesmo ondje i sinove Enakove.

Dakle, po povratku, ne kazu da ima ikakvih divova, ali jeste narod jak, pomucili bi se da ih osvoje.
Onda se medju njima javljaju defetisti, kukavice kojima se i ne mili bas da osvajaju, da ne dobiju po p, jer su jaci ti koje bi da syebu

4. Mojsijeva 13,32Ali drugi ljudi koji idoše s njim govorahu: ne možemo ići na onaj narod, jer je jači od nas.
4. Mojsijeva 13,33I prosuše zao glas o zemlji koju uhodiše među sinovima Izrailjevijem govoreći: zemlja koju prođosmo i uhodismo zemlja je koja proždire svoje stanovnike, i sav narod koji vidjesmo u njoj jesu ljudi vrlo veliki.
4. Mojsijeva 13,34Vidjesmo ondje i divove, sinove Enakove, roda divovskoga, i činjaše nam se da smo prema njima kao skakavci, taki se i njima činjasmo.

Onda su pustili zao glas, zargonski buvu, da bi sakrili koje su kukavice da su oni zapravo divovi, ali na samom povratku kada pomenuse sinove Enokove ne rekose da su divovi, vec sada lazu jer su 3,14cke kukavicke, cak je drugi narod bio taj koji je jaci, a oni kazu enakovi da su divovi, lazu!

prvo je bila zemlja meda i mleka, a potom kada se pokazalo da su kukavice, da ne smeju da ih napadnu, onda su i ljudozderi, sio mi ga djura, lazu.
prosuše zao glas
da se ne bi proculo da su u stvari zentare oni, kukavice, samo je musko bio
4. Mojsijeva 13,31A Halev utišavaše narod pred Mojsijem; i govoraše: hajde da idemo da je uzmemo, jer je možemo pokoriti.
ostali zenetine
takvi kada zenu ne mogu da osvoje posle je olajavaju da je qrva, to je takav soj ljudi

a na osnovu cega pretpostavlja? Kadesha smo se dotakli kada su izmislili divove, vidi na temi o sinovima bozijim, evo ovde da ti iskopirm:
Да ту су се суочили са роахим диновима нефилима , дивовски кланови. И ту је било много жртава са обе стране чак је један побегао Филастејцима претпоставља се Голијат.
Из перспективе догађаја тада имамо камп и шатор од састанка. Нико не сме да напусти камп јер изван кампа није под заштитом Јахве. Шта се заправо догађа Јахве заједно са њима осваја свету земљу и добија своје свето земљиште које према оном што сам ти ставио у Бабелу је припало њему Јахве гетс а Јакоб санс оф тхе Јакоб
Као што видимо подела нација према броју синова Божијих није ишла глатко свако је морао да се избори за свој део који му је свевишњи наменио тако и Јахве и Израиљ са посебном мисијом да кроз њихово семе Абрахама Јакова ресаурирају опет свет да нестану границе и да сви спознају Бога за нас је то Исус.
Сад ти ентитети нису најбољи многи су се удружили са палим ентитетима на земљи и желе креацију да задрже у својој доминацији.
Врло важна сцена када Арон жртвухе 2 јагњета једно Јахве које ритуално убија једно пупта у пустињу Азазелу....
Дакле Јахве није као ни Израелци са конима иде још није на свом холи граунду.

Зато суди боговима у псалму 82.
Дакле као и данас у политици поделио функције али Корупција.

Заправо читаву чричу схвстам као ристоринг хевн. у Рају де десило сада га враћамо и ми му требамо као и он нама.

Е сад конкретно за то питање морам да гуглам мислим да се позива на неког историчара.
Поменуо је негде где нисам запазио неког пророка који је рекао да су Мојсија убили његови људи.

Да ту су се суочили са роахим диновима нефилима , дивовски кланови. И ту је било много жртава са обе стране чак је један побегао Филастејцима претпоставља се Голијат.
Odlican si, a ja pokusavam da shvatim iduci ka Pocetku...
Golijata je sredio David u celo - kamenom, ali ja i tu ucitavam kasnije Proroka [zaboravih sad koji je], da se radi ne o fizickom sredjivanju, vec duhovnom. Pazi, oni su i u Kadesu izmislili da se radi o divovima i ljudozderima cak, koje pali andjeli napravise kcerima zemaljskim jos pre Potopa - pokusaj da se stavis u poziciju ljudi koji misle da sve mogu, sve osim ako se ne umesa neka vanzemaljska sila, da kazemo nefilimska. To je najjaci osecaj - svemoci, nepobediv si od strane ljudi, osim ako nisu divovi, spoj palih andjela i kceri zemaljskih. Ovde se sada otvaraju mnoga antropoloska pitanja...
Из перспективе догађаја тада имамо камп и шатор од састанка. Нико не сме да напусти камп јер изван кампа није под заштитом Јахве.
to je odlicna slika otvorenog fronta nasuprot zatvorenog, sigurnog, ...
Шта се заправо догађа Јахве заједно са њима осваја свету земљу и добија своје свето земљиште које према оном што сам ти ставио у Бабелу је припало њему Јахве гетс а Јакоб санс оф тхе Јакоб
Као што видимо подела нација према броју синова Божијих није ишла глатко свако је морао да се избори за свој део који му је свевишњи наменио тако и Јахве и Израиљ са посебном мисијом да кроз њихово семе Абрахама Јакова ресаурирају опет свет да нестану границе и да сви спознају Бога за нас је то Исус.
Сад ти ентитети нису најбољи многи су се удружили са палим ентитетима на земљи и желе креацију да задрже у својој доминацији.
ja opet moram da te vratim na pretpotopno vreme glede sinova bozijih
1. Mojsijeva 6,2Videći sinovi Božji kćeri čovječije kako su lijepe uzimaše ih za žene koje htješe.
1. Mojsijeva 6,3A Gospod reče: neće se duh moj do vijeka preti s ljudima, jer su tijelo; neka im još sto i dvadeset godina.
pitanje: zasto da se pre sa ljudima, ako su krivi sinovi boziji, i zene bre? [ANTROPLOSKO ogromno piotanje, analiza, mozda je, kad ga pomenu ranije, Frojd vec ima? ne znam]
Врло важна сцена када Арон жртвухе 2 јагњета једно Јахве које ритуално убија једно пупта у пустињу Азазелу....
to je isto odlicno pitanje, kao izbor, kome se zrtvuje Bogu ili djavolu, OVO DRUGO JE BILO HROMO, DA NE POBEGNE BESE, sam pojam zrtve, a plus sto ja AZ-azela tumacim od A do Z, posebna tema, da ne ucitavam opet grcki alfa-omega, taj je az-azel.
Дакле Јахве није као ни Израелци са конима иде још није на свом холи граунду.

Зато суди боговима у псалму 82.
mislis palim andjelima, knezovima kao
Дакле као и данас у политици поделио функције али Корупција.

Заправо читаву чричу схвстам као ристоринг хевн. у Рају де десило сада га враћамо и ми му требамо као и он нама.
ja mislim da od restauracije nema nista, nego sve to da mora da se satre, citirao sam ti vec Efescima 6,12
Jeremija 2,11Je li koji narod promijenio bogove, ako i nijesu bogovi? a moj narod promijeni slavu svoju na stvar zaludnu.
Jeremija 2,12Čudite se tome, nebesa, i zgrozite se i upropastite se! veli Gospod.
drugi prevodi kazu zaprepastite se - nebesa - poenta je da komplet ta nebeska hijerarhija, a i jevreji imaju razne kao i hriscani od 4. veka, mora da se srusi, ko ce da ratuje pojedinacno sa palim andjelima, tj njihovim cinovima/rangovima, nema logike, narocito znajuci da slede i nova zemlja i NOVO NEBO
Efescima 6,12Jer naš rat nije s krvlju i s tijelom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovoga svijeta, s duhovima pakosti ispod neba.
Е сад конкретно за то питање морам да гуглам мислим да се позива на неког историчара.
Поменуо је негде где нисам запазио неког пророка који је рекао да су Мојсија убили његови људи.
okey

Poslednja izmena:
Тешко да је баш све изнето јер је писано са размаком од 600. година колико се вероватно преносило као орална традиција.
Али имамо Мојсија из угла како су га Изрелци видели и запамтили.
Сама библија има неке строге теолошке надзоре али такође садржи и митове који су сачувани на тај начин али имају поруку.

tvrdnja da je Mojsije recimo bio egipatski sveštenik pojavila se još u 3. veku sa Manetom, čiji rad je za nas nažalost izgubljen. na sreću, o tome izveštava Flavije Josif u svom delu "protiv Apiona". prema Manetonu, Mojsije je bio sveštenik Ozirisa iz Heliopolja po imenu Osarsip, koji se, kao vođa gubavaca, pobunio protiv egipatskog kralja Amenhotepa i uzeo ime Mojsije.

konačno poražen od Amenhotepa, Osarsip/Mojsije i njegov narod (zajedno sa svojim saveznicima, Hiksima) morali su da se povuku prema Siriji. toliko o Manetonu, koji jevreje prikazuje kao potomke egipatskih gubavaca i koji ga Josif Flavije kritikuje kao lažova. danas se vodi debata o tome da li je Manetonova priča čisto antijevrejski izum (tj mislim na neprijateljstvo između grka i jevreja u Aleksandriji) ili sadrži istorijsko jezgro. naime poreklo jevrejske vere u Ehnatonovom solarnom monoteizmu.

u svakom slučaju, Frojd je video Mojsija kao progonjenog Ehnatonovog sledbenika. međutim, treba biti oprezan sa tako dalekosežnim zaključcima, tim pre što grčko-jevrejski sukob u helenističkom Egiptu dopušta i drugo i takođe vrlo uverljivo tumačenje.

Свети Пророк Мојсије је стварна Историјска Личност, и о њему су изнети историјски подаци у Светом Писму тј. Библији.

stvar je u tome, bez obzira na to kada se smatra da su tekstovi napisani, to je bilo vekovima nakon pretpostavljenog egzodusa. ovo nam je dalo legendu. dakle, možemo samo da raspravljamo šta može biti istinsko jezgro.

međutim, sage nisu jednoobrazna pojava. sage izveštavaju pouzdanije od junačkih pesama. rečeno je da su formulacije stare 1.000 godina zapisane u Ilijadi.

bekstvo u Egipat je bilo realnost za nomade tokom mnogo vekova. a takođe i problemi povezani sa tim. tada su Hiksi takođe došli iz ili preko Kanaana i zavladali deltom Nila. vladar tog vremena sebe je zvao Jakobher. u nekom trenutku, iz gomile sećanja, izronila je priča o boravku u Egiptu i egzodusu. ne može biti očiglednije. i svima treba da bude jasno da jevreji sa svojom kulturom nisu odlazili. ključna reč etnogeneza.

pitanje je koji aspekti pripadaju oblastima legende, mitologije i religije, a koji aspekti se mogu pratiti do istorijske stvarnosti. pitanje je dosta staro i već je zloupotrebljeno u propagandne svrhe. dakle, iako ima svoju priču, ostaje relevantna za svaku legendu.

stvar je u tome, bez obzira na to kada se smatra da su tekstovi napisani, to je bilo vekovima nakon pretpostavljenog egzodusa. ovo nam je dalo legendu. dakle, možemo samo da raspravljamo šta može biti istinsko jezgro.

međutim, sage nisu jednoobrazna pojava. sage izveštavaju pouzdanije od junačkih pesama. rečeno je da su formulacije stare 1.000 godina zapisane u Ilijadi.

bekstvo u Egipat je bilo realnost za nomade tokom mnogo vekova. a takođe i problemi povezani sa tim. tada su Hiksi takođe došli iz ili preko Kanaana i zavladali deltom Nila. vladar tog vremena sebe je zvao Jakobher. u nekom trenutku, iz gomile sećanja, izronila je priča o boravku u Egiptu i egzodusu. ne može biti očiglednije. i svima treba da bude jasno da jevreji sa svojom kulturom nisu odlazili. ključna reč etnogeneza.

pitanje je koji aspekti pripadaju oblastima legende, mitologije i religije, a koji aspekti se mogu pratiti do istorijske stvarnosti. pitanje je dosta staro i već je zloupotrebljeno u propagandne svrhe. dakle, iako ima svoju priču, ostaje relevantna za svaku legendu.
Дефинитивно није сигурно никако али ли једини који би одговарао опису је Етханон. Који Такође мења име. Не зна му се гроб и остало. Неки који најдаље провењују 6-7 век п.н.е почетак култа Мојсија као можда оралне традиције мада га наука не види пре 3-4 века п.н.е негде у хеленском периоду. Међутим како примећују Мојсије је ствар оралне традиције легендарни отац и постоје различите традиције први ванбиблијски помен је Хакатус од Абдеје иако немамо сачувсно дело његово дело ће цитирати неки писари око Помпеја Диодор са Сицилије и биће неких силних расправа о мојсију у хеленском добу у време потврђеног примењивања Торе.
Извештаји писара око Помпејасу различити углавном говоре да је Мојсије довео Јевреје у Јерусалим и поставио свештенство Левите. Дакле извори не знају да је умро пре уласка у обећану земљу.

Извештаји писара око Помпејасу различити углавном говоре да је Мојсије довео Јевреје у Јерусалим и поставио свештенство Левите. Дакле извори не знају да је умро пре уласка у обећану земљу.
kada smo vec kod levita, mogli bi, neko od vas dvojice da nam blize objasni
https://en.wikipedia.org/wiki/Priestly_source
a i generalno tu https://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_hypothesis
It posited that the Pentateuch is a compilation of four originally independent documents: the Jahwist, Elohist, Deuteronomist, and Priestly sources, frequently referred to by their initials.

kada smo vec kod levita, mogli bi, neko od vas dvojice da nam blize objasni
https://en.wikipedia.org/wiki/Priestly_source
a i generalno tu https://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_hypothesis
It posited that the Pentateuch is a compilation of four originally independent documents: the Jahwist, Elohist, Deuteronomist, and Priestly sources, frequently referred to by their initials.
iНисам разумео мислиш нс Задок свештенство?

Back