Нepatitis C

molim da mi neko odgovori da li se seksualnim putem moze preneti hep c zato sto mi je rodjena sestra udata za coveka sa hep c koji do sad nije imao teskoca oko bolesti a imaju decu a tek sad saznali da on to ima kada je otisao dobrovoljno da da krv....ja samo molim boga da deca nemaju a ona se kao kontrolisala u trudnoci ali kako je moguce da on ima a deca i ona nemaju?hvala

@alba - koliki ti je br. virusa? I bas su te lepo isprepadali sa tom cirozom. Koji ti je stepen fibroze utvrdjen biopsijom? Kolike su ti transaminaze?
Da li ides redovno na kontrole? Ako imas fibrozu onda imas i velike sanse za terapiju.

@biaggi- Na tebi je da li ces svakoj objasnjavati... Stekla sam utisak da menjas devojke kao carape. Ali ajd, to je vec razgovor za neku drugu temu. Ponesi sebi kuvalo za kafu, mada sigurno ga ljudi tamo vec imaju :)

molim da mi neko odgovori da li se seksualnim putem moze preneti hep c zato sto mi je rodjena sestra udata za coveka sa hep c koji do sad nije imao teskoca oko bolesti a imaju decu a tek sad saznali da on to ima kada je otisao dobrovoljno da da krv....ja samo molim boga da deca nemaju a ona se kao kontrolisala u trudnoci ali kako je moguce da on ima a deca i ona nemaju?hvala

Moguce je da se prenese ali... hiljadu stvari mora da ti se namesti da bi ga dobio seksualnim putem. Teoretski se navodi i taj put prenosenja ali je sve to jos nedovoljno ispitano i dokazano (u procentima kao oko 4%).
Postoji mnogo pacijenata koji ne znaju kako su mogli da dobiju HCV (ne moze se dokazati rizicno ponasanje), pa se ispituju razni putevi prenosenja, prvenstveno seksualni.
Uglavnom potreban je kontakt krvi zdrave osobe sa krvlju inficirane osobe, znaci postojanje ranica i sl.

Moj dragi nema HCV, moja beba nema HCV (hvala Bogu),mada mi je virus u trudnoci podivljao.
A odakle meni? Nemam pojma, verovatno zato sto sam (kako dr kaze) baksuz i to tezi slucaj:dash:

@alba - koliki ti je br. virusa? I bas su te lepo isprepadali sa tom cirozom. Koji ti je stepen fibroze utvrdjen biopsijom? Kolike su ti transaminaze?
Da li ides redovno na kontrole? Ako imas fibrozu onda imas i velike sanse za terapiju.

@biaggi- Na tebi je da li ces svakoj objasnjavati... Stekla sam utisak da menjas devojke kao carape. Ali ajd, to je vec razgovor za neku drugu temu. Ponesi sebi kuvalo za kafu, mada sigurno ga ljudi tamo vec imaju :)

Kada su analize bile gotove prDelic mi ih nije pokazao samo mi je rekao da imam vrlo mali broj kopija koje su veoma male aktivnosti i da zato ne mogu da dobijem terapiju .Imam tesku fibrozu.S-AST-28; S-ALT-18;PCR mi nije ponovljrn.Idem redovno na kontrole (ultrazvuk i analize krvi).
Dok jos nisu bili gotovi rezultati PCR-a i genotip (a biopsijom ustanovljena t.fibroza)pr Delic je o lecenju pricao kao obaveznom ali posle ova druga prica.Jos mi je rekao da je to i bolje iako necu da dobijem lecenje.Pre nego sam saznala za virus planirala sam decu pa me to zaustavilo .Ali pitala sam dr Perunicica i neke druge hepatologe i rekli su da nema problema samo bi se na porodjaju moralo voditi racuna.Mene jako interesuje da li virus moze da se jako pokrene i da me unisti,onako sam od sebe(jer ja ne konzumiram bas nista sto bi lose uticalo:naprotiv-pijem neke cajeve ,surutku...)

Kada je bio gotov PCR pr Delic mi nije rekao broj virusa vec samo da je malo i da je to dobro pa da zbog toga nema lecenja.Ni genotip neznam .Rezultati su kod njega(na klinici valjda).Imam tesku fibrozu.AST-28;ALT-18;Idem redovno na kontrole.

Alba kod nas ti je sve to malo zakukuljeno i nejasno. Do 100.000 kopija oni smatraju malim br. ali eto za ovih nekoliko godina nisam srela slucaj kao sto je tvoj, sa teskom fibrozom i malim br. kopija a ALT i AST normalni. Cudno, bas

Sto se trudnoce tice- ja sam pre trudnoce imala < 2000 kopija, u osmom mesecu 389.000 kopija , sad duplo vise. Beba mi je poruckala sve sto je dobro,imunitet mi je oslabio pa je virus poceo da se replikuje. Bolje razmisli. Ne znam koliko godina imas ali mislim da je u tvom slucaju bolje prvo terapija,pa godinu dana pauze pa trudnoca.

Kafa i cigare stete, da. Pogotovo cigarete.

Svojevremeno sam pila caj od precice, odlican je za jetru. Ne znam odakle si ali potrazi precicu u prodavnici zdrave hrane ili na Cvetkovoj pijaci ako si iz Bg-a.

Ćao društvo!
Kao prvo, vidim da ovde ima jako mnogo ljudi koji su se izlečili terapijom pegasys+copegus i vrlo sam srećan zbog toga.

Situacija kod mene je sledeća:
Hepatitis C - Genotip 2B
Viral Load - 100.000 K/ml (valjda, ovo nisam siguran)
Stepen oštećenja - Najlakša fibroza

Terapiju sam dobio preko komisije u Beogradu i primio sam 24x180 pegasys (bez prekida) i 2x2 dnevno Copegus (takođe bez prekida). Terapija je trajala 6 meseci i završila se pre 3-4 dana. Transaminaze pre terapije su bile između 100 i 400, a za vreme teapije između 30 i 50. Jedino je bilirubin bio povećan svo vreme terapije. Od nuspojava imao sam samo prvi dan temperaturu, a ostatak terapije je prošao ok. Nisam imao problema sa koncentracijom niti sa učenjem, ali am povremeno bio fizički iscrpljen! Nakon 4-5 meseci terapije javio mi se svrab od Copegusa ali je on trajao par minuta dnevno. Sad sam uradio PCR i još uvek čekam rezultat.
Interesuje me koliko je vremena trebalo da se oporavite od terapije? Meni još uvek traju vrlo blage nuspojave (blagi umor, bol u mišićima ...), a tek je sada svrab počeo da izbija iz mene! Za koliko ti simptomi nestaju i kada ću opet da se osećam ok? Kako da ubrzam oporavak?

E ovako! Imam Hepatitis C genotip 2B, preko 100.000 kopija, lakostepenu fibrozu.
Primio sam 24x180 pegasys-a i svaki dan po 2 ujutru i 2 uveče copegus-a. Neke teže simptome za vreme terapije nisam imao, osim hroničnog zamora, blagog svraba i povremene iritacije.
Pošto mi se terapija završila pre 5 dana, a simptomi terapije (svrab, umor) su ostali, interesuje me koliko treba vremena da se organizam oporavi od te terapije?

Uh daj bože da bude negativan! Hvala na inormacijama!

Evo malo da kažem o mom toku lečenja:
Već sam napomenuo da imam 2B genotip, 100000 kopija i lakostepenu fibrozu. Terapiju sam primao 6 meseci punu dozu bez prekida. Prvi mesec eritrociti su mi pali na 4.5, a leukociti na 3.0 i tako su stajali do kraja terapije. Samo prvi dan sam imao groznicu, drugi dan me je bolela glava, a kasnije terapiju nisam ni osetio. Nisam imao probleme sa koncentracijom niti sa nervozom. Jedine nuspojave su bile svrab, blag hronični umor i još neke sitnice. Tek sada posle terapije se osećam malo iznureno, ali ništa nije strašno!
Samo da PCR bude negativan i da ne moram da primam više ovo čudo, smorilo je!

Pozz i svim mojim sapatnicima želim izlečenje i brz oporavak!!

Jutros sam mi je radjen ultrazvuk(kontrolni) i evo rezultata:
Jetra promera 132mm (pre tri meseca je bila 137mm) bez fokaloza Holescita dvostruko presavijena sa malim polipcicem 2mm(dr mi je usmeno rekao da je taj polipcic na-u zuci;tek posle sam videla izvestaj) Pankreas homogen slezina 111mm homogena bubrezi uredni Meteorizam.
Zanima me velicina132mm,da li je to ok i buni me ovaj" polipcic" i "dvostruko presavijena".
Pitanje za Dr i one koji se razumeju:Da li ovi nalazi ukazuju na to da je ok ili ne?
(imam hcv i tesku fibrozu jetre- biopsija radjena 11.2007.)
pozdrav...

Cao svima ja sam novi :) nadam se da cu biti dobro primljen od vase strane!!prije 7 dana otkrio sam da sam nositelj C virusa !! a prije 8 dana imao sma sobracajnu nesrecu!!sta mislite sta bi bolje bilo za mene da sam prezivio ili to sto sada znam da sam nositelj ovog bioloskog virusa?!?

svi ste se izljecili valjda?!nema nikoga!!?ah zaboravio sam svi su na odmor.....avi uzivaju na sunce,interferon,pegaz,i cajeve hmm palma de majorka....to je skup odmor!!isto ko jedna atomska bomba kad lezi iznad pjeska...svudje na svjetu mislim da cena pegaza moze uzjeti mesto br 1 u svetu sto se tice naftenih derivata samo kozna koliko kosta jedan barel interferon...hmmm bolje smak svjeta nego ova nepravdaa molim doktora da napise zbog cega narkomanima daju sedative i to bezplatno u bolnici??!!(ja se nedrogiram niti sam prije)i zasto nedaju interferon ili pegaz bezplatno??!! jer oboljeni hepatit c nisu zasluzili jeftiniji tretman?!!

CAO
izgleda da je taj virus samo za odabrane pa tako i lecenje.
nemoj da se sekiras
naravno da je najbolje sto si uspesno preziveo saobracajku
mozda zvuci sarlatanski ali uz zdav zivot lako se zivi sa hepatitisom!!
pozdrav

Hvala za podrsku!!ali vidim ovih dana vise niko ne place!?hm kako sto sam vec napomenuo svi su negde na odmor otisli i zaboravili da kukaju:worth:.....ok...danas sam bio kod doktora i napravio sam analizu krvi pa reko mi je da me ceka jos jedna analiza u ponedeljak.evo rezultate AST-78 ,ALT-79 :( SAD SU ME STAVILI NA CEKANJE da utvrde koji genotip i bla bla bla nejedi ovo nejedi ono buhhhhh ja sam guster novi a molim one koji su ovde da napise nesto kako je na pocetak bilo kod njih?!jer ja osjecam veliki bol na ljevu nogu isod koljena pijem jake analgetike ali nikako da zaustavim bol!ja sam to reko doktoru a on kaze da trebam promeniti ritam zivota a evo ima vec 2 semice samo spavam kad zaspijem bol nestaje ali kad sam budan osjecam taj puls kako boli a u ostalom muskulatura na citavo tjelo povremeno trza me ko da imam mobilni telefon po svudje osjecam vibracije!!molim ko zna nesto u vezi ovog da mi napise..trenutno pijem vitamin b i sylomarin 2x1..molim nekoa da napise neku rjec jer bice m od pomoci..hvala svima ciaos :dash:

striboR-Taj liv 52 mnogi hvale i preporucuju.Meni licno se nesvidja i doktorica sa infektivne mi je rekla:mozes da ga pijes ako hoces ali to uopste nemoras.Pa ga nepijem jer sticem utisak da ima nuzefekte suva usta,zbunjenost,zmarci,rasirene zeenic pa cak neke blage halucinacije koje bi opisali kao smetnje vida ili je to mozda interakcija sa sedativima...sve u svemu preko 10g.idem na te kontrole i neznam nikoga ko se izlecio.Ovde sam prvi put cito post nekog koj se nedavno izlecio pa pise sta ga svrbi...vidi nizvodno
delipero a kazi ti nama sta su tebi dali protiv bolova.

carobnjaku ja nemam neku receptu od doktora ponekad sam sam sebi doctor kad imam jake bolove napijem se ibobrufen a kad mi to ne pomaze uzimam voltareneto recimo danas sam bio na plazu i osetio sam da ce mi zeludac puci pa sam otisao svom maticnom lkekaru i trazio da dobijem neki mlgram diazepam=ketonal=ranital i sad sam super...evo vec se spremam za diskoteku ...nemogu vise sjediti kuci ....a meni dosada mojinfectolog nije dao niakkav analgfetik jer kaze da jetra nikad ne bole..cudno a ja osjecam da ponekad imam neki svrb na stranu jetre a najvise me bole noge i spavamise pa zato moram piti kafu a to nevalja...pozdrav svima i de malo budite aktivni vidim kako da ste zvi izguubili volju za pisanje..ajmo malo9 da se druzimo!!!kiss svima

bas sam zbunjen svasta i nista sam ocekivao od tebe pola tih stvari neznam staje(videcu otom potom) vazno je da znas da gomila tih "bezopasnih"lekova kao taj oblik brufena su ustvari smrt za jetru.infectolozi ne daju analgetike to znam...
do daljnjeg svi pozdravljeni.

E ovako!
Ja sam danas dobio rezultat PCR RNK i on je negativan! Krv je vadjena posle 22 inekcija (terapija za genotip 2), a primio sam ukupno 24. Sada ostaje jos za 4 meseca da uradim jos jedan PCR i ako on bude negativan onda sam se resio jednog problema.

Interesuju me sledece stvari:
Kolike su sanse za relaps u nardenih 6 meseci kod genotipa 2B?
Jos uvek osacam onaj hronicni umor, mada malo manje nego pre. Da li je to normalno i da li ce nestajati vremenom?

Zdravo svima, ja sam novi.
Od početka ove godine sam na terapiji. Imao sam genotip 1 i 113 miliona kopija i laku fibrozu. Na kontroli nakon 6 meseci bio sam negativan. Međutim problem je u tome što mi terapija postaje sve nesnosnosnija i sve se gore osećam a i nalazi su mi sve gori, smršao sam od početka terapije 20 kilograma, nervozan sam, svrab me izluđuje, a počeo sam da, radi lošeg apetita, posežem za "zabranjenom" hranom (pice, pljeskavice, karađorđeve i tako to), jedino što ne pijem alkohol i gazirano.

Zanima me da li se i kod ostalih koji su na dužoj terapiji događa isto? Pretpostavljam da lek pošto je satero virus u neki ćošak sada uništava mene. Gubim polet koji sam imao na početku i živeo uredno i zdravo i tako se i osećao.

Back