Nemanjici i prilike u njihovo doba

Универзитетски професор и историчар Радослав Грујић, изасланик Светог архијерејског синода Српске православне цркве, по договору с немачком управом и заједно с њеним представником Фон Рајсвицем, 13. и 14. априла 1942. године боравио је у Срему и мошти светаца допремљене су у Београд. Забележено је да им је, уз пут, и окупациона војска одавала почаст, као владарима. Смештене су у Саборној цркви.
Мошти кнеза Лазара враћене су 1989. године, шестсто лета након смрти, у Раваницу, његову задужбину. Одлуком Синода, посмртни остаци Уроша Нејаког стигли су у Јазак скоро шездесет година после одласка, 22. септембра 2001. године, где се и данас налазе. Иначе, сваког 2. децембра, на дан његовог упокојења, Црква прославља „блаженог, младога цара и мученика”, заједно с његовом мајком Јеленом, у монаштву Јелисаветом-Евгенијом.
Мати Параскева, игуманија манастира Јазак, данас вели да је „царскога корена плод” пример страдалништва за Христа и у Христу, да он може у народној песми да буде Нејаки, али да је његова вера била јака и, ево, надживела векове. Да је, непоуздано и привремено, земаљско царство заменио небеским. Небо, до даљњег, ћути.

У браку с влашком принцезом Аном цар Стефан Урош V није имао порода и није последњи изданак Немањића. Последњи је Јован, син епирског „цара” Синише (Симеона), млађег полубрата цара Душана и Урошевог најозбиљнијег противника у борби за право на престо. По очевој смрти, одрекао се власти и замонашио. Заједно с оцем, углавном је упамћен као ктитор у свету чувених тесалијских манастира Метеори, подигнутих на неприступачним вратоломним стенама код грчког града Стагој. Као монах Јоасаф, кога црква празнује 3. маја, умро је на Метеорима 1422/23. године.

Петар Милатовић

Novi broj Politikinog Zabavnika.....http://www.politikin-zabavnik.co.yu/

vujadin:
Миносе, можеш ли да поставш то од Јиречека.
Strana 253. Istorije Srba (politicke istorije):

"Tada nadje,1584. neki pastir,KOME SU SE LJUDI ISPRVA KAO LUDAKU POTSMEVALI,kosti sv.Urosa pod kamenitom plocom u opustelom Bogorodicinu manastiru kod sela Sarenika istocno od Prizrena,izmedju grada Petrica i nekadasnjeg kraljevskog dvora Nerodimlja.Pobozni Srbi obnovise taj manastir posle ovog otkrica.Patrijarh Pajsije sastavi i sluzbu sv.Urosu.Posle su TOBOZNJE kosti mladoga cara prenesene 1705. u manastir Jazak u Fruskoj Gori..."

Inace,ja sam iz tog sela Nerodimlja i baba mi je pricala citavu legendu o tome kako je"ubijen"car Uros...ja sam posle njoj ispricao istorijsku verziju citavog dogadjaja,ali mislim da mi nije poverovala... ;)

vujadin:
Неродимље је био Милутинов дворац. Да ли има нешто од тог дворца или је све уништено? Има ли нека слика или цртеж тог места.
Postoje ostaci rimske vile iz 4.og veka nase ere...neki sumnjaju da su tu vilu koristila i poslednja cetiri Nemanjica,i da je to u stvari Milutinov dvor...medjutim,na drugom kraju sela su nadjeni ostaci nekih zidova u jednom dvoristu,a preko puta je i crkva iz doba Nemanjica,pa ce pre biti da je to pravi dvor sa pridvorskom crkvom koju su Albanci minirali '99.-te...i sada izgleda ovako:
52.jpg

Uzgred,spalili su i bor za koji se sumnja da je jos iz vremena cara Dusana,pa ga je i narod nazivao Dusanovim...moguce da je iz dvorskog dvorista tog vremena,odmah pored crkve,zaista je bio ogroman...dok je on postojao,postojali su i Srbi u tom selu...sada nema ni bora,ni Srba...

minos:
Strana 253. Istorije Srba (politicke istorije):

"Tada nadje,1584. neki pastir,KOME SU SE LJUDI ISPRVA KAO LUDAKU POTSMEVALI,kosti sv.Urosa pod kamenitom plocom u opustelom Bogorodicinu manastiru kod sela Sarenika istocno od Prizrena,izmedju grada Petrica i nekadasnjeg kraljevskog dvora Nerodimlja.Pobozni Srbi obnovise taj manastir posle ovog otkrica.Patrijarh Pajsije sastavi i sluzbu sv.Urosu.Posle su TOBOZNJE kosti mladoga cara prenesene 1705. u manastir Jazak u Fruskoj Gori..."

Inace,ja sam iz tog sela Nerodimlja i baba mi je pricala citavu legendu o tome kako je"ubijen"car Uros...ja sam posle njoj ispricao istorijsku verziju citavog dogadjaja,ali mislim da mi nije poverovala... ;)
A, što s' napisao o ludaku velikim slovima? Ne razumem.....Što pod znacima navoda to ubijen? Pa, jeste ubijen.

minos:
Postoje ostaci rimske vile iz 4.og veka nase ere...neki sumnjaju da su tu vilu koristila i poslednja cetiri Nemanjica,i da je to u stvari Milutinov dvor...medjutim,na drugom kraju sela su nadjeni ostaci nekih zidova u jednom dvoristu,a preko puta je i crkva iz doba Nemanjica,pa ce pre biti da je to pravi dvor sa pridvorskom crkvom koju su Albanci minirali '99.-te...i sada izgleda ovako:
52.jpg

Uzgred,spalili su i bor za koji se sumnja da je jos iz vremena cara Dusana,pa ga je i narod nazivao Dusanovim...moguce da je iz dvorskog dvorista tog vremena,odmah pored crkve,zaista je bio ogroman...dok je on postojao,postojali su i Srbi u tom selu...sada nema ni bora,ni Srba...

Ko je, leba ti, toliko sumnjičav?...: :D Pa, ni sekvoja ne živi toliko vekova, Boga ti, a ne bor.. :lol: ..

Bi2:
Ovde piše jedino da se sumnja da je pastir bio lud, a ne da se sumnja čije su kosti.... :D
Tada nadje,1584. neki pastir,KOME SU SE LJUDI ISPRVA KAO LUDAKU POTSMEVALI,

1964.gif
...hihihihiiiiii...Inače je istorija satkana od -bajkica.....hihihihiiiiiii
Potsmevali su mu se najpre,sto je mozda bilo opravdano,ali su kasnije prihvatili njegovo glediste...

Takodje je velikim slovima napisano i Jiricekovo misljenje o TOBOZNJIM kostima...

Nema bajki u istoriji...da je tako,ne bi je njome bavili istoricari,vec neki pisci poput Agate Kristi...

minos:
52.jpg

Кажеш Албанци, е па ја бих им дао зато условну независност, али под условом да чувају све српске цркве и манастире, као што су то радили и за време Краљевине Југославије, а ако само у једну дирну, да је оштете или униште, да им одузмемо независност. Па нек виде шта им је боље.

ako narod kaze da je bor dusanov,onda je dusanov:):):)

salu na stranu...velika greota je,i srce mi se cepa kada vidim,koliko istoriskog blaga biva unisteno,pokradeno,i preprodato,mesto da se sacuva,jer svedoci o nekim vremenima koja su iza nas...mislim ljudi uopste.a mogu nam pomoci da proniknemo u to ko smo,sta,odakle dolazimo i sl...nacinu zivota nekad,itd itd

konkretno mislim na unistavanje prastarih dela sumerske i vavilonske civilizacije u iraku...sto od amerikanaca,sto od iracana...a o kosovu necu ni da komentarisem,tamo je skoro svo istorisko blago naseg naroda,iz vremena dok smo jos uvek bili na vrhuncu (sve ovo posle u 19 veku i na dalje nije ni za go k) isto nas je tako unazadilo i bombardovanje narodne biblioteke i gubitak mnogo mnogo spisa o nasem narodu i njegovoj istoriji...ko zna sta bi dosad bilo mnogo jasnije :):):)

nebiste se sporili o urosu,vec mozda imali definitivan podatak;);)

Све што смо ми имали, то још постоји у више светских библиотека, али је нама недоступно за сада, али једног лепог пролећног дана уз Божју помоћ биће и то слободно.

Back