Nemanjici i prilike u njihovo doba

vujadin:
Можда ниси упознат печат Стројимира је купљен за 20 000 Евра од некога који га је купио од некога у СССР. Да ли можеш протумачити шта пише, поред стројимира.

Piše : "Bože pomozi Strojimiru"

Nisam učio grčku palepografiju, ali mi je rečeno da tu piše na grčkom jeziku latinskom transkripcijom: I S E K O I θ (THETA) STRO(J)IMIR a to znači „Bože pomozi Strojimiru“

Да, али он није једини, многи се позивају на Илију, а Илија није ни издалека био оно што му многи приписују. Треба се пребацити у оно време да би се сагледала стварна идеја стварања модерне државе Србије, после 5 вековног ропства. Могло би се успоредити са посткомунистичким преображавањем Срба, где су многи почели да истичу, народне ношње обичаје и историју да би доказали да су Срби. Тако је било и онда, али у много тежој ситуацији, јер је било тешко враћати Србе из турске вере и обичаја и морало се употребљавати све што је било на располагању тадашњим властима да створе једну државу од голе раје.

vala jesu bili samosvesni....to im je ostalo i do dan danas,samo su sebe svesni,pogotovo u voznji,gradskom prevozu,klubovima i ostalim mestima gde nismo sami i jedini :):)

elem,strojimir me podseti na moje stare,i oni su na kaisu imali GOT MITT UNS,ali im nije pomoglo

sto se tice nosnji..pa naravno stari Vujadine da narod nije smeo da nosi svilu i kadifu,toke i dolamu,cavrli marame i cohali dimije:)
cak verovo ili ne,nije ni smeo,dobili bi batine od aginih momaka ako bi se tako napucali..to je srbima ostalo i do dan danas taj kompleks,posle odlaska turaka da se sredjuju i kad idu smece da bace,dok ljudi na zapadu idu u pocepanim farmerkama i majcama bez kompleksa de god hoces.

e sad,sta su nosili..naravno da ne sajkacu,sajkaca ti je preteca titovke i kasnije beretke i to smb boja,ne one fensi crvene ili teget ili crne nekih drugih rodova,cista pesadiska:)
nosili su bele kosulje i bele pantalone,neretko braon od grubog sukna,zvanog ABA,na nogama pletene opanke,ali bez onih siljaka za pridrzavanje:) to je neko kasnije patentirao.

a na glavi subaru,braon,najcesce,mada po istoku srbije i bele,kao onaj cica sa jagodinskog piva.

sve ostalo je malo sminke i sarenila,cisto da bi oni momci i devojke koji igraju folklor kad otputuju negde bili lepo obuceni,a ne bas onako kako je narod isao u pecurke ili da trese oraje i sljive:)

eto,ako vas jos nesto zanima iz etnologije pitajte:)

vala jesu bili samosvesni....to im je ostalo i do dan danas,samo su sebe svesni,pogotovo u voznji,gradskom prevozu,klubovima i ostalim mestima gde nismo sami i jedini :):)

elem,strojimir me podseti na moje stare,i oni su na kaisu imali GOT MITT UNS,ali im nije pomoglo

sto se tice nosnji..pa naravno stari Vujadine da narod nije smeo da nosi svilu i kadifu,toke i dolamu,cavrli marame i cohali dimije:)
cak verovo ili ne,nije ni smeo,dobili bi batine od aginih momaka ako bi se tako napucali..to je srbima ostalo i do dan danas taj kompleks,posle odlaska turaka da se sredjuju i kad idu smece da bace,dok ljudi na zapadu idu u pocepanim farmerkama i majcama bez kompleksa de god hoces.

e sad,sta su nosili..naravno da ne sajkacu,sajkaca ti je preteca titovke i kasnije beretke i to smb boja,ne one fensi crvene ili teget ili crne nekih drugih rodova,cista pesadiska:)
nosili su bele kosulje i bele pantalone,neretko braon od grubog sukna,zvanog ABA,na nogama pletene opanke,ali bez onih siljaka za pridrzavanje:) to je neko kasnije patentirao.

a na glavi subaru,braon,najcesce,kao onaj cica sa jagodinskog piva,mada po istoku srbije i bele

sve ostalo je malo sminke i sarenila,cisto da bi oni momci i devojke koji igraju folklor kad otputuju negde bili lepo obuceni,a ne bas onako kako je narod isao u pecurke ili da trese oraje i sljive:)

ljuta_mamba:

a na glavi subaru,braon,najcesce,mada po istoku srbije i bele,kao onaj cica sa jagodinskog piva.

То значи да је тако било и за време комунизма, није се смело истицати национално па кад се то распало, онда се нација пробудила и претерала у истицању националног, што је засметало околини и дошло је што је морало доћи. Дабоме све се може објаснити.

AKHENATON:
Piše : "Bože pomozi Strojimiru"

Nisam učio grčku palepografiju, ali mi je rečeno da tu piše na grčkom jeziku latinskom transkripcijom: I S E K O I θ (THETA) STRO(J)IMIR a to znači „Bože pomozi Strojimiru“

То је службено, али није тачно јер су два слова изостављена. И друго тај пример печата није познат, значи био би јединствен. И то би било могуће јер је старији од хералдичких правила. Али зашто ти онда нису и објаснили на правом грчком. Оно почетно слово није то што стоји у објашњењу него је " К ". почем би се могло замислити да је почетно слово од " КНЕЗ " на ондашњем језику, јер није строимиру него строимир.

vujadin:
То је службено, али није тачно јер су два слова изостављена. И друго тај пример печата није познат, значи био би јединствен. И то би било могуће јер је старији од хералдичких правила. Али зашто ти онда нису и објаснили на правом грчком. Оно почетно слово није то што стоји у објашњењу него је " К ". почем би се могло замислити да је почетно слово од " КНЕЗ " на ондашњем језику, јер није строимиру него строимир.

Koja dva slova su izostavljena?
To izostavljanje slova inače nije nikakva misterija. U latinskoj, grčkoj, slovenakoj epigrafici i paleografiji, sfragistici itd. je uobičajeno izostavljanje slova u rečima...To su skraćenice, ima ih raznih vrsta: sigle, ligature, suspenzije, kontrakcije, notae iuris, nomina sacra i tako dalje...

Она црта изнад и између К и Е значи да су бар два или више слова изостављена, а оно после е је тврдо е старославенско, према томе није писано грчки него старославенски, али нисам сигуран да ли је бугарски или кијевске Русије. По мом мишљењу изостављени су Н и З а она два задња могла би бити реч Богом или Божји, тако да би реченица значила ,КНЕЗ БОГОМ ( БОЖЈИ ) СТРОИМИР. Она службена верзија је инвокација и то неби могло бити на печату без неког грба, истина тамо има крст, али онда нема значења.

vujadin:
Она црта изнад и између К и Е значи да су бар два или више слова изостављена, а оно после е је тврдо е старославенско, према томе није писано грчки него старославенски, али нисам сигуран да ли је бугарски или кијевске Русије. По мом мишљењу изостављени су Н и З а она два задња могла би бити реч Богом или Божји, тако да би реченица значила ,КНЕЗ БОГОМ ( БОЖЈИ ) СТРОИМИР. Она службена верзија је инвокација и то неби могло бити на печату без неког грба, истина тамо има крст, али онда нема значења.

Pa jeste, crtica označava da je nešto izostavljeno. E sad ovi grčki palografi znaju šta crtica označava. Recimo u latinskoj paleografiji crtica iznad zadnjeg slova u reči označava da je izostavljeno slovo M na kraju te reči.

Zapravo ono: I S E K O I θ sa sve crticom i dodatkom koji je izostavljen znači
"Bože pomozi" ....al ja ne znam kako se to u potpunosti čita....i kako u potpunosti glasi.

Krst na pečatu je simbolička invokacija.

Evo recimo primera iz latinske epigrafike za skraćenice:
pppp.JPG

1. APLI sa crtom gore je skraćenica za reč APOSTOLI

2. Q sa tačkom uvek znači QUE

3. Imamo US i Q sa tačkom pa je to USQUE

4. O T S L T = opto terra sit levis tibi

5. ABRACHA sa crticom, crtica zamenjuje M slovo pa je reč ABRACHAM

NA NEKOM SLIČNOM PRINCIPU JE VEROVATNO I OVA SKRAĆENICA NA PEČATU.

I NE VERUJEM DA SU SVI TOLIKI SLEPCI PA DA TEK TAKO LUPE DA JE TO GRČKI JEZIK, A LATINSKA TRANSKRIPCIJA......ZNAJU ONI O ČEMU SE TU RADI.

naravno da nisu slepci,to je dobrano prouceno,prvo...nevidim zasto tolika fama oko pecata,svaki...ponavljam svaki,iole veci velikas i velmoza u evropi je imao pecat sa svojim grbom i potpisom,naravno i nekom recenicom tipa sa verom u boga,bog pomogao i tako to,jer je to bilo maltene kao neka obaveza iz postovanja prema crkvi,a i dokaz da je taj velikas dobar vernik i bogougodan covek

zasto su ih imali,jer u to vreme nije bilo pecata,ljudi skoro 90% nije znalo da cita,veliki broj velmoza je bio nepismen,a taj pecat,udaren u topljeni vosak bio je nesto kao danas overa dokumrenta u opstini ili bilo koji drugi pecat u dokumentu bez kojeg se nemoze mrdnuti nigde......recimo dozvoljava taj i taj velikas dubrovackom karavanu da prodje kroz njegovu teritoriju,potpise i drmne pecat u vosak...i zaustavi njih njegova patrola negde,oni pokazu taj papir,ovi naravno neznaju sta pise ali vide taj pecat sa grbom i propuste ih. to je bila funkcija pecata.

poreklo....to sto se taj pecat pojavio negde u inostranstvu,nije nikakvo cudo,cak sta vise logicno je,znas li koliko je zlata kralj izneo iz zemlje 1941? a znas li koliko je kostra zivot u inostranstvu...odakle lova,pa od prodaje tog zlata.

znas li koliko je zlata odnela nemacka vojska u povlacenju 1944? jesi gledao otpisane i scenu kad prle pokusava da ih spreci a komitet to izricito zabranjuje:) zato se danas zlato sa nasim kraljevskim grbom moze svuda naci po svetskim aukcijama

znas li koliko su zlata drmnuli rusi kad su oslobodili beograd,mislim koliko se secam,rekao si, da je pecat dosao iz rusije? mislis da su dzabe jurisali da oslobadjaju tolike gradove...jok bato,cak u mali i precizan spisak zgrada u koje u uletali,nisu isli nasumice,verovatno su nasli neko zlato koje su nemci stekovali negde u nekim od svojih stabova....predpostavka,ali moze biti da je tako....

zaboravih turke:):):) i oni su lapali:)

prema tome,nikakvo cudo sto je nadjen negde u inotranstvu,i sto u ga nasi otkupili...a recite mi,u cemu je fama sa njim tolika....bre nije to nibelungov prsten:):):)

Ma nije nikakva misterija taj pečat, nego Vule kao i obično nešto tupi....
Nije to nikakvo senzacionalno otkriće, ne govori ni očemu što do sad nije bilo poznato...

minos:
Ma mnogi su imali pecat...ali cemu pecat sluzi,u tome je fora...i to jos u vreme Viseslavica...

Šta je tu čudno što je Strojimir imao pečat. Prvi pečati javljaju se još u III milenijumu p.n.e.
I za šta drugo može da služi sem za overavanje vladarevih dokumenata....

ma jok,nije nasa banka,vec svajcarska...jbg moji odneli u polasku i lepo stavili das stede:) ali nestigose da podignu lovu:)

a jel znas ko je drmnuo na kraju to zlato koje su nemci odneli u nemacku....Ameri,nasli ga kao slucajno u nekoj pecini,tj ne sve ali ar pola...ono,zube i poluge i sve to..e sad,verovatno su francuskoj,holandiji,belgiji,danskoj morali da vrate,ali nama,poljacima i tako nekoj boraniji nisu verujem ni dinara vratili

ma jok,nije nasa banka,vec svajcarska...jbg moji odneli u polasku i lepo stavili das stede:) ali nestigose da podignu lovu:)

a jel znas ko je drmnuo na kraju to zlato koje su nemci odneli u nemacku....Ameri,nasli ga kao slucajno u nekoj pecini,tj ne sve ali bar pola...ono,zube i poluge i sve to..e sad,verovatno su francuskoj,holandiji,belgiji,danskoj morali da vrate,ali nama,poljacima i tako nekoj boraniji nisu verujem ni dinara vratili

Значи да је фалсификат, прва мисао ми је била таква, а ако је и слично овако како ви наводите, онда је урађен по налогу коме је требао неки доказ за државност Србије у 9-ом веку, и знао је историју печата колико и ви и зато је направио грешку. СТРОИМИР је написано чирилицом, зашпто би остало било пола чирилицом а пола латиницом?. Печат се користи уместо потписа, зашто је онда инвокација? У Русији има и данас племића Строимир, а донет је, наводно, из Украјине. Ни један од ваших навода не може бити објашњење за оно што тамо пише, па да употребите и асирски, или било који други језик, јер је написано на старославенском чириличном писму.

AKHENATON:
Pa jeste, crtica označava da je nešto izostavljeno. E sad ovi grčki palografi znaju šta crtica označava. Recimo u latinskoj paleografiji crtica iznad zadnjeg slova u reči označava da je izostavljeno slovo M na kraju te reči.

Zapravo ono: I S E K O I θ sa sve crticom i dodatkom koji je izostavljen znači
"Bože pomozi" ....al ja ne znam kako se to u potpunosti čita....i kako u potpunosti glasi.

Krst na pečatu je simbolička invokacija.

Evo recimo primera iz latinske epigrafike za skraćenice:
pppp.JPG

1. APLI sa crtom gore je skraćenica za reč APOSTOLI

2. Q sa tačkom uvek znači QUE

3. Imamo US i Q sa tačkom pa je to USQUE

4. O T S L T = opto terra sit levis tibi

5. ABRACHA sa crticom, crtica zamenjuje M slovo pa je reč ABRACHAM

NA NEKOM SLIČNOM PRINCIPU JE VEROVATNO I OVA SKRAĆENICA NA PEČATU.

I NE VERUJEM DA SU SVI TOLIKI SLEPCI PA DA TEK TAKO LUPE DA JE TO GRČKI JEZIK, A LATINSKA TRANSKRIPCIJA......ZNAJU ONI O ČEMU SE TU RADI.

Где си ти, или они, овде видео " I S E K O I θ " и грчки језик и латинску транскрипцију?

vujadin:
Где си ти, или они, овде видео " I S E K O I θ " и грчки језик и латинску транскрипцију?

" I S E K O I θ " se vidi iz aviona...

Rekao sam već da nisam učio niti starogrčki niti grčku paleografiju i samo prenosim ono što mi je rečeno, a to je grčki jezik i latinska transkripcija......tako kažu oni koji su za to stručni. Sigurno nisu toliki slepci da ne vide da je to slovenski jezik....zato sam siguran da nije, samo liči...

Што би рекли Личани, ти им можеш слободно рећи, на мој ван, да они не знају, на грчком оно задње слово је ета али мало, е сад зашто би било једно мало слово међу великима. А зашто то неби било Фита старославенско, и оно што они зову с у грчкој азбуци непостоји, и оно четврто, по њима, не може бити к у ниједној траскрипцији јер горњи део нема горњег дела који креће из средине а не са врха, и оно латинице ѕ ја не видим ни микроскопом а не из авиона. Да ли ми можеш рећи ко ти је то објаснио да је тако?

Back