Nemanjici i prilike u njihovo doba

ljuta_mamba:
ako narod kaze da je bor dusanov,onda je dusanov:):):)

salu na stranu...velika greota je,i srce mi se cepa kada vidim,koliko istoriskog blaga biva unisteno,pokradeno,i preprodato,mesto da se sacuva,jer svedoci o nekim vremenima koja su iza nas...mislim ljudi uopste.a mogu nam pomoci da proniknemo u to ko smo,sta,odakle dolazimo i sl...nacinu zivota nekad,itd itd

konkretno mislim na unistavanje prastarih dela sumerske i vavilonske civilizacije u iraku...sto od amerikanaca,sto od iracana...a o kosovu necu ni da komentarisem,tamo je skoro svo istorisko blago naseg naroda,iz vremena dok smo jos uvek bili na vrhuncu (sve ovo posle u 19 veku i na dalje nije ni za go k) isto nas je tako unazadilo i bombardovanje narodne biblioteke i gubitak mnogo mnogo spisa o nasem narodu i njegovoj istoriji...ko zna sta bi dosad bilo mnogo jasnije :):):)

nebiste se sporili o urosu,vec mozda imali definitivan podatak;);)

Naravno da je Dusanov... ;)

Nazalost,sto se tice unistavanja spomenika kulture potpuno si u pravu...sve sto je u vezi sa Srbima,na Kosovu,polako umire...nestaje...

ljuta_mamba:
ako narod kaze da je bor dusanov,onda je dusanov:):):)

salu na stranu...velika greota je,i srce mi se cepa kada vidim,koliko istoriskog blaga biva unisteno,pokradeno,i preprodato,mesto da se sacuva,jer svedoci o nekim vremenima koja su iza nas...mislim ljudi uopste.a mogu nam pomoci da proniknemo u to ko smo,sta,odakle dolazimo i sl...nacinu zivota nekad,itd itd

konkretno mislim na unistavanje prastarih dela sumerske i vavilonske civilizacije u iraku...sto od amerikanaca,sto od iracana...a o kosovu necu ni da komentarisem,tamo je skoro svo istorisko blago naseg naroda,iz vremena dok smo jos uvek bili na vrhuncu (sve ovo posle u 19 veku i na dalje nije ni za go k) isto nas je tako unazadilo i bombardovanje narodne biblioteke i gubitak mnogo mnogo spisa o nasem narodu i njegovoj istoriji...ko zna sta bi dosad bilo mnogo jasnije :):):) nebiste se sporili o urosu,vec mozda imali definitivan podatak;);)
A, gde je Zeta, Duklja?
Car Uroš uopšte nije sporan. Sporan je njegov ubica.

da vratim ovu temu, nekako su mi one gde se svađamo na nacionalnoj osnovi dosadne

"Kad je kraljica Jelena bila obaveštena o tim planovima Dušanovim, ona se požuri da rodi, i to baš sina, i da tako umiri Dušana. I doista u zimu 1336, ili početkom 1337, Jelena je, na sumnjiv način, dobila jedinog sina Uroša i tako učvrstila svoj položaj na dvoru"
Vladimir Ćorovic, "Istorija Srba"

a sad opis Urošev
"Na fresci manastira Psače, Uroš je predstavljen kao krupan čovek, velike brade, nešto duguljasta lica, s izvesnim crtama poznatog Dušanovog lika, ali bez ičeg drugog iz čega bi se mogli izvoditi ma kakvi zaključci o njemu kao čoveku"
isto delo i autor

mozda sam ja ovo vešto izvukao iz konteksta, ali autor kaže da je Uroš rođen na "sumnjiv način", a ovamo govori o nekim sličnostima sa Dušanom (ako je verovati kičici nasih ondašnjih slikara)
da ga Dušan nije dobio sa nekom plavušom, a kraljicu nerotkinju zadržao radi dobrih odnosa sa Bugarima?
al sam pustio mašti na volju :lol:

Back