Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav Jeroh
Meni je skroz sluđeno kada mi biblijaši objašnjavaju otkud zlo.
Te udaljenost od boga, te antihrist, te sotona
A realno čitam u Bibliji da je sve bog stvorio.
Ovo udaljenost bi i progutao da recimo ne znam da postoje dobri ljudi koji ne prihvataju postojanje Boga.
Atribut stvaranja ima samo Bog, znači nikakav sotona đavo antihrist nisu stvorili, pre bi rekao da su izabrali ili jednostavno postoje dva boga, jedan beo (dobar) i jedan crn (zao)

Pozdrav i tebi Sale. Vratih se malo ranije iz, da tako kažem, divljine prirode pa do polaska na radno mesto, evo me malo ovde.

Što se tiče zla i tvorca zla, Biblija je izričito jasna...

Isaija 45:7… ''Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.''

I naravno, Jehovini svedoci tvrde da je to pogrešan prevod jer je po njima ispravno ovako...

Ја дајем светлост+ и стварам таму,+ доносим мир+ и стварам невољу.+Ја, Јехова, све то чиним.+

Medjutim Biblija kazuje i ovo...

Amos 3:6… ''Hoće li truba trubiti po gradu, a narod da ne dotrči uplašen? Hoće li biti nesreća u gradu, a Gospod da je ne učini?''

A ovaj stih je veoma ali veoma jasan...

Mihej 1:12... ''Jer stanovnica marotska tuži za svojim dobrom. Jer siđe zlo od Gospoda do vrata jerusalimskih.''

A zanimljivo je da je Stražarskoj Kuli promaklo da to malo izmene pa im je prevod ovakav...

12 Становница Марота нада се добру,+ али зло силази од Јехове на врата јерусалимска.+

A ovde je zanimljivo ovo...kako li zlo silazi od Jehove ako ga on stvorio nije...Malo je apsurdno da ga je stvorio neko drugi i tako...poklonio ga Jehovi...

Ogroman je na neki način da kažem problem zla u monoteizmu. Jedan Bog, jedan Tvorac pa nekako nije na neki način prihvatljivo da taj jedan Tvorac...nešto stvorio nije. A onako dublje sagledavano ima objašnjenja zbog čega je Bog stvorio zlo. No da ne smaram sa tim a i vreme mi je da polako krenem na radno mesto.

:bye:

Pozdrav i tebi Sale. Vratih se malo ranije iz, da tako kažem, divljine prirode pa do polaska na radno mesto, evo me malo ovde.

Što se tiče zla i tvorca zla, Biblija je izričito jasna...

Isaija 45:7… ''Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.''

I naravno, Jehovini svedoci tvrde da je to pogrešan prevod jer je po njima ispravno ovako...

Ја дајем светлост+ и стварам таму,+ доносим мир+ и стварам невољу.+Ја, Јехова, све то чиним.+

Medjutim Biblija kazuje i ovo...

Amos 3:6… ''Hoće li truba trubiti po gradu, a narod da ne dotrči uplašen? Hoće li biti nesreća u gradu, a Gospod da je ne učini?''

A ovaj stih je veoma ali veoma jasan...

Mihej 1:12... ''Jer stanovnica marotska tuži za svojim dobrom. Jer siđe zlo od Gospoda do vrata jerusalimskih.''

A zanimljivo je da je Stražarskoj Kuli promaklo da to malo izmene pa im je prevod ovakav...

12 Становница Марота нада се добру,+ али зло силази од Јехове на врата јерусалимска.+

A ovde je zanimljivo ovo...kako li zlo silazi od Jehove ako ga on stvorio nije...Malo je apsurdno da ga je stvorio neko drugi i tako...poklonio ga Jehovi...

Ogroman je na neki način da kažem problem zla u monoteizmu. Jedan Bog, jedan Tvorac pa nekako nije na neki način prihvatljivo da taj jedan Tvorac...nešto stvorio nije. A onako dublje sagledavano ima objašnjenja zbog čega je Bog stvorio zlo. No da ne smaram sa tim a i vreme mi je da polako krenem na radno mesto.

:bye:
Nevolja je sama po sebi loša, dakle zla, tako da neće naći adekvatnu reč u tom stihu.

Dakle jasno Biblija kaže da Bog stvara i zlo
Imaju i oni stihovi o zlom duhu božijem.

Neka gospodar naš zapovedi slugama svojim koje stoje pred tobom, da potraže čoveka koji zna udarati u gusle, pa kad te napadne zli duh Božji, neka udara rukom svojom, i odlakšaće ti(1. Samuilova 16:16)

A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje. (1. Samuilova 18:10)

Potom zli duh Gospodnji napade Saula kad seđaše kod kuće i držaše koplje u ruci, a David udaraše rukom o gusle. (1. Samuilova 19:9)

Znači možemo da zaključimo da je zlo postojalo i pre satanaila tj Lucifera koji je izabrao zlo kao i ljudi.

12 Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina? Kako se obori na zemlju koji si gazio narode?

Nevolja je sama po sebi loša, dakle zla, tako da neće naći adekvatnu reč u tom stihu.

Dakle jasno Biblija kaže da Bog stvara i zlo
Imaju i oni stihovi o zlom duhu božijem.

Neka gospodar naš zapovedi slugama svojim koje stoje pred tobom, da potraže čoveka koji zna udarati u gusle, pa kad te napadne zli duh Božji, neka udara rukom svojom, i odlakšaće ti(1. Samuilova 16:16)

A sutradan napade Saula zli duh Božji, te prorokovaše u kući, a David mu udaraše rukom svojom u gusle kao pre: a Saulu u ruci beše koplje. (1. Samuilova 18:10)

Potom zli duh Gospodnji napade Saula kad seđaše kod kuće i držaše koplje u ruci, a David udaraše rukom o gusle. (1. Samuilova 19:9)

Znači možemo da zaključimo da je zlo postojalo i pre satanaila tj Lucifera koji je izabrao zlo kao i ljudi.

12 Kako pade s neba, zvezdo danice, kćeri zorina? Kako se obori na zemlju koji si gazio narode?
Pogresno si to zakljucio.

Uzrocnik zla je Satana Djavo.
Padom tog andjela u greh nastalo je zlo.
On je naveo prve ljude da zgrese.
Od tada je zlo.

Nije tacno to ne postoji.
Bog ne moze biti ni trunku zao onda nije Bog.

Moras znati sta je Bog.
Bog je savrsenstvo i besmrtnost
zar nije zlo to što je dopustio da Adam i Eva naivni i nedorasli iskušenjima budu iskušani a zatim kaznio njih i sve njihove potomke smrtnošću i teškim životom ?
jedino opravdanje je da je drvo poznavanja dobra i zla možda takvo da menja genetsku strukturu čoveka i uvodi zlo tj. sujetu u njega. ali Bog je napravio takvo drvo i Bog je postavio drvo u rajski vrt, pa je Bog svakako mogao da anulira njegove efekte da je hteo.

zar nije zlo što je potopom ubio sve ljude osim Noja i njegove porodice? Nemoguće je da su svi ostali bili nepopravljivo zli.
prema tome Bog može biti i dobar i zao. On je svemoguć i može da radi šta hoće. za njega ne važe ljudska ograničenja.
mi smo igračke koje je sebi napravio i ako hoće i kad hoće može da nas uništi i ne trebaju mu posebni razlozi za to jer on nikome ne polaže račune.

Slažem se sa tvojim izlaganjem.
S tim što bi ja rekao da je Bog iznad dobra i zla, a anđelima i ljudima je dao izbor
Bog uglavnom bira da ne čini zlo, tj. bira da bude pravedan.
Ali ako hoće da postupi zlo, on to može i niko mu ne može zameriti zbog toga.
Jer on je Stvoritelj, a mi smo samo beskrajno male tačkice u beskrajnom okeanu njegove tvorevine.

On isto tako može da toleriše zlo i da naprimer ne kažnjava Satanu koji je kaznu zaslužio. Jer iz priče o pravednom Jovu vidimo da Bog komunicira sa Satanom i dopušta mu da iskušava Jova na najsurovije moguće načine. Satana ima svoje mesto u sistemu bitisanja. Njegov zadatak je da iskušava ljude da bi se videlo ko je zao a ko nije, ko voli Boga a ko ne. Sve ljudske bolesti i nesreće dešavaju se s Božijim dopuštenjem a ne bez njega.
Da je Bog hteo da stvori ljude kao besmrtne, savršene i nepopravljivo dobre on je to mogao. Ali je izabrao da čoveku da slobodnu volju. Tako da možemo da činimo sve, ali nam nije sve na korist.

Što reče Balašević
Bog je katkad pravi šeret
na strmini doda teret
i potura nedohvatno da se dohvati

Bog je dobar kako kome
bolje ne pitaj o tome
ućutaću ili ću opsovat

Poslednja izmena:
zar nije zlo to što je dopustio da Adam i Eva naivni i nedorasli iskušenjima budu iskušani a zatim kaznio njih i sve njihove potomke smrtnošću i teškim životom ?
jedino opravdanje je da je drvo poznavanja dobra i zla možda takvo da menja genetsku strukturu čoveka i uvodi zlo tj. sujetu u njega. ali Bog je napravio takvo drvo i Bog je postavio drvo u rajski vrt, pa je Bog svakako mogao da anulira njegove efekte da je hteo.

zar nije zlo što je potopom ubio sve ljude osim Noja i njegove porodice? Nemoguće je da su svi ostali bili nepopravljivo zli.
prema tome Bog može biti i dobar i zao. On je svemoguć i može da radi šta hoće. za njega ne važe ljudska ograničenja.
mi smo igračke koje je sebi napravio i ako hoće i kad hoće može da nas uništi i ne trebaju mu posebni razlozi za to jer on nikome ne polaže račune.
Nisu Adam i Eva bili naivni i nedorasli, i znali su Bozji Zakon.
Dakle namerno su pogresili protiv Boga i to je neoprostiv greh.
Nije zlo unistiti zle.
Zlo je unistiti dobro a to se nije desilo.
Bog unistava samo zle.

Bog ne moze biti zao.
Bog je savrsenstvo i ljubav

dakle naopako sve tumacis.

Šta su to tako strašno uradili da budu tako surovo kažnjeni i oni i svi njihovi potomci?
poverovali su zmiji da je dobro za njih da jedu sa zabranjenog drveta.
tim grehom nisu nikog povredili.

Nije zlo unistiti zle.
Bog unistava samo zle.
nema apsolutno dobrih ljudi
svi su manje ili više grešni odnosno bar nekad su bili zli prema nekome.. makar u mislima i srcu..
po toj logici bi bilo sasvim opravdano uništiti sve ljude danas

uzgred, kako nije zlo uništiti zle Zar nisu JS protiv odbrambenih ratova?

Bog ne moze biti zao.

Bog je svemoguć. Ako želi može biti zao.

Poslednja izmena:
Šta su to tako strašno uradili da budu tako surovo kažnjeni i oni i svi njihovi potomci?
poverovali su zmiji da je dobro za njih da jedu sa zabranjenog drveta.
tim grehom nisu nikog povredili.

nema apsolutno dobrih ljudi
svi su manje ili više grešni odnosno bar nekad su bili zli prema nekome
po toj logici bi bilo sasvim opravdano uništiti sve ljude danas

Bog je svemoguć. Ako želi može biti zao.
Bog je svemoguc i ljubav.
Ne moze biti zao.
Dakle ne znas osnovne stvari o Bogu.

Ko je rekao da su ljudi apsolutno dobri
nesaverseni su ali i pored toga mogu biti dobri

Sasvim je opravdano unistiti sve zle ljude
nisu svi zli.

Pitas sta su tako strasno uradili?
namerno su zgresili protiv Boga nebitno sta Bog ne prasta namerne grehe savrsenog coveka
Tiim grehom su celo covecanstvo uvukli u greh i smrt
Malo li je?
da zbog njih svi ispastamo

Bog je svemoguc i ljubav.
Ne moze biti zao.
Dakle ne znas osnovne stvari o Bogu.

Ko je rekao da su ljudi apsolutno dobri
nesaverseni su ali i pored toga mogu biti dobri
Bog ima svoja merila i svoje puteve. On može biti šta god poželi - i dobar i zao.
On je kako Sale reče iznad dobra i zla.

Bog čita ljudska srca i bira koga će nagraditi a koga će kazniti nevoljom ili bolešću.
Nekad kao u slučaju pravednog Jova kažnjava i izuzetno dobre ljude da bi iskušao njihovu dobrotu i njihovu ljubav prema Bogu.
Nekad kažnjava da bi se ljudi pogođeni nevoljom ili bolešću pokajali i očistili od greha i sujete.
Nadam se da ne kažnjava i iz zabave.

Bog ako hoće može u ovom trenutku uništiti bilo koga od nas. I niko mu ne može zameriti i očekivati pravednost.
On nas je stvorio, on nas može i uništiti. To je njegovo pravo.
Mi kao tvorevine ne možemo od Stvoritelja očekivati da bude savršena ljubav i bez zla prema nama.
Biće prema nama kakav on želi da bude.

Sasvim je opravdano unistiti sve zle ljude
nisu svi zli.
ljudi nisu ni dobri ni zli nego manje više dobri i manje više zli
ne možeš me ubediti da su u vreme pred potop svi ljudi sem Noja i njegove porodice bili nepopravljivo zli.
Pre će biti da nisu bili savršeno dobri.
Bog je tad očigledno pokazao previše stroge standarde kad su u pitanju ljudi.

Pitas sta su tako strasno uradili?
namerno su zgresili protiv Boga nebitno sta Bog ne prasta namerne grehe savrsenog coveka
Tiim grehom su celo covecanstvo uvukli u greh i smrt
Malo li je?
da zbog njih svi ispastamo
ja im opraštam taj greh. nisu znali šta čine. A Bog taj greh nije oprostio ni nama koji smo njihovi daleki potomci.
Nije nas vratio u rajski vrt i nije nam dao besmrtnost koju su oni imali. Mi i danas ispaštamo zbog njihovog greha.

Našem ljudskom moralu je nepojmljivo kažnjavati decu za grehe roditelja. A tek kažnjavati sve buduće generacije.

Poslednja izmena:
Nije zlo unistiti zle.
Bog unistava samo zle.

Bog ne moze biti zao.

Ne bih rekao da su namerno pogresili, bili su prevareni jer im je sotona pricao bajke. "Neoprostiv greh", gde to pise? Da je bio neoprostiv oni ne bi ostali zivi. Znamo da im je Bog dao kozu. Da li je Bog natprirodno stvorio kozu ili je zrtvovao dve zivotinje pa im je odrao kozu i dao im da se obuku? Svi znamo sta su znacile zrtve u Starom Zavetu.

Ne bih rekao da su namerno pogresili, bili su prevareni jer im je sotona pricao bajke. "Neoprostiv greh", gde to pise? Da je bio neoprostiv oni ne bi ostali zivi. Znamo da im je Bog dao kozu. Da li je Bog natprirodno stvorio kozu ili je zrtvovao dve zivotinje pa im je odrao kozu i dao im da se obuku? Svi znamo sta su znacile zrtve u Starom Zavetu.
Ti kazes ne bi rekao.
Pa citaj Bibliju.
Bog kaze da su namerno pogresili
zato ih je kaznio smrcu.
kako gde pise neoprostiv greh?
Ako im Bog nije oprostio onda je neoprostiv.
Razmisljaj malo o napisanom u Bibliji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back