Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada pročitam ovo...

Ponovljeni zakoni 22:22...

''Ako se ko uhvati gde leži sa ženom udatom, neka se pogube oboje, čovek koji je ležao sa ženom i žena. Tako izvadi zlo iz Izrailja.''

pa onda ovo...

Jovan 8:3-5...

''A književnici i fariseji dovedoše k Njemu ženu uhvaćenu u preljubi, i postavivši je na sredu Rekoše Mu: Učitelju! Ova je žena uhvaćena sad u preljubi; A Mojsije nam u zakonu zapovedi da takve kamenjem ubijamo; a ti šta veliš?''

Nekako mi nije najasnije zašto pred Isusa nisu doveli i preljubnika već samo...preljubnicu...

Kolika je potreba da se i "preljubnik privede pred Isusa" u ovoj prici ?
Nije li i bez njega objasnjeno ono sto se htelo ?

Bakonja, vidi ovako. Zar je tebi logično da se ''preljubnik'' koji je shodno zakonu kriv isto koliko i preljubnica izostavi od Isusovove da kažem presude...

A šta bi bilo da je Isus ispoštovao zakon svog Oca i dopustio da preljubnica bude kamenovana...samo preljubnica a da preljubnik ostane bez kazne...

Bakonja, vidi ovako. Zar je tebi logično da se ''preljubnik'' koji je shodno zakonu kriv isto koliko i preljubnica izostavi od Isusovove da kažem presude...

A šta bi bilo da je Isus ispoštovao zakon svog Oca i dopustio da preljubnica bude kamenovana...samo preljubnica a da preljubnik ostane bez kazne...

Vidi ovako:
U Starom Zavetu je napisano sta sleduje preljubniku,a u N.Zavetu je uzeta samo zena ,a i to je opet asocijacija po pitanju greha svih nas, jer Isus je ispunio zakon zrtvi paljenica, i doneo Spasenje.

Dolaskom Isusa Hrista , za koga Sveti Oci Pravoslavlja kazu i "Nova Tvar" , je ukinut Stari Zavet i Isus Hristos je dao nove Zapovesti koje su u mnogo cemu i strozije od Starozavetnih ...
U ovoj prici o "Preljubnici " je pitanje za pouku , "da li je bilo potrebe uvoditi i drugog gresnika" ? Da li je manje jasno ako se ovde pise i prica o "jednom od pocinitelja" ?
Poenta i nije u "jednom krivcu ili vise njih" , vec u onom sto je Isus Hristos rekao :
" Ko je bez greha , neka baci kamen" ...nastavljajuci da pise po pesku ...Nakon nekog vremena , kada je digao pogled i video da samo optuzena zena stoji ispred njega , zapitao je :
" Gde su oni koji te optuzise" ?
Sta bi za "poentu i poruku iz ove price" znacilo da su doveli ispred njega i vise od dvoje osumnjicenih ?
Biblija nije neka vrsta "Dnevnika" ili neke "Hronologije", a sto se tice "izvrdavanja od odgovornosti za sopstevne grehe" , bice sve u svoje vreme ...
Pred "Casnim Sudom i Sudijom " nema izvrdavanja i izbegavanja od odgovornosti ...

Poslednja izmena:
Vidi ovako:
U Starom Zavetu je napisano sta sleduje preljubniku,a u N.Zavetu je uzeta samo zena ,a i to je opet asocijacija po pitanju greha svih nas, jer Isus je ispunio zakon zrtvi paljenica, i doneo Spasenje.

A zašto je uzeta samo žena...zašto nije uzet samo muškarac preljubnik pa da njemu Isus kaže ono...Idi i ne greši više...

A boldovano biva mi potpuno nejasno...Kakve veze ima zakon žrtvi paljenica sa kaznom kamenovanja...Šta li si to pobrkao...

Nije valjda da su oni koji su zbog nekog greha, kažnjeni smrću kamenovanjem nakon toga spaljivani kao žrtve paljenice Bogu...

I kako li je to Isus ispunio zakon žrtvi paljenica...pa nije valjda i on prinosio Ocu žrtve paljenice sa ugodnim mirisom...

A u smislu ovog...

Osija 6 : 6...

'' Jer je meni milost mila a ne žrtva, i poznavanje Boga većma nego žrtva paljenica.''

tek onda je totalno nerazumljivo kako je to Isus ispunio zakon žrtvi palajenica...

Dolaskom Isusa Hrista , za koga Sveti Oci Pravoslavlja kazu i "Nova Tvar" , je ukinut Stari Zavet i Isus Hristos je dao nove Zapovesti koje su u mnogo cemu i strozije od Starozavetnih ...

Koje li su to Isusove zapovesti mmnogo strožije od starozavetnih...

Pročitaj ovo ...

Levittski 20:13...

Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.

pa mi reci zašto neko od njih nije doveden pred Isusa da bi Isus rekao ono...Idi i ne greši više...

U ovoj prici o "Preljubnici " je pitanje za pouku , "da li je bilo potrebe uvoditi i drugog gresnika" ? Da li je manje jasno ako se ovde pise i prica o "jednom od pocinitelja" ?
Poenta i nije u "jednom krivcu ili vise njih" , vec u onom sto je Isus Hristos rekao :
" Ko je bez greha , neka baci kamen" ...nastavljajuci da pise po pesku ...Nakon nekog vremena , kada je digao pogled i video da samo optuzena zena stoji ispred njega , zapitao je :
" Gde su oni koji te optuzise" ?
Sta bi za "poentu i poruku iz ove price" znacilo da su doveli ispred njega i vise od dvoje osumnjicenih ?

Nikako da shvatiš da poenta mog kazivanja nije u onom...zašto nisu doveli i preljubnika i preljubnicu...Zašto nije doveden samo preljubnik...uz izostavljanje dovodjenja preljubnice..A ono ...ko je bez greha neka prvi baci kamen...je moglo od strane Isusa biti kazano i preljubniku...i suština Isusovog ...idi i ne greši više..bila bi ista. A zašto je to morao da kaže preljubnici možda ima veze sa onim kakav je status imala žena u ondašnjem sistemu društvene zajednice.

A sada pročitaj ovo ...

''Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.''

pa mi reci zašto neko od njih nije doveden pred Isusa da bi Isus rekao ono...Idi i ne greši više...

Biblija nije neka vrsta "Dnevnika" ili neke "Hronologije", a sto se tice "izvrdavanja od odgovornosti za sopstevne grehe" , bice sve u svoje vreme ...

Pogrećšno. Stari zavet je upravo neka vrsta hronološkog dešavanja jer stari zavet nije samo religijsko običajna priča jer suštinom čini kako etičku tako i pravnu i istorijsku crtu jevrejskog naroda. No da ne smaram sa tim sada i ovde.

Pred "Casnim Sudom i Sudijom " nema izvrdavanja i izbegavanja od odgovornosti ...

Ono Isusovo...ko je bez greha neka prvi baci kamen...nije bilo nikakav sud niti je Isus tada bio sudija. Oni koji su preljubnicu doveli pred Isusa to nisu uopšte morali da učine. Mogli su da postupe shodno zapovesti o kamenovanju.
Oni koji su preljubnicu pred Isusa doveli samo su iskušavali Isusa a da ne detaljišem zbog čega.

A u vezi tog kako ti napisa suda, bilo bi veoma zanimljivo kada bi na tu foru mogao da se brani okrivljeni pred današnjim sudom. Nekoga optuže za neko krivično delo a njegov advokat ustane i veću suda kaže...ko je od vas bez greha neka izrekne kaznu mom branjeniku...Ovo je onako, zanimljivosti radi...

A zašto je uzeta samo žena...zašto nije uzet samo muškarac preljubnik pa da njemu Isus kaže ono...Idi i ne greši više...

A boldovano biva mi potpuno nejasno...Kakve veze ima zakon žrtvi paljenica sa kaznom kamenovanja...Šta li si to pobrkao...

Nije valjda da su oni koji su zbog nekog greha, kažnjeni smrću kamenovanjem nakon toga spaljivani kao žrtve paljenice Bogu...

I kako li je to Isus ispunio zakon žrtvi paljenica...pa nije valjda i on prinosio Ocu žrtve paljenice sa ugodnim mirisom...

A u smislu ovog...

Osija 6 : 6...

'' Jer je meni milost mila a ne žrtva, i poznavanje Boga većma nego žrtva paljenica.''

tek onda je totalno nerazumljivo kako je to Isus ispunio zakon žrtvi palajenica...

Sto se tice Osije 6=6, znaci da je Zavet sa Mojsijem zavrsen, i ne vazi vise, jer u Mojsijevo vreme su se prinosile zrtve.
Bog je odredio Isusa da donese Spasenje, jer je kako kaze u Jevrejima 10,
4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.

5 Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Iz ovog stiha vidimo da Boga ne zanima zrtva paljenica, vec da li cemo kao ljudska bica pripremiti sebe, tj nase telo za Spasenje, koje je isus doneo.

9 Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.

10 Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
Seti se kada je Isus molio Oca, da ga mimoidje casa, ali ne kako on hoce, vec kako Otac hoce, medjutim otac je odlucio da se Pismo izvrsi u komplet, pa je tako i Isusosovo telo prinos.

11 I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.
12 A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.
Znaci, zrtve paljenice ne igraju vise ulogu u zivotu , vec Isus koji je preuzeo zrtvu za grehe.

Nama ostaje da budemo jevereji na ovakav nacin, Rimljanima 2
28 Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja, na telu;

29 Nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.

Sto se tice Osije 6=6, znaci da je Zavet sa Mojsijem zavrsen, i ne vazi vise, jer u Mojsijevo vreme su se prinosile zrtve.
Bog je odredio Isusa da donese Spasenje, jer je kako kaze u Jevrejima 10,
4 Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.

Pitah te ovako...

A boldovano biva mi potpuno nejasno...Kakve veze ima zakon žrtvi paljenica sa kaznom kamenovanja...Šta li si to pobrkao...Nije valjda da su oni koji su zbog nekog greha, kažnjeni smrću kamenovanjem nakon toga spaljivani kao žrtve paljenice Bogu...I kako li je to Isus ispunio zakon žrtvi paljenica...pa nije valjda i on prinosio Ocu žrtve paljenice sa ugodnim mirisom...

A ti mi pričaš o prinošenju žrtava u Mojsijevo vreme, da je Mojsijev zakon...završen...i tako...

A kakve li veze ima zakon žrtvi paljenica sa onim Isusovim...Idi i ne greši više...

A sve to u vezi sa ovim tvojim postom...

Vidi ovako:

A u vezi onog Isusovog ...Idi i ne greši više...zašto li oni koji su onu preljubnicu doveli pred Isusa, nisu doveli recimo i nekog od ovih u smislu ovog...

'' Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.''

I nekako me baš interesuje da li bi i onda Isus rekao ono...Idi i ne greši više...

A u vezi onog Isusovog ...Idi i ne greši više...zašto li oni koji su onu preljubnicu doveli pred Isusa, nisu doveli recimo i nekog od ovih u smislu ovog...

'' Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.''

I nekako me baš interesuje da li bi i onda Isus rekao ono...Idi i ne greši više...

Verujem da u tvom mestu zivljenja postoji pravoslavno svesteno lice, pa pitaj njega kada budes imao vremena, verujem da ce on da ti bolje objasni.

Koje li su to Isusove zapovesti mmnogo strožije od starozavetnih...

Pročitaj ovo ...

Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.

Nikako da shvatiš da poenta mog kazivanja nije u onom...zašto nisu doveli i preljubnika i preljubnicu...Zašto nije doveden samo preljubnik...uz izostavljanje dovodjenja preljubnice..A ono ...ko je bez greha neka prvi baci kamen...je moglo od strane Isusa biti kazano i preljubniku...i suština Isusovog ...idi i ne greši više..bila bi ista. A zašto je to morao da kaže preljubnici možda ima veze sa onim kakav je status imala žena u ondašnjem sistemu društvene zajednice.

A sada pročitaj ovo ...

''Ko bi muškarca obležao kao ženu, učiniše gadnu stvar obojica; da se pogube; krv njihova na njih.''

Pogrećšno. Stari zavet je upravo neka vrsta hronološkog dešavanja jer stari zavet nije samo religijsko običajna priča jer suštinom čini kako etičku tako i pravnu i istorijsku crtu jevrejskog naroda. No da ne smaram sa tim sada i ovde.

Ono Isusovo...ko je bez greha neka prvi baci kamen...nije bilo nikakav sud niti je Isus tada bio sudija. Oni koji su preljubnicu doveli pred Isusa to nisu uopšte morali da učine. Mogli su da postupe shodno zapovesti o kamenovanju.
Oni koji su preljubnicu pred Isusa doveli samo su iskušavali Isusa a da ne detaljišem zbog čega.

A u vezi tog kako ti napisa suda, bilo bi veoma zanimljivo kada bi na tu foru mogao da se brani okrivljeni pred današnjim sudom. Nekoga optuže za neko krivično delo a njegov advokat ustane i veću suda kaže...ko je od vas bez greha neka izrekne kaznu mom branjeniku...Ovo je onako, zanimljivosti radi...

Stari Zavet:
"Oko za oko , zub za zub..."
Novi Zavet:
" Ne ubij , okreni i drugi obraz " .

Kada smo po Starom Zavetu ,"kod kamenovanja uhvacenih preljubnika... "
u Novom Zavetu se kaze :
" Ko samo pogleda i pomisli na tudju zenu , kriv je ..." !

Sta je strozije , a sta ne , prosudite sami .

Kada smo po Starom Zavetu ,"kod kamenovanja uhvacenih preljubnika... "
u Novom Zavetu se kaze :
" Ko samo pogleda i pomisli na tudju zenu , kriv je ..." !

Sta je strozije , a sta ne , prosudite sami .

Bakonja. Propustio si samo jednu ...sitnicu...

Kod kamenovanja preljubnika u starom zavetu, kazna smrti kamenovanjem je izvršavana odmah nakon učinjenja greha. Odmah Bakonja...

A u novom zavetu u smislu onog ...Ko samo pogleda i pomisli na tudju zenu , kriv je...

kazna će biti tek kada onaj ko greh učini...bude umro ...

Pokušaj da shvatiš razliku.

Da li je tebi prihvatljivije ono da te primera radi kao preljubnika odmah kamenuju ili ono bičeš kriv ali tek kada okončaš sa ovozemaljskim životom tamo negde na nekom sudu...ako ga uopšte i bude...

A po ovom iz novog zaveta, teško da će ogromna većina muških zaobići ono da ...budu krivi...

Stari Zavet , dakle , vrsi trenutnu kaznu nad uhvacenim prestupnicima , a u Novom Zavetu se daje sansa , kroz istinsko pokajanje i preumljenje kroz Svetu Tajnu Ispovesti , dakle , daje se sansa gresnicima da se vec u ovom zivotu isprave gresi i da se ne ponavljanjem tih grehova spasi dusa covekova .
U ovom svetu i u ovom zivotu nema bezgresnih , ali zato ima nade kroz pokajanje i suzdrzanje nakon Ispovedanja i odrzanja zadate reci pred svestenikom koji je tu "samo nas zastupnik pred Bogom" u Svetoj Tajni Ispovesti i kroz "Razresnu molitvu" , da ce mo biti "kao Pokajni razbojnik na krstu" i sa njegovom Molitvom:
"Boze , milostiv budi meni gresnom" i mi dati dobar odgovor " kada Isus Hristos dodje u Carstvu Svom" .
Amin , Boze daj !

Stari Zavet , dakle , vrsi trenutnu kaznu nad uhvacenim prestupnicima , a u Novom Zavetu se daje sansa , kroz istinsko pokajanje i preumljenje kroz Svetu Tajnu Ispovesti , dakle , daje se sansa gresnicima da se vec u ovom zivotu isprave gresi i da se ne ponavljanjem tih grehova spasi dusa covekova .

Pa zar u jednom prethodnom postu nisi napisao da su novozavetna pravila mnogo teža od onih starozavetnih...I hajde sada probaja shvatiti da je mnogo nezgodnije ono starozavetno kamenovanje preljubnika odmah nakon hvatanja na delu grehaod onog novozavetnog...kriv je...pa će odgovarati nakon prirodne smrti na ovom svetu.

I tačno je da se u novom zavetu daje šansa tako da recimo celog života mogu biti preljubnički grešnik a da me niko ne kamenuje u smislu starog zaveta a onda pred kraj života se pokajem, prihvatim veru u Isusa, bude mi oprošteno jer bih se iskreno pokajajo i...eto mene u večnom životu...Kapiraš poentu...

I kako su onda novozavetna pravila mnogo teža od starozavetnih...

U ovom svetu i u ovom zivotu nema bezgresnih , ali zato ima nade kroz pokajanje i suzdrzanje nakon Ispovedanja i odrzanja zadate reci pred svestenikom koji je tu "samo nas zastupnik pred Bogom"

Kada pročitam ovo...

1 Timotiju 2:5...

''Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,''

Nekako mi nije najasnije kako to sveštenik može biti isto ono što biblija kaže da može biti samo Isus...a da budem iskren možda mi je i jasno ali eto ...interesuje me tvoje objašnjenje...

• Podržavam
Reactions: PLP
Kada pročitam ovo...

''Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus,''

Nekako mi nije najasnije kako to sveštenik može biti isto ono što biblija kaže da može biti samo Isus...a da budem iskren možda mi je i jasno ali eto ...interesuje me tvoje objašnjenje...

Odlicno postavljeno pitanje.:ok:

U smislu ovog što si napisao a u kontekstu sa ovim...

Poslovice 3:5...

''Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se.''

da li je neophodno da onog koji srcem veruje u Boga bilo ko ...''zastupa''

I budi mi pozdravljen...

Pravoslavni vernici se mole i Bogorodici i Svecu zastitniku doma i porodice , kao i Svim Svetima , da oni , pred Bogom "zastupaju" ili , ako je to preciznije receno - "podrzavaju i prikljuce se nekoj konkretnoj molitvi" , jer su u svakom slucaju svojim delima pred Bogom i ljudima stekli zasluge pred Bogom takve kojima mi imamo primer za ugled i na koje se i oslanjamo u svojim molitvama koje upucujemo Bogu .

Pravoslavni vernici se mole i Bogorodici i Svecu zastitniku doma i porodice , kao i Svim Svetima , da oni , pred Bogom "zastupaju" ili , ako je to preciznije receno - "podrzavaju i prikljuce se nekoj konkretnoj molitvi" , jer su u svakom slucaju svojim delima pred Bogom i ljudima stekli zasluge pred Bogom takve kojima mi imamo primer za ugled i na koje se i oslanjamo u svojim molitvama koje upucujemo Bogu .

Sve si to lepo napisao ali ima samo jedna sitnica od...problema. Ništa od toga nema uporište u Bibliji. To da se pravoslavni vernici mole i Bogorodici i Svecu zaštitniku doma kao i svim Svetima to jednostavno nema u Bibliji. Nigde u Bibliji nema da vernici treba da se mole bilo kome, izuzev Bogu. Nema biblijskog uporišta da će Bogorodica ili bilo koji Sveti pred Bogom zastupati molitvu vernika uspešnije zbog toga što su bliži Bogu. Ako pročitaš ovo...

Jevrejima 4:16...

''Da pristupimo, dakle, slobodno k prestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vreme kad nam zatreba pomoć.''

to bi trebao da shvatiš. I ako imaš u vidu ovo...

''Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus.''

jasno je da ni Bogorodica niti bilo ko od svetih ne može biti posrednik ni zastupnik verniku u molitvi Bogu.

Ovo je ključni stih iz biblije za to...

Jevrejima 7:25...

''Zato i može vavek spasti one koji kroza Nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.''

A kada pogledaš i ovo a veoma bitno u vezi onog o čemu kazujem...

Rimljanima 8:26...

''A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim.''

lako se uočava da samo Isus i Sveti Duh mogu vernika zastupati kroz molitvu pred Bogom...

A koliko sam ja skapirao priču o Bogu, jedino i samo on može čuti molitvu vernika i niko drugi.

A evo ti i Javisove molitve Bogu kao biblijski dokaz...

1 Dnewvnika 4:10...

''I Javis prizva Boga Izrailjevog govoreći: O da bi me blagoslovio i raširio međe moje, i ruka Tvoja da bi bila sa mnom, i da bi me sačuvao oda zla da me ne ucveli! I učini Bog za šta ga moli.''

A u vezi priče koju kazivah pogledaj i ovo...

1 Jovanova 5:14-15...

''I ovo je sloboda koju imamo k Njemu da ako šta molimo po volji Njegovoj posluša nas. I kad znamo da nas sluša šta god molimo, znamo da će nam dati šta tražimo od Njega.''

I na kraju. Dopuštam mogučnost da se kao jedan nevernik ne snalazim baš najbolje kada je u pitanju Biblija pa ću na tu okolnost prihvatiti da sam bio u zabludi ali samo ako mi postaviš biblijske stihove koji jasno vernika upućuju da se moli Bogorodici, Svecu zaštitniku doma i svim Svetima kako bi ga isti zastupali pred Bogom u molitvi.

Da naglasim...biblijske stihove ne ...tumačenja srkve...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back