Nemacki ovcar

Лепа слика, тета Љиљо :)
Него ја имам питање, јел нормално да Нера још није сазрела ? има 18 месеци, а и даље се у већини сегмената понаша као штене...

naravno da je normalno. To prvo zavisi od karaktera psa...kao i kod ljudi, neki su ozbiljni, neki brljivi, neki nikad ne sazru.....evo naša Šaša-Maša.....ima 10 godina a ponaša se kao ludajka......hahahahaaha
Sazreće.....samo je vesele prirode pa te to buni.....a i 18 meseci nije puno

Max sa 2,5 meseca... Pozer :)

max11.jpg

max12v.jpg

Pitanje: kako hranite i čime Vaše pse... Mi Maxu ne kuvamo već samo granuliranu hranu mu dajemo... Ponekad mu skuvamo pirinnač ili kačamak sa granulama čisto da pročisti malo stomak..

Inače s početka smo mu davali Royal canin hranu sada smo ( pre tri meseca tačnije )po savetu prijatelja prešli na Belcando i mogu vam reći da smo prezadovoljni... Ako vam kažem da mi koji Maxa vidiđamo svaki dan, primećujemo promene na njemu (na bolje) i u rastu i koloritu onda razumete od cemu pricam...
Apsolutno za svaku preporuku..

Pozdrav

Poslednja izmena:
Прелеп је Макс :) .Mи смо мењали често грануле, али од пре 2, 2.5 месеца користимо ( Нера xD ) Natural Trainer и види се да јој је длака много сјајнија, а и она је први пут кренула стварно да једе тј. да поједе целу чинију гранула и тако то а не да брљави као пре. Јесте да је мало скупља али кад се купује већи џак не осети се разлика у буџету. Наравно добија паленту, супу, месо исто тако да јој не буде једнолична исхрана.

Макс ти је прелеп, ја мом псу дајем Цибау храну и ја сам презадовољан :)
Ако није тајна колико кошта кг те Белкандо хране и одакле је?

z:) Cao svima z:)
Ja imam nekoliko pitanja. Imam stene NO staro tacno 4 meseca. Zenka.
Ponekad mi se cini da me uopste ne slusa. Bez prestanka skace na nas,grize nas. I to bas grize. Pokusala sam sa onim novinama koje bi trebalo da je uplase. Delovalo je neko vreme,ali posle je vec postalo zamorno. Ne znam ja kad ce ona da uradi nesto lose,nemam u svakom trenutku novine u ruci. I onda je pljesnem malo po dupetu rukom. Je l' je to u redu?
Ja joj poklanjam svu svoju paznju i ljubav,ali mi deluje kao da ona to iskoriscava. Ponekad mi cak i padne na pamet da me uopste ne voli. I ona to ponekad pokazuje.
Dok me ponekad tako zadivi da je to neverovatno. Pa se pitam.. Da li sa mnom nesto nije u redu? Ili je to period kada se tako ponasaju?
Srecni praznici svima. Hvala. :)

Hvala na komplimentu u Max-ovo ime :)

Hm mi mu nismo često menjali granule obzirom da dobije proliv odmah (na šta su nas i upozorili) već kad smo prelazili sa Royal na Belcando prelazili smo lagao 1/3 nove, 2/3 stare... tako par dana, pola pola par dana, pa 1/3 stare 2/3 nove para dana i na kraju noralno samo novu. Nikad nismo imali problem da nešto neće da jede. Prilično je alav i granule obožava ali bukvalno i tonas veoma raduje.
Mi kupujemo dzak od 15 kg. Kategorija hrane je superpremijum Lamb&Rice i košta 6500 din. Kada se iskoristi kupon u Pet centru ispadne 6000 hiljada. Hrana je nemačka i bar po onome što sam čuo kod nas nije toliko poznata samo zato što nisu imali adekvatan marketing Mada kaže mi ona žena u pet centru da uskoro kreću u akciju. Hrana inače ima oko 80% hidratisanog mesa, gomilu vitamina i minerala. U pitanju je mala porodična proizvodnja u kojoj se izgleda vodi računa o kvalitetu.
Meni se u startu učinilo malo skupo ali se veoma brzo pokazalo kroz Maxa da se isplati

Jovana... t je apsolutno normalno ponašanje... Naša drugarica je uzela u isto vreme kad i mi No samo oni žive u stanu... U prvih par meseci su svi bili izgrebani, kablovi presečeni, tepih pokidan, stolice oglođane... Moraš da razumeš da je to beba :)
.

Poslednja izmena:
Pozdrav drustvo,i starom i novom :) Srecni vam praznici i sve najbolje vama i vasim psima :) Mi imamo ludnicu stalno posto je ovaj moj lud 100%,pa nam je stalno zanimljivo :) ReefMen Max je prelep,bas je lep!!! Sto se grizenja tice,ja mislim da to nikad ne prestaje! :) Ovaj moj grize od malena i jos uvek grize,nekad manje nekad vise,nekad slabije nekad jace,i tako,luduje a vec smo navikli iako ga stalno grdimo i cuskamo i tako vec skoro 2 godine :D

Hvala...z:)
Nego,kad bi bilo pravo vreme da pocnem da je ucim neke komande?
Sedi,lezi,daj sapu,dodji...vec imam zamisao kako cu to da je naucim,i planiram da pocnem sa 5 meseci. Medjutim,htela bih da je naucim i da ne uzima hranu ukoliko joj ja to ne dozvolim. Iz razloga sto ce ona biti pustena nocu,pa se bojim da je neko ne otruje. Elem,je l' postoji neki nacin,ma koliko on tezak bio,da je naucim da uzima samo onu hranu koju joj ja dozvolim tj. da ne uzima hranu koju joj ja ne dozvolim?

Mislim da je sa 5 meseci rano da se počne sa osnovnom obukom...Realnije je negde od 6-7 pa nadalje..Sada treba početi lagano i oprezno, bez mnogo stresa za psa imajući u vidu da je to veoma mlad pas tj beba. Što se tiče neuzimanja hrane od nepoznatih to je veoma teško čak i sa odraslim psima. Iskreno nisam mnogo stručan ali cenim da je to deo obuke koja spada u ozbiljniju od oen sedi lezi daj šapu...
Smatram da ne teba da brineš da li će je neko otrovati... Mi smo isto bili u paranoji oko toga obzirom da je i naš Max u dvorištu noću pušten. Mi smo čak mislili da će ga neko i ukrasti pa smo ga do sestog meseca noću držali u boxu i trpeli nemoguću kuknjavu :)

Pozdrav

Слажем се са ReffMan-ом, ја кад сам узео пса сам се исто залуђивао да кренем да га дресирам одмах, док је још јако млад, међутим одустао сам од тога, мој пас ће сад да напуни 9 месеци и још увек га учим неким командама кроз игру, ништа претерано, многе дресере које сам звао су ми рекли да они пса на дресуру не узимају пре 10 месеци, неки чак и од годину дана, јер кажу пас је тада зрео и лакше учи, неки период између 9 месеци и неких годину дана је најподобнији за учење, сад се играј са њим, па ако научи да седне, легне, дође и то кроз игру ти му се обрадуј и дај му мало неког слаткиша :) :) :) Ја сад причам о свом псу, наравно да је сваки другачији, мој је после 3,4 понављања(кроз игру и то) научио да кад му кажем да дође поред, оде мени иза леђа и дође поред ноге, и то баш пре неки дан, кључна ствар је стрпљење! Мој пас некад доноси лоптицу кад год му бацим, а има дана када узме лоптицу па се малте не сам игра са њом, једноставно дошло му, тако да не очајавај превише, све до 18 месеци они су у пубертету и као деца(тако су бар мени рекли) :) ето ово ти је неко лаичко мишљење, имаш многе који говоре да пса треба учити од месец дана, али мени је то мало глупо да кажем, то као кад би дете од 2,3 године терао да учи да чита и да пише, ок научиће то оно, али у том добу боље да се игра, има времена за учење ихај :)
Поздрав и све најбоље :)

Ako dozvoljavate da se jedan vlasnik laba uključi - ali samo da potvrdi post kolege kivr_maestro :)
Svojevremeno, jako davno (pre nekih tridesetak godina), imao sam NO, divno štene, moj prvi pas, pa sam emotivno vezan za ovu rasu i pratim ovu temu. Ja klinac - on klinac.
Upravo sa nekih 9-10 meseci počeli smo sa učenjem osnovnih stvari, kao što je hodanje kraj leve noge, vožnja biciklom sa desne strane i slično. "Sedi", "Daj šapu", "Lezi", "Glas" komande smo savladali uz malu pomoć - čvaraka! Nikada kazna, uvek samo nagrada! I stpljenje, naravno.
Jedino je komanda "Fuj" bila pomalo problematična (tu smo morali da pribegnemo metodi "savijene novine"...)

Inače, da, Max je pravi pozer, šećerko! (za kalendar, ama baš!) :)

Ako dozvoljavate da se jedan vlasnik laba uključi - ali samo da potvrdi post kolege kivr_maestro :)
Svojevremeno, jako davno (pre nekih tridesetak godina), imao sam NO, divno štene, moj prvi pas, pa sam emotivno vezan za ovu rasu i pratim ovu temu. Ja klinac - on klinac.
Upravo sa nekih 9-10 meseci počeli smo sa učenjem osnovnih stvari, kao što je hodanje kraj leve noge, vožnja biciklom sa desne strane i slično. "Sedi", "Daj šapu", "Lezi", "Glas" komande smo savladali uz malu pomoć - čvaraka! Nikada kazna, uvek samo nagrada! I stpljenje, naravno.
Jedino je komanda "Fuj" bila pomalo problematična (tu smo morali da pribegnemo metodi "savijene novine"...)

Inače, da, Max je pravi pozer, šećerko! (za kalendar, ama baš!) :)

easyB и мој пас воли чварке и то баш :) драго ми је да сте се укључили у дискусија, с'обзиром на податак да сте пре 30ак година имали НО говори да имате искуства по питању држања паса

П.С. Супер вам је овај лаб :)

Hvala još jednom na lepim rečima... Naša priča oko osnovne obuke je ovakva:
Max je sa šest meseci postao (kuc kuc) veoma jak i prilično ga je teško bilo teško kontrolisati kada je na povodcu. Praktično skijanje na vodi...z:mrgreen:
No, upoznali smo jednog čoveka koji se bavi psima već dugo godina a ima i lepog No i u tom momentu kad smo se upoznali radio je sa 2 labradora i jednim No... Svi su bili različitog uzrasta.... Čovek nam je pokazao par trikova kako i šta da radimo a i on sam je nekoliko puta radio sa Maxom. To je već negde bio Maxov sedmi mesec...

Klip koji može da posluži i kao lagani tutorijal za pored noge, sedi i mesto (lezi)... Drugi njegov rad sa Maxom :)

E sad... prošlo je 2,5 meseca... To što smo tad naučili lagano sad i održavamo bez mnogo forsiranja... Jer na njemu se vidi da je još dete.. On posluša šta mu kažeš ali to sa pola mozga :) Gleda levo-desno, oće da skoči da se igra a zna da ne sme pa onda cvili kuka... Dok ide pored noge njuška, okreće se levo-desno, svašta mu odvlači pažnju, zanese se pa mu se onda upetljaju njegove noge u moje pa se ja sapletem a on me pogleda pa kao da oće da kaže izvini... Blentavko z:mrgreen:
Po tome sam definitvno shvatio da je dete i da ga neću forsirati, već ovo što je do sada naučio samo održavati i kasnije kad sazri, nadograditi ono šo hoću od njega...

Pozdrav svima i srećan Badnji dan...

Poslednja izmena:
То ти кажем, то што сад научи кроз неку игру, да њему представља задовољство, па ако после неће да понови, нема везе, поновиће кад тад, пробај то што ти кажеш да "одржаваш" то што је научио. Претпостављам да ти је овај човек рекао да када будеш кренуо озбиљније да радиш са њим да би требали да будете на неком месту где нема никог осим вас двојце :)
Колико је макс стар на овом снимку?

Поздрав и од мене, срећан свима Бадњи дан :)

Poslednja izmena:
@ReefMan
Odgledao sam video i ostao zapanjen! Iskreno, bolji drill (ne zameri mi što koristim tu reč umesto "dresura"), video sam samo kod malinoa.
Inače, moram da te citiram: "o što smo tad naučili lagano sad i održavamo bez mnogo forsiranja... Jer na njemu se vidi da je još dete.. On posluša šta mu kažeš ali to sa pola mozga Gleda levo-desno, oće da skoči da se igra a zna da ne sme pa onda cvili kuka... Dok ide pored noge njuška, okreće se levo-desno, svašta mu odvlači pažnju, zanese se pa mu se onda upetljaju njegove noge u moje pa se ja sapletem a on me pogleda pa kao da oće da kaže izvini... Blentavko " - jedan od najboljih postova koje sam u skorije vreme pročitao! (inače, ja moju kuju zovem "glupačo" - a ko zna kako ona mene zove :) )

@kivr_maestro
Hvala!

То ти кажем, то што сад научи кроз неку игру, да њему представља задовољство, па ако после неће да понови, нема везе, поновиће кад тад, пробај то што ти кажеш да "одржаваш" то што је научио. Претпостављам да ти је овај човек рекао да када будеш кренуо озбиљније да радиш са њим да би требали да будете на неком месту где нема никог осим вас двојце :)
Колико је макс стар на овом снимку?

Поздрав и од мене, срећан свима Бадњи дан :)

6. meseci, ako se ne varam. Ma, sjajan pas!
btw, srećan Badnji dan i sa moje strane!

6. meseci, ako se ne varam. Ma, sjajan pas!
btw, srećan Badnji dan i sa moje strane!

Ако је толико стар, односно млад, онда је он супер послушан :) овај мој је Блента има скоро 9 месеци, и нон стоп нешто њушка кад га шетам као и Макс, само зврнда около, све му је занимљиво, а највише лишће које носи ветар, томе се одушевљава, мени је највећи проблем код њега када види друге псе, пошто воли баш да се игра са другим псима, а у крају има пуно луталица па је мене страх да га пуштам са поводца кад га шетам, да не би кренуо за њима, побио се итд, реакција на мачке му је такође оштра, то сад покушавам да исконтролишем :)

Poslednja izmena:
easy B i kivr_maestro drago mi je da se razumemo...:) Nas su ljudi kritikovali što ga ne pustimo da odraste pa da ga onda učimo svemu. Međutim kad pogledate sledeći snimak gde je imao samo 5 meseci a jak kao bik shvatićete o čemu pričam.
Inače prethodni snimak je kad je Max imao 7 meseci i kad smo stidljivo počeli da radimo sa njim.

kivr_maestro Ista priča i sa Maxom... bez brige... ali od kako radimo sa njim drastično se redukovalo to cimanje na druge pse u prolazu samo iz razloga što je osim što čuje moj glas počeo i da ga registruje. Nije još to savršeno ali se vadimo na mladost :) Takodje, pošto učimo da ide bez povodca pored noge, desi se nekad da kad vidi mačku odleti i zaboravi i kako se zove a ne šta sam mu rekao... Ali i to pripisujemo mladosti :)

Ono što smo naučili i što su nas naučili:

1) Kad je tako mlad pas malo se radi sa njim više se igra. Dakle par minuta rada, 15 minuta igre... Da se ne bi pas mentalno ugušio još kao mali
2) Kad je rad onda je rad. Nema tepanja, buckanja i čačkanja psa jer veoma dobro mora da nauči šta je igra a šta ozbiljan priča
3) Svaku komandu izgovarati jasno, glasno i istim tonalitetom i naročito BEZ EMOCIJA jer to je za njegovo dobro.

Digresija: Mi smo se šokirali kad smo videli kako Max sluša Davora koji ga ni malo nije mazio i štedeo već veoma strogo baratao sa njim. A ovaj naš mu u jednom momentu šmugnuo i odmah dotrčao do nas da se mazi i žali u fazonu spasavajte me jbte od ovog ludaka z:mrgreen: Međutim tu je ključna stvar... Tada ga treba apsolutno iskulirati kad će on shvatiti da nema šale i da mora da uči.
To sa emocijama smo shvatili kada nam je pojurivši za psom istrčao ispred kola i auto ga je udario. Sreća sporo je išao i Max je veliki pa ga nije povredio već ga samo bacio. Tada sam shvatio da neću imati emocija kad radimo isključivo zbog njega samog tj da bi ga sačuvali...

Da ne bih pisao romane snimiću jedan klip ovih dana da vam pokažemo šta smo sve lepo naučili i kakoz:lol:

Pozz

Poslednja izmena:
kivr_maestro mi sa maxom radimo u obližnjem školskom dvorištu koje je ograđeno i gde bez bojazni mogu da ga pustim... Kad počne lepo vreme i kad dan duže traje idemo kod hotela Jugoslavija gde ima brdo pasa i gde se on odlično igra... A usput upoznali smo i neke mnogo dobre ljude...

img0153qo.jpg

img0156sx.jpg

Pozz

Poslednja izmena:
easy B i kivr_maestro drago mi je da se razumemo...:) Nas su ljudi kritikovali što ga ne pustimo da odraste pa da ga onda učimo svemu. Međutim kad pogledate sledeći snimak gde je imao samo 5 meseci a jak kao bik shvatićete o čemu pričam.
Inače prethodni snimak je kad je Max imao 7 meseci i kad smo stidljivo počeli da radimo sa njim.

kivr_maestro Ista priča i sa Maxom... bez brige... ali od kako radimo sa njim drastično se redukovalo to cimanje na druge pse u prolazu samo iz razloga što je osim što čuje moj glas počeo i da ga registruje. Nije još to savršeno ali se vadimo na mladost :) Takodje, pošto učimo da ide bez povodca pored noge, desi se nekad da kad vidi mačku odleti i zaboravi i kako se zove a ne šta sam mu rekao... Ali i to pripisujemo mladosti :)

Ono što smo naučili i što su nas naučili:

1) Kad je tako mlad pas malo se radi sa njim više se igra. Dakle par minuta rada, 15 minuta igre... Da se ne bi pas mentalno ugušio još kao mali
2) Kad je rad onda je rad. Nema tepanja, buckanja i čačkanja psa jer veoma dobro mora da nauči šta je igra a šta ozbiljan priča
3) Svaku komandu izgovarati jasno, glasno i istim tonalitetom i naročito BEZ EMOCIJA jer to je za njegovo dobro.

Digresija: Mi smo se šokirali kad smo videli kako Max sluša Davora koji ga ni malo nije mazio i štedeo već veoma strogo baratao sa njim. A ovaj naš mu u jednom momentu šmugnuo i odmah dotrčao do nas da se mazi i žali u fazonu spasavajte me jbte od ovog ludaka z:mrgreen: Međutim tu je ključna stvar... Tada ga treba apsolutno iskulirati kad će on shvatiti da nema šale i da mora da uči.
To sa emocijama smo shvatili kada nam je pojurivši za psom istrčao ispred kola i auto ga je udario. Sreća sporo je išao i Max je veliki pa ga nije povredio već ga samo bacio. Tada sam shvatio da neću imati emocija kad radimo isključivo zbog njega samog tj da bi ga sačuvali...

Da ne bih pisao romane snimiću jedan klip ovih dana da vam pokažemo šta smo sve lepo naučili i kakoz:lol:

Pozz

хаахаха, иста је оваква ситуација када моја мама шета Кимба а он угледа мене :) хаха скијање на воду, генијалан назив :)
Ја сам Кимба пуштао да се игра ту код мене у крају са другим псима, да се истрчи и то, да би се социјализовао, сад немам времена да одлазим тако често тамо где се скупљају ти људи са псима, тј. његови другари, мени је сад мало проблем са дресуром што је сад зима баш, додуше њему није зима али опет, снег, клизаво, па јурца за пахуљицама итд. собзиром да ја живим у стану а да ми је пас у боксу преко пута зграде и да сад када је овако хладно проводим са њим свега 3,4,5 сати дневно у шетњи углавном, кад је лепо време онда га пушта на "сигурном" простору како ја волим да га зовем са поводца да јурца за лоптицом, штапом итд онда ме он и добро слуша, вуче још увек помало али то углавном док не нађе место да се олакша :)

Back