Nemačka

Voleo bih da se jednoga dana bavim naukom u Freiburgu. Mozete li mi reci neshto o tom gradicu? :)

'Ajd malo konkretnije zivota ti! Kakvom naukom hoces da se bavis? Da li ti je bitnija nauka ili Freiburg ? Poznatiji univerzitetski centri su Heidelberg i Göttingen.
Ako je grad u pitanju nadam se da ce ti se javiti neko iz Schwarzwald-a.

'Ajd malo konkretnije zivota ti! Kakvom naukom hoces da se bavis? Da li ti je bitnija nauka ili Freiburg ? Poznatiji univerzitetski centri su Heidelberg i Göttingen.
Ako je grad u pitanju nadam se da ce ti se javiti neko iz Schwarzwald-a.

Hm, ima jedan naucni centar U Freiburgu, Max Planck Institut se zove. Tu bi trebalo da idem na Ph.d studije, tj. doktorske studije. Kakav je gradic? Malo me kopka jedno pitanje, ali da li zbog te blizine shume i svega, ima puno alergija? Mislim, znam da je pitanje malo blah, ali sam morao vec 3 puta da se selim zbog tih problema, pa ne bih zeleo da se to dogodi i sa Freiburgom. :)

U Nemackoj ima oko 15 miliona ljudi koji boluju od neke vrste alergije izazvane polenom.
Ove godine je bas u Freiburgu osnovana prva centrala u Nemackoj za pracenje leta polena, pa ako nista drugo bar ces znati u kom pravcu leti, pa ti bezi na drugu stranu :mrgreen:
Puno uspeha na institutu :)

U Nemackoj ima oko 15 miliona ljudi koji boluju od neke vrste alergije izazvane polenom.
Ove godine je bas u Freiburgu osnovana prva centrala u Nemackoj za pracenje leta polena, pa ako nista drugo bar ces znati u kom pravcu leti, pa ti bezi na drugu stranu :mrgreen:
Puno uspeha na institutu :)

Hvala, bio sam U Freiburgu , zimus, ja se zaljubishka u taj grad, predivan je i vishe, posebno oni "potocici" u sred grada.

A ima da trcim u suprtonom pravcu ondaK :D

Nemacka je predivna zemlja.Standard i kriza ovde se ne moze porediti nikako sa krizom i standardom u Srbiji.Srbija zapravo nikada i nije izasla iz krize u poslednjih 20 god. Ja se inace ovde bavim naucnim radom u jednom institutu i sto se tice nauke nema sansi da bi tako nesto mogao naci u Srbiji.Nebo i zemlja. Svi nesto pricaju o nasem skolstvu i kako smo mi nesto kao puni znanja. Iskreno mene je ovde sramota bilo koliko nista nisam naucio na fakultetu a bio sam dobar student. Nemci jesu mozda hladni ali su posteniji od nas i niko nikoga nece nesto preci. Uostalom ako nekom ne odgovaraju, ima toliko drugih nacija, pa birajte. Mislim da treba doci i videti i provesti neko vreme ovde, pa ako nista sa iskustvom iz Nemacke cete lakse u Srbiji bilo sta raditi.

Ich leibe deutchland und alles was da zu gerhoart

mmm neznam jos lepo da pisem ali govorim bolje nego odlicno tolles land

Pise se ( lepo :mrgreen: ): Ich liebe Deutschland und alles was dazu gehört...

Ako nemaš umlaute (ü;ö;ä) na tastaturi, možeš pisati ue; oe; i ae, jednako je ispravno.
Umesto ß možeš koristiti ss, ali to nije potpuno isto pošto se samoglasnik ispred ss (i ispred svakog dupliranog suglasnika) mora izgovarati kratko i odsečno, dok se samoglasnik ispred ß izgovara uobičajeno.

Poslednja izmena:
Aaaaaa sad imam i ja nesto da priupitam...Kao prwo dobar dan swima :)
Htela bih da cujem jos necija misljenja wezana za moju situaciju...
Naime,rodjena sam u Lorrachu,Baden Wurttemberg,ziwela sam tamo sa majkom i isla u osnownu skolu,zawrsila sam je i trebala da krenem u Realschulle,MEDJUTIM dodjem na ferije kod oca u srbiju i odlucim da ostanem,nije pomagalo nikakwo nagowaranje da se wratim ma nista jednostawno nisam htela da udjem u awion i sta da mi rade upisu me owde u skolu,no nebitno sad to...sa punoletstwom izgubim drzawljanstwo jer sam se odlucila da ostanem u srbiji..e sad me zanima kakwe su moje mogucnosti da ja to powratim i wratim se u nemacku..jedan od razloga je izmedju ostalih sto zelim da nadjem swoju majku koju nisam widela ni cula od te 97' godine,znam samo da ziwi u Singenu...
Owde u srbiji nemam nikakwe dobre alternatiwe za ziwot a i ruku na srce Nemacka mi je ostala u dusi,wolim da pricam na nemackom,citam ma ihhhhhh,cesto mi dolaze stare drugarice owde na raspust a mene dusa boli sto ne mogu da se wratim nekadasnjem ziwotu....izwinjawam se ako cu sad malo dosadjiwati ali bih bas wolela da cujem i tudja misljenja... :) pozdraw za swe :)

Aaaaaa sad imam i ja nesto da priupitam...Kao prwo dobar dan swima :)
Htela bih da cujem jos necija misljenja wezana za moju situaciju...
Naime,rodjena sam u Lorrachu,Baden Wurttemberg,ziwela sam tamo sa majkom i isla u osnownu skolu,zawrsila sam je i trebala da krenem u Realschulle,MEDJUTIM dodjem na ferije kod oca u srbiju i odlucim da ostanem,nije pomagalo nikakwo nagowaranje da se wratim ma nista jednostawno nisam htela da udjem u awion i sta da mi rade upisu me owde u skolu,no nebitno sad to...sa punoletstwom izgubim drzawljanstwo jer sam se odlucila da ostanem u srbiji..e sad me zanima kakwe su moje mogucnosti da ja to powratim i wratim se u nemacku..jedan od razloga je izmedju ostalih sto zelim da nadjem swoju majku koju nisam widela ni cula od te 97' godine,znam samo da ziwi u Singenu...
Owde u srbiji nemam nikakwe dobre alternatiwe za ziwot a i ruku na srce Nemacka mi je ostala u dusi,wolim da pricam na nemackom,citam ma ihhhhhh,cesto mi dolaze stare drugarice owde na raspust a mene dusa boli sto ne mogu da se wratim nekadasnjem ziwotu....izwinjawam se ako cu sad malo dosadjiwati ali bih bas wolela da cujem i tudja misljenja... :) pozdraw za swe :)

Potrazi prvo majku i ako uspostavite ponovo koliko- toliko dobar kontakt poseti je i posavetuj se sa sa nekim iz "Migrationsberatung". Ima ih pri svim drustveno- socijalnim ustanovama (AWO, Caritas i sl.) S obzirom da si vec punoletna, bice problematicno ali ako ti je to stvarno velika zelja, naci ces vec put za ostvarenje.
Zelim ti puno uspeha :D

ljudi..idem na 2 nedeljeu bavarskoj i u berlin...studijsko je putovanje, ali volela bih da u slobodnom vremenu posetim i neke zanimljivosti.i
ima li neko preporuku sta videti u berlinu i minhenu?
zanimljive prodavnice, sta probati od jela, gde jeftino kupiti garderobu, suvenire?

Nešto razmišljam čitajući opet ovu temu...
Jeste u Nemačkoj kriza i nema posla i td.
Ali jeste činjenica da su mnogi od njih bre lenji.
Dolaskom ovde iznenadio sam se koliko ima ljudi kakve u SAD zovu "White trash" - ne rade ništa, žive od socijalne pomoći, loču, izigravaju kao neke cool alternativce i za sve svoje probleme krive strance.
Iznenadio me je i nizak nivo stručnog i opšteg obrazovanja mnogih Nemaca. Ovde moram da napomenem da sam radeći svakakve poslove (jer nikome ne pada na pamet da mi kao novodošlom strancu da posao u struci) uglavnom sretao nekvalifikovane radnike. Ali sam isto tako gledao kad mi laborantkinja koja radi za 2500€ mesečno daje flašicu sa rastvorom kalijum-hlorida i na njoj napiše KcL. Prvo htedoh da joj kažem da se piše KCl, ali onda pomislim - šta ja imam da prosipam pamet, ja sam glupi ausländer koji radi za 700€ i jedva tri reči Nemačkog zna da sastavi.
Inače ima svakakvih Nemaca, dobrih i loših, kao i u svakom narodu. Mislim da je Nemce od drugih naroda odvaja jedna karakteristika - mnogo su stidljivi, teško se otvaraju, ali kad razbiju tu svoju ogradu potpuno su OK.
Da, još nešto - do sad sam video samo jednu jedinu Nemicu koja ima dobro dupe. Ima ih puno sa lepim nogama, ali loše guze su im nacionalna falinka...:(

ljudi..idem na 2 nedeljeu bavarskoj i u berlin...studijsko je putovanje, ali volela bih da u slobodnom vremenu posetim i neke zanimljivosti.i
ima li neko preporuku sta videti u berlinu i minhenu?
zanimljive prodavnice, sta probati od jela, gde jeftino kupiti garderobu, suvenire?
Za radnje baš i ne mogu da ti pomognem, a u Berlinu imaš svega. To je jedna od pravih metropola, grad sa dušom. Obavezno prošetaj delom koji je nekad pripadao DDRu, ima neki žestok šarm.
Kad kreneš od Branderburške kapije niz Unter den Linden ulicu, sa leve strane imaš kafe "Ajnštajn", tu obavezno popij kafu. Skupo je ko djavo, ali vredi. Dalje redom nailaze muzeji, katedrala...

Pozdrav svima,da li bi neko bio ljubazan da mi objasni (koji zivi u Nemacku ili trenutno je tamo), dakle interesuje me kakav je standard tamo ?

Nudi mi se mogucnost da odem kod kuma kao "turista" , pa me interesuje kolike su standardne plate , koja je cena stanova,hrane itd ... ? Narocito me zanima drzavljanstvo,cuo sam da je najjednostavniji nacin zenidba,e sada ... posto je to malo komplikovanije, jel postoji neki "laksi" nacin ? Bio bih vam jako zahvalan na odgovorima,mozete i preko PP-a da odgovorite,ako smatrate da su pitanja previse delikatna. Veliki pozdrav i sve najbolje!

Pozdrav za nase u Nemackoj i jedno pitanje za njih.
Da li ima neko ko bi zeleo da pomogne u vezi posla u Nemackoj. Bilo sta bi radio za pocetak, nemacki jezik ne znam, znam da sam time dosta ogranicen ali zaista, kao i mnogi, otisao bi u pokusaju za boljim prilikama :)
Imam 25 godina i pasos zemlje EU, pa mi boravak ne bi bio problem.
Bilo kakve informacije bi mi koristile.
Sve najbolje

Posle svih vasih kuknjava kako se patite u svabiji i kako zelite da se vratite,... zelim da vas pitam zasto se jednostavno ne preselite u Srbiju i uzivate u prosecnoj plati od 300e kao vecina Srba?
Posto smo ovde svi anonimni da li neko od vas koji zivite u svabiji moze iskreno da kaze, koliko moze mesecno da ustedi? znaci kad poplacate sve (stan, rezije, hrana, garderoba, izlasci,....... itd da li i koliko mozete mesecno da ustedite? 200e? 500e? 1000e vise?

Posle svih vasih kuknjava kako se patite u svabiji i kako zelite da se vratite,... zelim da vas pitam zasto se jednostavno ne preselite u Srbiju i uzivate u prosecnoj plati od 300e kao vecina Srba?
Posto smo ovde svi anonimni da li neko od vas koji zivite u svabiji moze iskreno da kaze, koliko moze mesecno da ustedi? znaci kad poplacate sve (stan, rezije, hrana, garderoba, izlasci,....... itd da li i koliko mozete mesecno da ustedite? 200e? 500e? 1000e vise?

Gde ima takav posao za 300e? Ako je tako,ja bih se prvi prijavio da radim,no na zalost nije tako. Prosecna plata u Srbiji ti je 120-200e (i to je bas retkost da nadjes platu vecu od 200e). Imas onih izuzetaka gde Srbin ima platu i do 500eura,ali je zaista retkost.

Da li neko zna koje uslove treba ispuniti da bih se vjencao sa nasom zenskom koja je na privremenom radu u Nemackoj.Ta osoba je od 2002 god.tamo (tada je sklopila brak sa strancem a ove godine se razvela).Sta sve treba ona da ispunjava od uslova a sta doticni koji zivi ovde?Molio bih ako je moguce sto tacnije informacije.

Gde ima takav posao za 300e? Ako je tako,ja bih se prvi prijavio da radim,no na zalost nije tako. Prosecna plata u Srbiji ti je 120-200e (i to je bas retkost da nadjes platu vecu od 200e). Imas onih izuzetaka gde Srbin ima platu i do 500eura,ali je zaista retkost.

OK. Mozda je tako u Nisu.
Ako je kod vas pojam plata od 200e, onda moram da priznam da je kod nas u Vojvodini bolje stanje. Opet zavisi od firme do firme, ali prodavacica u trafici ima 150e, ako imas vece kvalifikacije od nje mozes i vise da zaradis. Ako pri tome imas i vezu da se uvalis u elektrovojvodinu ili naftagas upala ti je kasika u med, tamo obicni radnici imaju preko 30 000 - 40 000din, terenci mnogo vise. Med sestre imaju 25 000- 30 000 din.
Ja znam mnogo ljudi koji imaju platu vecu od 300e. (ne mislim na fakultetski obrazovane)

Ne racunajci one koji su se uvalili u jake firme,.. ostalima je tesko,... i imaju srece ako su im plate redovne.
Npr u Zrenjaninu odakle sam ja, najbolje je onima koji su nasli vezu i uvalili se u naftagas, svi su dobili stanove od firme, uvek plata iznad proseka i redovna, i jos sad za otpremnine dobijaju po 700e po godinu staza.
Sa druge strane su hiljade ljudi koji su dobili otkaze u privatizaciji, propale firme,. minimalci, neredovne plate.

OK. Mozda je tako u Nisu.
Ako je kod vas pojam plata od 200e, onda moram da priznam da je kod nas u Vojvodini bolje stanje. Opet zavisi od firme do firme, ali prodavacica u trafici ima 150e, ako imas vece kvalifikacije od nje mozes i vise da zaradis. Ako pri tome imas i vezu da se uvalis u elektrovojvodinu ili naftagas upala ti je kasika u med, tamo obicni radnici imaju preko 30 000 - 40 000din, terenci mnogo vise. Med sestre imaju 25 000- 30 000 din.
Ja znam mnogo ljudi koji imaju platu vecu od 300e. (ne mislim na fakultetski obrazovane)

Ne racunajci one koji su se uvalili u jake firme,.. ostalima je tesko,... i imaju srece ako su im plate redovne.
Npr u Zrenjaninu odakle sam ja, najbolje je onima koji su nasli vezu i uvalili se u naftagas, svi su dobili stanove od firme, uvek plata iznad proseka i redovna, i jos sad za otpremnine dobijaju po 700e po godinu staza.
Sa druge strane su hiljade ljudi koji su dobili otkaze u privatizaciji, propale firme,. minimalci, neredovne plate.

ok, ali kakve ovo veze ima sa Nemackom?

ok, ali kakve ovo veze ima sa Nemackom?

A kakve veze tvoj post ima sa Nemackom?

Evo,probacu da ti objasnim : Prvenstveni razlog zbog cega ljudi beze iz Srbije,jeste to sto nema zaposljenja,male plate,jednostavno sto je rekao kolega iznad tvog posta "Ako se ne uvalis,nema nista od plate" . Vidis kolega , mi na jugu Srbije sljakamo po 12h dnevno za pisljivih 120 eura,dok neko uzme preko 1000e mesecno u Nemacku (Nije mi krivo,zapravo mi je drago,kako ljudi kazu "svako za sebe,pa ko se kako snadje"), i sad taj neko kada dodje na Krstaricu i vidi ovakve postove,kako Srbi zaradju u proseku od 120-200e mesecno,dal' bi mu bilo drago sto je otisao tamo,znajuci da je otisao prvenstveno da zaradi,ostavljajuci porodicu u drugoj drzavi, ili bi se pitao "eh kako je tamo,mozda bi bolje bilo da nisam ni otisao.." , sta ti mislis? Sta bi ti radio kada bi bio na takvom mestu,dal' bi se jeebavao za pisljivih 120e mesecno ili bi ti bilo drago sto si otisao odavde? - Jel ti jasno sada kakve veze 120-200e ima sa Nemackom? :)

Poslednja izmena:
A kakve veze tvoj post ima sa Nemackom?

Evo,probacu da ti objasnim : Prvenstveni razlog zbog cega ljudi beze iz Srbije,jeste to sto nema zaposljenja,male plate,jednostavno sto je rekao kolega iznad tvog posta "Ako se ne uvalis,nema nista od plate" . Vidis kolega , mi na jugu Srbije sljakamo po 12h dnevno za pisljivih 120 eura,dok neko uzme preko 1000e mesecno u Nemacku (Nije mi krivo,zapravo mi je drago,kako ljudi kazu "svako za sebe,pa ko se kako snadje"), i sad taj neko kada dodje na Krstaricu i vidi ovakve postove,kako Srbi zaradju u proseku od 120-200e mesecno,dal' bi mu bilo drago sto je otisao tamo,znajuci da je otisao prvenstveno da zaradi,ostavljajuci porodicu u drugoj drzavi, ili bi se pitao "eh kako je tamo,mozda bi bolje bilo da nisam ni otisao.." , sta ti mislis? Sta bi ti radio kada bi bio na takvom mestu,dal' bi se jeebavao za pisljivih 120e mesecno ili bi ti bilo drago sto si otisao odavde? - Jel ti jasno sada kakve veze 120-200e ima sa Nemackom? :)

nema nikakve..nisi sposoban da se izboris za bolje..samo pricas,a manje radis..

Back