Nemačka

Da li neko zna koje uslove treba ispuniti da bih se vjencao sa nasom zenskom koja je na privremenom radu u Nemackoj.Ta osoba je od 2002 god.tamo (tada je sklopila brak sa strancem a ove godine se razvela).Sta sve treba ona da ispunjava od uslova a sta doticni koji zivi ovde?Molio bih ako je moguce sto tacnije informacije.

1) Treba da se venčate, nebitno je gde, a pošto je ona naša, možda vam je bolje u Srbiji. Koja su ti dokumenta potrebna za venčanje možeš saznati kod bilo kog matičara. Njoj će verovatno (nisam siguran) trebati uverenje o slobodnom bračnom stanju sa pečatom apostile.
2) U Nemačkoj ambasadi u Birčaninovoj podnesete zahtev za spajanje porodice. Mislim da ona isti zahtev treba da podnese u mestu gde živi u Nemačkoj. Mislim da detaljna obaveštenja možeš naći na netu, a ako nema na netu onda moraš direktno u ambasadu.
3) Obavezan dokument - svedočanstvo o položenom A1 ispitu znanja Nemačkog sa Gete instituta. Ispiti se polažu na Kolarcu, ali ne moraš tu i da učiš Nemački , kurs kod njih traje bespotrebno razvučenih 6 meseci, možeš da učiš bilo gde a tu samo da prijaviš ispit.

Posle svih vasih kuknjava kako se patite u svabiji i kako zelite da se vratite,... zelim da vas pitam zasto se jednostavno ne preselite u Srbiju i uzivate u prosecnoj plati od 300e kao vecina Srba?
Posto smo ovde svi anonimni da li neko od vas koji zivite u svabiji moze iskreno da kaze, koliko moze mesecno da ustedi? znaci kad poplacate sve (stan, rezije, hrana, garderoba, izlasci,....... itd da li i koliko mozete mesecno da ustedite? 200e? 500e? 1000e vise?

Iskreno?
Pa kako ko.
Ako hoćeš normalno da živiš, a radiš posao koji rade prosečni Srbi, onda ne možeš da uštediš ništa. Lepo i udobno živiš i to je to.

A ako patiš od toga da u rodnom selu napraviš kuću za sprat višu od komšijine i da se u nju jednom godišnje dovezeš mečkom karavan, onda ćeš da živiš u nekoj rupi, da radiš još jedan posao pored redovnog, da nosiš najlonske gaće kupljene u samoposluzi, da švercuješ, da se dovijaš, da ono malo slobodnog vremena trošiš jureći po rasprodajama tuš baterije i klozetske šolje za gore pomenutu kuću. I naravno da ćeš da mrziš samog sebe što nisi ostao u rodnom selu i čuvao ovce ko čovek.

A što se tiče patnje za kućom i te vrste kuknjave, to je nešto drugo, u pitanju je pojava zvana nostalgija i malo ko je imun na nju. Nema smisla objašnjavati to nekom ko je nije osetio, kao što nema smisla objašnjavati boje osobi koja je slepa od rodjenja.
Nisu za džabe stari Grci progonstvo smatrali gorom kaznom od smrtne. Mi ovde nismo u progonstvu, ali i pored toga što nam je lepo, zna ponekad da bude teško.

U kom gradu u Nemackoj je sada najkvalitetniji zivot?
Jel to Minhen ili Hamburg?
Tako sam barem ja cuo...

Ne znam. Mislim da nema razlike kad je standard u pitanju.
Hamburg je meni lepši, blizu je mora, klima je blaža iako je puno severnije. Najbogatiji Nemci biraju da žive u Hamburgu, mislim da taj podatak puno govori.

Iskreno?
Pa kako ko.
Ako hoćeš normalno da živiš, a radiš posao koji rade prosečni Srbi, onda ne možeš da uštediš ništa. Lepo i udobno živiš i to je to.
Hvala na odgovoru. Cenim iskrenost. Tako je i ovde. Kako ko.
Iskreno ja mogu normalno da zivim u sred moje lepe Srbije. U svojoj sam drzavi, govorim srpski, sa svojom sam porodicom sa svojim sam narodom!
Doduse slabo mogu da stedim, ali zivim sasvim pristojno, bez luksuziranja. Ne zalim se.
A ako patiš od toga da u rodnom selu napraviš kuću za sprat višu od komšijine i da se u nju jednom godišnje dovezeš mečkom karavan, onda ćeš da živiš u nekoj rupi, da radiš još jedan posao pored redovnog, da nosiš najlonske gaće kupljene u samoposluzi, da švercuješ, da se dovijaš, da ono malo slobodnog vremena trošiš jureći po rasprodajama tuš baterije i klozetske šolje za gore pomenutu kuću. I naravno da ćeš da mrziš samog sebe što nisi ostao u rodnom selu i čuvao ovce ko čovek.
Ne patim za tim, posebno za podebljanim. Upravo je to ono sto sam i pretpostavljao. Cenim tvoju iskrenost.
Realno ni ljudi na zapadu nemaju 10 kuca. Zive u jednoj i to je sve sto imaju. Kao i ljudi ovde.
Svakako mi nije ideal da sa mojih 25 uzmem stambeni kredit na 20 god i kad ga otplatim uzmem drugi za studiranje deci,... pa ceo zivot mi prodje u duznickom ropstvu,... otplacujuci kamate.
Realno ovde covek moze da se skuci za mnogo manje para nego na zapadu, ovde mnogi usele se u ne dovrsene kuce pa posle ih zavrsavaju polako kako skupe pare. Znas i sam. Vi to radite drugacije dignete kredit pa kupite nekretninu. I postanete robovi banaka. Ja bar ovde nemam kredit nad glavom, a imam svoju kucu. Ja ovde imam dobar auto a nemam kredt za isti.
Dok skoro svaki nas covek koji zivi na zapadu sa kojim sam razgovarao je duzan silne pare banci. Realno nije ni to zivot.
Zivot je 1) 8 rada; 2) 8 sati spavanja; 3) 8 ostalih aktivnosti (porodica, prijatelji, sport, film, muzika, kafana, i drugi vidovi razonode...)
Ako cu da se lomim sa 2 posla na zapadu da bih pravio kucu u Srbiji, vidjao decu samo vikendom, i nosio gace od najilona .... smatram da to nije zivot nego patnja.
Ja kod mnogih ljudi sa zapada vidim samo prva dva. Mozda gresim ali cini mi se da mi ovde imamo mnogo vise slobodnog vremena.

Kad sam bio mladji zeleo sam da idem na zapad, kako godine prolaze zelja se smanjuje.

A što se tiče patnje za kućom i te vrste kuknjave, to je nešto drugo, u pitanju je pojava zvana nostalgija i malo ko je imun na nju. Nema smisla objašnjavati to nekom ko je nije osetio, kao što nema smisla objašnjavati boje osobi koja je slepa od rodjenja.
Nisu za džabe stari Grci progonstvo smatrali gorom kaznom od smrtne. Mi ovde nismo u progonstvu, ali i pored toga što nam je lepo, zna ponekad da bude teško.
Dodji malo na odmor u Srbiju da te bar za trenutak zelja mine.
Pozdrav i svako dobro.

Poslednja izmena:
Da, na zapadu su ljudi robovi dugova, a opste je poznato da se u Srbiji kola i kuca kupuju za kes. Od prosecne plate koja je 300 evra. ;)

Ako neko pati od kompleksa da ima kucu na pet spratova u rodnom selu, taj ce, kao sto je opisano, ziveti bedno i dane brojati do penzije.
S druge strane, mislim da su u evropskim zemljama (ne svim, naravno) daleko vece sanse da se od prosecne plate finansiraju svi neophodni troskovi.

Poslednja izmena:
Da, na zapadu su ljudi robovi dugova, a opste je poznato da se u Srbiji kola i kuca kupuju za kes. Od prosecne plate koja je 300 evra. ;)
Iskljucivo za kes. :cool:
Za tu prosecnu platu ces da izvines,... msm tako statistika pokazuje, ali posto zivim ovde znam sta stvarni zivot pokazuje,.... vozni park bolji svake godine, ide se na letovanja, kad izadjes u diskoteku svi u firmiranim krpama, skupi telefoni, puni kafici. Odakle? Ne znam ni sam. Ali to je realnost. Imam i ja u komsiluku ljude koji zvanicno imaju platu od 300e a voze kola od 5000e i idu svake godine na letovanja i fino zive.
Sa tim novcem po statistici njihove porodice bi jedva sastavljalje kraj sa krajem.
Ako neko pati od kompleksa da ima kucu na pet spratova u rodnom selu, taj ce, kao sto je opisano, ziveti bedno i dane brojati do penzije.
S druge strane, mislim da su u evropskim zemljama (ne svim, naravno) daleko vece sanse da se od prosecne plate finansiraju svi neophodni troskovi.
Sve je to ok. Slazem se da na zapadu bolje zive.

Meni se iskreno ne ostavlja kuca ovde i da odem na zapad i krenem od 0 (nule) i da tamo budem podstanar i da kad nadjem slodlidan posao dignem stambeni kredit koji cu potom otplacivati 20-30god. I posle svega toga kad otplatim zadnju ratu ja sam dosao na nivo da imam svoju kucu (jednu kucu),....... pa to vec imam danas u Srbiji. I da ostanem u Srbiji za 30 god valjda cu steci i jos kucu ovde.
Doduse imam platu iznad proseka i nekretnitu pa verovatno zato tako i razmisljam.
Da sam podstanar sa malom platom verovatno bi trazio gde da odem na zapad.

Poslednja izmena:
Jedna primedba što se tiče podstanarstva:
Na zapadu (pogotovo u Nemačkoj i Švajcarskoj) ljudi uopšte nisu u tripu da imaju sopstvenu nekretninu. Samo 26% Švajcaraca i 28% Nemaca ima sopstveni stan/kuću. Ostali iznajmljuju stanove i, iako finansijski mogu to bez problema da urade, nemaju nameru da kupuju nešto, a pogotovo ne razmišljaju kao mi Srbi "da stvorim nešto da deca imaju i da se sutra ne pate..." Boli ih uvo, imaju socijalnu sigurnost i garanciju da neće pod starost završiti gladni na ulici, ne brinu ni za šta.

Iskljucivo za kes. :cool:
Za tu prosecnu platu ces da izvines,... msm tako statistika pokazuje, ali posto zivim ovde znam sta stvarni zivot pokazuje,.... vozni park bolji svake godine, ide se na letovanja, kad izadjes u diskoteku svi u firmiranim krpama, skupi telefoni, puni kafici. Odakle? Ne znam ni sam. Ali to je realnost. Imam i ja u komsiluku ljude koji zvanicno imaju platu od 300e a voze kola od 5000e i idu svake godine na letovanja i fino zive.
Sa tim novcem po statistici njihove porodice bi jedva sastavljalje kraj sa krajem.

Sve je to ok. Slazem se da na zapadu bolje zive.

Meni se iskreno ne ostavlja kuca ovde i da odem na zapad i krenem od 0 (nule) i da tamo budem podstanar i da kad nadjem slodlidan posao dignem stambeni kredit koji cu potom otplacivati 20-30god. I posle svega toga kad otplatim zadnju ratu ja sam dosao na nivo da imam svoju kucu (jednu kucu),....... pa to vec imam danas u Srbiji. I da ostanem u Srbiji za 30 god valjda cu steci i jos kucu ovde.
Doduse imam platu iznad proseka i nekretnitu pa verovatno zato tako i razmisljam.
Da sam podstanar sa malom platom verovatno bi trazio gde da odem na zapad.
Pazi, verovatno zivis u Beogradu kao i ja sto sam zivela. Tu je standard veci. A to puno kafici itd, pa i vrapci na grani znaju da u gradu od 2000000 stanovnika (manje-vise) uvek ima onih koji ce da pune kafice, ali to nisu oni koji rade za 200 evra, osim ako im je to dzeparac dok ih izdrzavaju roditelji. Pa ja verujem da su i u Keniji ili nekoj slicnoj zemlji pune diskoteke, naravno tu ne ide 99 posto stanovnistva koje zivi u bedi, nego jaaako mali broj koji ima da se izivljava. ;)
A ta tvoja porodica koja ima plate 300 evra (ili 2 puta toliko) ocigledno ima neke dodatne prihode, jer ma koliko nas narod voleo da veruje u suprotno, ako zaradjujes 500 evra, vise od toga mozes da trosis jedino ako dobijas jos od nekoga (roditelji, baba/deda, deca) ili imas prihode kao sto su nekretnine... Ili kredit. Nema cetvrtog i nema misterije, pare ne nastaju same od sebe. ;)
Sto se tice drugoga, da, verovatno drugacije razmiljaju ljudi koji prezivljavaju sa par stotina evra mesecno, i ti. Naravno. Ako je prosecna plata 300 evra, a ima ljudi sa nekoliko hiljada (u nasem krugu drustva ima puno takvih ljudi, ali necu biti nerealna i reci da je to prosek), mozes da zamislis koliko njih radi za 150 evra. Takva osoba male sanse ima da poseduje svoj stan, cak i da ga iznajmljuje, tako da mu preostaje jedino da ceka da neko od matoraca rikne. Znaci, rec je o stanovima koji su otkupljeni za male pare, i koji ce sad da kruze generacijama, za potomke onih koji su ih nasledili. Moji nisu tako otkupili ili nasledili stani, nego zaradili (u Srbiji), ali to jako mali broj ljudi moze. A kakve su moje sanse, sanse osobe od 20 godina, da steknem stan? Nazalost, nisam optimista.
@Golub - da, tako jeste u nekim zapadnim zemljama. Sto je sasvim ok, jer ti ljudi od penzije mogu da placaju posle kiriju. Deca nece naslediti stan, ali ce takodje moci sebi da finansiraju smestaj. Drugaciji nacin zivota potpuno. ;)

Poslednja izmena:
Jedno pitanje : Može li osoba sa nemačkim državljanstvom zadržati vlasništvo nad nekretninom u Srbiji, pošto dvojno državljanstvo (srpsko-nemačko) nije moguće?
U našem konzulatu u Štutgartu nisu umeli dati odgovor na to. Može li me neko uputiti na koju instituciju da se obratim za tačnu informaciju?

Jedno pitanje : Može li osoba sa nemačkim državljanstvom zadržati vlasništvo nad nekretninom u Srbiji, pošto dvojno državljanstvo (srpsko-nemačko) nije moguće?
U našem konzulatu u Štutgartu nisu umeli dati odgovor na to. Može li me neko uputiti na koju instituciju da se obratim za tačnu informaciju?

Koliko ja znam, može.
Pravo vlasništva (opet koliko ja znam) ne zavisi od državljanstva.
Pa toliko je ljudi sa državljanstvima bratskih nam republika koji imaju nekretnine. Ja sam kao državljanin CG jednog dana naprasno postao stranac u gradu u kom sam rodjen, ali me ipak niko nije isterivao iz mog pošteno kupljenog stana.

Hm, Ex Yu republike su posebna priča. Znam da za vreme one strašne inflacije Sloba nije dozvoljavao Nemcima da kupuju zemlju i firme jer bi ih pokupovali budzašto. Možda su se zakoni promenili? Ili nisu?

Jedna primedba što se tiče podstanarstva:
Na zapadu (pogotovo u Nemačkoj i Švajcarskoj) ljudi uopšte nisu u tripu da imaju sopstvenu nekretninu. Samo 26% Švajcaraca i 28% Nemaca ima sopstveni stan/kuću. Ostali iznajmljuju stanove i, iako finansijski mogu to bez problema da urade, nemaju nameru da kupuju nešto, a pogotovo ne razmišljaju kao mi Srbi "da stvorim nešto da deca imaju i da se sutra ne pate..." Boli ih uvo, imaju socijalnu sigurnost i garanciju da neće pod starost završiti gladni na ulici, ne brinu ni za šta.

Samo 26%......... ne mogu da verujem tako malo. OK postujem, drugacija shvatanja, ali za mene kao nekog iz Srbije, nekretnina je NEKRETNINA.
I ne mogu da shvatim kako neko moze ceo zivot da radi za kiriju, umesto da digne kredit otplati kucu i ostane mu kuca. Da sam na zapadu verovatno bih tako radio.
Ocito imaju potpuno drugacija shvatanja nego mi.

Samo 26%......... ne mogu da verujem tako malo. OK postujem, drugacija shvatanja, ali za mene kao nekog iz Srbije, nekretnina je NEKRETNINA.
I ne mogu da shvatim kako neko moze ceo zivot da radi za kiriju, umesto da digne kredit otplati kucu i ostane mu kuca. Da sam na zapadu verovatno bih tako radio.
Ocito imaju potpuno drugacija shvatanja nego mi.

Baš tako, potpuno drugačija shvatanja.
Nekretnina je za mnoge od njih balast, nešto što ih vezuje i oko čega mora uvek da se radi. A boli ih uvo da nešto ostavljaju deci. Uostalom mnogi od njih i nemaju decu, nisu zainteresovani za potomstvo. :(

Pa primera radi 4-soban stan nekih 110-115m2 cena je 350 000+ eura, u starim zgradama, dok u novoj zgradi ta cifra dostize preko 650 000+ eura pa ti onda razmisli zasto samo 28% ima sopstveni stan/kucu tesko je to dobiti sa bilo kojom platom, moras se odreci onda mnogih stvari u zivotui postati rob banke nekih 30-ak godina, da iznajmis takav stan cena je od 800-900euro pa navise ,zavisi od zgrade i lokacije....trenutno govorim kakvo je stanje u Minhenu..a i plate u Minhenu su nesto vece nego u ostalim gradovima..po mojim saznanjima nekim...ali tesko je stan dobiti mozda na nekom lotu da dobijes neke pare haha :)

Rodjena sam u Nemackoj,ali su me roditelji vratili u Srbiju kada sam tamo dobila poziv za skolu.Oni su tamo ostali,razveli se,podobijali penzije,i meni nikad nisu hteli pomoci da odem tamo!Vecito su mi ulivali laznu nadu,te zavrsi osnovnu,te srednje,te cekaj sad ovo,te sacekaj ono!Tako mi je proslo vreme,i sada sa 40 godina,zelja za odlaskom nije splasnula,ali je sad sve teze i teze!Narocito sada jer su oboje u Srbiji,i nemam nikog tamo da bi mi iole pomogao!Nosila sam se mislju da nadjem nekog da se vencam i dobijem papire,jer mi nemci racunaju onaj boravak od 6 godina,ali sobzirom da imam veliki prekid,zahtevaju 4 godine legalnog boravka umesto dve!Ali tesko je naci nekog poverljivog za vencanje,i za to mi je potreban neko tamo!
Otac mi se u medjuvremenu razboleo,ja sam dobila kao njegovo jedino dete starateljstvo nad njim,i sobzirom da on ima stan u Nemackoj u vlasnistvu,ja sada raspolazem njegovom imovinom!
Da li neko zna kome da se obratim da bi mi dao pravu i relnu informaciju,da li imam neka prava,tipa boravne vize kao vlasnik stana?Na jednom forumu su mi rekli da ga mogu ili prodati ili izdati i nista vise!
Ali,sta ako nama opet uvedu vize,sto i nije tako nemoguce,po toj logici,ja nemam prava svoju nekretninu da koristim!?Ne zelim taj stan prodati,izdacu ga jedino ako nemam nikakvo pravo koriscenja istog,ali da li to znaci da mi je boravak u Nemackoj ogranicen kao ostalim turistima?
Molim vas,ako ima i jedan procenat sanse da nekako ostvarim boravnu vizu na osnovu tog stana,bila bih mu zahvalna na informaciji!:zpozdrav:
Ja spadam u one koji bi se trudili da se integrisu maksimalno,te bi mi i plata cistacice bila savrsena!Cilj mi je deci pruziti sansu u nekoj zemlji sa perspektivom,gde se ceni rad i trud,a ko dzabalebari,njemu je zivot tezak i u Raju!

Poslednja izmena:

Back