Iskreno?
Pa kako ko.
Ako hoćeš normalno da živiš, a radiš posao koji rade prosečni Srbi, onda ne možeš da uštediš ništa. Lepo i udobno živiš i to je to.
Hvala na odgovoru. Cenim iskrenost. Tako je i ovde. Kako ko.
Iskreno ja mogu normalno da zivim u sred moje lepe Srbije. U svojoj sam drzavi, govorim srpski, sa svojom sam porodicom sa svojim sam narodom!
Doduse slabo mogu da stedim, ali zivim sasvim pristojno, bez luksuziranja. Ne zalim se.
A ako patiš od toga da u rodnom selu napraviš kuću za sprat višu od komšijine i da se u nju jednom godišnje dovezeš mečkom karavan, onda ćeš da živiš u nekoj rupi, da radiš još jedan posao pored redovnog, da nosiš najlonske gaće kupljene u samoposluzi, da švercuješ, da se dovijaš, da ono malo slobodnog vremena trošiš jureći po rasprodajama tuš baterije i klozetske šolje za gore pomenutu kuću. I naravno da ćeš da mrziš samog sebe što nisi ostao u rodnom selu i čuvao ovce ko čovek.
Ne patim za tim, posebno za podebljanim. Upravo je to ono sto sam i pretpostavljao. Cenim tvoju iskrenost.
Realno ni ljudi na zapadu nemaju 10 kuca. Zive u jednoj i to je sve sto imaju. Kao i ljudi ovde.
Svakako mi nije ideal da sa mojih 25 uzmem stambeni kredit na 20 god i kad ga otplatim uzmem drugi za studiranje deci,... pa ceo zivot mi prodje u duznickom ropstvu,... otplacujuci kamate.
Realno ovde covek moze da se skuci za mnogo manje para nego na zapadu, ovde mnogi usele se u ne dovrsene kuce pa posle ih zavrsavaju polako kako skupe pare. Znas i sam. Vi to radite drugacije dignete kredit pa kupite nekretninu. I postanete robovi banaka. Ja bar ovde nemam kredit nad glavom, a imam svoju kucu. Ja ovde imam dobar auto a nemam kredt za isti.
Dok skoro svaki nas covek koji zivi na zapadu sa kojim sam razgovarao je duzan silne pare banci. Realno nije ni to zivot.
Zivot je 1) 8 rada; 2) 8 sati spavanja; 3) 8 ostalih aktivnosti (porodica, prijatelji, sport, film, muzika, kafana, i drugi vidovi razonode...)
Ako cu da se lomim sa 2 posla na zapadu da bih pravio kucu u Srbiji, vidjao decu samo vikendom, i nosio gace od najilona .... smatram da to nije zivot nego patnja.
Ja kod mnogih ljudi sa zapada vidim samo prva dva. Mozda gresim ali cini mi se da mi ovde imamo mnogo vise slobodnog vremena.
Kad sam bio mladji zeleo sam da idem na zapad, kako godine prolaze zelja se smanjuje.
A što se tiče patnje za kućom i te vrste kuknjave, to je nešto drugo, u pitanju je pojava zvana nostalgija i malo ko je imun na nju. Nema smisla objašnjavati to nekom ko je nije osetio, kao što nema smisla objašnjavati boje osobi koja je slepa od rodjenja.
Nisu za džabe stari Grci progonstvo smatrali gorom kaznom od smrtne. Mi ovde nismo u progonstvu, ali i pored toga što nam je lepo, zna ponekad da bude teško.
Dodji malo na odmor u Srbiju da te bar za trenutak zelja mine.
Pozdrav i svako dobro.