Nemacka doga

Присуство Харлекин дога у Србији:

• Поседујем Харлекин догу.

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    2
  • Anketa je zatvorena .
Ovako izgledom mi lijepo izgledaju,
Ali da li mi neko moze iskreno reci nesto vishe o ovim psima, posto na sajtovima ne pishu mane pasa, nego samo vrline.
Unaprijed hvala!

plavooki djecak---Prvo pozdrav za josh jednog ljubitelja ove rase..

Nisam neki strucnjak ali mogu delimicno da odgovorim na tvoje pitanje i onoliko koliko znam.

Svaka rasa ima svoje karakteristicne mane koje mogu a i nemoraju da se ispolje...
Kao i da od tebe zavisi da li ce da se te mane ispoljiti i napredovati...
Kao i to da ima i geneckih greshaka usled nepozeljnih parenja tako da mozesh da dobijesh i psa sa geneckom greshkom...

Mane kod vecine velikih rasa su zadnje noge,kukovi,srce...
Kod doga koliko ja znam to je najblazi ,treci kapak koji ume da se upali,krive porednje i zadnje noge (za koje ti mozesh da budesh kriv),srce...

Kao vlasnik ili ti prijatelj Nemacke doge (ovo vlasnik mi malo glupo:think:) kao najvecu manu mogu ti navesti je "SHTO NE ZIVE DOK I SMO I MI ZIVI"
Malo pateticno receno ali iskreno...
E sad nek se neko javi da me dopuni ili ispravi ako treba...

Mesto gde doga spava mora da bude zasticeno od vetra inace oboli od reume. Postoji veza izmedju boje dlake i naravi doge, zuta doga je neznija od crne a samim tim i zivahnija, tigrasta doga je najzivahnija od svih njih , dok je arlekin tezi od drugih doga,podjednako je dobar i inteligentan, ali je flegmatican i manje spreman da slusa zapovesti. I od nas samih zavisi kakav ce pas da postane odnosno kako cemo da ih vaspitamo,ali i genetika tu igra veliku ulogu posto u stvaranju doge kakvu je danas poznajemo je ucestvovalo. Doga je nastala ukrstanjem mastifa sa irskim vucijim hrtom i prvobitno je bila zuta ali je kasnije dodavanjem drugih rasa nastala u jos nekoliko boja. Nemackoj dogi treba puno kretanja pa ko nema veliko dvorise ili puno slobodnog vremena koje bi posvetio svom ljubimcu ne treba da uzima ovu rasu. Ali pored svojih mana( a ko ih i od nas nema ) to je najbolja rasa na svetu....

Doga je nastala ukrstanjem mastifa sa irskim vucijim hrtom i prvobitno je bila zuta ali je kasnije dodavanjem drugih rasa nastala u jos nekoliko boja. Nemackoj dogi treba puno kretanja pa ko nema veliko dvorise ili puno slobodnog vremena koje bi posvetio svom ljubimcu ne treba da uzima ovu rasu. Ali pored svojih mana( a ko ih i od nas nema ) to je najbolja rasa na svetu....
Jesi ti siguran u ovo? Gde ovo piše?

Dino Punjeti- Na grckom novcu iz 36 godine pre n.e. ugravirana je slika psa koji vrlo lici na danasnju dogu. Stoga se smatra da taj pas potice iz Grcke, pa nije bez razloga nazvan Apolon pasa. Ipak o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko vekova kasnije. Godine 407 u Nemacku,Galiciju i deo Spanije provalili su stari azijski narodi Alani,koji su sa sobom vodili neku krupnu vrstu mastifa. Narocito u Nemackoj su bili odusevljeni tim divnim zivotinjama sposobnim da pobedjuju u borbama sa medvedima i vukovima. Kada su nestali varvarski napadaci ovi psi su selekcionisani ukrstanjem mastifa sa irskim hrtovima . Tako su nastali veliki psi ,vitki,okretni i lepi koji su po negde poznati pod imenom Alani, u Engleskoj ih nazivaju Danska doga mada nemacke doge nemaju nikakve veze sa danskom. Tekst je napisan 1990 i nalazi se u italijanskoj enciklopediji pasa. Za zutu dogu jos pise da se radi o savrseno uspelom ukrstanju izmedju mastifa starih Alana i irskog hrta, za tigrastu da sluzbena kinologija smatra da se radi o ukrstanju koje je izvrseno u srednjem veku , a to vazi i za crnu dogu. Ovo sto sam napisao o temperamentu to sam citirao isti izvor.

Vidi vidi ovog DOGG-a :)

Pa dej ste breeeeeee ljudovi :)

Hajde malo da vam se prikljucim...
Ovako, Pamella je 3 mesto u razredu sampiona na Evropskom, prva kuja je bila Sun de la Baia Azzura, koja je pobedila kompletno sve pse na izlozbi i postigla neverovatan uspeh. Drugo mesto je bila Iskandar kuja.
Ne znam da li uopste znate tezinu i velicinu tih imena koja su bila u ringu...
Za Betty znam da je u svoje vreme bila broj jedan u ondasnjoj Jugoslaviji.
Steta sto se ta linija nije nastavila ovde... sve posle toga je bila degradacija.

Odine!!!! Pa gde ste bre vi? Sta se to tako lepo desilo kada ste se svi okupili? Bas sam srecan sto vas vidim.

Tanana, kako je blesavko?

Kod nas ima nekih vesti... Upareni su Eros del Bianello i Pamella. OCEKUJEMO LEGLO, JUPI :) :) :)
Takodje smo registrovali odgajivacnicu i bicete blagovremeno obavesteni o novitetima, ono tipa koji je sajt i ostalo...

Za one koji se ne secaju ili ne znaju tog lepog italijana, nasg zeta, evo malo slika da se stekne utisak.

Dino Punjeti- Na grckom novcu iz 36 godine pre n.e. ugravirana je slika psa koji vrlo lici na danasnju dogu. Stoga se smatra da taj pas potice iz Grcke, pa nije bez razloga nazvan Apolon pasa. Ipak o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko vekova kasnije. Godine 407 u Nemacku,Galiciju i deo Spanije provalili su stari azijski narodi Alani,koji su sa sobom vodili neku krupnu vrstu mastifa. Narocito u Nemackoj su bili odusevljeni tim divnim zivotinjama sposobnim da pobedjuju u borbama sa medvedima i vukovima. Kada su nestali varvarski napadaci ovi psi su selekcionisani ukrstanjem mastifa sa irskim hrtovima . Tako su nastali veliki psi ,vitki,okretni i lepi koji su po negde poznati pod imenom Alani, u Engleskoj ih nazivaju Danska doga mada nemacke doge nemaju nikakve veze sa danskom. Tekst je napisan 1990 i nalazi se u italijanskoj enciklopediji pasa. Za zutu dogu jos pise da se radi o savrseno uspelom ukrstanju izmedju mastifa starih Alana i irskog hrta, za tigrastu da sluzbena kinologija smatra da se radi o ukrstanju koje je izvrseno u srednjem veku , a to vazi i za crnu dogu. Ovo sto sam napisao o temperamentu to sam citirao isti izvor.

Ok. verujem ti, samo ipak pročitaj kinološki standard za ovu rasu...

Za nemačku dogu se kaže da je Apolon medju psima zbog lepote ( baš tako i piše u standardu) a ne zbog genetske veze sa Grčkom.

Kiki-2000:arrow:Tebe nema ,nema i nema...pa kad se pojavish i kad nas tresnesh :D gomilom lepih informacijam covek prosto nezna za shta da ti prvo cestita:lol:
1.cestitamo na veom,veoma zavidnim rezultatima:D
2.cestitamo na prinovi koja nailazi,da su zivi i zdravi,vesili i da ih udomish kako shto se moj Akisha udomijo(zivi ko CAR):D
3.cestitamo na registrovanoj odgaivacnici (i da naparvish dobar sajt:D) ,da bude puno lepih pasa...
4.I naravno da cestitamo shto ste ulovili ovako zgodnog zeta:D...

Shto se tice Astona ,dobrica je, malo smo poceli da radimo sa njim...Imam nekog ortaka koji radi dresure pa se malo druzimo...Ali puno ovih dana radim pa je to na zalost sve manje aktuelno u dnevnom rasporedu:-(...Ali sve u svemu dobar je i shto je najbitnije zdrav je...

Ok. verujem ti, samo ipak pročitaj kinološki standard za ovu rasu...

Za nemačku dogu se kaže da je Apolon medju psima zbog lepote ( baš tako i piše u standardu) a ne zbog genetske veze sa Grčkom.

Znam ja zasto se kaze da je Apolon, samo sam ti napisao ceo tekst da nesto ne preskocim. Posto osim kinologije volim i istoriju, uvek se oslanjam na informacije koje su naucno dokazane. A zabarski izvor mi je jer se oni ne prepucavaju kao englezi , nemci i francuzi kao sve su rase njihove i sve oni najbolje znaju.

Imao sam žutu dogu i negde mi je u kući još uvek njihov standard. Doduše na francuskom, al nešto se ipak razume.
Sad si me zbunio, kakve veze onda imaju sa Nemačkom?

LOL ...:D

Pa nemaju veze ni sa Danskom pa ih jozsh zovu i "GREAT DANE" shto znaci "veliki Danac"...
A Italijani,Nemci i francuzi su se otimali oko ove rase...

"Apolon medu psima
Italijani, Nemci i Francuzi dugo su se sporili kome ce pripasti “ocinstvo” nad dogom. Pas je zapravo nastao na podrucju današnje Nemacke za potrebe lova na divlje svinje. 407. godine p.n.e. deo Nemacke Galicije, deo Italije i Španije naselili su Alani, azijatsko pleme, koji su sa sobom doneli i izuzetno snažne pse nalik mastifima. Njihovi psi su ukrštani sa Irskim hrtovima i tako je vremenom nastala istovremeno i gigantska i elegantna rasa pasa."

imao si ovo i na nekoj od predhodnih srana,postovala sam davno a izvor je:

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Dane

tanana lepo si obijasnila, ne vezano za doge francuzi i englezi se spore oko pola lovackih pasmina, englesko kinolosko drustvo i pola rasa koje je FCI priznao amerima pripisuje sebi a i dogu ne priznaju da je Nemacka rasa.

Cija je da je, hvala svima koji su ucestvovali u stvaranju i koji i dalje ucestvuju.

Pre svega hvala Aleksandru Makedonskom koji je doveo pse slicne danasnjim dogama iz Azije, a zatim i nemackom kancelaru Bizmarku, a potom i svim dobrim ljudima koji su ih voleli i cuvali.

Do leta cemo znati dalje planove za ovu godinu, sto se tice uzgoja.
Necemo se eksponirati nesto preterano dok ne sredimo neke stvari koje nam se vuku... a potom, i sa razlogom, verovatno da.

pozdrav milance, i meni je zao sto nisam uspeo da nastavim liniju koju sam imao, prerano je uginula ali sam svakako zadovoljan i sretan sto sam imao takvog psa za prijatelja. posle betty vise nisam mogao da se upustim u takvu avanturu

pozdrav milance, i meni je zao sto nisam uspeo da nastavim liniju koju sam imao, prerano je uginula ali sam svakako zadovoljan i sretan sto sam imao takvog psa za prijatelja. posle betty vise nisam mogao da se upustim u takvu avanturu

Batice :) :) :)

Nikad nije lako, a bol se bolom izbija :(
Treba tebi novo stene dogice :)

Ili si presao na ovcare ono u totalu ?

Ovih dana treba da dobijem štene Nemačke doge staro 5mes.. Da li znate šta treba da koristim od hrane koje granule (proizvođač) koji vitamini koliko dnevno treba da je šetam ili ne pošto imam dvorište.

Hvala!:)

Ako si se vec odlucio za granule , postoje posebne za velike pasmine i na samom pakovanju pise koliko treba dnevno davati psu. Ako pas do sada nije jeo granule postoji mogucnost da ce da odbije da ih jeda ali samo treba biti uporan i za por dana ce sve biti u redu. Na nasem trzistu ima mnogo novih marki granula ali i u ceni je velika razlika tako da izaberes prema svojim mogucnostima. To sto imas dvoriste to je dobro i manje ces morati da setas psa,ali su setnje bitne i zbog upuznavanja psa sa drugim ljudima i zivotinjama. A i pravo je zadovoljstvo setati psa, da ne govorimo o tome da ce se svi za tobom okretati je je doga ipak pas koji nikoga nemoze ostaviti ravnodusnim.

Da li su doge lepse sa kupiranim usima ili onakve kakve ih je priroda obdarila?

Prilozi

• jkgh,mcgh.bmp
    jkgh,mcgh.bmp
    114,3 KB · Pregleda: 11
  • Zuta doga 9.jpg
    Zuta doga 9.jpg
    48,1 KB · Pregleda: 21
"Njegova slika sjedinjuje veličinu, moć, punoću tela i eleganciju.Ogroman pas krupiranih ušiju (to mu daje harmoničan izgled). Nemačka doga je skladno građen pas koji se puno i elastično kreće. Ima izrazitu glavu. Strašljivost i neurotičnost teške su greške. Dlaka je kratka, glatka i sjajna, u šest različitih boja: žuta, tigrasta, crna i bela, harlekin boje te crna i plava. Visina - najmanje 80 cm, težina najmanje 85 kg. Dočeka starost od oko 7 godina.Na strogrčkom novčiću već 36 godine prije nove ere nalazimo psa koji je neverojatno sličan današnjim dogama. Pretpostavlja se da je njemačka doga starogrčkog porekla i odatle proizlazi današnje poređenje sa lepotanom Apolonom. Prvi predstavnici najveće evropske pasmine pojavili su se 1876. godine na izložbi pasa u Hamburgu. Mnogim ljudima je taj pasji velikan nedostižan, jer za dogu treba mnogo novaca (hrana) i mnogo prostora, premda može živeti i u stanu. Nemačka doga se oseća neprijatno ako je oko nje mnogo ljudi. Po prirodi je prijatna i nije oštra. -Među dogama nema nasilnika. Kada je dobro odgojena i živi uz porodicu, prijatna je, ljupka i privržena životinja. Deci u razvoju izvrstan je prijatelj i odličan čuvar. Potreban je odlučan i dosledan odgoj. S neodgojenom dogom život je nemoguć. Sazrije tek u drugoj godini starosti

"Njegova slika sjedinjuje veličinu, moć, punoću tela i eleganciju.Ogroman pas krupiranih ušiju (to mu daje harmoničan izgled). Nemačka doga je skladno građen pas koji se puno i elastično kreće. Ima izrazitu glavu. Strašljivost i neurotičnost teške su greške. Dlaka je kratka, glatka i sjajna, u šest različitih boja: žuta, tigrasta, crna i bela, harlekin boje te crna i plava. Visina - najmanje 80 cm, težina najmanje 85 kg. Dočeka starost od oko 7 godina.Na strogrčkom novčiću već 36 godine prije nove ere nalazimo psa koji je neverojatno sličan današnjim dogama. Pretpostavlja se da je njemačka doga starogrčkog porekla i odatle proizlazi današnje poređenje sa lepotanom Apolonom. Prvi predstavnici najveće evropske pasmine pojavili su se 1876. godine na izložbi pasa u Hamburgu. Mnogim ljudima je taj pasji velikan nedostižan, jer za dogu treba mnogo novaca (hrana) i mnogo prostora, premda može živeti i u stanu. Nemačka doga se oseća neprijatno ako je oko nje mnogo ljudi. Po prirodi je prijatna i nije oštra. -Među dogama nema nasilnika. Kada je dobro odgojena i živi uz porodicu, prijatna je, ljupka i privržena životinja. Deci u razvoju izvrstan je prijatelj i odličan čuvar. Potreban je odlučan i dosledan odgoj. S neodgojenom dogom život je nemoguć. Sazrije tek u drugoj godini starosti
Mislim da si pogresio oko tezine,doga je teska oko 60kg normalno sto je primerak veci i tezina srazmerno raste, moja doga je imala 70kg i bila je visoka 85 cm.

Back