Pa MCH, dosta si u pravu.
Ali sta je resenje za izlaz iz takve situacije, mogli bi da diskutujemo dugo.
Mnogi su odustali od izlozbi jer su psa kog su izveli sudija nagrdio. Uglavnom SA RAZLOGOM.
A odgajivac im je obecavao sampionske titule, inter sampione i punu sobu titula i priznanja.
Ruku na srce, zadnjih godinu, dve se nesto poradilo na dogama kod nas.
Pre toga, strahota je bila. Ni sada nije mnogo dobro, ali bar ima perspektive za nekih 2-3 godine da se krene na bolje, nova strana krv ulazi u Srbiju i sve krece malo pozitivnije.
Ali, cim se malo mrdne na bolje tu su i kontraefekti (u ovom slucaju - losa ekonomska situacija, kada srednji stalez nema ni za sebe za hranu a kamoli za kvalitetno uzgajanje doga kao ljubimaca).
Uglavnom, i granice se otvaraju, pa ce valjda biti bolje, ili cemo bar imati sta da vidimo na nasim izlozbama, ako ne i da kupimo.
Apropo specijalki za doge, 2007-me se nije ni odrzala, a koliko vidim, nece ni ove 2008.
A za sudije.... Pa to je tek posebna prica, ali veruj mi, kada ti kazem, da je vecina izlozbi bar sto se tice doga, bila dosta korektna. A tu ima i ono drugo... ko gubi ima pravo da se ljuti.
Evo dozvolite jedan primer:
Kinoloski sudija Vladimir Zizakov, je prvi put svoje sudjenje dogama imao 2005 godine u Novom Sadu na CACIB-u. Tada je mojoj mladoj kuji, koja se tek vratila sa nama sa mora, dodelio samo odlican, jer ima "entropiju oka" !!!!! Cak je bio izricit da takvog psa ne smemo izvoditi u ring, jer je "bolestan" !?!?!?!?
Naravno, od entropije nije bilo ni govora, vec blago crvenilo oka, koje HARLEKIN doge imaju ne tako retko, elem, da je sudio ranije znao bi.
To sudjenje je iz senke (sa strane ringa) odsudio drugi kinoloski sudija, Mulan Rudovic, koji realno zna sta je doga i koji se umesao malo kasnije kada je nastala totalna konfuzija oko titula i ocena uzrokovana od strane novog sudije. (crni i harlekin muzjaci su dobili po cacib u istoj konkurenciji - i jos nekih propusta...)
Zatim, godinu ipo dana posle toga, sudi nam opet! Ovaj put Natalinci CACIB, u konkurenciji sa stranim odgajivacima, u ringu sa kerusama koje su medjunarodni sampioni, cerke svetskog prvaka, evropskog prvaka itd, sudjenje traje... i traje... i traje... i donosi odluku. nasa kuja je CACIB, ostalima se zahvaljuje i zali sto su presli toliki put a ostali bez titule. E tada je vec znao sta je doga i kako se ocenjuje.
Potvrda tome je CACIB pre toga, gde je drugi sudija u istoj konkurenciji sa Italijanima, odsudio apsolutno isto!
Ta kuja je nastupila u razredu sampiona na Evropskoj 2007 i uzela 3 mesto, u ringu sa Sun de la Baia Azzura, druga Iskandar kuja, treca nasa. Iako , da su 2 i 3 mesto bile zamenjene ne bi bila greska.
Dakle, kod nas i ako nije bilo ranije dovoljno dobrih kardova, radi se na tome da ih sada bude.
I Beogradski CACIB, sudija Milan Dosen je odlicno odsudio. Licno smo prodiskutovali svakog psa kasnije i cestitao sam mu na dobrom oku, i hrabrim odlukama. A moji psi nisu ucestvovali na toj izlozbi.
Mislim, da je to nasledje oko favorizovanja nekih takmicara dobrim delom za sada proslost, iako MOGU UNAPRED ZNATI KADA SUDI ODREDJENI SUDAC KO CE BITI PRIJAVLJEN (rodbinske veze) i KO CE POBEDITI (ako ga publika ne lincuje). Desava se i to. Mogu i da ih imenujem javno, ali necu... kazem im ja to sve u 4 oka.
Nego da se vratimo na temu dogica, nadamo se ako Bog da zdravlja i srece, najkvalitetnijem leglu IKADA u Srbiji ove jeseni. To ce biti mesavina izuzetnih krvi i gena, Iskandara, de la Benjamine i drugih vrhunskih odgajivaca. Tom dogadjaju se iskreno radujem i jedva cekam.